Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος με αφορμή το χθεσινό ντέρμπι αναλύει στο debut.gr την πορεία των ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού από το καλοκαίρι έως και σήμερα και αναρωτιέται αν το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν τυχαίο ή αναμενόμενο.

Μιας και μετά την χθεσινή ήττα του Ολυμπιακού στην Τούμπα, η υπόθεση «τίτλος» τελείωσε ουσιαστικά, είναι ίσως ωφέλιμο να αναδείξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που μαρτυρούν ότι το χθεσινό αποτέλεσμα δεν ήταν εν τέλει τόσο απρόσμενο όσο πίστευαν οι περισσότεροι από εμάς.

Σίγουρα, η απογοήτευση στο στρατόπεδο των «ερυθρολεύκων» είναι διάχυτη ωστόσο κανείς δεν θα πρέπει να συμπεριφέρεται σα να μην το περίμενε.

Πάμε να δούμε λοιπόν πως πορεύτηκαν από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα οι δύο χθεσινοί αντίπαλοι.

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΠΑΟΚ:

Ο ΠΑΟΚ από την αρχή της χρονιάς υπερτερεί σε κάποια ουσιώδη στοιχεία, τα οποία ανεξαρτήτως θεάματος στον αγωνιστικό χώρο, είναι ικανά να σου δώσουν τίτλους και μεγάλες νίκες.

Πρώτο και κύριο το γεγονός πως ο προπονητής παρέμεινε ο ίδιος, έχοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη της διοίκησης, μιας διοίκησης που επί της ουσίας(ας μη κρυβόμαστε) του στέρησε το περσινό πρωτάθλημα.

Ακόμη, κράτησε τους παίκτες που απαρτίζουν τον βασικό του κορμό και πρόσθεσε κάποιους με στόχο να «βαθύνει» το ρόστερ του και να δώσει ανάσες σε παίκτες που συνήθως «τραβάνε» το κουπί.

Πολλοί περίμεναν πως με την φυγή του Πρίγιοβιτς, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετώπιζε σημαντικό πρόβλημα στο σκοράρισμα και θα γινόταν πολύ προβλέψιμος επιθετικά.

Προσωπική άποψη του γράφοντος είναι πως η φυγή του Σέρβου στράικερ, απελευθέρωσε του υπόλοιπους και ο Άκπομ βρήκε χώρους απαραίτητους για την ταχύτητα του.

Σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προσθέσουμε την παραγωγική σεζόν των Μπίσεσβαρ, Μαουρίσιο και Σάκχοφ, την δυναμική πορεία του Ζαμπά, την αμυντική ηρεμία των Κρέσπο, Βαρέλα, την εμπειρία των Βιερίνια και Μάτος καθώς επίσης και τις εκπληκτικές επεμβάσεις του Πασχαλάκη, ο οποίος σε αρκετά παιχνίδια(μεγάλα και μη) «κράτησε» την ομάδα του.

Χθές λοιπόν, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε έναν Ολυμπιακό, ο οποίος δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ήξερε τι ήθελε ακριβώς να κάνει στην Τούμπα.

Μπήκε δυνατά από το πρώτο δευτερόλεπτο, εκμεταλλεύτηκε την μεσοαμυντική λειτουργία της ομάδας του Πειραιά, η οποία –ειδικά- εχθές ήταν για κλάματα, ήταν τυχερός στο γκολ του Βιερίνια και μόλις στο 3’ «κλείδωσε» τη νίκη.

Τώρα ξέφυγε στο +9 και –ας μην γελιόμαστε- προβάρει για τα καλά το στέμμα του πρωταθλητή.

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ:

Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε από διαφορετική αφετηρία σε σχέση με την ομάδα της Θεσσαλονίκης και θα καταλήξει σε διαφορετικό τέρμα.

Το καλοκαίρι, η διοίκηση της ομάδας αποφάσισε-ορθώς- να ξηλώσει την περσινή ομάδα, να κρατήσει λίγους και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές και να εμπλουτίσει την ομάδα με παίκτες έμπειρους αλλά και ανερχόμενους.

Η αλήθεια είναι πως αυτό το κατάφερε.

Άλλωστε, οι περισσότερες απ τις φετινές μεταγραφές έχουν δείξει καλά δείγματα γραφής και θα αποτελέσουν μια εξαιρετική βάση για τη νέα χρονιά.

Οι «ερυθρόλευκοι» από την αρχή της σεζόν ενώ παίζουν κατά γενική ομολογία πολύ όμορφο ποδόσφαιρό, «πληρώνουν» ένα μόνο πράγμα.

Αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός πως είναι καινούργια ομάδα-ορισμένες φορές και άτυχη-, χωρίς άλλον «ηγέτη» πέρα από τον Φορτούνη, πράγμα το οποίο φαίνεται κάθε φορά που η ομάδα είναι στα «σχοινιά» και δεν ξεμπλέκει σχεδόν ποτέ.

Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός πως εκτός από τα ντέρμπι(με εξαίρεση το χθεσινό) στα οποία μπορούσε να κερδίσει και άνετα αλλά αντιθέτως έκανε απολογισμό 2 βαθμών, ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε και σε αρκετά παιχνίδια με μικρότερες ομάδες, με τις οποίες είτε άφησε βαθμούς είτε κέρδισε δια πυρός και σιδήρου.

Για να μην αδικούμε όμως την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει από το καλοκαίρι, όλα τα παραπάνω είναι απολύτως λογικά, η ομάδα έχει φέρει τον κόσμο ξανά στο γήπεδο και θα πρέπει να στηριχθεί.

Απλώς το καλοκαίρι, θα πρέπει να «εφοδιαστεί» με 3-4 παίκτες υψηλού επιπέδου ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει επί ίσοις όροις και πάλι το πρωτάθλημα.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ:

Όλη η Ελλάδα, εδώ και μια εβδομάδα περίμενε εναγωνίως το ντέρμπι μεταξύ των δύο αντιπάλων για να καταλάβει τι μέλλει γενέσθαι με το φετινό πρωτάθλημα.

Ο μεν ΠΑΟΚ ήθελε νίκη ή στην χειρότερη ισοπαλία για να ξεφύγει ή να δατηρηθεί σε απόσταση ασφαλείας από τους «ερυθρόλευκους», ο δε Ολυμπιακός μόνο νίκη για να καταστήσει σαφές στον αντίπαλο ότι θα παλέψει πολύ για να πάρει τον φετινό τίτλο.

Προσωπική άποψη είναι πως Ολυμπιακός προσέγγισε τακτικά το παιχνίδι της Τούμπας τελείως λανθασμένα.

Αρχικά, πίστεψε πως η ποιότητα του εναντίον του ΠΑΟΚ είναι αρκετά μεγαλύτερη και διάλεξε από το ξεκίνημα να αγωνιστεί «ανοιχτά» χωρίς να οι γραμμές του να είναι συμπαγείς, με το Νάτχο να είναι αδύναμος να βοηθήσει στο transition game της ομάδας της Θεσσαλονίκης και με τον Γκιγιέρμε μοιραία να γίνεται «κορόιδο» ανάμεσα στα χαφ του ΠΑΟΚ.

Σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε πως οι Ποντένσε και Χριστοδουλόπουλος δεν έδωσαν καμία βοήθεια στα μπακ των Πειραιωτών με συνέπεια οι Καντουρί και Ζαμπά να κάνουν πάρτι από τις πλευρές αλλά και οι Μπίσεσβαρ, Μαουρίσιο και Σάκχοφ να «αλωνίζουν» στη μεσαία γραμμή.

Με λίγα λόγια, σε ένα ματς που Ολυμπιακός όφειλε να ελέγξει αρχικά τον ρυθμό, η ομάδα του Πειραιά κατέληξε να παίζει με 4 παίκτες οι οποίοι δεν αμύνονταν(Χριστοδουλόπουλος, Νάτχο, Φορτούνης, Ποντένσε).

Φυσικό και επόμενο ήταν λοιπόν ο ΠΑΟΚ να γίνει κυρίαρχος του παιχνιδιού και να «κολλήσει» στον τοίχο τον Ολυμπιακό.

Αφού λοιπόν ο Βιερίνια είχε και την τύχη με το μέρος του στο 3ο λεπτό, ο Ολυμπιακός κατέρρευσε.

Η κατάρρευση όμως δεν φάνηκε τόσο πολύ από το 2-0 στο 20ο λεπτό, όσο από το γεγονός πως κάθε επέλαση του ΠΑΟΚ «μύριζε» φάση ή γκολ.

Απόδειξη αυτού το δοκάρι του Σάκχοφ, η εξεπαφής απόκρουση του Σα σε σούτ του Μπίσεσβαρ μέσα από την μικρή περιοχή και το σουτ του ανενόχλητου Ελ Καντουρί.

Αν λοιπόν δούμε πιο προσεκτικά το πρώτο ημίχρονο, τότε η ομάδα του Πειραιά θα έπρεπε να είναι κολακευμένη με το 2-0.

Ειδικά, το 2ο γκολ της ομάδας της Θεσσαλονίκης, είναι ενδεικτικό της αμυντικής λειτουργίας της ομάδας του Πειραιά, με Σισέ και Βούκοβιτς εκτός φάσης.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η ομάδα του Πειραιά, εμφανίστηκε πιο συμπαγής, πήρε την κατοχή ωστόσο δεν κατάφερε να φτάσει με ιδιαίτερες αξιώσεις στην εστία του Πασχαλάκη πέρα απ το γκολ του Ποντένσε στο 86.

Απ΄ την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ έδωσε την κατοχή στον Ολυμπιακό και ήθελε να εκμεταλλευτεί τα κενά ή τα λάθη των παικτών του στη αμυντική γραμμή που δεδομένα εμφανίζονται σε κάθε παιχνίδι.

Κάπως έτσι ο Άκπομ πίεσε τον Σισέ οποίος επέλεξε σε αυτό το σημείο του γηπέδου να ντριπλάρει, βγήκε «μάτι» με τον Σα και έκανε το 3-0.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Διαβάζοντας λοιπόν όλα τα προαναφερθέντα, μπορούμε να ομολογήσουμε πως ναι μεν το χθεσινό 3-1 είναι ένα μεμονωμένο παιχνίδι, ωστόσο η διαφορά των 9 βαθμών καθώς και η εικόνα των 2 ομάδων χθές δεν είναι τυχαία.

Ο ΠΑΟΚ είχε κίνητρο να «τελειώσει» το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός να το διεκδικήσει ωστόσο μόνο η ομάδα της Θεσσαλονίκης έβγαλε στον αγωνιστικό χώρο μυαλό, πάθος και αποφασιστικότητα.