Το debut.gr αφιερώνει λίγο χρόνο και θυμάται έναν από τους πιο συναρπαστικούς αγώνες του MotoGP ο οποίος κρίθηκε πραγματικά στη τελευταία στροφή με νικητή τον «Γιατρό», Valentino Rossi.

Το Grand Prix της Καταλονίας το 2009 σίγουρα έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη σε πολλούς λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Και πως να μην μείνει άλλωστε όταν βλέπεις να κρίνεται στη τελευταία στροφή. Οι Valentino Rossi και Jorge Lorenzo μας χάρισαν μία πραγματικά τρομερή μάχη που όμοια της μπορεί να μην υπάρξει ξανά. Αυτό μάλιστα που κάνει πιο σημαντική τη νίκη του «Γιατρού» είναι ότι έγινε μέσα στην έδρα του Ισπανού αντιπάλου του. Ας δούμε όμως τα πράγματα πιο αναλυτικά ρίχνοντας μία πρώτη ματιά γύρω από τη πίστα της Ισπανίας.

Η εξαιρετικά δημοφιλής πίστα της Καταλονίας βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα μακριά από τη Βαρκελώνη. Κατασκευάστηκε το 1991 με μήκος 4.727 μέτρα και διαθέτει 8 δεξιές και 5 αριστερές στροφές. Τέσσερα χρόνια μετά από τη κατασκευή της, οι υπεύθυνοι προχώρησαν σε μετατροπές πάνω στη πίστα. Κάθε μία από τις στροφές που διαθέτει η πίστα έχει και το δικό της όνομα, με πιο γνωστή τη προτελευταία στροφή που ονομάζεται Europcar, από τη γνωστή εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων.

Με τους Lorenzo, Rossi, Stoner να εκκινούν από τη πρώτη σειρά του grid, η μάχη προβλεπόταν αμφίρροπη. Η εκκίνηση του αγώνα δεν έφερε κάποια αλλαγή και οι τρεις μονομάχοι διατήρησαν τις υπάρχουσες θέσεις τους. Σε μία κίνηση που πραγματικά ξάφνιασε πολλούς (σίγουρα και τον ίδιο τον Lorenzo), στον 4ο γύρο ο Valentino Rossi έκανε την επίθεσή του και προσπέρασε τον αντίπαλό του οδηγώντας πλέον την κούρσα. Ο Ισπανός παίζοντας μέσα στην έδρα του και μπροστά στο κοινό του, ήθελε να δείξει πως δεν αστειεύεται. Έτσι, ανταπέδωσε το προσπέρασμα και βρέθηκε ξανά στην 1η θέση. Το πάθος του νεαρού τότε Ισπανού ήταν πραγματικά μεγάλο και ήθελε ειδικά σε εκείνον τον αγώνα να αποδείξει πράγματα. Πίσω από τους δύο πρωτοπόρους, ο Casey Stoner απλώς ακολουθούσε, χωρίς να μπορέσει να ανταγωνιστεί το ρυθμό τους. Μετά το προσπέρασμα του Lorenzo στον 13ο γύρο, ο «Γιατρός» έβαλε σε εφαρμογή το γνωστό του σχέδιο. Ακολουθούσε συνεχώς τον αντίπαλό του, παρατηρώντας όλες του τις κινήσεις, από όλες τις μεριές, μέχρι να φτάσει στο σημείο όπου θα εξαπολύσει την επίθεσή του. Η επίθεση αυτή έγινε τρεις γύρους (σχετικά νωρίς για τα δεδομένα του) πριν το πέσιμο της καρό σημαίας, στο τέλος της μεγάλης ευθείας. Ο «Γιατρός» προσπάθησε να ανοίξει τη διαφορά από τον αντίπαλό του, αλλά τα ελαστικά του δεν είχαν την ίδια άποψη. Ο Lorenzo δεν θα μπορούσε να τα παρατήσει τόσο εύκολα.

Στο τελευταίο γύρο πραγματοποιεί την επίθεση του, προσπερνά τον Rossi, φρενάροντας αργά, πάντα μέσα στα όρια της αθλητικής συμπεριφοράς. Όλοι οι θεατές που βρίσκονταν στην πίστα της Καταλονίας , παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα. Η απάντηση του Rossi δεν άργησε να έρθει και στην είσοδο της 4ης στροφής της πίστας επιτέθηκε αλλά και πάλι βρέθηκε μπροστά του η μηχανή του αντιπάλου του στην έξοδο της στροφής. Από εκείνη τη στιγμή ο Jorge Lorenzo επιστράτευσε όλες τις αμυντικές του αρετές προκειμένου να κρατήσει πίσω του τον «Γιατρό». Έδειχνε να το καταφέρνει μάλιστα αλλά σίγουρα δεν περίμενε την συγκεκριμένη εξέλιξη. Ο Rossi βρισκόταν συνεχώς κολλημένος πίσω του, με μοναδικό του στόχο να τον κερδίσει. Έτσι με μία κίνηση κατάφερε να πετύχει αυτό που κανένας δεν περίμενε. Με «χειρουργική ακρίβεια» πέρασε πρώτος από την εσωτερική της τελευταίας στροφής και εκεί που όλα έδειχναν πως θα είχε πορεία προς το εξωτερικό της πίστας, ο «μετρ» της στροφής, φρέναρε όσο έπρεπε, στρίβοντας οριακά μπροστά από τον αντίπαλο του, πανηγυρίζοντας μία επική νίκη μέσα στην Ισπανία, την 99η νίκη στην καριέρα του.

Η χαρά του φυσικά ήταν ανείπωτη μετά το τέλος του αγώνα, βλέποντας και τους Ισπανούς θεατές, παρά την απογοήτευσή τους, να τον αποθεώνουν. «Όπως λέμε και στην Ιταλία ‘Mamma Mia!’, ειλικρινά πιστεύω ήταν μία από τις καλύτερες και δυσκολότερες νίκες της καριέρας μου. Ονειρευόμουν αυτό το προσπέρασμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και σήμερα δούλεψε» δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα ο μεγάλος νικητής, ο οποίος πραγματικά μας χάρισε μία απίστευτη προσπέραση, αποδεικνύοντας πως οπουδήποτε και αν θες μπορείς να επιχειρήσεις. Αρκεί να το κάνεις με «Χειρουργική Ακρίβεια».