Ήταν 8 Μαϊου του 1991, όταν ο Άρης κέρδισε τον ΠΑΟΚ με 81-80 και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Το παιχνίδι; Ματσάρα ασυζητητί. Δεν έμεινε όμως ποτέ στην ιστορία για τα αγωνιστικά του δρώμενα, αλλά αντίθετα για τις...μπουνιές που αντάλλαξαν μετά το τέλος οι Νίκος Γκάλης και Μπάνε Πρέλεβιτς. Το debut.gr και ο Πάνος Τραφαλής σας χαρίζουν ένα πλούσιο αφιέρωμα.

Το παιχνίδι εκείνο στιγματίστηκε από τις αντιδράσεις των δύο μεγάλων ηγετών του Άρη και του ΠΑΟΚ. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία τάξη, προκειμένου να γίνει αντιληπτό το πλαίσιο διεξαγωγής του αγώνα και οι ιδιαίτερα πιεστικές συνθήκες των αθλητών για επικράτηση. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 8 Μαϊου 1991, σ’ έναν τελικό στο Αλεξάνδρειο Μέλαθλον, όπου έδωσαν το παρόν φίλαθλοι και από τις δύο ομάδες. Ο Άρης που είχε κατακτήσει τα προηγούμενα έξι πρωταθλήματα, χρειαζόταν τη νίκη για να πανηγυρίσει το έβδομο και ο ΠΑΟΚ για να πάει τη σειρά σε πέμπτο ματς.

Ο “δικέφαλος του βορρά” διατηρούσε ένα εξαιρετικά ταλαντούχο σύνολο με παίχτες όπως οι Φασούλας, Πρέλεβιτς, Μπάρλοου, Παπαχρόνης, Κόρφας και διεκδικούσε με αξιώσεις το πρωτάθλημα. Μέχρι εκείνη τη σεζόν όμως, ο Άρης ήταν αυτός που του στερούσε το όνειρο, με τις διαδοχικές του κατακτήσεις. Η “έχθρα” ήταν μεγάλη, όπως και οι συγκρίσεις που έδιναν και έπαιρναν, για το ποια είναι η πιο ολοκληρωμένη ομάδα.

Το παιχνίδι ήταν συνεπώς ιδιαίτερο από μόνο του. Η έκβαση του ήταν όμως αυτή που αύξησε κατακόρυφα την ένταση και τον παλμό των θεατών. Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος στο μεγαλύτερο τμήμα του παιχνιδιού και είχε πάρει προβάδισμα 13 πόντων στα μισά της τρίτης περιόδου. Ο Πρέλεβιτς πραγματοποίησε μία ηγετική εμφάνιση με 29 πόντους (4/10 δίποντα, 6/9 τρίποντα, 3/4 βολές) και πέντε ασίστ. Έκανε τα πάντα για να νικήσει η ομάδα του και παρότι ο ΠΑΟΚ ήταν μπροστά με εννιά πόντους τρία λεπτά πριν τη λήξη, εν τούτοις ο Παναγιώτης Γιαννάκης κυρίως και οι υπόλοιποι “κίτρινοι” του χάλασαν τα σχέδια, επικρατώντας με 81-80 στο φινάλε. Ο Άρης ήταν πρωταθλητής Ελλάδος έβδομη συνεχόμενη χρονιά.

Ακολούθησε το πανδαιμόνιο στο Παλέ ντε σπόρτ. Γκάλης και Πρέλεβιτς πιάστηκαν στα χέρια, ο Σέρβος έψαχνε με άγριες διαθέσεις τον 34χρονο τότε Γκάλη και ο τελευταίος ανταποκρίθηκε με γροθιές στον καυγά που προέκυψε και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Μάλιστα, παραλίγο να γίνουν επεισόδια, καθώς μπήκαν στο παρκέ μερικοί οπαδοί και αν δεν ήταν ο Γιαννάκης και ο Φασούλας να ηρεμήσουν τα πνεύματα, τότε θα μιλούσαμε για πραγματικές σκηνές…ροντέο.

Οι δύο άντρες έχουν αφήσει στο παρελθόν το συγκεκριμένο ατυχές συμβάν και ο Πρέλεβιτς τίμησε με την παρουσία του τον Νίκου Γκάλη στην ημέρα βράβευσης του από την ΚΑΕ Άρης, στις 7 Μαϊου 2013. Ποια ήταν ωστόσο η αιτία του καυγά των δύο αστέρων του παρελθόντος;

Σύμφωνα με τις φήμες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανά καιρούς, υπάρχουν δύο εκδοχές. Στην πρώτη εκδοχή τονίζεται πως ο Γιώργος Ραμπότας, που είναι κουμπάρος του Γκάλη και γυμναστής του Άρη, χτύπησε πισώπλατα τον Πρέλεβιτς και ο Σέρβος θεώρησε πως υπαίτιος του χτυπήματος ήταν ο ηγέτης του Άρη. Στη δεύτερη εκδοχή, που έχει επιβεβαιωθεί από τους αθλητές του ΠΑΟΚ, υποστηρίζεται πως μετά το τέλος της αναμέτρησης και πάνω στους πανηγυρισμούς, ο Γκάλης έκανε μια άσεμνη χειρονομία, προσανατολισμένη στον Πρέλεβιτς και κατ’ επέκταση στον πάγκο των φιναλίστ.

Το παρασκήνιο μετά το ντέρμπι ήταν εξίσου έντονο και ο Παπαχρόνης έκανε υποτιμητικές δηλώσεις για τον Γκάλη. Ο τότε σέντερ του ΠΑΟΚ τόνισε: “Ποιος Άρης μας κέρδισε; Εμείς του το χαρίσαμε. Ο Γιαννάκης είναι ο μόνος που του αξίζουν συγχαρητήρια, είναι πάντοτε κύριος και έχει άλλο επίπεδο. Ο Γκάλης είναι μικρός παίχτης και αθλητής, ας τον έχει ο Άρης να τον χαίρεται”.

Από την άλλη μεριά ο Γκάλης προτίμησε να μην τοποθετηθεί επί του συμβάντος, αλλά αφιέρωσε τη νίκη αυτή στη μητέρα του, λέγοντας τα εξής: “Το αφιερώνω στη μάνα μου που χει ακούσει τόσα κι αυτόν τον τίτλο δεν τον αλλάζω με τίποτα”. Πράγματι, αν κάποιος παρακολουθήσει τον τελικό θα συνειδητοποιήσει μετά από τις προσπάθειες του Γκάλη, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ χρησιμοποιούσαν υβριστικά συνθήματα για τον ίδιο και τη μητέρα του. Αυτό ήταν ένας επιπλέον λόγος για την συναισθηματική ένταση του Γκάλη μετά το φινάλε, αλλά δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την πράξη του. Η βλακεία πάντως είναι ελληνικό προνόμιο δίχως δεύτερη σκέψη.

Όπως και να χει, το συγκεκριμένο συμβάν σημάδεψε την ιστορία των θρυλικών ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ ή ΠΑΟΚ-Άρης αν προτιμάτε και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο μυαλό των Ελλήνων μπασκετόφιλων. Δείτε το βίντεο: