Ο Ορέστης Ιστικόπουλος έχει πάθει την πλάκα του με τον Φερναντίνιο, ο οποίος μέσα σε μια ομάδα με τόσους σταρ έχει καταφέρει να γίνει ο πολυτιμότερος όλων.

Ο Φερναντίνιο τα κάνει όλα και συμφέρει στο κέντρο της Μάντσεστερ Σίτι. Είναι ένας παίκτης που τρέχει για… όλους. Αλλά τι είναι εκείνο που πραγματικά τον κάνει πολύ σημαντικό στην «αρμάδα» του Πεπ Γκουαρντιόλα;

Φερναντίνιο: Απλά μοναδικός

Ο Σέρχιο Αγκουέρο είναι η βιτρίνα της Μάντσεστερ Σίτι. Ο ηγέτης, ο άνθρωπος των μεγάλων στιγμών αυτός που έχει σημειώσει εκατοντάδες γκολ πολλά από αυτά άκρως σημαντικά. Ο Κέβιν Ντε Μπρούινε είναι ο μαέστρος. Ο φαντεζί παιχταράς που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό με μια απίστευτη ντρίμπλα. Ή μια αδιανόητη πάσα που οι περισσότεροι παίκτες δεν θα μπορούσαν καν να φανταστούν.

Ο Νταβίντ Σίλβα είναι ο «εγκέφαλος» του κέντρου. Παίκτης από αυτούς δίνουν βάρος σε μια φανέλα που δεν είχε δα και αρκετό όλα αυτά τα χρόνια. Ο Ραχίμ Στέρλινγκ και ο Λερόι Σανέ δύο «σαΐτες». Δύο ποδοσφαιριστές που μπορούν να παίξουν στα άκρα. Εκεί κάνουν άνω κάτω οποιαδήποτε άμυνα.

Ο Βινσέντ Κομπανί είναι ο «Αγκουέρο» της άμυνας. Και πάει λέγοντας. Ανάμεσα σε όλους αυτούς όμως ο Φερναντίνιο είναι ο πραγματικά αναντικατάστατος. Ο λόγος; Είναι το μοναδικό αμυντικό χαφ της Σίτι! Προσοχή! Δεν είναι το μοναδικό πρωτοκλασάτο αμυντικό χαφ της ομάδας, αλλά ο μόνος παίχτης του ρόστερ που παίζει σε αυτή τη θέση!

Για το λόγου το αληθές με μια επίσκεψη στο «transfermarkt» θα δείτε ότι η θέση Defensive Midfielder αναγράφεται μόνο κάτω από το όνομα του Βραζιλιάνου. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται για μια ομάδα του επιπέδου της Σίτι, είναι γεγονός.

Απλά βιονικός

Ο Φερναντίνιο παίζει ακατάπαυστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος μέχρι να τραυματιστεί στα μέσα Δεκέμβρη, είχε ξεκινήσει βασικός σε όλα τα παιχνίδια της Σίτι σε πρωτάθλημα και Champions League εκτός από το τελευταίο ματς των ομίλων με την Χοφενχάιμ που ήταν και βαθμολογικά αδιάφορο.

Από όλα αυτά τα ματς βγήκε αλλαγή μόνο σε τρεις περιπτώσεις με το σκορ να έχει ξεφύγει για τη Σίτι (0-5 με Κάρντιφ, 6-1 με Σαουθάπτον και 6-0 με Σαχτάρ) ενώ το νωρίτερο που αποχώρησε από το γήπεδο ήταν στο 74ο λεπτό, κατά τ ’άλλα μετράει μόνο 90λεπτα.

Ενώ από το 2013 που ήρθε στο Μάντσεστερ οι λιγότερες συμμετοχές που έχει καταγράψει μέσα σε μια σεζόν είναι 43!

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι μιλάμε για έναν παίκτη που αγωνίζεται στη θέση που χρειάζεται μάλλον το περισσότερο τρέξιμο (αυτή του αμυντικού χαφ) αλλά και το γεγονός ότι ο Βραζιλιάνος χαφ έχει πατήσει τα 33 και πάει για 34. Τότε μπορεί εύκολα να καταλάβει κάποιος ότι ο τύπος αυτός είναι πραγματικά βιονικός. Άλλωστε τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους!

Υπερπολύτιμος και υποτιμημένος

Τα τελευταία χρόνια η Μάντσεστερ Σίτι λογίζεται ως ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ. Είναι κάθε χρόνο διεκδικήτρια του τίτλου στο Νησί, ενώ η περσινή της χρονιά ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα με περίπατο σπάζοντας κάμποσα ρεκόρ.

Σε αυτή την ομάδα από το 2013 και μετά είναι σταθερά βασικός ο Φερναντίνιο. Ο Βραζιλιάνος είναι αυτός που κάνει όλη τη «βρώμικη» δουλειά στο κέντρο μαρκάροντας ακατάπαυστα και δίνοντας την άνεση στους αρτίστες της Σίτι από τη μέση και μπροστά να κάνουν τα δικά τους, ξέροντας ότι είναι πάντα αυτός που καλύπτει τα νότα τους.

Παράλληλα αποτελεί το συνδετικό κρίκο άμυνας και κέντρου, φροντίζοντας να βγαίνει σωστά η μπάλα μπροστά αποφεύγοντας σχεδόν πάντα τα λάθη. Σε μια ομάδα του Πεπ όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η κυκλοφορία της μπάλας από την άμυνα με πολλές κοντινές πάσες, τη στιγμή που σχεδόν απαγορεύονται τα γεμίσματα.

Να θυμίσουμε απλά ότι στις δύο προηγούμενες ομάδες του Γκουαρντιόλα (Μπαρτσελόνα και Μπάγιερν Μονάχου) αμυντικά χαφ έπαιζαν ο Σέρχιο Μπούσκετς και ο Τσάβι Αλόνσο κι όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν.

Δύο φορές έλειψε, δύο ήττες!

Ο ίδιος ο Γκουαρντίολα μάλιστα δεν χάνει ευκαιρία να αποθεώσει τον παίκτη του δηλώνοντας κατά καιρούς ότι είναι μια απόλαυση να έχεις παίκτη και να προπονείς τον Φερναντίνιο, αλλά και ότι είναι καλύτερος απ’ ότι αυτός όταν αγωνιζόταν (σημείωση: και ο Πεπ αμυντικό χαφ ήταν), ε δεν το λες και λίγο.

Στα δύο ματς που ο Φερναντίνιο απουσίασε λόγω τραυματισμού η Σίτι μέτρησε ισάριθμες ήττες δεχόμενη πέντε γκολ (2-3 από την Πάλας και 2-1 από την Λέστερ), ενώ με του που επέστρεψε η ομάδα ξαναβρήκε τον δρόμο προς τις νίκες πετυχαίνοντας δύο σερί με την τελευταία να αφορά τη νίκη με 2-1 στο ντέρμπι ζωής ή θανάτου με τη Λίβερπουλ.

Εκεί όπου Φερναντίνιο ήταν φυσικά βασικός, αγωνίστηκε 90 λεπτά και ήταν ο καλύτερος του γηπέδου. Κι όμως παρόλο που είναι τόσο κομβικός για το παιχνίδι μιας από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο, η συζήτηση γύρω από το όνομά του δεν είναι αντίστοιχη της αξίας του.

Όταν ακούει κανείς Μάντσεστερ Σίτι ο Φερναντίνιο σίγουρα δεν είναι από τους πρώτους που θα σκεφτεί, αντίστοιχα σε μια συζήτηση για τα καλύτερα αμυντικά χαφ στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δύσκολα θα αναφερθεί το όνομά του.

Βέβαια όλα αυτά δεν δείχνουν να ενοχλούν καθόλου ούτε τον ίδιο τον Βραζιλιάνο που συνεχίζει απτόητος να γράφει χιλιόμετρα αλλά ούτε και τους Citizens που βλέπουν το πιο σημαντικό γρανάζι της καλοκουρδισμένης μηχανής τους να μην καταλαβαίνει ούτε από υποτίμηση ούτε από τα χρόνια που περνάνε ούτε από τίποτα. Πόσο καλός είσαι τελικά ρε Φερναντίνιο;

Επιμέλεια: Ορέστης Ιστικόπουλος