Ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ είναι η νέα μεταγραφή της Μπαρτσελόνα. Ο Γκανέζος χαφ βρήκε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του μέχρι τον... επόμενο.

Στις 21 Ιανουαρίου 2019 η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε την απόκτηση του Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ με τη μορφή δανεισμού από τη Σασουόλο. Μια μεταγραφή που προκάλεσε εντύπωση και απορίες.

Εντύπωση και απορίες λοιπόν δύο λέξεις που χαρακτηρίζουν απόλυτα την καριέρα του Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ. To«debut.gr» προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι μιας τελείως αλλοπρόσαλλης διαδρομής.

Χέρτα Βερολίνου – Τότεναμ – Ντόρτμουντ – Πόρτσμουθ

Ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ ξεκίνησε την καριέρα του στην Χέρτα Βερολίνου. Προερχόμενος από τις ακαδημίες παίρνει προαγωγή στην πρώτη ομάδα το 2005. Μετά από μόλις δύο σεζόν στους «πρωτευουσιάνους» έρχεται το «άλμα» στην Τότεναμ και την Premier League.

Στην Αγγλία ο Μπόατενγκ δυσκολεύεται αρκετά. Μετά από μία μάλλον αδιάφορη πρώτη σεζόν με 21 συμμετοχές παραχωρείται δανεικός στην Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Η επιστροφή στην πατρίδα του και μάλιστα σε μια ομάδα με χαμηλότερο ανταγωνισμό από την Τότεναμ (η Ντόρτμουντ εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε τεράστια οικονομικά προβλήματα και δεν βρισκόταν στο επίπεδο που είναι σήμερα) είχε σκοπό να δώσει μια εκ νέου ώθηση στην καριέρα του Γκανέζου μεσοεπιθετικού.

Καμία σχέση. Στην Ντόρτμουντ καταγράφει μόλις 11 συμμετοχές όλη τη χρονιά και ο δανεισμός του στέφεται με απόλυτη αποτυχία. Ο Μπόατεγνκ την επόμενη σεζόν επιστρέφει στην Αγγλία, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Πόρτσμουθ σε μια καταστροφική σεζόν για το κλαμπ της νότιας Αγγλίας που τερματίζει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και υποβιβάζεται. Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι η καριέρα του Μπόατεγνκ πάει από το κακό στο χειρότερο ξαφνικά…

Μίλαν (και λίγο Τζένοα)

Τη σεζόν 10/11 ο Μπόατεγνκ μετακομίζει στην Ιταλία και στη Τζένοα έναντι 5.75 εκατομμυρίων ευρώ. Στη Γένοβα μετά από μηδέν συμμετοχές, σε μια κίνηση ανάλογα περίεργη με την τωρινή μετακίνησή του στην Μπαρτσελόνα, φεύγει δανεικός για τη Μίλαν την ίδια σεζόν!

Σε ένα ρόστερ που φιγουράρουν ονόματα όπως οι Ζλάταν Ιμπραΐμοβτις, Ροναλντίνιο, Αλεσάντρο Νέστα, Κλάρενς Σέεντορφ, Αντρέα Πίρλο και Τιάγκο Σίλβα ο Μπόατενγκ όχι απλά παίρνει ευκαιρίες αλλά είναι και βασικός!

Το τέλος της σεζόν τον βρίσκει πρωταθλητή Ιταλίας. Η Μίλαν τον κάνει δικό της καταβάλλοντας επτά εκατομμύρια ευρώ στην Τζένοα. Στα 23 του ο Γκανέζος φαίνεται πως βρήκε το κατάλληλο περιβάλλον για να πραγματοποιήσει μια σπουδαία καριέρα. Πράγματι για τα επόμενα δύο χρόνια συνεχίζει να είναι βασικό στέλεχος των «ροσονέρι» και εδραιώνεται σαν ένας υψηλού επιπέδου παίκτης που μπορεί να προσφέρει σε όλες τις θέσεις μεσοεπιθετικά.

https://www.youtube.com/watch?v=XTvksZKrSdo

Και κάπου εκεί έρχεται ακόμα μια ανατροπή. Η Μίλαν σιγά σιγά αρχίζει και χάνει τη δυναμική της (ακόμη παλεύει να την ξαναβρεί) και οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι παίκτες της αποχωρούν. Ανάμεσά τους ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ.

Σάλκε – Μίλαν (ξανά) – Λας Πάλμας – Άιντραχτ- Σασουόλο

Παρόλο που η προηγούμενή επιστροφή στη Γερμανία δεν του «βγήκε» ο Μπόατενγκ υπογράφει στη Σάλκε τη σεζόν 13-14. Μετά από μια καλή σεζόν τόσο και για τον ίδιο όσο και για το κλαμπ όπου οι «βασιλικοί μπλε» τερματίζουν στην τρίτη θέση, έρχεται η καταστροφική σεζόν 14-15.

Ο Μπόατενγκ είναι απογοητευτικός με μηδέν γκολ σε 25 συμμετοχές όλη τη χρονιά. Παράλληλα ταλαιπωρείται από προβλήματα τραυματισμών, τα οποία σύμφωνα με τη σύντροφό του προήλθαν από άγριο σεξ!

Στο τέλος της σεζόν αποχωρεί ξανά με προορισμό την αγαπημένη του Μίλαν με σκοπό να ξαναβρεί εκεί τον καλό του εαυτό. Μετά από μια ακόμη απογοητευτική σεζόν και μετά από μόλις 14 συμμετοχές και ένα γκολ ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τα Κανάρια νησιά και τη Λας Πάλμας.

Στην Ισπανία δείχνει μια διαφορετική εικόνα. Απολαμβάνει ξανά το παιχνίδι, σημειώνει για πρώτη φορά στην καριέρα του διψήφιο αριθμό γκολ (10) αλλά δεν στεριώνει ούτε εκεί. Το καλοκαίρι του 17 και ενώ όλοι ξέρουν ότι θα παραμείνει ζητά αιφνιδίως (περίεργο ε;) να αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους και επιστρέφει πάλι στη Γερμανία και στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Σε μία από τις καλύτερες σεζόν για τη σύγχρονη ιστορία του κλαμπ η Άιντραχτ κατακτά το Kύπελλο Γερμανίας με τον Μπόατενγκ βασικό και με ασίστ στον τελικό με την Μπάγερν Μονάχου. Το μομέντουμ μοιάζει ιδανικό αλλά ο ίδιος ζητάει να αποχωρήσει πάλι για προσωπικούς λόγους! Έχοντας αλλάξει τρεις ομάδες σε τρία χρόνια ή αρχή της φετινής σεζόν τον βρίσκει στην Ιταλία και τη Σασουόλο. Εκεί παραμένει για έξι μήνες μέχρι που…

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Πριν δύο μέρες η Μπαρτσελόνα ανακοινώνει την απόκτηση του Μποάτενγκ με τη μορφή δανεισμού (υπάρχει και οψιόν). Οι «μπλαουγρκάνα» ξαφνιάζοντας το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα προσθέτουν στο δυναμικό τους τον 31χρονο πλέον Μπόατενγκ ως μια επιπλέον επιλογή στο χώρο του κέντρου, αλλά και της επίθεσης.

Ο Γκανέζος εκεί που αγωνιζόταν σε μία ομάδα χωρίς ουσιαστικούς στόχους στην Ιταλία (η Σασουόλο δεν κινδυνεύει με υποβιβασμό αλλά ούτε έχει φιλοδοξίες για κάποια θέση που να οδηγεί στην Ευρώπη) βρέθηκε σε μία από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου να διεκδικεί πρωτάθλημα, κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ.

Απίστευτο; Φυσικά και όχι! Με αυτόν τον τύπο μπορείς να τα περιμένεις τα πάντα. Το ‘χει αποδείξει παραπάνω από μια φορά.

Είναι όντως τόσο άκυρη αυτή η μεταγραφή;

Όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης δυσκολεύεται να κατανοήσει το σκεπτικό της συγκεκριμένης μεταγραφής. Κι εδώ που τα λέμε έχει τα δίκια του. Ίσως όμως με μια πιο ψύχραιμη ματιά να καταφέρουμε να βρούμε κάποια λογική σε όλο αυτό.

Βασικό σέντερ φορ της Μπαρτσελόνα είναι ο Λουίς Σουάρες. Ένα από τα καλύτερα, αν όχι τον καλύτερο σέντερ φορ του κόσμου. Εναλλακτικά μπορεί να παίξει στην κορυφή ο Λιονέλ Μέσι. Χωρίς σχόλια. Οι συγκεκριμένοι δύο βρίσκονται με κλειστά μάτια και λατρεύουν να παίζουν μαζί.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο οποιοσδήποτε σέντερ φορ αποφασίσει να πάει στη Μπαρτσελόνα ξέρει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα κάνει τα ρεπό του Σουάρες. Και λέμε στην καλύτερη περίπτωση γιατί στο ενδεχόμενο που απουσιάσει ο Ουρουγουανός η επιθετική τριπλέτα θα μπορούσε να αποτελείται κάλλιστα από την τριάδα Μέσσι – Ντεμπελέ – Κουτίνιο, ενώ υπάρχει και ο Μάλκομ που περιμένει τις ευκαιρίες του.

Επομένως ένας παίκτης με φιλοδοξίες για μεγάλα πράγματα αποκλείεται να επιλέξει την Μπαρτσελόνα. Ειδικά αν πάρει ένα τηλέφωνο τον Πάκο Αλκάθερ, ο οποίος στα δύο χρόνια που έμεινε στον πάγκο της Μπάρτσα «εξαφανίστηκε» από τον ποδοσφαιρικό χάρτη και φέτος βιώνει την «ανάτασή» του στην Ντόρτμουντ.

Από την πλευρά της Μπαρτσελόνα

Απ’ την άλλη η «Μπάρτσα» είναι ένας αφιλόξενος προορισμός και για νεαρούς- πολλά υποσχόμενους φορ. Η πίεση του πρωταθλητισμού και η παρουσία όλων αυτών των αστέρων στη γραμμή κρούσης περιορίζει σημαντικά τις ευκαιρίες που θα μπορούσε να πάρει ένα παιδί χωρίς τέτοιες παραστάσεις.
Με αυτά τα δεδομένα η επιλογή Μπόατενγκ φαίνεται να έχει κάποια λογική για την Μπαρτσελόνα.

Ένας παίκτης που ξέρει εκ των προτέρων ότι την περισσότερη ώρα του θα την περάσει στον πάγκο και παράλληλα έχει παραστάσεις από υψηλό επίπεδο. Την ίδια στιγμή το ρίσκο περιορίζεται στο μίνιμουμ αφού ο δανεισμός είναι εξάμηνος χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις για μετά το καλοκαίρι. Ο Μπόατενγκ μπορεί να τα έκανε σαλάτα με τις δηλώσεις του για Κριστιάνο και Μέσι αλλά στο τέλος της ημέρας δεν είναι αυτό που μετράει.

Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι ότι για έξι μήνες (και βλέπουμε) θα είναι παίκτης της Μπαρτσελόνα και θα βρεθεί ξανά στην κορυφαία ποδοσφαιρική σκηνή. Next station Βαρκελώνη λοιπόν και ποιος ξέρει τι ακολουθεί; Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τον Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ δεν βαριέσαι ποτέ!

https://www.youtube.com/watch?v=8kwXxX_DFN8

Επιμέλεια: Ορέστης Ιστικόπουλος