Ο Μανώλης Μακρόπουλος μέσω του debut.gr γράφει λίγα λόγια για την "ατυχία", του..."τυχερού" Νεϊμαρ!

Σίγουρα, ο συσχετισμός της λέξης “γυάλινος” με το ποδόσφαιρο, φέρνει στο νου των περισσότερων ποδοσφαιρόφιλων, παίκτες όπως ο Άριεν Ρόμπεν, ο Μάρκο Ρόις (φτου μην τον ματιάσω τώρα που “βγάζει μάτια”), Τόμας Βερμάελεν (όχι τόσο “εμπορικός”, αλλά ρε φίλε, μια παίζει, είκοσι-μια δεν παίζει) κ.α. Πλέον, σε αυτή τη λίστα, άνετα προστίθεται το όνομα του Νεϊμάρ Τζούνιορ.

Με τον πρόσφατο τραυματισμό του στο μετατάρσιο του δεξιού ποδιού, ο οποίος θα τον αφήσει περίπου 2,5 μήνες στα “πιτς” -και φυσικά θα του στερήσει τη συμμετοχή στα νοκ-άουτ εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ-, ο “Νέι” έφτασε τους….17 (!) τραυματισμούς από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 μέχρι σήμερα, και συνολικά, τους 54 (συνυπολογίζονται και μικρό-τραυματισμοί) ! Αν μη τι άλλο, μια κατάσταση διόλου εύκολη για τον σούπερ-σταρ της Παρί.

Από το 2014, στο σήμερα.

  Στην παραπάνω φωτογραφία, παρουσιάζονται αναλυτικά οι τραυματισμοί του Βραζιλιάνου, από το 2014. Βλέπουμε, πως οι πιο..ανώδυνοι τον άφησαν “εκτός” για 1 ματς, ενώ ο χειρότερος μέχρι σήμερα, του στέρησε τη συμμετοχή του σε 18 (!) αγώνες. Ο συγκεκριμένος τραυματισμός, συνέβη σχεδόν την ίδια εποχή, πέρσι, σε ένα “ντέρμπι” της Παρί με τη Μαρσέιγ, και είχε ως αποτέλεσμα, ο Νεϊμάρ να χάσει τον κρίσιμο επαναληπτικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης για τους “16” του Τσάμπιονς Λίγκ, και να κάνει αγώνα δρόμο για να προλάβει το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Ατυχία ή..κάτι άλλο;

  Στον αθλητισμό, όπως και σε άλλους τομείς της ζωής, η τύχη παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων. Στην περίπτωση του Νεϊμάρ (όσο αφορά τραυματισμούς), η τύχη του έχει φερθεί και όμορφα,και άσχημα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον…ανατριχιαστικό τραυματισμό του από τον Κολομβιανό Σουνίγκα, στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας; Μόλις για λίγα χιλιοστά γλύτωσε ο Βραζιλιάνος το αναπηρικό καροτσάκι….

 Από την άλλη, οι συνεχείς τραυματισμοί προφανώς δεν “αφήνουν” τον 26χρονο άσο να βρει ρυθμό, να πιάσει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του, και εν τέλει, να ηγηθεί των ομάδων του.

 Ωστόσο, τι φέρνει αυτούς τους τραυματισμούς, και μάλιστα με τόσο μεγάλη…”συνέπεια”; Υπάρχουν δύο οπτικές. Η πρώτη, η οποία τελικώς δεν στέκει και..τόσο, “λέει” πως ο “Νέι” βρίσκεται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Η αντίπερα όχθη, “ισχυρίζεται” πως κυρίως η αντιμετώπιση από τους αντιπάλους του, φέρνει αυτά τα αποτελέσματα. Για να είμαστε και ειλικρινής, ο Νεϊμάρ δεν είναι και ο πιο…ήσυχος ποδοσφαιριστής. Αρέσκεται πολύ στο να επιδεικνύει με κάθε ευκαιρία το….τεράστιο ταλέντο του στην τρίπλα, σε σημείο που φαίνεται πως θέλει να “ξεφτιλίζει” τους αντιπάλους του. Αρκετοί δε, λένε πως συνεχώς τους προκαλεί. Συνεπώς, πάνω στην ένταση του αγώνα, αλλά και γνωρίζοντας το στυλ παιχνιδιού του, οι περισσότεροι “προσωπικοί” του αντίπαλοι, προσπαθούν με…”αθέμιτα” μέσα να τον “σταματήσουν”. Ένα επιπλέον στοιχείο που ενισχύει τα παραπάνω, είναι το γεγονός πως ο Βραζιλιάνος αρκετές φορές υπερβάλει με τις αντιδράσεις του. Αυτό, όπως είναι λογικό, εκνευρίζει ακόμη περισσότερο τους παίκτες των άλλων ομάδων.

  Προς θεού, ούτε ο γραφών ούτε κανείς ισχυρίζεται πως συνεχώς και σκοπίμως οι αντίπαλοί του προσπαθούν να τον βλάψουν σε σημείο τραυματισμού, αλλά η αλήθεια είναι πως συγκριτικά με τους περισσότερους “top class” αθλητές, δέχεται αρκετά “βίαιο παίξιμο”.

Τα έχει (σχεδόν) όλα!

  Στην πορεία της καριέρας του, ο Νεϊμάρ είχε την τύχη, αλλά και την επιλογή (λόγω του τεράστιου ταλέντου του), να βρεθεί σε δύο κορυφαίες ομάδες. Στην Μπαρτσελόνα, και στην Παρί Σεν Ζερμέν. Με τους “μπλαουγκράνα”, κατέκτησε κυριολεκτικά τα πάντα, στο πλάι των Λιονέλ Μέσι και Λουίς Σουάρεζ. Το μόνο που δεν κατάφερε να “σηκώσει”,είναι η “Χρυσή Μπάλα”. Και αυτός, είναι ένας εκ των βασικών παραγόντων για τους οποίους αποφάσισε να μετακομίσει στο Παρίσι. Στη Γαλλία, με το “καλημέρα” κατέκτησε όλους τους εγχώριους τίτλους, αλλά είπε από νωρίς “αντίο” στο Τσάμπιονς Λίγκ. Φέτος, περιμένουμε μόνο τη..μαθηματική επιβεβαίωση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ συνεχίζει και σε ένα από τα δύο κύπελλα. Όσο αφορά την “κούπα με τα μεγάλα αυτιά”, προς το παρών, και μέχρι τα τέλη Μαρτίου, δεν θα εξαρτηθεί από τον ίδιο αν οι “πρωτευουσιάνοι” θα συνεχίσουν στη διοργάνωση. Εφόσον βέβαια ξεπεραστεί το εμπόδιο της -άκρως φορμαρισμένης- Γιουνάϊτεντ, τότε ο Νεϊμάρ θα έχει την ευκαιρία του.

 Πέραν της “Χρυσής μπάλας”, ο Νεϊμάρ “ψάχνει” και τίτλο με τη “Σελεσάο”. Προς το παρών, έχει κατακτήσει μόνο το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες που διεξήχθησαν στη χώρα του. Όμως, η ηλικία του, καθώς και η εξαιρετική “φουρνιά” της Βραζιλίας, του δίνει ακόμη περιθώρια να κατακτήσει το Μουντιάλ. Ή έστω, το Κόπα Αμέρικα (το οποίο παρεμπιπτόντως θα διεξαχθεί το προσεχές καλοκαίρι, στη Βραζιλία!).

Θέλει, αλλά δε μπορεί..!

  Αν κοιτάξει κανείς λίγο “βαθύτερα” την περίπτωση του “10” της Παρί, θα δει έναν ποδοσφαιριστή με τεράστιο ταλέντο, δουλεία για βελτίωση, πολλούς τίτλους και ατομικές διακρίσεις, αλλά όχι “καθολική”  αναγνώριση. όπως την..απολαμβάνουν εδώ και χρόνια οι..GOATS, Μέσι και Κριστιάνο. Κατά πολλούς, ο Νεϊμάρ είναι ότι πιο κοντινό σε αυτούς τους δύο μύθους του ποδοσφαίρου. Κατ’ άλλους, είναι ένας ακόμη ταλαντούχος παίκτης, που λόγω των μίντια και του προμοταρίσματος, βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Και κατ’άλλους, είναι απλά ένας υπερεκτιμημένος “σταρ”, που συνεχώς “αυτό-ξεφτιλίζεται” με τα…θέατρά του.

  Η αλήθεια, είναι μεταξύ των δύο πρώτων. Κανείς δε μπορεί (ακόμη και να θέλει) να αμφισβητήσει το ταλέντο του, την αξία του, την επιρροή του στις ομάδες που αγωνίζεται. Ωστόσο, η απουσία της “Χρυσής μπάλας” από τη συλλογή του, ίσως ‘μετράει” πολύ στο μυαλό ορισμένων.

 Επιπροσθέτως, ο ίδιος ο παίκτης, με τη συμπεριφορά του, αρκετές φορές “διώχνει” τον κόσμο από το πλευρό του (πχ όταν τσακώθηκε με τον Καβάνι για μια εκτέλεση πέναλτι). Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και το γεγονός πως δεν έχει καταφέρει να ηγηθεί της Παρί (ή και της Βραζιλίας) σε…αντικειμενικά κρίσιμες καταστάσεις. Βέβαια, πολλοί ξεχνούν τον περσινό τραυματισμό του, που τον άφησε εκτός επαναληπτικό με τη Ρεάλ, πολλοί θα ξεχάσουν και τον φετινό, σε περίπτωση που η Παρί μείνει έξω.

 Αναφορικά με την εθνική, λίγοι θυμούνται (ή θέλουν να θυμούνται) πως κυριολεκτικά “την πήρε από το χέρι” στο Μουντιάλ του 2014, μέχρι τη στιγμή που τραυματίστηκε σοβαρά στη μέση. Ουσιαστικά, η μόνη πραγματικά ευκαιρία την οποία δεν εκμεταλλεύτηκε ο Νεϊμάρ, ήταν στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, με μια τρομερή 22αδα που διέθετε πλάι του, ίσως την πληρέστερη μετά από εκείνη του 2002. Στη Ρωσία, όντως δεν συμπεριφέρθηκε σαν ηγέτης, και παρέα με τους συμπαίκτες του, απογοήτευσαν τους φιλάθλους της “Σελεσάο”, που είχαν μεγάλες προσδοκίες από το συγκεκριμένο τουρνουά.

   Συμπερασματικά, είναι αντιληπτό πως η περίπτωση του Νεϊμάρ Ντα Σίλβα Σάντος Τζούνιορ είναι περίπλοκη. Αντιληπτό όμως είναι επίσης το ότι ο ίδιος, με τη συμπεριφορά του, αγωνιστική και ηθική, μπορεί να κερδίσει και όσους τον κατακρίνουν με την κάθε ευκαιρία, και να μπει για τα καλά στο “πάνθεον” της ιστορίας του αθλήματος.