To debut.gr βρέθηκε στη Πάτρα και το κατάμεστο Δημήτριος Τοφάλος και παρακολούθησε την ιστορική νίκη του Προμηθέα απέναντι στην Tenerife με σκορ 69-57 που του δίνει ένα τεράστιο προβάδισμα για την πρόκριση στους «8» του Basketball Champions League.

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν με τους Κατσίβελη, Lypovyy, Σαλούστρο, Meier και Ellis. Από την άλλη, η ισπανική ομάδα ξεκίνησε με τους San Miguel, Staiger, Abromaitis, Beiran και Iverson

Α’ Ημίχρονο

Η πρώτη περίοδος ανήκε στους Πατρινούς, οι οποίοι παίζοντας πολύ καλή άμυνα υποχρέωναν σε λάθη και βεβιασμένες επιθέσεις τους Ισπανούς, έχοντας έτσι το προβάδισμα σε όλο το πρώτο ημίχρονο. Οι Ισπανοί ξεκίνησαν με εύστοχο τρίποντο του Beiran αλλά ο Meier απάντησε αμέσως με τον ίδιο τρόπο (3-3). Ο power forward του Προμηθέα ήταν πραγματικά «on fire» σε όλο το πρώτο ημίχρονο. Οι Πατρινοί συντηρούσαν άνετα μία διαφορά πέντε πόντων και με το καλάθι του Lypovyy ανέβασαν τον δείκτη του σκορ στο 14-7. Οι Ισπανοί στηρίζονταν αποκλειστικά στον Iverson, ο οποίος δεν είχε άλλη σημαντική βοήθεια ενώ και ο έτερος έμπειρος Staiger είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Η Tenerife κατάφερε να μειώσει σε 19-15 με το καλάθι του Iverson αλλά η πρώτη περίοδος βρήκε προηγούμενο τον Προμηθέα με σκορ 21-15.

Με 8/10 τρίποντα και ποσοστό 80% ήταν αδύνατον να μην ανέβει η διαφορά. Ο Προμηθέας είχε εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας και αυτό φαίνεται και από το σκορ του ημιχρόνου. Με τρίποντο του Meier και το καλάθι του Σαλούστρου, οι Πατρινοί έστειλαν για πρώτη φορά τη διαφορά πάνω από τους 10 και μετά δεν κοίταξαν πίσω τους. Το μοναδικό πρόβλημα του Προμηθέα ήταν κάποια χαμένα ριμπάουντ τα οποία όμως δεν φάνηκαν σε καμία περίπτωση. Οι Ισπανοί έτρεξαν ένα σερί 0-6 με τον White αλλά στην συνέχεια ανέλαβαν οι Γκίκας και Meier. Σερί 11-0 από τον Προμηθέα και η διαφορά εκτοξεύτηκε ξανά στους 16 πόντους (41-25). Ο ρυθμός του αγώνα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου το οποίο έληξε με σκορ 47-31 υπέρ των συγκλονιστικών Πατρινών.

Β’ Ημίχρονο

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ήταν σχεδόν αδύνατο ο Προμηθέας να διατηρήσει αυτά τα απίστευτα ποσοστά ευστοχίας που είχε στο πρώτο ημίχρονο. Σύμμαχος όμως των Πατρινών ήταν η αστοχία της Tenerife οπότε η διαφορά δεν μειώθηκε αρκετά. Οι Ισπανοί μπήκαν δυνατά στο τρίτο δεκάλεπτο εκμεταλλευόμενοι την, όπως προαναφέραμε, αστοχία του Προμηθέα και έτρεξε ένα σερί 0-6 με Miguel και Abromaitis (47-37). Η χαρά όμως δεν κράτησε για πολύ και η αστοχία της επέστρεψε εκ νέου. Ο Προμηθέας απάντησε με τρίποντο του Γκίκα στη λήξη του χρόνου και στην συνέχεια ανέλαβαν οι Meier και Ellis και σε σύντομο χρονικό διάστημα επανάφεραν την διαφορά στο +16 (57-41). Η Tenerife το μόνο που κατάφερε ήταν με βολές του Iverson να μειώσει σε 57-45.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο, ο Προμηθέας το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να συντηρήσει αυτή τη διαφορά και να πάει με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην Ισπανία. Η παραγωγικότητα της τέταρτης περιόδου ήταν αρκετά χαμηλή (12-12) αλλά με την εξέλιξη που πήρε το ματς ήταν καθοριστική για τον Προμηθέα. Η Tenerife προσπαθούσε να μειώσει την διαφορά, έχοντας πλέον συμβιβαστεί με την ήττα, αλλά ο Προμηθέας είχε αντίδοτο σε όλα τα καλάθια της Ισπανικής ομάδας. Μάλιστα με το πολύ όμορφο καλάθι του Σαλούστρου έστειλε την διαφορά στο +15 (64-49). Εκεί η Tenerife απάντησε με ένα δικό της σερί και κάποιες καλές άμυνες. Μέχρι που φτάνουμε στο τρίποντο του Abromaitis που κατέβασε τη διαφορά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10 πόντων (66-57). Κάπου εκεί ο αρχηγός Νίκος Γκίκας επανάφερε την ομαλότητα με το δικό του τρίποντο (69-57) ενώ αν δεν λειτουργούσε κάπως επιπόλαια στην τελευταία φάση ίσως θα μπορούσε να είχε ανεβάσει τη διαφορά. Αυτό όμως που μετράει είναι η τεραστίων διαστάσεων νίκη της Πατρινής ομάδας απέναντι σε έναν αρκετά ισχυρό αντίπαλο και πλέον πάει με τη ψυχολογία του φαβορί για να τελειώσει την υπόθεση πρόκριση στην Ισπανία.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-15, 47-31, 57-45, 69-57

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Γιατράς): Κασελάκης 3 (1/7 σουτ, 2 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Κατσίβελης 2, Λίποβι 10 (2), Σαλούστρος 6 (0/5 τρίποντα), Τσαϊρέλης 2, Έλις 10 (10 ριμπάουντ), Γκίκας 14 (4/7 τρίποντα), Μέγιερ 22 (4/6 δίποντα, 4/4 τρίποντα), Παρκς

ΤΕΝΕΡΙΦΗ (Βιντορέτα): Αμπρομάιτις 9 (1), Μπεϊράν 7 (1), Άιβερσον 16 (6 ριμπάουντ), Στάιγκερ 2 (1/7 σουτ), Γουάιτ 10 (1), Μπάσας 4, Μπρουσίνο, Ζιλέ 2, Νιάνγκ 4, Ρισότι, Σάιθ, Σαν Μιγκέλ 3 (1/7 σουτ)