Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν κάποια από τα πολλά μεγάλα σουτ της Εθνικής Ελλάδος που θα μείνουν χαραγμένα στο μυαλό χιλιάδων Ελλήνων.

16 Σεπτεμβρίου 2018. Ο Παπανικολάου στέλνει την Εθνική στα τελικά του Παγκοσμίου στη Κίνα έπειτα από την εκπληκτική πάσα του Νικ Καλάθη. Χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο ιστορικά καλάθια (και ας μη χάριζε μετάλλιο) στην ιστορία της ομάδας. Ωστόσο έχουν υπάρξει και άλλα τέτοια μεγάλα σουτ σαν αυτό. Υπήρξαν πολλά. Πάμε να δούμε όμως μερικά από αυτά ανατρέχοντας στο ένδοξο παρελθόν της εθνικής ομάδας…

 1)Φάνης και φύγαμε για τελικό

Ζάγκρεμπ (Κροατία), 24 Ιουνίου 1989: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση στον ημιτελικό του Eurobasket, η οποία σε αντίθεση με το τουρνουά του 1987 έχει πλέον στην σύνθεσή της και τον Άρβιντας Σαμπόνις. Δεν έχει σημασία όμως. Ο Νίκος Γκάλης κάνει τα… δικά του, φιλοδωρεί το καλάθι των Σοβιετικών με 45 πόντους (!) και οδηγεί εκ του ασφαλούς την Εθνική μας. Τον τελευταίο λόγο ωστόσο τον έχει ο Φάνης Χριστοδούλου, ο οποίος με τρίποντο περίπου 51 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα κάνει το σκορ 81-80. Η Εθνική να παίρνει την πρόκριση για τον τελικό της διοργάνωσης, όπου ηττήθηκε από την πανίσχυρη, τότε, Γιουγκοσλαβία.

2) Φασούλας vs Γαλλία

Μόναχο (Γερμανία), 1 Ιουλίου 1993:  Στα προημιτελικά του Eurobasket της Γερμανίας η Ελλάδα τίθεται αντιμέτωπη με την Γαλλία. Το παιχνίδι πηγαίνει πόντο-πόντο μέχρι το τέλος, με τους Γάλλους να προηγούνται με 59-58 με ελάχιστα δευτερόλεπτα να απομένουν για την λήξη του παιχνιδιού. Ο Κώστας Παταβούκας κερδίζει φάουλ και έχει δικαίωμα για 1+1 βολές. Ευστοχεί στην πρώτη, αλλά αστοχεί στην δεύτερη. Εκεί όμως βρίσκεται ο Παναγιώτης Φασούλας, ο οποίος με τα τεράστια χέρια του αρπάζει τη μπάλα και κατευθείαν ευστοχεί σε δύσκολο σουτ από τα τρία μέτρα με τη μισή ομάδα της Γαλλίας πάνω του, κάνει το σκορ 61-59 και δίνει την πρόκριση στην Εθνική μας για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

3) Ο Χαρίσης είναι clutch

Μπόρας (Σουηδία), 5 Σεπτεμβρίου 2003: Ελλάδα και Κροατία κοντράρονται στην πρώτη φάση των ομίλων του Eurobasket. Οι Κροάτες δείχνουν να έχουν το πάνω χέρι και ξεφεύγουν με 71-62 στην τέταρτη περίοδο. Η Ελλάδα όμως δεν τα παρατάει. Με τον Χρήστο Χαρίση να περνάει στο παρκέ από τον Γιάννη Ιωαννίδη, το παιχνίδι έρχεται… τούμπα. Ακόμα κι έτσι όμως χρειάζεται και λίγη τύχη. Με 8,9 δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη του αγώνα και το σκορ 76-75 για την Κροατία, ο Γκόρνταν Γκίριτσεκ κερδίζει φάουλ και στήνεται στην γραμμή. Αστοχεί και στις δύο βολές. Το ριμπάουντ μετά την δεύτερη βολή το παίρνει ο Αντώνης Φώτσης, ο οποίος πασάρει στον Χαρίση, με τον βραχύσωμο γκαρντ να κάνει coast to coast, ένα μικρό μπάσιμο και να σημειώνει το νικητήριο καλάθι, “γράφοντας” το τελικό 77-76.

4) Βάλτο αγόρι μου!

Βελιγράδι (Σερβία), 24 Σεπτεμβρίου 2005:  Αν υπάρχει ένα καλάθι που θυμούνται άπαντες στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, τότε είναι αυτό που είχε πετύχει ο Δημήτρης Διαμαντίδης εκείνη την ιστορική, αλησμόνητη βραδιά στο Βελιγράδι. Ένα τρίποντο που συνδυάστηκε και με την πιο σημαντική ανατροπή που έχει κάνει ποτέ η Εθνική, όταν βρέθηκε να χάνει από τη Γαλλία 51-58 με 72 δευτερόλεπτα να απομένουν στον ημιτελικό του Eurobasket, αλλά βρήκε τον τρόπο να νικήσει τους “τρικολόρ” 67-66 και να προκριθεί στον τελικό. Μία νίκη που θα τη θυμόμαστε φυσικά για πάντα λόγω του τριπόντου που είχε σημειώσει ο Δημήτρης Διαμαντίδης 3” πριν από τη λήξη της αναμέτρησης, ρίχνοντας στο καναβάτσο τους Γάλλους. Το ελληνικό πάρτι στο Βελιγράδι άρχισε εκείνο το βράδυ. Κορυφώθηκε μία ημέρα αργότερα με τη κατάκτηση του χρυσού απέναντι στη Γερμανία του Ντίρκ Νοβίτζκι.

5) Ο Σπανούλης ‘κλείνει το μάτι’ στους Κροάτες

Μαδρίτη (Ισπανία), 9 Σεπτεμβρίου 2007:  Στα πλαίσια της δεύτερης φάσης των ομίλων του Eurobasket η Εθνική μας χρειάζεται να αγωνιστεί κόντρα στην Κροατία. Όπως και έναν χρόνο νωρίτερα, έτσι και τώρα η Εθνική δεν πείθει. Κερδίζει όμως. Και οι Κροάτες έμελλε να νιώσουν στο πετσί τους για τα καλά τι θα πει ανατροπή. Η Ελλάδα κάνει επική ανατροπή, επιστρέφει από το -13 και με 7 δευτερόλεπτα να απομένουν για την λήξη του αγώνα έχει την τελευταία επίθεση. Ο Βασίλης Σπανούλης παίρνει τη μπάλα με τον Πλάνινιτς να τον μαρκάρει κάνει δύο σταυρωτές ντρίμπλες και τον ξαπλώνει στο παρκέ, σηκώνεται για σουτ τριών πόντων από τα 9 μέτρα και δίνει τη νίκη με 81-78 στην Ελλάδα!

6) Το DNA των ανατροπών

Μαδρίτη (Ισπανία), 14 Σεπτεμβρίου 2007: Πέντε ημέρες μετά την ανατροπή επί της Κροατίας η Ελλάδα φύλαγε το… καλύτερο για την Σλοβενία. Παίζοντας με τους Σλοβένους στα Ημιτελικά της διοργάνωσης, η Εθνική τα βρίσκει σκούρα και με περίπου 2,5 λεπτά για την λήξη του παιχνιδιού βρίσκεται πίσω στο σκορ με 61-49. Το παιχνίδι μοιάζει τελειωμένο. Δεν είναι όμως. Πιστή στης συνήθειές της, η “επίσημη αγαπημένη” κάνει ένα από τα μεγαλύτερα comebacks της ιστορίας της και με 14 δευτερόλεπτα να απομένουν για την λήξη του αγώνα βρίσκεται πίσω στο σκορ μόλις με 62-61, αλλά έχει την επίθεση. Τη μπάλα παίρνει ο Παπαλουκάς, μόνο που δεν πάει για μεγάλη επίθεση. Εφορμά κατευθείαν προς το καλάθι των Σλοβένων και με 6,6 δευτερόλεπτα για την λήξη κάνει με λέι-απ το 63-62! Οι Σλοβένοι καλούν τάιμ-άουτ και δίνουν τη μπάλα στον Λάκοβιτς, ο οποίος όμως κάνει έρμπολ στο τρίποντο που επιχείρησε. Η Ελλάδα βρισκόταν στον ημιτελικό του Eurobasket.

7) Λυτρωτής Αθηναίου

Λέστερ (Αγγλία), 24 Νοεμβρίου 2017: Η αλήθεια είναι ότι χρόνια είχαμε να πανηγυρίσουμε ένα σουτ που μπήκε στο τέλος ενός αγώνα. Κι ας έχουν περάσει τόσοι σπουδαίοι παίκτες από την εθνική ομάδα, κι ας έχει δώσει αμέτρητα μεγάλα ραντεβού όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές ή παγκόσμιες διοργανώσεις. Μέχρι που ήρθαν το Λέστερ, η… υπηρεσιακή εθνική ομάδα και φυσικά ο Γιάννης Αθηναίου. Ο από μηχανής θεός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, ο οποίος πήρε πάνω του την τελευταία επίθεση, με την Ελλάδα να βρίσκεται πίσω στο σκορ με 91-92. Ο γκαρντ του Άρη τότε κάνει ένα step-back την ώρα που το χρονόμετρο έδειχνε “3,4”, ευστόχησε στο τρίποντο που επιχείρησε αρκετά πίσω από τα επτά μέτρα. Η… αυτοχειρία μετατράπηκε σε θρίαμβο και η Ελλάδα νίκησε τη Μεγάλη Βρετανία 95-92, ξεκινώντας τις υποχρεώσεις της στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 όπως όφειλε.

https://www.youtube.com/watch?v=NczUFCgtnco

8)Καλάθης- Παπανικολάου και στο τέλος νικάει η Ελλάδα

Τιφλίδα (Γεωργία), 16 Σεπτεμβρίου 2018: Η Ελλάδα δεν χρειαζόταν πάση θυσία τη νίκη στην Γεωργία. Το μαξιλαράκι του 7-0 έμοιαζε αρκετά αναπαυτικό και αρκετό για να την στείλει από μόνο του στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας. Οι παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου, πάντως, είχαν διαφορετική άποψη. Τι κι αν βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 17 πόντους διαφορά από την δεύτερη περίοδο και με 1’43” να απομένει το σκορ στα matrix έδειχνε 85-79… Η Ελλάδα βρήκε τον τρόπο να τελειώσει το παιχνίδι με σερί 7-0 και να “κλέψει” την μπουκιά μέσα από το στόμα της Γεωργίας στο sold out γήπεδο της Τιφλίδας. Δημιουργός του νικητήριου καλαθιού ήταν ο Νικ Καλάθης, με την 7η τελική του πάσα στο παιχνίδι (πέρα από τους 31 πόντους που πέτυχε). Εκτελεστής; Ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος σημείωσε το πρώτο του νικητήριο καλάθι, καθώς πρόλαβε το χρονόμετρο μια στιγμή πριν μηδενιστεί και με λέι-απ στην εκπνοή της αναμέτρησης… έστειλε από το βράδυ της Κυριακής την Εθνική στην Κίνα.

Σίγουρα μου έχουν διαφύγει και άλλα τέτοια μεγάλα σουτ που οδήγησαν την εθνική μας σε μεγάλες προκρίσεις ή σε τεράστιες διακρίσεις. Ο δρόμος προς το μετάλλιο αναζητείται από το 2009 μέχρι σήμερα. Φέτος είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία. Η γενιά αυτή έχει όλα τα φόντα να διεκδικήσει κάτι καλό στα γήπεδα της Κίνας.  Σε λίγους μήνες λοιπόν τα σπουδαία…