O Timo Werner συμπληρώνει σήμερα τα 23 του χρόνια και το Debut.gr «βάζει» στο «μικροσκόπιό» του το Γερμανό striker της Λειψίας, καταγράφοντας τη μέχρι τώρα καριέρα του και εκφράζοντας την άποψή του για το ποια θα μπορούσε να είναι η επόμενη ομάδα του.

WHO IS WHO

Ο Timo Werner γεννήθηκε στη γερμανική πόλη Στουτγκάρδη (6/3/1996) και, ως εκ τούτου, αποτέλεσε “προϊόν” των ακαδημιών της ομώνυμης ποδοσφαιρικής ομάδας. Πιο αναλυτικά, ο Γερμανός επιθετικός πραγματοποίησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά “βήματα” σε ηλικία 6 περίπου ετών υπό την καθοδήγηση του πατέρα του, Gunter Schuh (ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής και προπονητής). Στις ακαδημίες της Στουτγκάρδης έμεινε για 11 ολόκληρα χρόνια, έχοντας αξιοπρόσεκτα στατιστικά και σημειώνοντας αλματώδη πρόοδο. Αποκορύφωμα της πορείας αυτής ήταν η σεζόν 2012-2013, κατά την οποία ο – 16χρονος τότε – Werner σκόραρε 25 (!) goals, αγωνιζόμενος με την ομάδα U19 του συλλόγου, και απέσπασε το χρυσό μετάλλιο Fritz Walter στην κατηγορία U17.

Κάπως έτσι, λοιπόν, ο νεαρός striker προήχθη στην πρώτη ομάδα της Στουτγκάρδης. Το ντεμπούτο του με τη φανέλα των “Die Schwaben” πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2013 σε ένα match εναντίον της βουλγαρικής Botev Plovdiv για τα προκριματικά του Europa League. Στο παιχνίδι αυτό, ο Werner έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται σε επίσημο παιχνίδι της ομάδας όντας 17 ετών, 4 μηνών και 25 ημερών. Τον ίδιο μήνα έκανε και το ντεμπούτο του στην Bundesliga σε αγώνα κόντρα στην Bayern Leverkusen, ενώ το πρώτο του goal το πέτυχε το Σεπτέμβριο απέναντι στην Eintracht Frankfurt. Ο ταλαντούχος striker έμεινε στην ομάδα της γενέτειράς του για τρεις σεζόν, έχοντας συνολικό απολογισμό 103 εμφανίσεις, 14 goals και 11 assists!

Το καλοκαίρι του 2016, με τη Στουτγκάρδη να υποβιβάζεται στη 2. Bundesliga, ο Werner μεταγράφηκε έναντι 10 εκ. ευρώ στη Λειψία, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Στην πρώτη του χρονιά (16/17) με τη φανέλα των “Die Bullen”, ο Γερμανός center for πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις, σκοράροντας 21 φορές και μοιράζοντας 7 assists σε 32 εμφανίσεις, και συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η ομάδα του να εξασφαλίσει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, τη συμμετοχή της στο Champions League. Εξίσου “παραγωγική” ήταν και η περσινή σεζόν (17/18) για τον Werner με 21 goals και 10 assists σε 45 συνολικά matches, ενώ, το Μάρτιο του 2018, έφτασε τις 150 (!) εμφανίσεις στη Bundesliga, κατέχοντας, μέχρι σήμερα, το ρεκόρ του νεότερου παίκτη (22 ετών) που φτάνει τον εν λόγω αριθμό συμμετοχών στη Γερμανία.

  

Ως προς το κεφάλαιο Εθνική Ομάδα, ο Werner έχει περάσει από όλες τις μικρές κατηγορίες (U15 με U21) και έχει πετύχει 34 goals συνολικά. Στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ανδρών κλήθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2017 και ντεμπούταρε σε φιλικό αγώνα εναντίον της Αγγλίας και, λίγο αργότερα, σε match προκριματικών κόντρα στο Azerbaijan. Για την ώρα, ο νεαρός επιθετικός έχει λάβει μέρος στο Confederations Cup του 2017 και στο Mundial του 2018 με τα χρώματα των “Panzer” και μετρά 9 goals σε 23 εμφανίσεις.

ΤΑ ΦΕΤΙΝΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ

Μέχρι την ώρα που γράφονταν οι συγκεκριμένες γραμμές (1/3/19), ο Werner μετρούσε φέτος, με τη φανέλα της Λειψίας, 25 εμφανίσεις, 13 goals και 3 assists σε όλες τις διοργανώσεις. Όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα, ο Γερμανός striker αποτελεί βασικό και κομβικό, για την πορεία της Λειψίας, παίκτη με συνεισφορά τόσο στο σκοράρισμα όσο και στη δημιουργία ευκαιριών και assists.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ ΘΑ ΠΑΕΙ Ο WERNER;

 

Όπως είναι λογικό, ο Timo Werner έχει αυξήσει κατακόρυφα την αξία του στο ποδοσφαιρικό “χρηματιστήριο” (βλ. αριστερή εικόνα) και, κατά συνέπεια, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών clubs, τα οποία “ερίζουν” για την απόκτησή του. Μεταξύ αυτών των clubs συγκαταλέγονται οι Bayern Munich, Chelsea, Real Madrid και Liverpool και, βέβαια, οι φήμες “καλά κρατούν” για το πού θα καταλήξει ο χαρισματικός striker της Λειψίας.

Σε αυτό το σημείο θα επιχειρηματολογήσω αναφορικά με το ποιος (θα μπορούσε να) είναι ο καταλληλότερος “προορισμός” για τον 23χρονο άσο. Και αυτός ο “προορισμός”, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι η Liverpool για μια σειρά από λόγους. Πρώτ΄απ΄όλα, όντας ένας μοντέρνος και γρήγορος επιθετικός ύψους 1.80 μ., ο Werner είναι “κομμένος και ραμμένος”, θα λέγαμε, στα “μέτρα” και τις προτιμήσεις του Klopp. Δεν είναι, δηλαδή, ο “βαρύς φορ περιοχής”, αλλά ο “κινητικός striker” που ψάχνει/θέλει (;) ο τεχνικός των Reds. Κατά δεύτερον, εκτιμώ ότι, χάρη στην ευελιξία του, θα μπορούσε να ταιριάξει άψογα με την τριπλέτα Salah-Mane-Firmino σε ένα σχήμα 4-2-3-1, όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα, καθώς επίσης και σε ένα 4-3-3. Πέραν τούτου, σε περίπτωση που ο Werner μετακόμιζε στο Merseyside, θα ήταν πολύ ωφέλιμος στην κόντρα επίθεση που αρέσκονται να παίζουν οι “Κόκκινοι” και θα προσέδιδε ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα, ταχύτητα και φαντασία στο (κάποιες φορές προβλέψιμο και δίχως πολλές εναλλακτικές) παιχνίδι της Liverpool. Last but not least: αν έρθει ο Werner στη Liverpool (και εφόσον, βέβαια, καταφέρει να προσαρμοστεί στα απαιτητικά δεδομένα της Premier League), θα λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα της ομάδας του Klopp: την απουσία του λεγόμενου “εύκολου goal”, ένα ζήτημα το οποίο εξακολουθεί να “ταλαιπωρεί” τους Reds, όσο θεαματική βελτίωση κι αν έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια (και ειδικά φέτος).

Σίγουρα μπορούν να διατυπωθούν πολλές και διαφορετικές γνώμες για το θέμα αυτό, μια και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη ποδοσφαιρική “στέγη” του Werner. Ωστόσο, θεωρώ ότι η Liverpool θα ήταν ένας ιδανικός προορισμός τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα. Ο χρόνος και μόνο θα δείξει ποια ομάδα θα κάνει δικό της τον ταλαντούχο Γερμανό επιθετικό.

Οι πληροφορίες του κειμένου αντλήθηκαν από τις κάτωθι πηγές:

Πηγές εικόνων:

  • Κεντρική: 90min.com 
  • Υπόλοιπες: Κάντε click πάνω στην κάθε εικόνα

Παρακολουθείστε, επίσης, ορισμένα videos με highlights από την καριέρα του Timo Werner: