Ο Εντέν Αζάρ "οργίασε" ενάντια στην Γουέστ Χάμ, και μας ανάγκασε να ασχοληθούμε για 2η φορά τη φετινή σεζόν με την περίπτωσή του!

ΤΗΝ..ΠΗΡΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!

 Η Τσέλσι αντιμετώπιζε το βράδυ της Δευτέρας (8/4) τη Γουέστ Χαμ, σε ένα μίνι λονδρέζικο ντέρμπι. Ήθελε οπωσδήποτε τη νίκη, για να μπει στην τετράδα (3η συγκεκριμένα), έστω και με αγώνα περισσότερο. Οι παίκτες του Σάρι είχαν την πρωτοβουλία, μα δε μπορούσαν να διασπάσουν την άμυνα των αντιπάλων. Μέχρι και το 24ο λεπτό.

Τότε, ο Αζάρ αποφάσισε να μας χαρίσει -ακόμη- μια στιγμή μαγείας. Με μια εκπληκτική ατομική ενέργεια, ένα απίθανο “solo”, πέρασε σαν….κώνους πέντε παίκτες της Γουέστ Χαμ, και σκόραρε με το αριστερό για το 1-0.

https://www.youtube.com/watch?v=HWwbwT2h0dg

ΕΙΝΑΙ…Η ΜΙΣΗ ΤΣΕΛΣΙ!

Μάλιστα, ο ίδιος ποδοσφαιριστής “έγραψε” και το 2-0 στο 90′, ύστερα από ασίστ του Μπάρκλεϊ. Ουσιαστικά, για ένα ακόμα ματς φέτος, ο Βέλγος σταρ “παίρνει μόνος του” την αντίπαλη ομάδα. Την ώρα που οι συμπαίκτες του δυσκολεύονται, εκείνος βγαίνει μπροστά και δείχνει το πλούσιο ταλέντο του. Ένα τεράστιας κλάσης γκολ, και ένα εξαίσιο “τελείωμα” για μια νίκη μεγάλης σημασίας των “μπλε”.

Με τα δύο αυτά γκολ, ο Αζάρ έφτασε τα 16 στην Πρέμιερ (συνολικά 19) σε 32 συμμετοχές. Παράλληλα, έχει δώσει και 12 ασίστ στους συμπαίκτες του. Δηλαδή άμεση συμμετοχή σε 28 από τα συνολικά 57 της Τσέλσι στο πρωτάθλημα. Το ποσοστό ανέρχεται στο….τρομακτικό 49,1%! Και μας δείχνει πως ο Βέλγος είναι μακράν του δεύτερου (Γουίλιαν & Πέδρο με 15,8%) ο ποιοτικότερος, πολυτιμότερος και..κρισιμότερος παίκτης της ομάδας του Λονδίνου.

Φώτο: Premier League Fans Gr

ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ..ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ!

Πέρα όμως από τους αριθμούς, η επιρροή του στο παιχνίδι της ομάδας είναι σπουδαία. Όταν ο Σάρι ανέλαβε την Τσέλσι το περασμένο καλοκαίρι, έπεισε τον Αζάρ πως θα είναι βασικό “γρανάζι” του παιχνιδιού. ‘Η αν θέλετε, πως το παιχνίδι των “μπλε” θα περιστρέφεται γύρω από τον Βέλγο. Λίγους μήνες μετά τη φυγή του Κριστιάνο από τη Ρεάλ, ο Αζάρ ήταν πολύ κοντά στη “βασίλισσα”. Ωστόσο, κάτι τα λόγια του Σάρι, κάτι ο ηγετικός ρόλος που έχει, κάτι η τεράστια αγάπη των οπαδών προς το πρόσωπό του, ο Αζάρ έμεινε στο Λονδίνο. Και δείχνει απόλυτα συγκεντρωμένος στην ομάδα του. Όχι απλά συγκεντρωμένος, αλλά ο απόλυτος ηγέτης. Γκολ, ασίστ, περισσότερα τρεξίματα (συγκριτικά με περασμένες σεζόν), κινήσεις στο χώρο, “τράβηγμα παικτών” ώστε να ανοίγει διαδρόμους για τους συμπαίκτες του. Και φυσικά ο παίκτης που θα βγει μπροστά στα δύσκολα. Ένας πραγματικός σταρ!

Στο στρατόπεδο των “μπλε” τα πράγματα είναι λίγο περίεργα. Και αυτό διότι όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα γκολ της ομάδας, έχουν 2 εξτρέμ, ένας κεντρικός χαφ και δύο αμυντικοί χαφ. Επιθετικός ούτε για δείγμα. Ας συγκρίνουμε τις επιδόσεις καθαρά στο σκοράρισμα, του Αζάρ με τους 3 φορ της φετινής Τσέλσι (συμπεριλαμβάνεται ο Μοράτα που αγωνίστηκε μέχρι τον Γενάρη). Από τα συνολικά 56 τέρματα, οι τρείς καθαροί φορ σκόραραν μαζί 10, ενώ ο Αζάρ μόνος του, 16.

Η κατάσταση αυτή είναι ταυτόχρονα θετική και αρνητική για τον Σάρι. Από τη μια, η δυστοχία, το “ντεφορμάρισμα” και ίσως οι…κακές επιλογές επιθετικών. Από την άλλη, η εξαιρετική επίδοση του Αζάρ, ενός winger. Βεβαίως, η διαφορά του με τους φορ, έχει εξήγηση. Αρχικά, η θέση και η ελευθερία που του δίνει στο χορτάρι ο Σάρι. Ο βιρτουόζος Βέλγος ξεκινάει από τα πλάγια, αλλά έχει την ελευθερία να κινείται και πίσω από τον σέντερ φορ. Κάτι μεταξύ “10” και “ψευτο-εννιαρί”. Συνεπώς, είναι προφανές πως έχει συμμετοχή -σχεδόν- σε όλες τις επιθέσεις. Είτε εκτελεστικά, είτε ως ασίστ-man.

Εν συνεχεία, η -σταθερά υψηλή κατά τη διάρκεια της χρονιάς- ψυχολογία του, σε αντίθεση με την κακή των επιθετικών. Σε μια ομάδα που φτιάχνει φάσεις, εκτός από την ποιότητα, μετράει πολύ και η ψυχολογία. Και ο Αζάρ τα έχει και τα δύο. Και τέλος, η ποιότητά του. Ο κατ’ εμέ ποιοτικότερος παίκτης της Πρέμιερ Λίγκ, αποδεικνύει συνεχώς πως είναι μέσα στην κορυφαία 10αδα ποδοσφαιριστών. Κάθε επαφή του με μπάλα, κάθε ενέργεια, κάθε σουτ/πλασέ ή ντρίμπλα, φαίνεται και είναι μια στιγμή μαγείας.

ΠΑΙΔΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ.

 Όλα τα παραπάνω φυσικά παρακολουθούν με ενδιαφέρον και προσοχή ο Φλορεντίνο Πέρεθ και οι συνεργάτες του. Η χρονιά της Ρεάλ τελείωσε από…Μάρτη, και ήδη στη Μαδρίτη σχεδιάζουν μεγάλες αλλαγές. Μια από αυτές είναι και η αγορά του Αζάρ. Το “deal” δεν είναι δύσκολο να κλείσει. Για την ακρίβεια, είναι πιο πιθανό από ποτέ. Στη μια “όψη”, το παιδικό όνειρο του Βέλγου, να αγωνιστεί στη “βασίλισσα”, η “δίψα” του για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λίγκ και φυσικά η θέλησή του να πρωταγωνιστήσει στον -κατά πολλούς- κορυφαίο σύλλογο του πλανήτη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αποτυχία της Ρεάλ φέτος, ανεβάζουν τον πήχη! Στην άλλη “όψη”, η ανάγκη της Ρεάλ να αποκτήσει τον “αντί-Ρονάλντο”, η ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη να επιστρέψει στην κορυφή, καθώς και η χρόνια επιθυμία του Πέρεθ να “φέρει” το Βέλγο στο “Μπερναμπέου”, κάνουν ακόμα ευκολότερη την κατάσταση. Σίγουρα, μεγάλο ρόλο στο όλο ζήτημα θα παίξει και ο Ζινεντίν Ζιντάν (ο οποίος έχει δηλώσει πως “θέλει” τον Αζάρ).

 Στην περίπτωση που οι φήμες γίνουν πράξη, προκύπτουν δύο θέματα. Το πρώτο, που δεν μπορεί να αναλυθεί, είναι το πως θα ανταποκριθεί ο Αζάρ σε όλες αυτές τις προκλήσεις (αν και εφόσον ντυθεί στα “λευκά”). Η περίπτωση του να τα καταφέρει με απόλυτη επιτυχία, σε σχέση με εκείνη του να την..πατήσει όπως ο Κουτίνιο, είναι ταυτόχρονα τόσο κοντά και τόσο μακριά! Βέβαια, όλα αυτά προς το παρών δεν έχουν νόημα.

  Το δεύτερο ζήτημα που προκύπτει, αφορά την Τσέλσι. Αν και εφόσον ο Αζάρ μετακομίσει στην Ισπανία, τα πράγματα για τους “μπλε” θα γίνουν πολύ δύσκολα. Παράλληλα, η απαγόρευση μεταγραφών φαίνεται πως θα ισχύσει κανονικά, επομένως, το όλο θέμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Το να χάνει μια ομάδα τον ηγέτη της, δεν είναι απλή υπόθεση. Ότι χρώμα και αν φοράει, όποια ιστορία και αν έχει. Τρανό παράδειγμα η φετινή Ρεάλ Μαδρίτης, που στην πρώτη μετά Κριστιάνο (αλλά και μετά Ζιντάν) εποχή, παραπαίει.

 Κρίνεται λοιπόν επιτακτικό το να παραμείνουν όλοι οι ποδοσφαιριστές στο ρόστερ της ομάδας, και κυρίως ο νεαρός μεν, ταλαντούχος δε, Χάντσον-Οντόι. Από το υπάρχον υλικό στις τάξεις της Τσέλσι, φαίνεται πως είναι ο μοναδικός που να μπορεί να μπει στα..παπούτσια του Αζάρ, εάν ο Βέλγος κουνήσει μαντήλι.

Όπως προείπα όμως, το να γίνονται σενάρια για καταστάσεις που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, δεν είναι και τόσο ουσιώδες. Έτσι για κλείσιμο, αφήνω το παρακάτω βίντεο, με όμορφες στιγμές του 28χρονου winger:

https://www.youtube.com/watch?v=pHOr9FdLsYo