Οι Λεϊκέρς έμειναν με συνοπτικές διαδικασίες εκτός Playoff και το Debut.gr και ο Δημήτρης Μαλγαρινός σχολιάζουν την χρονιά που αφήνει πίσω μόνο απογοήτευση.

Άλλη μια συνεχόμενη χρονιά για τους ιστορικούς Λος Άντζελες Λεϊκέρς φτάνει νωρίς στο τέλος της χωρίς συμμετοχή στα Playoff και μαζί με αυτή φτάνουν στο τέλος και τα όνειρα και οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού.

Η κανονική σεζόν που λήγει σύντομα θα τους βρει μεταξύ 10ης και 12ης θέσης ,αρκετά μακριά από την 8η που δίνει το εισιτήριο για την post season. Περίπου στα ίδια κύματα που κινήθηκε και η περσινή ομάδα. Τα πράγματα είναι ακόμη πιο εφιαλτικά αν σκεφτεί κανείς ότι εδώ και περίπου ένα μήνα στην ουσία έχουν ρίξει λευκή πετσέτα καθώς μόνο μαθηματικές ελπίδες διατηρούσαν για την είσοδο τους στα playoff που και αυτές σταμάτησαν πριν από μερικές μέρες. Πάμε όμως να ξετυλίξουμε το κουβάτι από την αρχή.

H άφιξη του Lebron στους Λεϊκέρς και οι ελπίδες για Playoff αποκτάν νόημα

Το ημερολόγιο έγραφε 1η Ιουλίου 2018 και ο μπασκετικός πλανήτης (και όχι μόνο) σειόταν από την κίνηση του Lebron James να αφήσει το αγαπημένο του Cleveland ενισχύσει τους L.A. Lakers όντας αγωνιζόμενος για πρώτη φορά στην καριέρα στην δυτική περιφέρεια.

Ο “Βασιλιάς” γινόταν μέλος σε μια εκ των ιστορικότερων ομάδων της λίγκας, βάζοντας το όνομα του δίπλα σε αυτά των Kobe Bryant, Magic Jonhson, Wilt Chamberlain, Kareem Abdul Djabar, Shaquille O’Neal, Karl Malone, Garry Payton, Steve Nash, Elgin Baylor, Jerry West, Byron Scott, James Worthy, Pau Gasol και πάρα πολλών ακόμη ηρώων αυτής της ομάδας. Αυτομάτως οι Lakers ανακυρήχθηκαν contenders και οι συζητήσεις για το αν μπορεί να τα καταφέρει ο Lebron στην Δύση και το εάν μπορεί πλέον να κοντράρει την σούπερ ομάδα των Warriors πήραν φωτιά. Ο ενθουσιασμός στις τάξεις των φίλων των κίτρινων ήταν αιτιολογημένος αλλά και όλος ο μπασκετικός πλανήτης περίμενε να δει πως θα λειτουργήσει όλο αυτό το εγχείρημα.

Λεϊκέρς Playoff

Για να καταλάβει κανείς την κατάσταση που επικράτησε ο μεγαλύτερος εν ενεργεία σταρ του παιχνιδιού με 3 τίτλους πρωταθλητή όλων εξ αυτών ως MVP της σειράς των τελικών, 6 φορές φιναλίστ, 4 φορές πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής διάρκειας και 3 φορές All Star Game MVP και Rookie of the Year για την χρονιά 2003-2004 γινόταν μέλος της ομάδας με τα 16 πρωταθλήματα (μόνο η Βοστόνη έχει ένα παραπάνω). Κι όμως αυτό δεν έφτασε ούτε για να φτάσουν τα playoff.

Οι προσθαφεραίσεις

Ακολούθησε μπαράζ κινήσεων από τους Λιμνανθρώπους. Κατά κύριο λόγο πλαισίωσαν το νεανικό ρόστερ τους από έμπειρους παίκτες. Άλλωστε είναι τακτική του Lebron να θέλει μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες δίπλα του. Ειδικά στα δύσκολα παιχνίδια, είναι μια φιλοσοφία που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια στο Cleveland. Στην πολιτεία της California κατεύθασαν οι έμπειροι Rajon Rondo, Tyson Chandler, Michael Beasley, Javalee McGee αλλά και Lance Stephenson.

Η συνύπαρξη του τελευταίου μάλιστα με τον “Βασιλιά” παρουσίαζε ενδιαφέρον λόγω του ταραχώδους παρελθόν τους. Ο κορμός αυτών των έμπειρων παικτών μαζί με το νεανικό αίμα της ομάδας Kuzma, Ball, Ingram, Hart και Zubac έμοιαζε ικανό τo καλοκαίρι να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω. Στο τιμόνι της ομάδας έμεινε ο Luke Walton από την προηγούμενη χρονιά. Σίγουρα δεν αποτελούσε ένα τρομακτικό ρόστερ καθώς άλλος σταρ δεν υπήρχε όμως έδινε ελπίδες ειδικά κάτω την ομπρέλα του Lebron, ο οποίος πέρυσι με μια πολύ πιο αδύναμη ομάδα έφτασε στους τελικούς, ότι μπορεί να πετύχει το βήμα παραπέρα.

Εν κατακλείδι μια μέτρια πορεία μέχρι τα Χριστούγεννα. Η οποία κράτησε τους Λιμνανθρώπους σε τροχιά playoff. Χωρίς όμως να αγγίξουν καν τις υψηλές θέσεις και μετά η απόλυτη καθίζηση. Μάλιστα προσπάθησαν να σώσουν την χρονιά προσφέροντας κυριολεκτικά το μισό ρόστερ τους για ανταλλαγή με τον Anthony Davis. Κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε.

Το παρελθόν των Λεϊκέρς που τους οδηγούσε κάθε χρονιά εκτός Playoff

Σημαντικό ρόλο στην τωρινή κατάσταση των Lakers έχουν παίξει και ο GM της ομάδας αλλά και ο Magic Jonhson που με τις μεταγραφικές τους κινήσεις έχουν μάλλον κάνει κακό στην ομάδα παρά καλό. Μιλώ για τις πολυσυζητημένες καταστάσεις what if που αφορά τα πρόσωπα των Julius Randle, D’Angelo Russell και Lou Williams.

Ας ξεκινήσουμε από την πιο πολυσυζητημένη, αυτή του D’Angelo Russell. Ο “Ice my veins” αποτέλεσε μέλος των Lakers για την περίοδο 2015-2017. Αν και οι κίτρινοι το πίστεψαν και τον επέλεξαν στο n.2 στο Draft του 2015 εν τέλει δεν του έδειξαν την κατάλληλη εμπιστοσύνη. Τον άφησαν να φύγει στο Brooklyn για λογαριασμό των Nets. Αυτή την στιγμή οδηγεί τους Nets με 20.8 points per game και 7 assists. Στην αρχή της χρονιάς οι περισσότεροι  είχαν διαγράψει τους Nets. Όμως επιστρέφουν στα playoff μετά από πολλά χρόνια με μπροστάρη τον Russel . Αυτή την στιγμή  μοιάζει πολύ καλύτερος και από τον Rondo αλλά και από τον Ball που οι Lakers εμπιστεύονται στον άσσο.

Ο Julius Randle από την άλλη, έπαιξε τέσσερα χρόνια στους Λιμνάνθρωπους. Ξεκίνησε το 2015 και πέρυσι εξελίχθηκε σε στυλοβάτη στην ταλαιπωρημένη χρονιά της ομάδας. Τελειωσέ την χρονιά με 16,1 ponits per game και 8 reb. Φέτος συνεχίζει την κατακόρυφη βελτίωση του και ελλείψη Anthony Davis. Καταγράφει τα καλύτερα νούμερα της καριέρας του μέχρι στιγμής στους Pelicans. Έχει μέχρι στιγμής 21,2 points per game 8 reb και 3,1 assists. Μόνο ο Lebron James σκοράρει περισσότερο από τον Julius Randle στους φετινούς Lakers. Ενώ κανείς από αυτόν δεν παίρνει περισσότερα reb.

Λιγότερο γνωστές περιπτώσεις

Επόμενη περίπτωση του Lou Williams. Από τους καλύτερους 6ους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος και γυρολόγος πολυτελείας. Στελέχωσε την ομάδα της California την περίοδο 2015-2017. Με 18,6 points per game και 3,2 assists την δεύτερη χρονιά, μάλλον κάνεις περισσότερα για να τον κρατήσεις. Φέτος βρήκε στέγη πάλι στην California για λογαριασμό των συμπολιτών Clippers και διανύει την δεύτερη (περσινή ακόμα καλύτερη) πιο παραγωγική χρονιά του έχοντας στο ενεργητικό του 20,3 points per game και 5,3 assists. Έχει μεταμορφωθεί σε ηγέτης των Clippers και σε αντίθεση με τους κίτρινους θα πάει πιο αργά φέτος για διακοπές.  Στις περιπτώσεις αυτές μπορούν να προστεθούν και του Clarkson και Nance που σημειώνουν επίσης καλές χρονιές.

Λεϊκέρς Playoff

Η τελευταία παράσταση των Λεϊκέρς στα Playoff

Έτσι ο Lebron έμεινε εκτός playoff για πρώτη φορά από το 2006. Οι Lakers μένουν για έκτη συνεχόμενη χρόνια εκτός postseason μετρώντας 7 χρόνια από την τελευταία παρουσία τους. Μάλιστα αρκετοί φίλοι των Lakers θα ήθελαν να ξεχάσουν την τελευταία εμφάνιση τους στα playoff . Και τότε η πολλά υποσχόμενη ομάδα αποκλείστηκε με συνοπτικές διαδικασίες στον πρώτο γύρο από τους πρωταθλητές Spurs. Η τότε παρέα των Kobe Bryant, Dwight Howard, Steve Nash, Pau Gasol και Ron Artest άφηνε αμέτρητες υποσχέσεις στην αρχή της χρονιάς. Όπως και η φετινή των Lakers όμως η regular season τους βρήκε στην 8η θέση. Το sweep στον πρώτο γύρο από την παρέα του Tim Dunkan αποτέλεσε την τελευταία εμφάνιση του Mamba στα playoffs.

Λεϊκέρς Playoff

Η χρονιά αυτή φτάνει στο τέλος της και η ομάδα του Los Angeles ήδη κοιτάζει την επόμενη μέρα. Ο Lebron υπέγραψε το καλοκαίρι τετραετές συμβόλαιο αλλά η φήμες περί ανταλλαγής δίνουν και παίρνουν. Από εκεί και πέρα έχουν ακουστεί πολλά και απίθανα σενάρια που αφορούν την ομάδα αναμένουμε να δούμε τι θα πραγματοποιηθεί. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το θέμα του προπονητή καθώς μετά από αυτή την χρονιά τίποτα δεν είναι σίγουρο για το Luke Walton.

Η χρυσή ευκαιρία που πέταξαν οι Λεϊκέρς για μια πορεία στα Playoff

Η ουσία είναι ότι οι Lakers με την έλευση του Lebron James έχασαν μια χρυσή ευκαιρία να αποκτήσουν ξανά την λάμψη του ένδοξου παρελθόντος και να γίνουν ομάδα πρωταγωνιστική παρατείνοντας κι άλλο την περίοδο λειψυνδρίας που βιώνουν. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν χάσει και τα πρωτοκαθεδρία της πόλης. Οι Los Angeles Clippers παρά τα όποια προβλήματα βιώνουν και τις αποχωρήσεις πρωτοκλασσάτων ονομάτων έχουν καταφέρει να μπουν στην pοstseason αρκετές φορές ενώ στα μεταξύ τους παιχνίδια δείχνουν τα τελευταία χρόνια να έχουν το πάνω χέρι. Η κατάσταση αυτή αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για το franchise.

Δεδομένου και του draft αλλά και των πολλών σεναρίων που υπάρχουν στο τραπέζι το μέλλον της ομάδας δείχνει εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αναμένουμε να δούμε σε τι κινήσεις θα προβούν οι άνθρωποι τους το καλοκαίρι. Ευελπιστούμε να δούμε τι θα παρουσιάσει ένα από τα ιστορικότερα franchise του χρόνου. Ούτως η άλλως μας έχουν λείψει από όλους τους μπασκετόφιλους οι κόντρες Lakers-Celtics ελπίζουμε να τις ξαναδούμε στο σύντομο μέλλον.