Το debut.gr σχολιάζει το "κλάσικο"του "Μπερναμπέου", το οποίο αποτελεί...αγαπητό μέρος για τη Μπαρτσελόνα!

 Η Μπαρτσελόνα επικράτησε με το εμφατικό (αλλά και…πλασματικό) με 3-0 της Ρεάλ μέσα στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου”, και το debut.gr σχολιάζει τα του ντέρμπι αλλά και….διάφορα άλλα!

Ο “νόμος” του ποδοσφαίρου.

Η ομάδα της Μαδρίτης ήταν ξεκάθαρα πολύ ανώτερη της αντιπάλου, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο. Με “μπροστάριδες” τους Βινίσιους και Μπενζεμά, η Ρεάλ “έμπαινε” στην περιοχή της Μπαρτσελόνα όποτε ήθελε! Ωστόσο, τα “χαλούσε” στην τελική ενέργεια. Είτε με κακές επιλογές, είτε με άστοχα τελειώματα (Βινίσιους).

Το ημίχρονο τελείωσε με το 0-0 σαφώς να αδικεί τη Ρεάλ. Η Μπαρτσελόνα περισσότερο με σκοπό να διαφυλάξει τα νότα της (συνεχώς βλέπαμε τον Ράκιτιτς να γυρνάει τη μπάλα προς τα πίσω),είχε δώσει την πρωτοβουλία στους γηπεδούχους (ή είχε υποταχτεί στις ορέξεις τους).

Ωστόσο, ο “άγραφος νόμος” του ποδοσφαίρου επιβεβαιώθηκε για ακόμη ένα παιχνίδι. Η “βασίλισσα” έχασε τις ευκαιρίες, η Μπαρτσελόνα άνοιξε το σκορ. Από εκεί και πέρα, όπως είναι φυσιολογικό -ναι, ακόμη και στο υψηλότερο επίπεδο- η ψυχολογία “άλλαξε πλευρά”, και οι “μερένγχες” πήραν την κάτω βόλτα. Η “Μπάρσα” άρχισε να ελέγχει το ματς, και ξανά χτύπησε από τα πλάγια, για το 0-2.

Τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους, οι ποδοσφαιριστές του Σολάρι είχαν…ξενερώσει, με αποτέλεσμα το πέναλτι-δώρο, το οποίο ήταν και το κερασάκι στην τούρτα.

Η ποιότητα του “Λουισίτο”.

Ο Ουρουγουανός επιθετικός ήταν το πρόσωπο της αναμέτρησης. Πέτυχε δύο γκολ, έτρεξε και πίεσε πολύ, έδωσε “μάχες” με τον Ράμος, και γενικότερα ήταν από τους πιο κινητικούς παίκτες των Καταλανών. Ο Σουάρες την φετινή σεζόν “τα ακούει” περισσότερο από ποτέ για την απόδοσή του, όχι από οπαδούς άλλων συλλόγων, αλλά κυρίως από “κουλε”.

Υπό μια έννοια, η αρνητική κριτική στέκει. Ο στράικερ από το Μοντεβιδέο, παρουσιάζει μια εικόνα που δεν αρμόζει σε αθλητή τέτοιου βεληνεκούς. Συνεχώς διαμαρτύρεται στους διαιτητές, εκβιάζει φάουλ/πέναλτι, μα πάνω απ’όλα, σπαταλά μεγάλες ευκαιρίες. Ενδεικτικό είναι πως την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, ο Μέσι έχει δημιουργήσει 27 “κλασικές φάσεις”, εκ των οποίων οι 24 έχουν χαθεί από τον Σουάρες!

Ωστόσο,ο ίδιος φροντίζει να δείχνει την κλάση του εκεί που πρέπει. Όπως στο “κλάσικο” του πρωταθλήματος, όπου με δικό του χατ-τρικ και πραγματικά μεγαλειώδη εμφάνιση, η Μπάρτσα διέλυσε με 5-1 τη μεγάλη αντίπαλο, έτσι και εχθές. Με ψύχραιμο πλασέ -και δύσκολο- στην πρώτη τελική της ομάδας του, και με πανέξυπνη εκτέλεση “αλά πανένκα” στο πέναλτι, έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Υπενθύμισε σε όλους γιατί θεωρείται ως ένας εκ των κορυφαίων -αν όχι ο κορυφαίος- φορ των χρόνων μας.

Ήταν εκεί που έπρεπε στη σωστή στιγμή και…αν ο Βαράν δεν τον προλάβαινε στο 0-2, θα είχε ένα ακόμη χατ-τρικ σε “ελ κλάσικο”! Μιλάμε για έναν εξαιρετικό σέντερ φορ, που παρά τα 16 γκολ στο πρωτάθλημα, είναι αποδέκτης συμπεριφοράς που αρμόζει σε….”χαζογκόλη”!

Μισό..άδειο ή μισό..γεμάτο;

Οι “μπλαουγκράνα” τα τελευταία χρόνια έχει κάνει το “Μπερναμπέου”…δεύτερο σπίτι της! Την τελευταία δεκαετία, η ομάδα της Βαρκελώνης έχει εννέα “διπλά”. Κάποια από αυτά επιβλητικά, συνοδευόμενα από τρομερές εμφανίσεις (2-6 το 2009, 0-4 το 2015), ορισμένα άλλα χωρίς να “πιάσει” καλή απόδοση (όπως εχθές), και άλλα με….σασπένς (2-3 με γκολ Μέσι στις καθυστερήσεις).

Όσο αφορά λοιπόν την ομάδα του Βαλβέρδε, σχετικά με τη χθεσινή της εμφάνιση, είναι πως βλέπει κανείς το…ποτήρι. Σίγουρα, η γενική εικόνα της ομάδας δεν ήταν ανάλογη της περίστασης, ωστόσο από την άλλη πλευρά, δεν είναι παράλογο να σκεφτεί κανείς πως “0-3 χωρίς να παίξουμε…5-1 χωρίς Μέσι, φαντάσου να πάει και ένα ματς πραγματικά καλά!”. Βεβαίως, ούτε στο 1-1 του 1ου ημιτελικού ήταν καλή, απλώς έβγαλε αντίδραση μετά το γκολ που δέχθηκε.

Πλέον, ανάλογα και με την έκβαση του Σαββατιάτικου ντέρμπι, η Μπαρτσελόνα θα μπορεί να εστιάσει μόνο στο ¨πολυπόθητο” Champions League. Στο οποίο πραγματικά μεταμορφώνεται προς το καλύτερο! Ίσως, οι παίκτες και ο Βαλβέρδε, μιας και πρωταρχικός στόχος είναι η “κούπα με τα μεγάλα αυτιά”, πολλές φορές να παίρνουν στο..χαλαρό τα ματς των δύο εγχώριων διοργανώσεων. Ίσως όμως αυτές να είναι οι πραγματικές δυνατότητες του κλάμπ. Και αν ισχύει το δεύτερο, δυστυχώς το Champions League θα μείνει μακριά από το “Καμπ Νόου” για ακόμη μια σεζόν…!

Άλλο ματς το Σάββατο

Το σαββατιάτικο “κλάσικο” θεωρώ πως θα διαφέρει αρκετά σε σχέση με το χθεσινοβραδινό. Και αυτό διότι και από τις δύο ομάδες υπήρχε ο φόβος του αποκλεισμού, άρα ήταν περισσότερο προσεκτικές (ειδικά η Μπαρτσελόνα). Η “βασίλισσα” το βράδυ του Σαββάτου παίζει το τελευταίο της χαρτί όσο αφορά τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Σε περίπτωση νίκης, η διαφορά πέφτει στους 6, ενώ κάνει και χάρη…στη συμπολίτισσα Ατλέτικο, η οποία με δική της νίκη μειώνει στους 4.

Επομένως, η Ρεάλ γνωρίζοντας πως είναι η τελευταία ευκαιρία, θα ανοιχτεί, ίσως περισσότερο από εχθές. Στον αντίποδα, η ομάδα του Βαλβέρδε πιθανότατα θα παρουσιαστεί πολύ πιο επιθετική στο “Μπερναμπέου”, αφού αφενός έχει το μαξιλαράκι των 9 (και 7 αντίστοιχα) πόντων, αφετέρου γνωρίζει πως με νίκη -ακόμη και ισοπαλία- το πρωτάθλημα θα είναι δικό της!

Επομένως, πιστεύω πως από πλευράς θεάματος, “επιθετικότητας” και ρίσκου, το ερχόμενο ντέρμπι των δύο “κολοσσών” του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αναμένεται συναρπαστικό.