Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος αναλύει τον χθεσινό αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ στο debut.gr και επισημαίνει πως το 4-1 ίσως είναι λίγο "υπερβολικό" για την εικόνα των ομάδων.

Το χθεσινό ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποτελεί παρελθόν με την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς να είναι η νικήτρια με το εντυπωσιακό 4-1.

Είναι το σκορ αυτό, εκείνο που στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει την εικόνα των δύο ομάδων χθές;

Η απάντηση είναι πως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση όπως στα περισσότερα πράγμα στην ζωή.

ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ:

Οι δύο αντίπαλοι παρουσιάστηκαν χθές με το κίνητρο της κατάκτηση της δεύτερης θέσης του πρωταθλήματος, να είναι εκείνο που έδινε ένα επιπλέον άρωμα «μάχης».

Ο μεν Ολυμπιακός ήθελε με νίκη να ξεφύγει 8 βαθμούς από την ΑΕΚ και να «κλειδώσει» την 2η θέση, οι δε «κιτρινόμαυροι» ήθελα να πάρουν ένα μεγάλο διπλό και να πλησιάσουν επικίνδυνα τους «ερυθρόλευκους».

Η πιο μεγάλη αλήθεια όμως της χθεσινής αναμέτρησης είναι πως οι δύο αντίπαλοι είχαν από ένα καλό ημίχρονο όμως εκείνο που είχε ο Ολυμπιακός ήταν ικανό να του δώσει τη νίκη με 4-1.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε πως οι «ερυθρόλευκοι» είναι συνολικά πιο ποιοτικοί από την φετινή ΑΕΚ.

Α ΗΜΙΧΡΟΝΟ:

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο αρχηγός των «κιτρινόμαυρων» Πέτρος Μάνταλος, η ΑΕΚ ξεκίνησε το παιχνίδι με σκοπό να διαχειριστεί το επιθετικό ξεκίνημα που πίστευε πως θα πραγματοποιήσουν οι παίκτες του Μαρτίνς.

Και το κατάφερε.

Όχι μόνη της βέβαια αλλά με την βοήθεια των Vukovic και Sa.

Ναι καλά ακούσατε.

Ο Ολυμπιακός κατά την προσφιλή του συνήθεια την φετινή χρονιά, δέχτηκε γκολ στο 3’ έπειτα από λάθος πάσα του Σέρβου στόπερ, σέντρα του Κλωναρίδη από τα δεξιά και λάθος διώξιμο του Σα πάνω στον Ponce, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε από κοντά να γράψει το 0-1 και να «παγώσει» τους πάντες στο Φαληρικό γήπεδο.

Εν συνεχεία, η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ, παρά το γεγονός πως δεν έπαιζε κάποιο σπουδαίο ποδόσφαιρο, πίεζε στοιχειωδώς καλά την άμυνα του Ολυμπιακού, η οποία για ένα ακόμα παιχνίδι, έδειξε σημαδία αποσύνθεσης.

Συνεχόμενες λανθασμένες μεταβιβάσεις, ακατανόητα δύσκολες πάσες στους χαφ της ομάδας, παρολίγον αυτογκολ έπειτα από ενέργεια του Cisse, ο οποίος δεν μπήκε καν στην διαδικασία να δεί την έξοδο του Σα, ήταν το σκηνικό που διαμορφώθηκε στο πρώτο 45λεπτο.

Η ΑΕΚ, είχε δύο ακόμα μεγάλες ευκαιρίες, η μια και πάλι με τον Πόνσε, όταν Galo έπαιξε γρήγορα το φάουλ, η άμυνα του Ολυμπιακού «κοιμόταν» και ο Sa έκανε σωτήρια επέμβαση απέναντι στον Μάνταλο και η δεύτερη, όταν από σέντρα του Γκάλο, βρέθηκε αμαρκάριστος στην πλάτη της άμυνας των Πειραιωτών και πάλι ο Μάνταλος, έπιασε το μονοκόματο σουτ και ανάγκασε τον Σα σε μια εξαιρετική απόκρουση.

Ευκαιρίες όμως στο πρώτο ημίχρονο είχε και η ομάδα του Πειραιά όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο αν αναλογιστεί κανείς την εμφάνιση της στο πρώτο μισό.

Η πρώτη ήρθε έπειτα από εξαιρετική σέντρα του MvP χθές Κώστ Φορτούνη, ο Gil Dias, έπιασε δύσκολη κεφαλιά μέσα στην περιοχή της ΑΕΚ αλλά η μπάλα κατέληξε πάνω από τα δοκάρια του Μπάρκα.

Η δεύτερη ήρθε από λάθος του Cosic, ο οποίος έκανε κακό γύρισμα προς τον Μπάρκα, πήρε την Μπάλα ο Hassan, γύρισε στον επερχόμενο Φορτούνη, εκείνο όμως δεν έπιασε καλό το σουτ και έστειλε την μπάλα ψηλά πάνω από την εστία του Έλληνα τερματοφύλακα.

Β ΗΜΙΧΡΟΝΟ:

Τα γιουχαίσματα που ακούστηκαν από τους οπαδούς στην ανάπαυλα, απόρροια της εμφάνισης των Πειραιωτών, μάλλον λειτούργησαν ευεργετικά.

Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με τον Μεριά στόπερ, τον Τοροσίδη δεξί μπακ και τον Χριστοδουλόπουλο στην θέση του «σκασμένου» Dias.

Αυτομάτως, η δεξιά πλευρά του «κλείδωσε» και η ΑΕΚ δεν κατάφερε να δημιουργήσει προυποθέσεις ή φάσεις από εκεί όπως έκανε στο πρώτο μισό.

Η ομάδα του Πειραιά, παρά το γεγονός πως δεν δημιουργούσε ιδιαίτερες ευκαιρίες, ευτύχησε να ισοφαρίσει, με ένα πολύ όμορφο σουτ του Καμαρά, έπειτα από ανεπιτυχές διώξιμο της άμυνας.

Κάπου εκεί, η ομάδα του Πειραιά, πίστεψε στην ανατροπή, η ομάδα της ΑΕΚ, άρχιζε να μένει από δυνάμεις και τα υπόλοιπα μάλλον ήρθαν φυσιολογικά.

Και κάπου εκεί εμφανίστηκε ο ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, αποτελεί τον πιο ποιοτικό παίκτη του ρόστερ και μπορεί με μια του ενέργεια να αλλάξει το ρου ενός αγώνα.

Αυτό ακριβώς έπραξε χθές.

Αρχικά, έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του Πειραιά με 2-1 έπειτα από ατομική ενέργεια-ένας εναντίον όλων- με ωραίο σουτ στην γωνία του Μπάρκα.

Εν συνεχεία, έπειτα από φοβερή κάθετη μπαλιά του Γκιγιέρμε, πέρασε σαν σταματημένο τον εξερχόμενο Μπάρκα και πλάσαρε σε κενή εστία για το 4-1, δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της ομάδας του και βάζοντας «φωτιά» στο γήπεδο.

Είχε μεσολαβήσει βέβαια το 3-1 από τον Hassan, έπειτα από βαθιά μπαλιά του Τοροσίδη και «μαγική» ενέργεια του Podence.

Το σφύριγμα της λήξης λοιπόν, βρήκε την ομάδα των «ερυθρόλευκων» να αποσπάται 8 πόντους από εκείνη των «κιτρινόμαυρων» και να «σφραγίζει» την 2η θέση του πρωταθλήματος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν όπως πάνω-κάτω περιμέναμε.

Στο πρώτο ημίχρονο, η ΑΕΚ πίεσε ψηλά, σήμα κατατεθέν του Μανόλο Χιμένεθ και ο Ολυμπιακός έκανε το ένα παιδαριώδες λάθος πίσω από το άλλο.

Στο δεύτερο, η ομάδα του Μαρτίνς, αποφάσισε να «βάλει» νεύρο και μαχητικότητα και μολονότι, δεν έθελξε με τις ιδέες της στον αγωνιστικό χώρο, πέτυχε 4 γκολ απέναντι σε μια ομάδα που κατέρρευσε.

Επιστροφή λοιπόν για τον Ολυμπιακό στις νίκες και δη με μεγάλο σκορ, όχι και επιστροφή όμως-αν δει κάποιος συνολικά την εμφάνιση- και στο καλό ποδόσφαιρο.

Η ομάδα του Πειραιά, έχει πολλά θέματα να λύσει αν θέλει να πάρει την πρόκριση μέσα στο Κίεβο επί της Dynamo.

Θέματα που έγκεινται στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών, στην αξιοπιστία της μεσοαμυντικής λειτουργίας αλλά και της μετάβασης στην επίθεση.

Θα καταφέρει να τα λύσει όλα αυτά μέχρι την Πέμπτη?

Ίδωμεν…

Υ.γ Περαστικά στον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος υπέστη ρήξη χιαστού και καλή επάνοδο στα γήπεδα.