«Φέραμε Από Την Αμερική Τον Έντι (Τζόνσον) Το Πιστόλι!»
Το debut.gr και ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος θυμούνται το πιο «γρήγορο πιστόλι» που πέρασε από το Ελληνικό πρωτάθλημα για λογαριασμό του Ολυμπιακού, τον Έντι Τζόνσον.
Είναι ένας από τους αθλητές που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μάλιστα, αποτελεί το παράδειγμα παίκτη, για τον οποίο όσο θαυμασμό και αν τρέφεις, παραδέχεσαι πως είναι πολύ μεγάλος για να αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Φυσικά μιλάμε για τον Έντι Τζόνσον και το debut.gr παρουσιάζει την πλούσια μπασκετική καριέρα του.
Η Αρχή
Βλέποντας πως το μπέιζμπολ είναι ένα άθλημα που δεν του ταιριάζει, σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το μπάσκετ. Το ταλέντο του ήταν πραγματικά μεγάλο και οι κόποι του επιβραβεύτηκαν όταν το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του προσέφερε μία πλήρη υποτροφία. Ο ίδιος απέρριψε προτάσεις που είχε και από άλλα σπουδαία Πανεπιστήμια, γιατί ήθελε να μείνει στο τόπο του και να γίνει ένας πραγματικός Μύθος. Μάλιστα, δικαιώθηκε γι’ αυτή του την απόφαση αφού η κολεγιακή του καριέρα ήταν πραγματικά «ονειρική». Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών με 1692 πόντους, 2 φορές MVP της σεζόν, μέλος της All-Big 10 στη senior χρονιά του και φυσικά πτυχιούχος. Αποκορύφωμα αυτών των χρόνων είναι το νικητήριο καλάθι που πέτυχε ο Έντι απέναντι στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, του Μάτζικ Τζόνσον, με το οποίο το Ιλινόι παρέμεινε αήττητο.
NBA Και Καταξίωση
Το 1981 θα γίνει draft στο NBA από τους Kansas City / Sacramento Kings και τότε θα ξεκινήσει το όνειρό του. Μπορεί η θέση του στο draft να μην ήταν η καλύτερη (θέση 29 του δεύτερου γύρου) όμως ο ίδιος με τη σκληρή δουλειά του απέδειξε πως δικαιούται να αγωνίζεται ανάμεσα στους κορυφαίους. Στους Kansas θα παραμείνει για έξι σεζόν (1981-1987) και μέρα με τη μέρα κέρδιζε τις εντυπώσεις. Δεν είναι τυχαίο πως από τη rookie του σεζόν έμενε στο παρκέ για περίπου 20 λεπτά και σκόραρε κατά μέσο όρο 9 πόντους. Από την επόμενη σεζόν τόσο τα νούμερα όσο και ο χρόνος συμμετοχής του αυξήθηκαν και με το παραπάνω (33 λεπτά συμμετοχής, 20 πόντους). Μάλιστα το 1985 έφτασε να σημειώνει κατά μέσο όρο 23 πόντους που αποτελεί και τη καλύτερη του σεζόν στο NBA.
Έχοντας καθιερωθεί ως μία από τις πιο αξιόπιστες λύσεις στη θέση 3, θα ακολουθήσουν τρεις σεζόν στους Phoenix Suns, οι οποίοι βρίσκονταν σε μία διαδικασία rebuilding. Αυτό όμως δεν θα εμποδίσει τον Τζόνσον να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Στους Phoenix, ο Τζόνσον θα ανακηρυχθεί «καλύτερος 6ος παίκτης» όλου του NBA, όντας ένας εκπληκτικός σουτέρ τριών πόντων που έρχεται από το πάγκο.
Σε ηλικία 32 ετών θα καταλήξει στους Seattle SuperSonics (νυν Oklahoma City Thunder) παραμένοντας στη πρώτη γραμμή. Πολλοί ειδικοί θεωρούσαν πως ήταν άδικο που ένας τέτοιος παίκτης, με τόσα φυσικά προσόντα δεν επιλέγεται να συμμετάσχει σε ένα All – Star Game. Με τρεις γεμάτες χρονιές στο Seattle, ο Έντι συμμετείχε σε τρία συνεχόμενα play-off ενώ και οι αριθμοί του παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα (24 πόντους, με 52% στα σουτ).
Ακολούθησε μία ακόμη σεζόν στο ΝΒΑ (1993-1994) με τη φανέλα των Charlotte Hornets. Η εμπειρία του ήταν χρήσιμη και αυτός εξάλλου ήταν και ο κύριος λόγος υπογραφής του στους Charlotte. Τη σεζόν αυτή αγωνίστηκε σε 73 παιχνίδια σημειώνοντας κατά μέσο όρο 11,5 πόντους μέχρι που πήρε την απόφαση να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι.
Ελλάδα Και Ολυμπιακός
Απωθημένο του Έντι μέχρι τότε ήταν πως δεν είχε κατακτήσει κάποιο τίτλο στη καριέρα του. Έτσι αποφασίζει να αφήσει το ΝΒΑ και να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός δεν έκανε αμέσως κίνηση για τον Τζόνσον καθώς ο Γιάννης Ιωαννίδης ενδιαφερόταν για άλλους παίκτες όπως Άριαν Κόμαζετς, ο Ρίτσαρντ Ντούμας και ο μεγάλος Ντέιλ Έλλις. Αφού όμως όλες οι υποθέσεις αυτές «ναυάγησαν» τότε τα βλέμματα στράφηκαν στον Τζόνσον. Ο ίδιος δεν άφησε τα πάντα στη τύχη τους. Αφού έψαξε και έμαθε τι εστί Ολυμπιακός, Σωκράτης Κόκκαλης και Γιάννης Ιωαννίδης, πείστηκε να υπογράψει με την ομάδα του Πειραιά και να αναλάβει το δύσκολο έργο που ήταν ο κόσμος του Ολυμπιακού να «ξεχάσει» τον Ζάρκο Πάσπαλιε, ο οποίος είχε μεταπηδήσει στον «αιώνιο αντίπαλο». Το ντεμπούτο του Τζόνσον με την ερυθρόλευκη φανέλα δεν ήταν και το καλύτερο αφού ηττήθηκαν από τον Παναθηναϊκό για το θεσμό του κυπέλλου με σκορ 42-40. Στο συγκεκριμένο ματς ο Έντι είχε μόλις 9 πόντους με πολύ άσχημα ποσοστά. Κάπου εκεί όμως άρχιζαν να ακούγονται διάφορα σχόλια για το κατά πόσο ο Τζόνσον μπορεί να ανταπεξέλθει στον Ολυμπιακό. Όμως ο ίδιος έδινε καθημερινά τη δική του απάντηση. Πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις και έχοντας κατά μέσο όρο στο πρωτάθλημα 21,2 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και ένα κλέψιμο, οδήγησε τον Ολυμπιακό στη κατάκτηση του πρωταθλήματος και ο ίδιος γινόταν καθημερινά σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων του Ολυμπιακού.
Η εμφάνιση όμως που έχει μείνει στη μνήμη όλων είναι στον ημιτελικό του Final-Four της Σαραγόσας το 1995. Εκεί όπου οι δύο αιώνιοι αντίπαλοι συναντήθηκαν ξανά μετά το περσινό ημιτελικό του Τελ-Αβίβ. Με το σκορ στο 45-38 περίπου επτά λεπτά πριν το τέλος ο Έντι Τζόνσον κάλεσε κοντά τους συμπαίκτες του και αυτό που τους ζήτησε ήταν απλώς να του δίνουν την μπάλα. Με 4/4 συνεχόμενα τρίποντα ο «Πίστολ-Έντι» όπως τον αποκαλούσαν έβαλε μπροστά τον Ολυμπιακό με σκορ 53-52 και εν τέλει με τελικό σκορ 58-52 του χάρισε τη πρόκριση για μεγάλο τελικό της διοργάνωσης , σημειώνοντας 27 πόντους. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο Έντι σε εκείνο το ματς νίκησε μόνος του τον Παναθηναϊκό, σκοράροντας από παντού και μαζί με τον Σιγάλα έπαιξαν εκπληκτική άμυνα πάνω στον Πάσπαλιε. Στον τελικό ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κάνει την ανατροπή και υπέκυψε στη μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης του προπονητή Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και του δίδυμου Σαμπόνις-Αρλάουσκας. Βέβαια τα στατιστικά του στην Ευρώπη ήταν εξίσου εξαιρετικά καθώς σε 18 παιχνίδια σημείωσε κατά μέσο όρο 21,9 πόντους, 4,6 ριμπάουντ και 1,8 ασίστ σε 35,1 λεπτά συμμετοχής.
Επιστροφή Στο ΝΒΑ Και Τίτλοι Τέλους
Έχοντας κατακτήσει το πολυπόθητο τρόπαιο που τόσο έλλειπε και ήθελε, αποχώρησε από τον Ολυμπιακό και επέστρεψε εκεί που ανήκει. Στο ΝΒΑ. Αρχικά, αγωνίστηκε για μία σεζόν στους Indiana Pacers για να ακολουθήσουν τρεις σεζόν στους Houston Rockets δίπλα στους Hakeem, Drexler, Threatt, Elie, Barkley και με προπονητή τον σπουδαίο Rudy-T. Στα 39 του πλέον είχε καταλάβει και ο ίδιος πως έπρεπε να μπει ένα τέλος. Και αυτό ήρθε με το καλύτερο τρόπο, για έναν αθλητή που υπηρέτησε το μπάσκετ για 18 συνεχόμενα χρόνια στο ΝΒΑ, σκόραρε 19.202 (32Ος σκόρερ όλων των εποχών). Αποσύρθηκε φορώντας τη φανέλα μιας ιστορικής ομάδας και δίπλα σε σπουδαίους συμπαίκτες. Ο ίδιος δεν έχει αποχωρήσει από το χώρο του μπάσκετ. Αντίθετα σχολιάζει παιχνίδια του ΝΒΑ, γράφει βιβλία, αρθρογραφεί κ.α. δείχνοντας πως η αγάπη του για το μπάσκετ δεν θα φύγει ποτέ. Καταλήγοντας, ο ίδιος δεν χάνει ευκαιρία και πάντα αναφέρεται στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό που όπως δηλώνει πέρασε τη καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Βέβαια και για την ίδια τη χώρα μας ο «Λούκι-Λουκ» ήταν μία πραγματική πολυτέλεια.