Ο Μαρουάν Φελαϊνί αποχαιρετά την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το Debut.gr θυμάται τις στιγμές που ο Βέλγος την έσωσε.

Μετά από 5 χρόνια στο λιμάνι του Μάντσεστερ και 11 συνολικά στην Αγγλία, ο Μαρουάν Φελαϊνί – όπως όλα δείχνουν – ταξιδεύει σε νέες πολιτείες. Σύμφωνα με έντονα δημοσιεύματα στην Αγγλία, ο Βέλγος άσος έχει συμφωνήσει με την κινέζικη Σάντον Λούνεγκ, παρά την πρόσφατη ανανέωση του συμβολαίου του. Ένας παίκτης που πολλοί ακόμα αναρωτιούνται πως παρέμεινε παίκτης της Γιουνάιτεντ τόσα χρόνια. Ένας παίκτης που δέχθηκε την περισσότερη κριτική από τον οποιοδήποτε. Μπορεί να μην είναι ο ποιοτικότερος χαφ, όμως το πάθος του γι’αυτό που κάνει μπορεί να καλύψει πολλές από τις αδυναμίες του. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ένας παίκτης που άρεσε ιδιαίτερα στον Ζοσέ Μουρίνιο, τον Λουί Φαν Χάλ και τον Ντέιβιντ Μόγιες (από τον οποίο αποκτήθηκε), όμως όχι τόσο στον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Όταν ρωτήθηκε ο Λούι Φαν Χάλ σχετικά με την χρησιμότητα του Βέλγου, εκείνος απάντησε:

“Δεν ήταν η πρώτη επιλογή μου, ούτε καν η δεύτερη. Στο πέρασμα όμως του χρόνου, αποτελούσε μια από τις πιο αξιόπιστες επιλογές μου, είχε κερδίσει πλήρως την εμπιστοσύνη μου.”

Σε παρόμοια ερώτηση σε συνέντευξη τύπου, ο “Special One” απάντησε ως εξής:

“Είναι ένας παίκτης που μπορεί να βοηθήσει την ομάδα σε δύσκολες περιστάσεις. Όχι τόσο λόγω ποιότητας, αλλά λόγω της μαχητικότητας και της αποφασιστικότητας που τον διακατέχει.”

Αποτέλεσμα εικόνας για fellaini united

   Tα 9 κρίσιμα γκολ του Φελαϊνί με τους «Κόκκινους Διαβόλους»

Μάντσεστερ Σίτι, Απρίλιος 2015

Το μοναδικό γκολ του Βέλγου σε ντέρμπι του Μάντσεστερ, στην μεγαλύτερη νίκη της Γιουνάιτεντ απέναντι στην Σίτι τα τελευταία χρόνια, το εμφατικό 4-2.

Κρίσταλ Πάλας, Μάιος 2015

Το γκολ που επιβεβαίωσε την επιστροφή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα σαλόνια του Champions League. Για την ιστορία, η Γιουνάιτεντ τερμάτισε 4η στο πρωτάθλημα στην πρώτη θητεία του Λουί Φαν Χάλ.

Κλαμπ Μπριζ, Αύγουστος 2015

Το εύφλεκτο 2-1 παρέμενε στο «Θέατρο των Ονείρων» και το άγχος για τον επαναληπτικό ήταν στα ύψη. Ο Φελαϊνι σκοράρει ένα θεωρητικά ασήμαντο, αλλά πρακτικά τεράστιο γκολ που διασφάλιζε την πρόκριση της ομάδας στους ομίλους.

Έβερτον, Απρίλιος 2016

Το μοναδικό τέρμα του ημιτελικού στο 1-0 επί της Έβερτον που οδήγησε την Γιουνάιτεντ στο τελικό απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας και στην κατάκτηση του πρώτου τροπαίου στην μετά- Φέργκιουσον εποχή.

Χάλ, Ιανουάριος 2017

Ακόμα ένα γκολ που ήταν πολύτιμο για την κατάκτηση του δεύτερου τροπαίου μετά την απόσυρση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Η υποβιβασμένη στο πρωτάθλημα Χάλ, επικράτησε με 2-1 στον δεύτερο γύρο, μένοντας εκτός συνέχειας χάρη στην “καθαρή” νίκη της Γιουνάιτεντ με 2-0 στον πρώτο ματς.

Θέλτα, Μάιος 2017

Παίρνοντας μορφή καθαρόαιμου σέντερ-φορ, ο Βέλγος «καρφώνει» την Θέλτα. Το έργο γνωστό. Όταν σκοράρει ο Φελαϊνί σε ημιτελικό, η Γιουνάιτεντ κατακτάει τρόπαιο. Αυτή τη φορά, το Europa League. Τρίτο στην μετά-Φέργκιουσον εποχή και το μοναδικό τρόπαιο που έλειπε από την τροπαιοθήκη της ομάδας.

https://streamable.com/namrl

Άρσεναλ, Μάιος 2018

Νικητήριο γκολ απέναντι στην Άρσεναλ. Μπορεί να μην υπήρχε βαθμολογικό ενδιαφέρον από αμφότερες ομάδες, αλλά τι ποιο γλυκό από νίκη σε ντέρμπι στις καθυστερήσεις του αγώνα;

Ντέρμπι, Σεπτέμβριος 2018

Μπορεί η Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο να αποκλείστηκε στην συνέχεια στη διαδικασία των πέναλτι, ωστόσο το λυτρωτικό γκολ του «Φέλα» οδήγησε το ματς στην παράταση και υπό άλλες συνθήκες ο ίδιος να είχε χαρακτηριστεί ως «ήρωας».

Γιάνγκ Μπόις, Νοέμβριος 2018

Ακόμη ένα γκολ στις καθυστερήσεις. Μια μέτρια έως κακή Γιουνάιτεντ, έχοντας κολλήσει στο 0-0 με τους Ελβετούς, πήρε μια τεράστια νίκη χάρη στο δεξί μονοκόμματο σουτ του Βέλγου χαφ.

Η Γιουνάιτεντ βρήκε λύσεις σε κομβικά σημεία χάρη στον Φελαϊνί. Ο Βέλγος χρήζει σεβασμού από κάθε άποψη. Δεν ήταν ποτέ στις πρώτες επιλογές. Ο ίδιος το γνώριζε, και δεν παραπονέθηκε ποτέ. Έδινε πάντα το 100% του εαυτού του χωρίς να προκαλέσει εντάσεις τόσο στα αποδυτήρια, όσο και με την διοίκηση της ομάδας. Ένας επαγγελματίας που άφησε το στίγμα του στην ομάδα με διαφορετικό τρόπο.

Fellaini made 177 United appearances under four different managers