Ο Ολυμπιακός, (11-1) φουριόζος από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό επικράτησε και της ΆΕΚ (8-4) στο Σ.Ε.Φ με 101-75 στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της "Betshop Basket League". Οι "ερυθρόλευκοι" πέτυχαν την έκτη συνεχόμενη νίκη τους στο πρωτάθλημα και είχαν κορυφαίους τους Πρίντεζη, Σπανούλη και Τίμα που πέτυχαν 13, 14 και 17 πόντους αντίστοιχα. Για την ΑΕΚ ήταν καλοί, αλλά όχι αρκετοί οι Χάντερ και Σαντ Ρος με 15 πόντους. Ιστορικό ρεκόρ έγραψε ο Σπανούλης ο οποίος σημείωσε τέσσερις ασίστ και αποτελεί πλέον τον κορυφαίο πασέρ στο ελληνικό πρωτάθλημα 2.145), αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Διαμαντίδη με 2.144. Το debut.gr βρέθηκε στο Σ.Ε.Φ και αναλύει.

Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε πανέτοιμος και με την ψυχολογία στα ύψη, έπειτα από το νικηφόρο παιχνίδι της Παρασκευής με τον Παναθηναϊκό, στο ντέρμπι της Ευρωλίγκας. Έτσι, σημείωσε την 61η νίκη του απέναντι στην “Ένωση” σε σύνολο 78 αγώνων στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος. Οι παίχτες της ΑΕΚ αγωνίστηκαν υπό το βλέμμα του νέου μεταγραφικού τους αποκτήματος, Θίοντορ που βρέθηκε στο Σ.Ε.Φ, ενώ έκανε την επανεμφάνιση του με τα χρώματα της ο Ντελρόϊ Τζέϊμς.

Στα του παιχνιδιού οι δύο ομάδες ξεκίνησαν ισορροπημένα τον αγώνα και με το τρίποντο του Βεζένκοφ ο Ολυμπιακός απέκτησε το προβάδισμα (11-10, 6′). Ο Βούλγαρος ήταν αρκετά εύστοχος στο ξεκίνημα, πετυχαίνοντας επτά πόντους μόλις σε πέντε λεπτά. Το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με το “buzzer beater” τρίποντο του Σπανούλη (25-21), ενώ οι φίλοι του Ολυμπιακού τα έβαλαν προηγουμένως με τη διαιτησία, τόσο σε κάποια μαρκαρίσματα που έγιναν στον Μιλουτίνοφ όσο και στον Λε Ντέϊ.

Στη δεύτερη περίοδο ωστόσο, οι παίχτες του Λούκα Μπάνκι δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τους “ερυθρολεύκους” σε χαμηλό σκορ. Αρχικά τα καλάθια των Ντελρόϊ Τζέϊμς και Λαρετζάκη κράτησαν την ΑΕΚ κοντά στο σκορ. Στη συνέχεια όμως ο Ολυμπιακός ανέβασε ρυθμό, πραγματοποίησε επιμέρους σκορ 12-2 και χάριν στο κάρφωμα του Μιλουτίνοφ στον αιφνιδιασμό, έπειτα από την ασίστ του Στρένλιεκς, η διαφορά έγινε διψήφια (43-33, 17′). Ο Βεζένκοφ συνέχισε από εκεί που σταμάτησε στο προηγούμενο δεκάλεπτο και με ένα όμορφο floater διεύρυνε τη διαφορά ακόμα και στο +15 (50-35, 19′) με το σκορ ημιχρόνου να διαμορφώνεται σε 52-39.

Οι Πειραιώτες έπαιξαν γρήγορο μπάσκετ με την εκκίνηση της τρίτης περιόδου. Τα διαδοχικά τρίποντα των Στρένλιεκς και Τίμα από τη γωνία διεύρυναν τη διαφορά για πρώτη φορά στους 20 (61-41, 23′). Ακολούθησε ένα ρεσιτάλ από τον Πρίντεζη, ο οποίος σημείωσε επτά συνεχόμενους πόντους. Ο Έλληνας “forward” πραγματοποίησε το γνωστό του “πεταχτάρι” και οδήγησε την επίθεση του Ολυμπιακού σε αυτό το σημείο του αγώνα (72-50, 28′). Οι παίχτες της ΑΕΚ ήταν άστοχοι και δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τον ρυθμό των γηπεδούχων.

Οι παίχτες του Λούκα Μπάνκι δεν ήταν συγκεντρωμένοι ούτε στο τελευταίο δεκάλεπτο. Έτσι, ο Σπανούλης μετά από ένα ακόμα κλέψιμο πάσαρε στον Τουπάν, ο οποίος ευστόχησε από μέση απόσταση (86-61, 34′). Το παιχνίδι έληξε 101-75 και η διαφορά στις ασίστ (26-13) και στους πόντους από αιφνιδιασμό (22-7) έπαιξαν το δικό τους ρόλο στην έκβαση.

Ιστορικό Ρεκόρ ο Βασίλης Σπανούλης:

Ο Σπανούλης έσπασε το ιστορικό ρεκόρ των ασίστ δύο λεπτά πριν τη λήξη, σε μία συνεργασία του με τον Μπόγρη που κατέληξε σε κάρφωμα. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έγινε ο πρώτος στις ασίστ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος, ξεπερνώντας τον Δημήτρη Διαμαντίδη και όπως είναι φυσικό αποθεώθηκε από τους περίπου 2.500 φίλους των Πειραιωτών που έδωσαν το παρόν στο Σ.Ε.Φ. Δείτε το βίντεο:

Ολυμπιακός: (Ντέιβιντ Μπλατ) Γκος 9, Τουπάν 5, Σπανούλης 14, Τίμα 17, Μιλουτίνοφ 9, Στρένλιεκς 8, Βεζένκοφ 11, Πρίντεζης 13, Παπανικολάου 1, Μάντζαρης 3, Μπόγρης 6, Λε Ντέϊ 5

ΆΕΚ: (Λούκα Μπάνκι) Τζέιμς 10, Ξανθόπουλος, Σάκοτα 4, Τσαλμπούρης 2, Ματσιούλις 11, Λαρετζάκης 9, Μωραϊτης, Γκρίφιν 4, Σαντ-Ρος 15, Γιαννόπουλος 5, Χάντερ 15