Από το... πουθενά και χωρίς να το περιμένει κανείς ο Παναθηναϊκός είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Αλλά τι πρέπει να γίνει για να συνεχίσει έτσι;

Ο Παναθηναϊκός αποτέλεσε την εφετινή έκπληξη της Super League, καθώς την προηγούμενη περίοδο έφτασε στα όρια του υποβιβασμού λόγω χρεών, υποχρεώνοντας (ηθικά) τις άλλες ομάδες στην αλλαγή του αθλητικού νόμου και των διατάξεων.

Παρ’ ότι οι «πράσινοι» έχουν αλλάξει πάνω από τρεις φορές το ρόστερ τους σε λιγότερο από δύο αγωνιστικές περιόδους. Μπαίνοντας στην φετινή αγωνιστική «μάχη» με απαγόρευση μεταγραφών, -6 βαθμούς και αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές κατάφεραν να πρωταγωνιστήσουν.

Ο Γιώργος Δώνης, ο Νίκος Νταμπίζας και -ο συνήθης ύποπτος- Γιάννης Αλαφούζος παρέμειναν αρκετά στο προσκήνιο τον περασμένο χειμώνα. Οι πρώτοι για το ενδιαφέρον αγωνιστικό πλάνο, το οποίο είχε ξεκάθαρη οργανωτική κατεύθυνση κάθε φορά που επικαλούνταν οι υπεύθυνοι να μιλούσαν γι’ αυτό.

Ο δεύτερος, διότι πίσω από το ενδιαφέρον ενός Ταϊλανδού… που βγήκε Σαουδάραβας κρύφτηκε πίσω από μια αποτυχία που εξελίχθηκε σε προσωρινή επιτυχία.

Ο… άλλος Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός μπορεί στο β’ αγωνιστικό μισό να υπέστη τρομερή αγωνιστική καθίζηση, να αποκλείστηκε -ξανά- από τη Λαμία να μην κέρδισε ένα ντέρμπι και να έχασε το αήττητο του Ο.Α.Κ.Α από τον τρομερό και φοβερό φετινό Π.Α.Ο.Κ. Ωστόσο, στις αρχές της σεζόν ήταν σαν ένα «εφηβικό» τραίνο το οποίο έτρεχε με ιλιγγιώδης ταχύτητες χωρίς σταματημό.

Οι «πράσινοι» παίρνοντας τα απαραίτητα από τους έμπειρους ποδοσφαιριστές όπως ο Κάτσε, ο Κολοβέτσιος, ο Οικονόμου, ο Κουρμπέλης, ο Κουλιμπαλί, αλλά και το κάτι παραπάνω ως ένα σημείο από Γιόχανσον και Ινσούα (ίσως ο τελευταίος είναι ο μόνος που δεν έχει ακόμα εκτροχιαστεί από το χειμερινό «τραίνο») βάζοντας στην εξίσωση τον υπερπολύτιμο Μακέντα, έφτιαξε την βάση για να φανούν οι πρωτοεμφανιζόμενοι σε πρωταγωνιστικούς ρόλους νεαροί ποδοσφαιριστές.

Και αν μερικοί παρακολουθούσαν τον Χατζηγιοβάννη, ποιος θα περίμενε τον Μπουζούκη ή τον Εμμανουιλίδη, όταν πέρσι πάτησαν ‘’μαγκωμένοι’’ το χορτάρι της Λεωφόρου και ότι φέτος θα πρέπει να αποτελούν βασικά γρανάζια των «πρασίνων»;

Και δεν ήταν μόνο αυτοί. Ο «Αγγλοτραφής» ποδοσφαιρικά Χατζηθεοδωρίδης αναμένεται να κάνει μεγάλο “μπαμ” τα επόμενα χρόνια. Όπως και ο επίσης Μαυρομμάτης και ο «ξεπεταγμένος» για την ηλικία του Καμπετσής με καλά δείγματα τεχνικής και… θράσους.

Πως όμως ο Παναθηναϊκός μπορεί να κρατήσει την ίδια συνταγή με φέτος και να προχωρήσει σε περαιτέρω ποιοτική ενίσχυση του χρόνου;

ΟΥΣΜΑΝ ΚΟΥΛΙΜΠΑΛΙ

Ο 30χρονος δεξιός Αφρικανός μπακ από το Μάλι, αποτέλεσε «έκπληξη» για την φετινή του παραμονή στο ρόστερ. Βοήθησε αρκετά αγωνιζόμενος ως τρίτο στόπερ και έδωσε αρκετές λύσεις όταν απουσίαζε ο Γιόχανσον ως δεξιός οπισθοφύλακας. Το πρόβλημα με τους τραυματισμούς και ιδιαίτερα με τις θλάσεις δεν λέει να ξεπεραστεί και μάλλον επιδεινώνεται.

Με το συμβόλαιό του να λήγει το προσεχές καλοκαίρι, παρ’ ότι έχει δεθεί με την ομάδα στα δύσκολα, λογικά θα αποτελέσει παρελθόν και οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού θα ψάξουν για κάτι ανάλογο σε μικρότερη ηλικία. Μην αποκλειστεί το γεγονός να υπάρξει πρόταση εάν οι «πράσινοι» και ο ποδοσφαιριστής δεν βρουν κάτι καλύτερο.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Ο νεαρός 20χρονος κεντρικός χαφ, ένα από τους πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές που σύλλογος προπονητής και αθλητής αλληλοπειραμαστήκαν. Αγωνίστηκε ως κεντρικός αμυντικός στον θεσμό του Κυπέλλου απέναντι σε Ιεράπετρα και Παναιτωλικό.

Η αλήθεια είναι ότι σε συνάρτηση με την ηλικία του δεν φαίνεται να έχει πείσει ότι αξίζει να αγωνίζεται στο «τριφύλλι». Το συμβόλαιο λήγει το καλοκαίρι και κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει παρελθόν.

ΕΡΓΚΟΥΣ ΚΑΤΣΕ

Ο 25χρονος Αλβανός αμυντικός χαφ, διατηρήθηκε εξ ημισείας από Παναθηναϊκό και Π.Α.Ο.Κ με τους «πράσινους» να πρέπει να καταβάλουν ρήτρα κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ για αποκτήσουν ολόκληρα τα δικαιώματά του.

Ο Κάτσε αποτέλεσε βασικό στέλεχος των «πράσινων» κάνοντας κάποια εντυπωσιακά παιχνίδια (με Ολυμπιακό εκτός) αλλά δεν διατήρησε μια σταθερότητα στην απόδοσή του. Επιθυμία συλλόγου και παίκτη είναι να μην συνεχίσουν την συνεργασία τους.

ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ…2020!

Παρέλαση… συμβολαίων έχουν να γίνουν το καλοκαίρι του 2020 με το 85% των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του συλλόγου να τελειώνουν.

Έχουμε και λέμε. Πιο συγκεκριμένα οι Σωκράτης Διούδης, Δημήτρης Κουρμπέλης, Εμάνουελ Ινσούα, Ματίας Γιόχανσον, Άντονι Μουνιέ, Θεοφάνης Τζανδάρης, Πασχάλης Σταϊκος, Χρήστος Δώνης, Αναστάσιος Χατζηγιοβάννης, Δημήτρης Εμμανουιλίδης, Όμρι Άλτμαν, Γιάννης Μπουζούκης, Θεοφάνης Μαυρομάτης, Βαγγέλης Οικονόμου, Κρίστο Σέχου και Κωσταντίνος Αποστολάκης!

Ελάχιστοι από αυτούς μιλάνε με τη διοίκηση. Κάτι που δεν θα έπρεπε να ισχύει. Και αν δεν αλλάξει σύντομα τότε ο Παναθηναϊκός δεν αποκλείεται να τους χάσει… τσάμπα. Ένα εφιαλτικό σενάριο για τον σύλλογο.

Ωστόσο, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις τότε δεν αποκλείεται να γίνει και πραγματικότητα.

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ…. ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ!

Ξεκινώντας από τους δυο πιο φερέλπιδες ποδοσφαιριστές που εμφανίστηκαν και παρουσιάστηκαν με αυξημένες αρμοδιότητες .Τους Τάσο Χατζηγιοβάννη και Γιάννη Μπουζούκη. Οι «μικροί» του Δώνη πρέπει να «κλειδαμπαρωθούν» με συμβόλαια άμεσα καθώς είναι ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν οι “πράσινοι” στο νέο αγωνιστικό πλάνο.

Κάτι άλλο. Μιλώντας για τον Γιάννη Μπουζούκη, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει να βγάλει αριστεροπόδαρο «10» από την εποχή του Βασίλη Τσιάρτα. Έπειτα, οι Φάνης Μαυρομάτης και Δημήτρης Εμμανουιλίδης αξίζουν στήριξης και βελτιώσεως μέσα από σκληρή δουλειά.

Αυτή είναι δεδομένο ότι θα γίνει από το προπονητικό επιτελείο του Δώνη. Τέλος οι ισχυρές προσωπικότητες των Σωκράτη Διούδη και Δημήτρη Κουρμπέλη, πρέπει να παραμείνουν ως παράδειγμα για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, αλλά και τους νεοεισερχόμενους στην ομάδα.

Ο Χρήστος Δώνης, μπορεί να μην έχει πείσει ακόμα τους οπαδούς του «τριφυλλιού» ότι μπορεί να ανταπεξέλθει φορώντας και το περιβραχιόνιο της ομάδας. Όμως ο πατέρας του και προπονητής του Γιώργος τον στηρίζει ως μια αξιόπιστη λύση που μπορεί να βοηθήσει τον σύλλογο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ… ΠΛΑΤΗ ΚΑΙ ΕΚΕΙ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ακόμα, ο Παναθηναϊκός φαίνεται ότι θα στηρίξει -έστω- με μια ακόμα ευκαιρία νεαρούς ποδοσφαιριστές όπως ο Πασχάλης Σταϊκος, ο Κρίστο Σέχου και σίγουρα ο ανερχόμενος… Κωσταντίνος Αποστολάκης!

Αυτοί που φαίνεται ότι «καίγονται» και μάλιστα γρήγορα είναι οι Άντονι Μουνιέ και Όμρι Άλτμαν. Ο Γάλλος εξτρεμ ενώ παρουσιάστηκε εξαιρετικός στο περσινό δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, φέτος είναι απογοητευτικός καθώς έχει να αντιμετωπίσει τον έναν τραυματισμό πίσω από τον άλλον!

Παρά τα εντυπωσιακά τεχνικά του χαρίσματα ο σύλλογος φαίνεται να θέλει να βρει αντικαταστάτη με μεγαλύτερη αγωνιστική συνέπεια. Και ας έχει λιγότερα χαρίσματα από τον Γάλλο!

Ο Ισραηλινός εξτρεμ παρ’ ότι υπήρξε ο μεγάλος άτυχος της περσινής σεζόν με τον τραυματισμό στο γόνατο δεν φαίνεται να αποτελεί το ίδιο βαρόμετρο και ποδοσφαιρικός «τσαμπουκάς» όσο φάνηκε ότι ήταν την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Οι «πράσινοι» λοιπόν ίσως ψάξουν και γι’ αυτόν έναν αντικαταστάτη.

ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΙ… ΓΙΝΕΤΑΙ;

Οι Εμμάνουελ Ινσούα και οι Ματίας Γιόχανσον, αποτελούν τα μεγάλα ερωτηματικά, καθώς είναι από τους λίγους ποδοσφαιριστές που μπορούν να φέρουν προτάσεις και εισροή χρημάτων στα ταμεία των «πράσινων».

Κάθε ενδεχόμενο είναι πιθανό. Αν και η επιθυμία του Γιώργου Δώνη είναι να διατηρήσει τέτοιους ποιοτικούς αθλητές στο ροστερ του. Όσο για τους Θεοφάνη Τζάνδαρη και Βαγγέλη Οικονόμου, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Αλλά και τα ερωτηματικά παραμένουν πολλά. Μιας και το προπονητικό επιτελείο των πρασίνων μοιάζει αναποφάσιστο (κυρίως με τον Οικονόμου).

ΟΙ… ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΣ ΑΚΙΝΔΥΝΟΙ!

Οι Δημήτρης Κολοβέτσιος, Φεντερίκο Μακέντα, Αργύρης Καμπετσής, Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης είναι οι ποδοσφαιριστές «βαρόμετρα» την φετινή περίοδο.

Για τους οποίους δεν χρειάζεται άμεσα να «πονοκεφαλιάζει» ο Παναθηναϊκός. Μεγάλα ερωτηματικά αποτελούν οι Νίκος Βέργος, Μαρκ Σιφνέος (έχει αγωνιστεί μόλις μερικά λεπτά), Παναγιώτης Αρμενάκας (νεοαφιχθής) Επαμεινώντας Παντελάκης, Κωσταντίνος Κότσαρης και Βασίλης Ξενόπουλος.

Οι τελευταίοι θα πρέπει να αναδείξουν το ταλέντο τους, να βελτιωθούν ή να αποκτήσουν… ρόλο ειδάλλως το μέλλον τους στην ομάδα τα επόμενα χρόνια προβλέπεται δυσοίωνο!

Επιμέλεια: Παρασκευάς Χαραλαμπάκης