To Debut.gr βρέθηκε στο κλειστό της Περιβόλας και αναλύει τη σημαντική νίκη του Απόλλωνα Πάτρας επί του Ερμή Αγιάς με σκορ 72-62 στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α2.

Ο Απόλλων ξεκίνησε με τους Στεφανίδη, Βλάχο, Μπέμπη, Μολφέτα και Καζαρνόσκι ενώ στην αντίπερα όχθη ο Ερμής παρατάχθηκε με τους Τσιλούλη, Τζόλο, Kuksiks, Λάππα και Λόλα.

Η πρώτη περίοδος ανήκε ολοκληρωτικά στους φιλοξενούμενους, οι οποίοι ξεκίνησαν με ένα γρήγορο σερί 0-8, έχοντας τον Λάππα βασικό πρωταγωνιστή σε άμυνα και επίθεση. Ο Απόλλωνας προσπάθησε να αντιδράσει στηριζόμενος κυρίως στην οργάνωση του Στεφανίδη και την εκτέλεση του Μολφέτα αλλά δεν κατάφερε κάτι αξιοσημείωτο και ο Ερμής έφτασε να προηγείται με 4-13 με πέντε συνεχόμενους πόντους του Kuksiks. Ο Απόλλωνας έτρεξε ένα γρήγορο σερί 5-0 με Μολφέτα και Βλάχο αλλά ο Ερμής έβρισκε τις λύσεις και ανέβασε τη διαφορά γρήγορα στο +10 (9-19). Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με το buzzer beater τρίποντο του Δημακόπουλου 8 δέκατα πριν το τέλος της περιόδου (12-19).

Η δεύτερη περίοδος είχε εντελώς διαφορετική τροπή. Ο Ερμής σκόραρε μόνο με βολές, ενώ από την άλλη ο Απόλλωνας προσπαθούσε να μειώσει κι άλλο τη διαφορά. Όμως οι δύο βολές του Kuksiks και το τρίποντο του Τσούμα έφεραν τη διαφορά ξανά στο +10 (16-26). Εκεί ανέλαβε δράση ο Στεφανίδης για τον Απόλλωνα και με πέντε συνεχόμενους πόντους μείωσε σε 21-27. Ο Ερμής πήρε «ανάσα» με το καλάθι του Τσιλούλη (23-29) για να έρθει το τρίποντο του Μπαζίνα (26-29) με το οποίο ολοκληρώθηκε και το πρώτο ημίχρονο.

Οι φιλοξενούμενοι είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ξεκίνημα του παιχνιδιού οι οποίοι με full court press περιόρισαν την δημιουργία των γηπεδούχων. Το αρχικό 4-13 ήταν αποτέλεσμα των καλών επιλογών του Ερμή στο κομμάτι της επίθεσης και αδυναμίας δημιουργίας του Απόλλωνα. Οι post up επιθέσεις των γηπεδούχων δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα ενώ δεν υπήρχαν και οι κατάλληλες αποστάσεις στα επιθετικά plays. Το παιχνίδι ισορρόπησε, χωρίς ωστόσο οι γηπεδούχοι να φέρουν στα ίσια το ματς παρ’ότι απέκτησαν περισσότερο trasition στην επίθεσή τους. Η αδυναμία αντιμετώπισης στα pick n roll των φιλοξενουμένων ήταν εμφανής. Ο ρυθμός παρέμενε ακόμα υπέρ του Ερμή. Η διαφορά έφτασε για δεύτερη φορά στο +10(16-26) ακούραστα θα λέγαμε για τον Ερμή στοχεύοντας στο low post και στις pnr φάσεις. Προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου οι γηπεδούχοι αύξησαν την πίεσή τους στην άμυνα και με μεγάλα σουτ στην επίθεση μείωσαν στους 3(26-29).

Η τρίτη περίοδος βρήκε τους φιλοξενούμενους να μπαίνουν το ίδιο δυνατά και να προηγούνται με 26-33. Ο Απόλλωνας αντέδρασε και με Μπαζίνα, Kazarnovski μείωσαν σε 33-35. Δεν σταμάτησαν όμως εκεί αφού με τρίποντο του Ζούμπου προηγήθηκαν για πρώτη φορά στο ματς (36-35). Ο Ερμής δεν είχε τον ίδιο ρυθμό στην επίθεση και η τρίτη περίοδος έληξε ισόπαλη με σκορ 44-44.

Το τελευταίο δεκάλεπτο αποτελούσε έναν πραγματικό μονόλογο για τους Πατρινούς. Με ένα ολοκληρωτικό μπάσκετ και στις δύο μεριές του παρκέ και τρέχοντας ένα σερί 20-6 έφτασε να προηγείται με σκορ 64-50. Με Μπέμπη σε ρόλο εκτελεστή και τον Δημακόπουλο να βγάζει σπουδαίες άμυνες ο Απόλλωνας δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης, περιορίζοντας όλα τα επιθετικά όπλα του Ερμή. Η κατάσταση δεν άλλαξε μέχρι το τέλος και ο Απόλλωνας πανηγύρισε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη του στην έδρα του με τελικό σκορ 72-62.

Ξεκίνημα δευτέρου ημιχρόνου και η νευρικότητα των γηπεδούχων ήταν κυρίαρχη. Η διαφορά όμως διατηρούταν σε χαμηλά επίπεδα. Οι post up επιθέσεις του Καζαρνόσκι και η σφιχτή άμυνα σε συνδυασμό με την αφλογιστία του Ερμή έφεραν σερί 10-2 και το πρώτο προβάδισμα των γηπεδούχων(36-35) το οποίο διατήρησαν και μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου. Ο Απόλλωνας πλέον κυριαρχούσε στο τομέα των ριμπάουντ και η άμυνά του του έδινε την απαιτούμενη ενέργεια. Δημακόπουλος και Μολφέτας συνέβαλαν τα μέγιστα σε άμυνα και επίθεση φέρνοντας τη διαφορά στο +8(52-44). Η ευστοχία έξω από τη γραμμή των 6.75 έπαιξε καταλυτικό ρόλο για το +12 του Απόλλωνα(62-50). Τέλος, ο Ερμής παραδόθηκε στην κλειστή άμυνα των γηπεδούχων και το αποτέλεσμα δεν άλλαξε.

Tα δεκάλεπτα: 12-19, 26-29, 44-44, 72-62

Απόλλων Π. (Δελέγκος): Στεφανίδης 7 (1), Βλάχος 7 (1), Μπέμπης 15 (3), Μολφέτας 13 (1), Ζούμπος 9 (1), Μπαζίνας 5 (1), Εζόμο, Δημακόπουλος 9 (1), Καζαρνόφσκι 7.
Ερμής Αγ. (Σκαραφίγκας): Τσιαμπαλής, Τσιλούλης 15, Τζόλος 4, Νταλός, Τριανταφύλλου 10 (3), Κούκσικς 19 (2), Λάππας 7 (1), Βρέττας 1, Τσούμας 3 (1), Λόλας 3.

Στο τέλος του παιχνιδιού ο έμπειρος guard των γηπεδούχων Χριστόφορος Στεφανίδης δήλωσε: Καταρχήν καλή χρονιά σε όλους. Πάντα το πρώτο παιχνίδι είναι ιδιαίτερο μετά τις γιορτές. Πολλές ομάδες χάνουν το ρυθμό τους, άλλες τακτοποιούν αγωνιστικά θέματα, έρχονται πίσω τραυματίες. Εμείς αυτές τις γιορτές δεν τις νιώσαμε πολύ γιατί ήμασταν καθημερινά στο γήπεδο και είχαμε την αυτοπεποίθηση σήμερα παρότι δεν ξεκινήσαμε τόσο δυνατά. Όταν μια ομάδα στις πρώτες αγωνιστικές κάνει μόνο δύο νίκες, το 2/2 τώρα φαντάζει πολύ ευοίωνο. Παρόλα αυτά έχουμε χάσει πολύ έδαφος, είμαστε πίσω, οπότε δεν είναι ώρα να χαλαρώσουμε. Στόχος μας τώρα να συγκεντρωθούμε για το επόμενο ματς με τη Καστοριά.

Πηγή Εικόνας:Δημήτρης Τρασάνης