Το Debut.gr βρέθηκε στο PAOK Sports Arena και αναλύει τη νίκη της ΑΕΚ απέναντι στο Δικέφαλο του Βορρά με σκορ 84-75 δίνοντας της έτσι σημαντικό προβάδισμα για τον επαναληπτικό της επόμενης εβδομάδας στο ΟΑΚΑ.

Ντέρμπι Δικεφάλων πράξη 4η. Οι δύο ομάδες αναμετρούνται για 4η φορά φέτος στη χρονιά, αυτή τη φορά όμως στη φάση των 16 του Basketball Champions League. Σίγουρα μια αναμέτρηση χωρίς ξεκάθαρο φαβορί αφού πρόκειται ουσιαστικά για έναν ελληνικό εμφύλιο ανάμεσα στις δύο ομάδες. Κατά γενική ομολογία, ο ρυθμός ήταν υπέρ της ΑΕΚ με τον Π.Α.Ο.Κ. να αδυνατεί να γυρίσει την εις βάρος του κατάσταση. Πάμε να δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Ξεκίνημα του αγώνα και η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου ξεκινά με τους Κόνιαρη, Γκος, Τέπιτς, Χρυσικόπουλο και Τζέφερσον ενώ στην αντίπερα όχθη οι φιλοξενούμενοι ξεκινούν με τους Θίοντορ, Γκρίφιν, Σαντ Ρος, Μασιούλις και Χάντερ. Η ομάδα της ΑΕΚ ξεκίνησε δυναμικά και πήρε γρήγορα διαφορά δέκα πόντων(2-12) στοχεύοντας σε post up επιθέσεις των Μασιούλις και Σαντ Ρος αλλά και στα potentials των Θίοντορ και Χάντερ. Από την άλλη πλευρά οι γηπεδούχοι έψαχναν τα πατήματα τους μπαίνοντας στο παιχνίδι με μια ξεκάθαρη νωθρότητα. Η απίστευτη ευστοχία των φιλοξενουμένων(4/5 σουτ) έφερε τη διαφορά στο +14(4-18). Ο ρυθμός ήταν εμφανώς υπέρ της ΑΕΚ η οποία με μεθοδευμένες και σωστά δομημένες επιθέσεις έφτασε τη διαφορά στο +20. Παράλληλα, οι γηπεδούχοι με πρωτοβουλίες των Μαργαρίτη και Τέπιτς κατάφεραν να μειώσουν στους 17 τη διαφορά, ωστόσο είχαν ακόμα να διανύσουν πολύ δρόμο. 30 πόντους και με παθητικό 11 πόντους από χαμένα αμυντικά ριμπάουντ σε ένα δεκάλεπτο δεν είναι και λίγα για ένα ματς με μεγάλη κρισιμότητα.

Το δεύτερο δεκάλεπτο άρχισε με τρεις εύστοχες επιθέσεις των γηπεδούχων που έφεραν την διαφορά στο -13. Τα σωστά σκριν μακριά από τη μπάλα που έδιναν ελεύθερα σουτ και τα pick n roll του Κόνιαρη με τον Γκάρετ έδιναν την ελπίδα για το step up. Με την ΑΕΚ σε ένα γενικότερο μούδιασμα τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση σε συνδυασμό με τα potentials των Τέπιτς έφεραν τη διαφορά στο -9(26-35). Επιπλέον, η πίεση στη μπάλα και οι στοχευμένες επιθέσεις στο post έφεραν τη διαφορά στους -5 από το -24! Η ομάδα του Λ.Μπάνκι όμως δεν θα τα παρατούσε τόσο εύκολα. Ο Θίοντορ πάλευε μόνος του, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι είχαν μείνει στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο Π.Α.Ο.Κ. μέχρι ώρας δεν έχει βρει αντίδοτο στις pnr συνεργασίες των Θίοντορ και Χάντερ(10π- 10ρ) και έτσι οι φιλοξενούμενοι κρατούν ένα σταθερό προβάδισμα εννέα πόντων (36-45). Το επιμέρους σκορ όμως(25-15), άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς για το δεύτερο μέρος.

Με την έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου η ΑΕΚ πάλι χτυπά με επιθέσεις στο ζωγραφιστό που είναι σημείο τριβής και σήμερα στον ΠΑΟΚ. Νευρικό ξεκίνημα για τους δύο αλλά η ΑΕΚ με πόντους από δεύτερες επιθέσεις κρατάει διψήφια διαφορά 42-54. Ο ΠΑΟΚ μη έχοντας καθαρό μυαλό στην επίθεση με βεβιασμένα σουτ στο τέλος του χρόνου δε μπορεί να κατεβάσει την διαφορά και σε συνδυασμό με την κακή άμυνα στη ρακέτα, η ΑΕΚ με γκολ φάουλ του εκπληκτικού Χάντερ στέλνει τη διαφορά πάει στους 12. Μονόπλευρο παιχνίδι μέσα στη ρακέτα που αποδίδει στην ΑΕΚ διαβάζοντας όλα τα miss match. (46-62). Ο ΠΑΟΚ φόρεσε το κουστούμι του πρώτου δεκαλέπτου και οι Κίτρινοι έχτισαν μια διαφορά 19 πόντων (46-65). Αξιομνημόνευτο είναι πως ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε το δεκάλεπτο με 0 φάουλ!

Ο ΠΑΟΚ ξεκινάει με όρεξη να κατεβάσει την διαφορά ασκώντας πίεση σε όλο το γήπεδο και κάνοντας έτσι ένα μικρό σερί 7-2. Ο Σάκοτα με τρία συνεχόμενα τρίποντα, βάζει φρένο σε αυτή την προσπάθεια για μείωση του σκορ. Η άμυνα του ΠΑΟΚ έσφιξε για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχρονο και κατέβασε τη διαφορά στους 12 πόντους με κλέψιμο του Τζέφερσον (64-76). Το γεγονός πως η ΑΕΚ είχε την περισσότερη ώρα την διαφορά σε διψήφια νούμερα, η κακή μέρα των 2 βασικών πυλώνων του ΠΑΟΚ στην επίθεση Γκος-Χάτσερ και η πολύ κακή άμυνα στο ζωγραφιστό καθώς και το κάκιστο αμυντικό transition για τον Δικέφαλο του Βορρά συντέλεσαν στην νίκη της ΑΕΚ με 84-75. Κύριοι πρωταγωνιστές για την Ένωση ήταν ο Χάντερ με 20 πόντους και 12 ριμπάουντ και ο Σάκοτα με 16 πόντους και αψεγάδιαστη στατιστική (2/2 δίποντα, 4/4 τρίποντα). Για τον ΠΑΟΚ ο Κόνιαρης με 18 πόντους και ο Τζέφερσον με 12 πόντους προσπάθησαν να μειώσουν την διαφορά.

Η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο Δικεφάλων απέκτησε κιτρινόμαυρο χρώμα με την ΑΕΚ να έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα για τη πρόκριση στην επόμενη φάση και τη διατήρηση των σκήπτρων της. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ σαφώς επηρεασμένος από τις διοικητικές καταστάσεις δε μπόρεσε να μπει σε καμιά περίπτωση στο κλίμα της αναμέτρησης με την ήττα να έρχεται φυσιολογικά.

Τα δεκάλεπτα: 11-30, 36-45, 46-65, 75-84

ΠΑΟΚ (Παπαθεοδώρου): Τζέφερσον 12 (4/5 δίποντα, 4/5 βολές), Κόνιαρης 18 (2/4 δίποντα, 4/5 τρίποντα, 2/4 βολές, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Μαργαρίτης 7 (1), Τέπιτς 15 (3/4 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Ζάρας 3 (1), Χρυσικόπουλος 4, Γκάρετ 6 (8 ριμπάουντ), Γκος 6 (2/9 σουτ), Χάτσερ 4 (1/9 σουτ).

ΑΕΚ (Μπάνκι): Γκρίφιν 13 (4/4 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 3 ασίστ), Χάντερ 20 (10/13 δίποντα, 12 ριμπάουντ), Λαρεντζάκης 4, Μασιούλις 9 (3/5 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα), Θίοντορ 8 (3/9 σουτ, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα), Γιαννόπουλος, Τζέιμς, Μωραΐτης, Σάκοτα 16 (2/2 δίποντα, 4/4 τρίποντα, 3/3 βολές), Σαντ-Ρος 14 (4/5 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 6 ριμπάουντ).