Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν τη μπασκετική ζωή και τα επιτεύγματα του Γάλλου super star Τόνι Πάρκερ.

Ο πιο αντριποσωπευτικός τίτλος του σημερινού παίκτη που πρόκειται να παρουσιάσω στο σημερινό μου άρθρο. Ακούει στο όνομα Τόνι Πάρκερ. Μια προσωπικότητα του γαλλικού και όχι μόνο μπάσκετ που θαυμάζω και θα συνεχίζω να θαυμάζω μέχρι να αναδειχθεί κάποιος καλύτερός του. Το ήθος παράλληλα με το υψηλό μπασκετικό του IQ τον κατατάσσουν χωρίς αμφιβολία στους καλύτερους Ευρωπαίους παίκτες που έχουν περάσει ποτέ από τα γήπεδα του NBA. Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Τα πρώτα του βήματα και το NBA

Γιος επαγγελματία Αμερικανού καλαθοσφαιριστή με καταγωγή από την Αφρική και Ολλανδέζας μοντέλου, ο Πάρκερ γεννήθηκε στην πόλη Μπριζ του Βελγίου και μεγάλωσε στη Γαλλία. Έπαιξε για δύο χρόνια στο γαλλικό πρωτάθλημα μπάσκετ πριν από την είσοδο στο ντραφτ του ΝΒΑ του 2001. Είχε επιλεγεί από τους San Antonio Spurs, με την 28η γενική επιλογή στο ντραφτ και γρήγορα έγινε ο αρχικός point guard τους, βοηθώντας τους Spurs να κερδίσουν τέσσερα πρωταθλήματα του NBA (2003, 2005, 2007 και 2014). Χρησιμοποιώντας το υψηλό ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα με μεγάλη αποτελεσματικότητα, ο Πάρκερ έχει επιλεγεί ως All-Star του ΝΒΑ τρεις φορές, μία φορά μέλος τρίτης ομάδας όλου του ΝΒΑ, και ήταν πολυτιμότερος παίκτης (MVP) του τελικού του NBA της χρονιάς του 2007 (ο πρώτος Ευρωπαίος παίκτης που κατόρθωσε κάτι τέτοιο). Για 17 χρόνια τιμούσε θα λέγαμε και με το παραπάνω τη φανέλα των San Antonio αποτελώντας σημαντικό γρανάζι για τον εκάστοτε προπονητή. Στις 7 Ιουλίου του 2018, ο Τόνι Πάρκερ αφήνει τους Σπερς ύστερα από 17 χρόνια για να μετακομίσει στους Σάρλοτ Χόρνετς! Όπως αποδείχθηκε το «τιτίβισμα» του Νικολά Μπατούμ που έλεγε «νούμερο 9 σε περιμένω» μόνο… τυχαίο δεν ήταν! Ο Τόνι Πάρκερ θα συνεχίσει την καριέρα του στους Σάρλοτ Χόρνετς και θα βρει στην «Buzz City» τον καλό του φίλο. Την είδηση αποκάλυψε ο Σαμς Τσαράνια, με τη μετακόμιση του Πάρκερ να αποτελεί ένα ακόμα «μπαμ» στη περσινή offseason. H συμφωνία ήταν για δύο χρόνια και οι συνολικές του απολαβές θα ανέρχονται στα 10 εκατομμύρια δολάρια. Αξίζει να αναφερθεί πως ήταν για χρόνια   ο πιο ακριβοπληρωμένος Γάλλος καλαθοσφαιριστής, μέχρι που τον ξεπέρασε ο Γιόακιμ Νόα των Σικάγο Μπουλς.

Κεφάλαιο Εθνική Ομάδα

Χωρίς αμφιβολία ένα αναπόσπαστο κεφάλαιο στη ζωή του Γάλλου star playmaker. Πολλές αξέχαστες στιγμές και ακόμα πιο πολλές ατομικές και ομαδικές διακρίσεις. Με την εθνική ομάδα της  Γαλλίας λοιπόν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο το 2005 στο Ευρωμπάσκετ, το ασημένιο το 2011 στην ίδια διοργάνωση και το χρυσό μετάλλιο το 2013. Έχει ανακηρυχθεί 3 φορές στην καλύτερη 5αδα του Ευρωμπάσκετ και το 2013 καλύτερος παίκτης του τουρνουά. Όπως αποκάλυψε, σκεφτόταν να σταματήσει από την εθνική Γαλλίας ήδη μετά το Ευρωμπάσκετ του 2013, αλλά «όταν ανακοίνωσαν πως η καταληκτική φάση του Ευρωμπάσκετ του 2015 θα διεξαγόταν στη Γαλλία (σ.σ. Λιλ) είπε… πρέπει να είμαι εκεί. «Είναι η πατρίδα μας, μπροστά στο κοινό μας, έτσι ένιωσα πως το 2016 θα ήταν η τέλεια στιγμή για το τέλος, να ολοκληρώσω τη διεθνή καριέρα μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για μένα, η αίσθηση ήταν πως δεν είχα κάτι να αποδείξω, απλά ήθελα να απολαμβάνω το παιχνίδι μαζί με τους συμπαίκτες μου. Απλά να προσπαθούσα να απολαμβάνω κάθε στιγμή». Ο προημιτελικός με την Ισπανία, στο Ολυμπιακό Τουρνουά στο Ρίο ντε Τζανέιρο αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» του μεγαλύτερου Γάλλου point guard όλων των εποχών. Αμέσως μετά την ήττα με 92-67 από τους Ίβηρες, ο Πάρκερ ανακοίνωσε πως αυτός ήταν ο τελευταίος αγώνας του με το εθνόσημο στο στήθος. Έφυγε… χωρίς ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, χωρίς ένα μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά ήδη η λαμπρή πορεία του στην εθνική ήταν γεγονός.

Κεφάλαιο Βιλερμπάν και η κρυφή του αγάπη

Ο Τόνι Πάρκερ αγόρασε το 20% των μετοχών της Βιλερμπάν το 2009, όπου έπαιξε και μερικά ματς φορώντας την φανέλα της το 2011 κατά την διάρκεια του lock out. Το 2014 ο Γάλλος παίκτης των Σάρλοτ Χόρνετς που έγραψε ιστορία με την φανέλα των Σαν Αντόνιο Σπερς απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών του γαλλικού συλλόγου και είναι πλέον και επίσημα ο πρόεδρος της ομάδας. Το 2016 η Βιλερμπάν κατάφερε να ανέβει και πάλι στον θρόνο της Pro A (Α’ κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος). Η Βιλερμπάν ετοιμάζεται μάλιστα για την παρουσία της στην Euroleague, την ερχόμενη σεζόν και ο Τόνι Πάρκερ τόνισε πως μεγάλος στόχος της γαλλικής ομάδας είναι να έχει μπάτζετ της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ.  Όσον αφορά την κρυφή του λατρεία, αυτή ήταν και είναι χωρίς αμφιβολία η μουσική. Ασχολήθηκε μάλιστα με το συγκεκριμένο χώρο, κυκλοφορώντας το μουσικό άλμπουμ TP.

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας, Βενσάν Κολέ, είχε δηλώσει πως ο Τόνι Πάρκερ είναι ο καλύτερος παίκτης στην ιστορία της Γαλλίας. Ασφαλώς και δεν θα διαφωνήσω. Το ταλέντο, το ήθος η προσωπικοτητά του καθώς και οι ηγετικές τάσεις του τον καθιστούν ως έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του Ευρωπαϊκού και όχι μόνου μπάσκετ. Το όνομά του και τα επιτεύγματά του θα συνεχίζουν να βρίσκονται για πολύ καιρό ακόμα χαραγμένα στο μυαλό των θαυμαστών του αθλήματος…