Arvydas Sabonis: Ένας ιδιοφυής μπασκετικός Γολιάθ
Το Debut.gr "γυρίζει πίσω τη χρονομηχανή" και "θυμάται" έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του παγκόσμιου basket: τον Λιθουανό center Arvydas Sabonis.
Στους περισσότερους μπασκετόφιλους, είναι γνωστό ότι η Λιθουανία αποτελεί (μεταξύ κι άλλων) παραδοσιακή “δύναμη” στο χώρο του αθλήματος και, συγχρόνως, “μπασκετομάνα”, μια και έχει αναδείξει – και συνεχίζει να αναδεικνύει – πολλούς ταλαντούχους και αξιόλογους παίκτες. Αν προσπαθούσαμε, μάλιστα, να ξεχωρίσουμε κάποιον, τότε σίγουρα θα επιλέγαμε τον Arvydas Sabonis: έναν παίκτη-θρύλο που άφησε το δικό του “αποτύπωμα” στην ιστορία του σύγχρονου basket.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ, Η ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗ ŽALGIRIS ΚΑΙ ΤΑ NBA DRAFTS
Ο Arvydas Romas Sabonis (όπως είναι το πλήρες του όνομα) γεννήθηκε στο Kaunas της Λιθουανίας (19/12/1964). Ξεκίνησε να παίζει basket στα 12-13 του χρόνια και το 1981 πραγματοποίησε το επαγγελματικό του ντεμπούτο με τη Žalgiris Kaunas. Ο πανύψηλος Λιθουανός center έμεινε στην ομάδα της γενέτειράς του για μία οκταετία, διάστημα κατά το οποίο κατέκτησε τρεις συνεχόμενες Σοβιετικές Λίγκες (Soviet Union Premier Basketball League – 1985, 1986 και 1987), καθώς επίσης και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο (1986).
Παράλληλα, το 1985 ο Sabonis επελέγη από τους Atlanta Hawks στο νούμερο 77 του draft, όμως δεν μετακόμισε στην “αντίπερα όχθη του Ατλαντικού”, καθώς δεν είχε συμπληρώσει ακόμη τα 21 του χρόνια. Τον επόμενο χρόνο (1986), υπέστη ένα σοβαρό τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους Portland Blazers να τον κατατάξουν στο νούμερο 24 του draft εκείνης της χρονιάς. Οι Σοβιετικές αρχές δεν επέτρεπαν στον Sabonis να αγωνιστεί στο ΝΒΑ, αν και εκείνος μετέβη στις Η.Π.Α. το 1988, προκειμένου να αποκαταστήσει τον τραυματισμό του.
ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ «ΠΕΡΑΣΜΑ»
Το 1989, ο Sabas (το παρατσούκλι του Sabonis) θα αφήσει την “αγαπημένη” του Žalgiris, για να μεταγραφεί στην ισπανική Fórum Valladolid. Εκεί παρέμεινε για τρεις σεζόν, ώσπου, το 1992, μετακόμισε στη Μαδρίτη για λογαριασμό της Real. Με τη φανέλα της “Βασίλισσας” πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα ACB (1993 και 1994), ένα Κύπελλο Ισπανίας (1993) και μία Euroleague (1995). Αποκορύφωμα ήταν η σεζόν 1994-95, κατά την οποία ο Λιθουανός “γίγαντας” είχε μ.ό. 22.8 πόντους, 13.2 rebounds, 2.6 τάπες και 2.4 assists ανά παιχνίδι.
Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ BLAZERS
Το 1995, “ήγγικεν η ώρα” για τον 31χρονο Sabonis να μεταβεί στο “μαγικό κόσμο του NBA” και, πιο συγκεκριμένα, στους Portland Blazers. Παρά το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του, ο Λιθουανός center διέπρεψε στην πρώτη του χρονιά ως rookie, έχοντας μ.ο. 14.5 πόντους, 55% ευστοχία και 8.1 rebounds. Οι επόμενες χρονιές “κινήθηκαν” σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα για τον Sabonis (16 πόντους, 10 rebounds and 3.1 assists τη σεζόν 1997–98), ο οποίος, όσο ήταν μακριά από τραυματισμούς, έκανε “πράγματα και θαύματα”. Μολονότι έφτασε στα playoffs με τους Blazers επτά συνεχόμενες φορές, δεν κατόρθωσε ποτέ να πανηγυρίσει πρωτάθλημα ΝΒΑ. Ο Sabonis έμεινε στους “μαυροκόκκινους” μέχρι το 2001 και, παρά τις αμφιβολίες αρκετών σχολιαστών για την ηλικία και τους τραυματισμούς του, μπόρεσε και να αφήσει το στίγμα του και να κερδίσει τη συμπάθεια των φιλάθλων των Blazers.
ΤΑ ΕΝΑΛΛΑΞ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΕ KAUNAS ΚΑΙ PORTLAND, ΤΟ “ΤΕΛΟΣ” ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Το 2001, ο “κουρασμένος πνευματικά και σωματικά” Sabonis θα αφήσει το ΝΒΑ και θα ξαναγυρίσει στην ομάδα που τον ανέδειξε: τη Žalgiris. Μολαταύτα, η σεζόν δεν κύλησε ομαλά για τον 37χρονο – πια – Sabas, εξαιτίας των τραυματισμών που (ξανα)αντιμετώπισε. Το 2002 επέστρεψε για μία σεζόν στους Blazers και το 2003 ξαναπήγε στη Žalgiris, με την οποία έφτασε μέχρι το Top16 της Euroleague και αναδείχθηκε MVP.
Τελικά, το 2005, ο μεγάλος Arvydas θα αποχωρήσει από την ενεργό δράση (σε ηλικία 41 ετών!), όντας “χορτασμένος” από διακρίσεις και καταξίωση. Όπως ήταν λογικό, το 2003 ανέλαβε την προεδρία της Žalgiris (θέση στην οποία παρέμεινε ως πλειοψηφών μέχρι το 2009). Επιπλέον, τo 2010 συμπεριελήφθη στο Hall Of Fame της FIBA και, από το 2011 έως στις μέρες μας, είναι πρόεδρος της Λιθουανικής Ομοσπονδίας Basket.
Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΣΣΔ ΚΑΙ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ
Μέχρι το 1991, ο Sabonis ήταν μέλος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Σοβιετικής Ένωσης, με τη φανέλα της οποίας κατέκτησε πάμπολλα μετάλλια, όπως το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Seoul το 1988 και το χάλκινο στο Eurobasket του 1989.
Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ο Sabas αγωνίστηκε με τα χρώματα της Εθνικής Λιθουανίας. Έλαβε μέρος στις Ολυμπιάδες του 1992 και του 1996 (χάλκινο μετάλλιο αμφότερες) και στο Eurobasket του 1995 (ασημένιο μετάλλιο).
ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ “ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ”
Αδιαμφισβήτητα, ο Arvydas Sabonis συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων καλαθοσφαιριστών που ανέδειξε το άθλημα. Όπως έχουν επισημάνει οι περισσότεροι σχολιαστές, ο Λιθουανός “γίγαντας” ήταν ένας ψηλός με IQ κοντού, ένα μπασκετικό “θαύμα της φύσης”. Κι αυτό, διότι, παρά το “τρομακτικό”, θα λέγαμε, ύψος του (2.21 μ.), διέθετε φοβερή μπασκετική ευφυΐα, shoot από μέση/μακρινή απόσταση και εξαιρετικό χειρισμό της μπάλας. Μάλιστα, ο Sabas ξεχώρισε για τις καταπληκτικές πάσες του πίσω από την πλάτη, στοιχείο που τον ανέδειξε σε έναν από τους κορυφαίους passer του αθλήματος και άλλαξε τον τρόπο, με τον οποίο παίζουν πλέον οι ψηλοί.
Εν ολίγοις, ο Sabonis διέθετε μεν τα τυπικά χαρακτηριστικά ενός center, όμως μπορούσε να λειτουργήσει, τρόπον τινά, ως guard. Πολλοί λένε πως θα μπορούσε να πετύχει ακόμη περισσότερα, αν δεν είχε ταλαιπωρηθεί από τόσους τραυματισμούς. Παρ΄όλ΄αυτά, ο Sabas διέψευσε τους πάντες αναφορικά με το πόσο θα άντεχε να παίζει basket και κατάφερε να αφήσει το δικό του μοναδικό «αποτύπωμα», όντας η «επιτομή» του πιο ολοκληρωμένου center που “έβγαλε” ποτέ το άθλημα.
Πηγές εικόνων:
- Κεντρική: Toronto Raptors Forum
- Υπόλοιπες: Κάντε click πάνω στην κάθε εικόνα
Οι πληροφορίες του αφιερώματος αντλήθηκαν από την ακόλουθη πηγή:
Και ορισμένα videos με τα καλύτερα στιγμιότυπα της καριέρας του Arvydas Sabonis:
https://www.youtube.com/watch?v=QThSwbcBPqE