To debut.gr παρακολούθησε το ματς ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ και σχολιάζει όλα εκείνα τα σημεία που οδήγησαν τους ερυθρόλευκους στο θριαμβευτικό 4-1.

Α’ Ημίχρονο

Στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός διακρίνεται για τα πάρα πολλά λάθη και την εν γένει κακή αμυντική του συμπεριφορά. Από την άλλη η ΑΕΚ εκμεταλλευόταν στο έπακρο τα λάθη των ερυθρολεύκων και θα μπορούσε να είχε προηγηθεί με μεγαλύτερο σκορ.

Από ένα τέτοιο λάθος ξεκίνησε και το γκολ της ΑΕΚ στο 3ο λεπτό. H AEK εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Βούκοβιτς, έφυγε στην κόντρα, ο Κλωναρίδης σέντραρε, ο Σα έκανε τραγικό λάθος καθώς δεν μπόρεσε να απομακρύνει σωστά τη μπάλα και από κοντά ο Πόνσε έγραψε το 0-1. Πολύ γρήγορο γκολ για την ΑΕΚ, πολλά και συνεχόμενα λάθη του Ολυμπιακού στην άμυνα.

Παρά την κατοχή που είχε ο Ολυμπιακός στο ματς (68% στο 18ο λεπτό) δεν μπορούσε να απειλήσει. Η ΑΕΚ διαχειριζόταν καλά αυτό το 0-1 και γενικότερα δεν δυσκολευόταν καθόλου στην αμυντική της λειτουργία. Ο Άλεφ έκανε πολύ καλό ματς για τους φιλοξενούμενους ενώ από την άλλη ο Ολυμπιακός τα έκανε όλα λάθος.

Οι γηπεδούχοι είχαν μία στιγμή με την κεφαλιά του Ντίας από πλεονεκτική θέση και ένα κακό τελείωμα του Φορτούνη μετά από ένα εξίσου κακό γύρισμα του Χασάν.

Η ΑΕΚ απάντησε καθώς έχασε δύο σπουδαίες ευκαιρίες με τον Μάνταλο. Αρχικά, από το γρήγορο φάουλ του Γκάλο, ο αρχηγός της Ένωσης βρέθηκε «φάτσα» με τον Σα αλλά ο Πορτογάλος τον νίκησε. Στην συνέχεια της φάσης η ΑΕΚ σέντραρε, η μπάλα πήγε στρωμένη στον Μάνταλο αλλά ο Σα ήταν και πάλι σε ετοιμότητα.

Ο Ολυμπιακός παραλίγο να σκοράρει άλλο ένα αυτογκόλ στη σεζόν. Κακή συνεννόηση μεταξύ Σισέ-Σα και ο αμυντικός του Ολυμπιακού με κεφαλιά πήγε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του αλλά ο Σα πρόλαβε και έδιωξε.

Ο ρυθμός του παιχνιδιού δεν άλλαξε και η ΑΕΚ πήγε στα αποδυτήρια με το υπέρ της 0-1.

Β’ Ημίχρονο

Η ΑΕΚ δεν «τελείωσε» το ματς στο πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο ο Ολυμπιακός την «τελείωσε». Στο 50ο λεπτό ο Ποντένσε επιχείρησε ψαλιδάκι το οποίο κόντραρε πάνω στον Τσόσιτς για να έρθει ο Καμαρά και με αριστερό σουτ να νικήσει τον Μπάρκα, αλλάζοντας το κλίμα στο Καραϊσκάκη.

Ο Ολυμπιακός, όντας ενθουσιασμένος με το γκολ της ισοφάρισης προσπάθησε για την ολική ανατροπή χωρίς όμως αυτό να το μετουσιώσει σε φάσεις. Από την άλλη η ΑΕΚ προσπάθησε να συνέλθει και κατάφερε σε εκείνο το σημείο να ισορροπήσει το ματς.

Στο 72’ ο Σιμόες έχασε το κοντρόλ, ο Φορτούνης δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και με σουτ έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ΑΕΚ με τη βοήθεια του δοκαριού, ολοκληρώνοντας έτσι την ανατροπή.

Οι φιλοξενούμενοι σε εκείνο το σημείο κυριολεκτικά κατέρρευσαν. Ο Ολυμπιακός δεν το άφησε ανεκμετάλλευτο και έδωσε διαστάσεις θριάμβου στο ντέρμπι. Ο Ποντένσε έκλεψε τη μπάλα, πάσαρε σε σωστό χρόνο και σωστό σημείο στον Χασάν και ο Αιγύπτιος έγραψε το 3-1, σκοράροντας για άλλο ένα ματς.

Το κερασάκι στη τούρτα έβαλε με το δεύτερο προσωπικό του γκολ ο Φορτούνης και αφού πέρασε τον Μπάρκα έγραψε το 4-1, βάζοντας «φωτιά» στο Καραϊσκάκη. Το σκορ δεν άλλαξε και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μία τεραστίων διαστάσεων νίκη που με την εικόνα του πρώτου μέρους κανένας δεν θα πίστευε. Από την άλλη η ΑΕΚ σίγουρα θα νιώθει άσχημα με το αποτέλεσμα και κυρίως με τον εαυτό της καθώς αν είχε εκμεταλλευτεί μία από τις φάσεις του πρώτου μέρους, σίγουρα η εξέλιξη του ματς θα μπορούσε να ήταν διαφορετική.

Σχόλιο

Αναμφίβολα μεγάλος πρωταγωνιστής και MVP του ματς ο Κώστας Φορτούνης. Γενικότερα στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός ανέβασε κατακόρυφα απόδοση και «καθάρισε» την ΑΕΚ. Από κοντά και ο Ποντένσε ο οποίος με την κινητικότητα του έβαλε δύσκολα στους φιλοξενούμενους. Σταθερό και το δίδυμο Καμαρά-Γκιγιέρμε. Πολλά λάθη από τους Σισέ-Βούκοβιτς και μοιραία ο Σέρβος αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο. Για άλλο ένα ματς το αμυντικό δίδυμο δεν είχε καλή απόδοση. Με αυτή την έκταση που πήρε το σκορ σίγουρα πολλοί θα ξεχάσουν τα λάθη του Σα στο ματς. Όμως γενικότερα ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να παρασυρθεί καθώς η εμφάνισή του στο ημίχρονο ήταν κάκιστη και σίγουρα πρέπει να μελετήσει τα λάθη του ενόψει επαναληπτικού Europa League.

Από την άλλη η ΑΕΚ, πέταξε στα σκουπίδια το πολύ καλό πρώτο ημίχρονο όπου ευτύχησε να προηγηθεί μόλις στο 4ο λεπτό. Σίγουρα οι χαμένες ευκαιρίες του Μάνταλου αν είχαν μετουσιωθεί σε γκολ σίγουρα θα άλλαζαν άρδην την εξέλιξη του αγώνα. Η αμυντική της παρουσία ήταν αρκετά καλή αλλά στο δεύτερο ημίχρονο όλα κατέρρευσαν. Ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση της ανατροπής εξαφανίστηκε από το ματς.

Καταλήγοντας, ο Ολυμπιακός σίγουρα μετέτρεψε σε θρίαμβο το ντέρμπι αλλά πρέπει να αναθεωρήσει κάποια πράγματα ενόψει Ντιναμό Κιέβου. Από την άλλη η ΑΕΚ κρατά την εμφάνιση του πρώτου μέρους και την αδυναμία της να τελειώσει το ματς και σίγουρα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως μόνο μία αλλαγή προπονητή δεν αλλάζει την γενικότερη εικόνα και συμπεριφορά της ομάδας.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ολυμπιακός (Πέδρο Μάρτινς): Σα ,Μεριά, Σισέ, Βούκοβιτς (46’ Τοροσίδης), Τσιμίκας , Γκιγέρμε, Καμαρά , Ποντένσε, Ζιλ Ντίας (46΄Χριστοδουλόπουλος) (68’ λ. τρ. Γκερέρο), Φορτούνης, Χάσαν

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Γκάλο, Μπακάκης, Οικονόμου, Τσόσιτς, Σιμόες, Άλεφ (78’ Γαλανόπουλος), Μάνταλος (84’ Αλμπάνης), Κλωναρίδης (57’ Μπακασέτας), Λιβάια, Πόνσε