Το Final 4 της Ευρωλίγκα πλησιάζει και το Debut.gr επιχειρεί μια πρώτη ανασκόπηση των τεσσάρων ζευγαριών που διαμορφώθηκαν από την regular season.

Ώρα προημιτελικής φάσης! Η regular season και ο μαραθώνιος των 30 αγωνιστικών ολοκληρώθηκε. Πλέον απέμειναν οχτώ ομάδες προκειμένου να διεκδικήσουν τέσσερα εισιτήρια για το πολυπόθητο Final 4 της Βιτόρια. Τα τέσσερα ζευγάρια διαμορφώθηκαν και όλες οι ομάδες είναι έτοιμες να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για το ραντεβού της 17ης Μαΐου. Πάμε λοιπόν να δούμε όσο πιο αναλυτικά μπορούμε τα τέσσερα αυτά ζευγάρια και να δοκιμάσουμε τυχόν προβλέψεις…

 Φενερμπαχτσέ-Ζαλκίρις

Αποτέλεσμα εικόνας για φενερ-ζαλκιρις 2019

Το πρώτο φαβορί της φετινής διοργάνωσης κοντράρεται με την ομάδα που πραγματοποίησε το μεγαλύτερο step up των τριών τελευταίων regular season. Φενέρ εναντίον Ζαλκίρις. Ζέλικο εναντίον Σάρας. Ο δάσκαλος απέναντι στον μαθητή του. Η Φενερμπαχτσέ που πλέον έχει υιοθετήσει χαρακτηριστικά up tempo παιχνιδιού καλείται να υπερκεράσει το εμπόδιο της πιο έξυπνης κατ’ εμέ ομάδας της διοργάνωσης. Τα game plan των δύο προπονητών είναι χωρίς αμφιβολία άξια αναφοράς ενώ το low και high post παιχνίδι αποτελεί κοινό σημείο και στις δύο ομάδες. Βαρόμετρο στη σειρά αυτή θα αποτελέσει το attack δίδυμο Σλούκα-Βέσελι ενώ η ομάδα του Σάρας θα προσπαθήσει με μεθοδικότητα και πλάνο να εκμεταλλευτεί κάθε αδυναμία που θα παρουσιάσει η αρμάδα των Τούρκων. Δύσκολα- εύκολα η Φενέρ θα πάρει και τα δύο παιχνίδια στη Πόλη μη αποκλείοντας παράλληλα ένα πιθανό game 4 στο Κάουνας.

Τσσκά Μόσχας-Μπασκόνια

Αποτέλεσμα εικόνας για τσσκα-μπασκονια 2019

Δείχνοντας δύο διαφορετικά πρόσωπα στη κανονική περίοδο η ‘Ρωσική Αρκούδα’ βρίσκεται απέναντι από την σκληροτράχιλη και σε υψηλό επίπεδο ομάδα της Μπασκόνια. Με πολλά ups and downs, η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έχει καθαρά τον πρώτο λόγο όσον αφορά την πρόκριση στο F4 της Βιτόρια. Χίγκινς, Σέρχι, Ντε Κολό και Κλάιμπερν έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο στη φετινή ομάδα ενώ οι υπόλοιποι παίκτες συμπληρώνουν και πλαισιώνουν την παραπάνω computerized τετράδα. Από την άλλη πλευρά, η επιστροφή του Περάσοβιτς στην ομάδα της Βιτόρια έδωσε πνοή, αέρα αλλαγής ενώ η Μπασκόνια έγινε πιο σκληρή και πιο ανταγωνιστική. Σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της  οι Βιλντόζα και Χουέρτας ενώ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα εξαιρετικά νούμερα του Πουαριέ. Παίκτης-ερωτηματικό αποτελεί ο Σενγκέλια ο οποίος προέρχεται από τραυματισμό. Προβάδισμα πρόκρισης για τη Τσσκά ενώ η Μπασκόνια θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί σε μεγάλο βαθμό την έδρα της.

Ρεάλ Μαδρίτης- Παναθηναϊκός

Αποτέλεσμα εικόνας για ρεαλ παναθηναικος 2019

Εκεί που δεν είχαν αναμετρηθεί ποτέ άλλοτε στην προημιτελική φάση της διοργάνωσης όλα αυτά τα χρόνια, Παναθηναϊκός  και Ρεάλ Μαδρίτης θα διασταυρώσουν για δεύτερη σερί σεζόν τα ξίφη τους με φόντο την είσοδο στο Final 4! Σε αντίθεση με πέρυσι, το πλεονέκτημα έδρας φέτος θα ανήκει στους Μαδριλένους και όχι στους «πράσινους» οι οποίοι θα μπουν την επόμενη εβδομάδα στην οκτάδα της EuroLeague από τη θέση του αουτσάιντερ. Η δεύτερη καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης απέναντι στην αλλαγμένη προς το καλύτερο ομάδα του Ρικ Πιτίνο. Η ομάδα του Πάμπλο Λάσο με πρωτεργάτες τους Καπάτσο, Ράντολφ, Ρούντι και Αγιόν είναι αποφασισμένη για το back to back. Το πολυδιάστατο παιχνίδι τους σε συνδυασμό με τα potentials των Μαδριλένων στο ανοιχτό γήπεδο τους δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα. Στην αντίπερα όχθη, οι Πράσινοι σημείωσαν 8 νίκες σε 10 ματς, έχοντας περάσει από τέσσερις έδρες (Γκραν Κανάρια, Νταρουσάφακα, Μόσχα, Μιλάνο) και έχοντας παίξει μπάσκετ υψηλού επιπέδου. Τέλος κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την ενδεχόμενη απουσία του Γιούλ καθώς και την εξαιρετική φόρμα που διανύει ο μαέστρος Νικ Καλάθης. Δεν αποκλείω τη πιθανότητα ενός 5ου παιχνιδιού στη Μαδρίτη.

Ανατολού Εφές-Μπαρτσελόνα

Αποτέλεσμα εικόνας για εφες-μπαρτσελονα 2019

Το πιο αμφίρροπο ζευγάρι από όλα τα παραπάνω. Η πιο σοβαρή Εφές των τελευταίων χρόνων απέναντι σε μια ομάδα που πήρε όλα εκείνα τα απαραίτητα αποτελέσματα για να αποφύγει Τσσκα, Φενέρ και Ρεάλ. Ο Αταμάν κατάφερε να συνθέσει ένα σύνολο που καθ’όλη τη διάρκεια των 30 αγωνιστικών παρουσίασε σταθερότητα, προσωπικότητα και πίστη στο πλάνο. Η τριάδα Λάρκιν, Σιμόν και Μίσιτς ολοκληρώνουν μια εξαιρετική χρονιά ενώ οι Μοερμάν και Ντάνστον αποτελούν βασικοί πυλώνες τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους. Αντίθετα, η ομάδα της Καταλωνίας παρουσιάζεται φέτος με μεγαλύτερη αξιοπιστία. Με πλάνο και στις δύο άκρες του γηπέδου κατάφερε να αποφύγει τα τρία μεγαθήρια. Οι Ερτέλ, Πάνγκος, Σίνγκλετον και Τόμιτς ηγούνται της φετινής Μπαρτσελόνα ενώ η σειρά προβλέπεται ανατρεπτική. Ελαφρύ προβάδισμα στην Εφές λόγω της σταθερότητας που έδειξε στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς.

Οχτώ ομάδες, τέσσερις θέσεις για το Final 4. Τρία δυνατά φαβορί και πέντε αουτσάιντερ με τεράστια δυναμική. Η προημιτελική φάση ξεκινάει σε δύο περίπου εβδομάδες και όλοι αναμένουμε το πως θα παρουσιαστούν οι ομάδες στο παρκέ και για το αν είναι έτοιμες σωματικά και πνευματικά να διεκδικήσουν την πολυπόθητη πρόκριση. Σε λίγο καιρό λοιπόν τα σπουδαία…

Υ.Γ: Στη φετινή regular season είδαμε για μια ακόμη φορά η Αρμάνι να μένει ουσιαστικά με «άδεια τα χέρια» πληρώνοντας το κακό finish στις τελευταίες αγωνιστικές, έναν Ολυμπιακό ο οποίος παρά το εξαιρετικό του ξεκίνημα να μένει εκτός εξαιτίας των λαθών κατά τη διάρκεια της χρονιάς τόσο σε διοικητικό όσο και σε προπονητικό επίπεδο, μια εντυπωσιακή Μακάμπι μετά την έλευση του coach Bullet η οποία όμως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το θαύμα της πρόκρισης λόγω του πολύ κακού ξεκινήματος που πραγματοποίησε ενώ Μπάγερν και Χίμκι κατάφεραν να σταθούν με αξιώσεις δεδομένου τις δυσκολίες που τους παρουσιάστηκαν μέσα στη χρονιά.