Το Debut.gr αναλύει την σημερινή αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Μπασκόνια στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής της Euroleague

Ο Ολυμπιακός πέτυχε τεράστια νίκη  με 91-87 απέναντι στη Μπασκόνια σε ένα ματς για καρδιακούς που ανεβάζει τις πιθανότητές του για την είσοδο της 4αδας. Οι ερυθρόλευκοι σαφώς επηρεασμένοι από την απουσία του βασικού πυλώνα τους, του Νίκολα Μιλουτίνοφ που τελευταία στιγμή διαγνώστηκε με ίωση, κατάφεραν να πάρουν ίσως το σημαντικότερο ροζ φύλλο αγώνα μέχρι σήμερα. Παίζοντας κατά το μεγαλύτερο διάστημα κακό μπάσκετ η Μπασκόνια ήταν συνεχώς μπροστά στο σκορ έχοντας βγάλει τελείως εκτός παιχνιδιού τον Σπανούλη και τον Στρέλνιεκς. Στο τέλος όμως ο ΛεΝτέι και το τρελό μπάζερ μπίτερ του εξωφρενικού Παπανικολάου έστειλαν το ματς στην παράταση. Εκεί με την ψυχολογία στα ύψη ο Ολυμπιακός πήρε την νίκη και εδραιώθηκε στη 4η θέση μαζί με την Έφες με ρεκόρ 11-6.

Ήταν σαφές πως με την απουσία του Μιλουτίνοφ οι Βάσκοι θα περνούσαν τη μπάλα στο ζωγραφιστό στον Πουαριέ και Ντιόπ πράγμα που έγινε και ο Γάλλος σέντερ είχε ήδη 9 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο Μπλατ με συνταγή τη νίκη επί του Παναθηναϊκού ξεκίνησε βασικό τον Μάντζαρη με στόχο να σταματήσει τη δημιουργία του Χουέρτας αλλά και τα σουτ του Τζάνινγκ. Ο Ολυμπιακός στην αρχή χτύπησε στον ζωγραφιστό με μπροστάρη τον Πρίντεζη, βρήκε κάποιους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο αλλά έδειχνε πως δυσκολευόταν στη κυκλοφορία και η περίοδος βρήκε τους Βάσκους μπροστά στο σκορ με 20-22.

Στο β΄δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός έδειξε ένα κακό πρόσωπο. Κακή κυκλοφορία, επιθέσεις ατομικές γεγονός που οφείλεται στο πολύ καλό διάβασμα της Μπασκόνια στα συστήματα του Μπλατ. Όποιος ήθελε έμπαινε στη ρακέτα των Πειραιωτών που έπαιζαν πολύ σοφτ άμυνα  κάτι που έκανε έξαλλο τον Μπλατ. Χαρακτηριστικό αποτελεί το στατιστικό με τον Ολυμπιακό να κάνει να πρώτο ομαδικό του φάουλ στο 1.29 πριν το τέλος του δεκαλέπτου! Οι Βάσκοι σούταραν με το εξωπραγματικό 88.9% στα δίποντα, είχαν 11 ασίστ και επιθετική πολυφωνία με Πουαριέ, Χουέρτας και Χίλιαρντ αλλά το ημίχρονο έληξε 43-47.

Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός έσφιξε την άμυνα, ο Παπανικολάου αποδείχθηκε σε παίκτη-κλειδί σε άμυνα και επίθεση και η κατάσταση έδειχνε να γυρίζει. Όμως στο τέλος του δεκαλέπτου έχασε την συγκέντρωση του, ο Πουαριέ κάνοντας νταμπλ-νταμπλ πριν καν ολοκληρωθεί το τρίτο δεκάλεπτο έδωσε αέρα 7 πόντων στους Ισπανούς.  Σκυτάλη μετά πήρε ο ΛεΝτέι που έκανε συγκλονιστικό 4ο δεκάλεπτο, έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους αλλά ο Βιλντόζα με κάποια τρελά σουτ ξαναέδωσε αέρα 6 πόντων στη Μπασκόνια. Στη συνέχεια το ματς απέκτησε μια άγρια ομορφιά με τον Ολυμπιακό να ροκανίζει την διαφορά πόντο πόντο. Η αναμέτρηση έφτασε να κρίνεται στις βολές με τον Λούκα Βιλντόζα να κάνει το 77-80. Η Μπασκόνια δεν έκανε φάουλ και το πλήρωσε. Ο on fire Παπανικολάου (6/7 τρίποντα) παίρνει ένα τρελό σουτ, σκοράρει και στέλνει το ματς στη παράταση. Εκεί με τον κόσμο στην εξίσωση, την ψυχολογία στο ζενίθ ο Ολυμπιακός εκτόπισε τους Βάσκους και επικράτησε με 91-87.

Αυτή η νίκη ίσως αποδειχθεί κομβική για τη συνέχεια της πορείας  και στα συν της υπόθεσης είναι ότι ο Ολυμπιακός αρχίζει σιγά σιγά να ενσωματώνει τα συστήματα του Μπλατ και να αποκτά ακόμη περισσότερη χημεία. ΛεΝτέι(23π) και Παπανικολάου(31 στο σύστημα αξιολόγησης) μπορεί να έχουν όλα τα φώτα πάνω τους αλλά στους διακριθέντες και ο Γιώργος Πρίντεζης(19π) που κράτησε τους ερυθρόλευκους μέσα στο παιχνίδι στο πολύ κακό πρώτο ημίχρονο. Ακόμη λοιπόν μια νίκη στο σακούλι σε αυτόν τον μαραθώνιο που συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Υ.Γ Ο Ολυμπιακός χρειάζεται οπωσδήποτε αθλητικό 5αρι γιατί η απουσία του Νίκολα έκανε ορατή την αδυναμία της ομάδας γιατί αν δεν έβγαινε ο ΛεΝτέι σήμερα…

Υ.Γ 2: Τρομερό πλέι του Μπλατ να πάει για γρήγορο σουτ 2 πόντων(Γκος) και μετά να κάνει φάουλ στο 75-78.

Υ.Γ 3: Ο Ολυμπιακός αρχίζει να ζει σιγά σιγά χωρίς τον Σπανούλη.