Ο Μανώλης Μακρόπουλος παρακολούθησε το χθεσινό ντέρμπι κορυφής της Πρέμιερ Λίγκ και παραθέτει ορισμένα στοιχεία για αυτό.

Καταρχάς, να ευχηθώ καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη, ευτυχία, και ότι ποθεί ο καθένας να το αποκτήσει.

Το χθεσινοβραδινό (3/1) ντέρμπι μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ, δε θα μείνει στην ιστορία για το θέαμα ή τις φάσεις που μας έδωσε. Η αλήθεια είναι πως αν δεν υπήρχαν τα τρία τέρματα, θα μιλούσαμε για ένα -σχεδόν- ματς “σούπα”. Προς θεού, υπήρξαν και οι στιγμές μαγείας εκατέρωθεν, αλλά σίγουρα δεν ήταν αυτό που περίμενε όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης.

Πέραν όμως του σκορ και του νέου ενδιαφέροντος που έδωσε αυτό στη “μάχη” του τίτλου, το συγκεκριμένο παιχνίδι μας “έμαθε” πολλά. Ας τα δούμε…

Φοβήθηκαν ο ένας τον άλλο!

 

  Δύο προπονητές “τιτάνες” στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο στις δύο εκ των κορυφαίων ομάδων αυτή τη στιγμή, σε ένα ματς κορυφής. Ότι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί για ξεκίνημα του 2019. Όμως, θα μπορούσε, αφού οι δύο παραπάνω κύριοι, δεν φρόντισαν γι αυτό. Η Σίτι, προφανώς με την πίεση του -7, πίεσε περισσότερο τη Λίβερπουλ, χωρίς όμως να ρισκάρει όσο θα περίμενε κανείς. Και η Λίβερπουλ, με την άνεση του +7, δεν έβγαζε την εικόνα της ομάδας που “κατεβαίνει” στο “Έτιχαντ” για να “κλειδώσει” τον τίτλο. Αντίθετα, έδειχνε περισσότερο να τη νοιάζει να μη χάσει. Χαρακτηριστικό είναι πως και οι δύο τεχνικοί, επέλεξαν να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στα πλάγια, παρά στον άξονα, υπό το φόβο πιθανού λάθους και έκθεσης στην αντίπαλη επιθετική “τριάδα”.

  Ο Αγκουέρο μιλά όταν “πρέπει”!

 

   Σίγουρα ο Αργεντίνος δεν διανύει και την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, με 10 γκολ σε 17 παιχνίδια πρωταθλήματος, ωστόσο εκεί που έπρεπε να “μιλήσει”, το έκανε! Ως οικοδεσπότης, είχε σκοράρει έξι φορές σε έξι αγώνες με τη Λίβερπουλ, και στο 41ο λεπτό της αναμέτρησης, με ένα “σεντερφορίσιο” γκολ, έκανε το “επτά στα επτά”. Συνολικά, έφτασε τα 37 γκολ κόντρα στις “μεγάλες” του πρωταθλήματος (Γιουνάϊτεντ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Τότεναμ, Άρσεναλ) από το καλοκαίρι του 2011, όταν και υπέγραψε στους “πολίτες”. Ο 31 ετών φορ, παρά τα 10 φετινά γκολ, δείχνει να μην είναι “σε καλό φεγγάρι”, ενώ έχει σπαταλήσει επτά (!) κλασικές ευκαιρίες, την τρέχουσα σεζόν. Μια ακόμη σπατάλησε και εχθές, αφού νικήθηκε από τον Άλισον, στο τετ-α-τετ του 81ου λεπτού. Παρόλα αυτά, η -επί χρόνια- “αιχμή του δόρατος” της Σίτι, βρίσκει δίχτυα στα μεγάλα ματς!

Η “φτώχεια” του Αιγύπτιου.

  Εν αντιθέσει με τον Αγκουέρο, ο Σαλάχ, δε τα πάει και τόσο καλά, εναντίον των “big 6”! Αναφερόμενος πάντα στην εφετινή σεζόν, ο Αιγύπτιος ενώ έχει σκοράρει 13 φορές, μόλις μια ήταν κόντρα σε ομάδα του “top 6”. Ενάντια στην Άρσεναλ (5-1) και μάλιστα από το σημείο του πέναλτι. Ο περσινός νικητής του “χρυσού παπουτσιού” της Πρέμιερ, δεν αποδίδει τα αναμενόμενα στα παιχνίδια που η μπάλα “καίει”, το κάνει όμως στα υπόλοιπα παιχνίδια, οπότε κατά συνέπεια η ομάδα του δεν βγαίνει κατά πολύ “χαμένη”. Το θέμα με τον Σαλάχ είναι πως γενικότερα η εικόνα του στα ντέρμπι δεν είναι αυτή που συνηθίσαμε από πέρσι, και αυτό ίσως σε βάθος χρόνου “φθείρει” τη συνολική εικόνα της ομάδας.

Τα πολλά λόγια είναι…φτώχεια.

Μπορεί η λέξη “φτώχεια” να επαναλαμβάνεται για δεύτερο τίτλο, ωστόσο η γνωστή λαϊκή ρήση ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του Ντέγιαν Λόβρεν. Ο Κροάτης αμυντικός, είτε κυριολεκτικά είτε “περιπαικτικά”, ουκ ο λίγες φορές έχει εκθειάσει τον ίδιο του τον εαυτό, όμως οι φορές που τα λόγια του έχουν ταιριάξει με τις εμφανίσεις του, είναι λίγες. Και σε ένα από τα κρισιμότερα παιχνίδια της χρονιάς, ο Λόβρεν έβγαλε για ακόμη μια φορά “ψεύτη” τον εαυτό του. Είχε τεράστια ευθύνη και στα δύο γκολ της Σίτι, αφού στο πρώτο χάνει τελείως τον Αγκουέρο, και στο δεύτερο, δεν παίζει το οφσάιντ, κρατά καλυμμένο τον Στέρλινγκ, ο οποίος με τη σειρά του “σερβίρει” στο Σανέ για το 2-1. Πέραν αυτών, γενικότερα ήταν…αρνητικός πρωταγωνιστής για την ομάδα του. Ως δίδυμο με τον….”τοίχο” Φαν Ντάικ τα πάνε εξαιρετικά, αλλά όταν πρέπει να “καθαρίσει” μόνος του, ο Κροάτης τα κάνει….θάλασσα!

Ο Σανέ θα αφήσει εποχή!

 Μεγάλη κουβέντα (του γραφών), μεγάλη εμφάνιση και του νεαρού άσου της Σίτι. Για ακόμη μια φορά, ο Λιρόι Σανέ δικαίωσε τον Πεπ Γκουαρδιόλα για τα χρήματα που ξόδεψε ώστε να τον φέρει στο Μάντσεστερ, και “έκλεισε το στόμα” σε όσους πίστευαν -ή πιστεύουν- πως πρόκειται για έναν υπερεκτιμημένο παίκτη. Κανείς δε στέκεται μόνο στο -νικητήριο- γκολ του 22χρονου winger. Ο Σανέ δημιούργησε πολλά προβλήματα στον Ρόμπερτσον, ήταν “μέσα” σε κάθε φάση της Σίτι (είτε με άμεση, είτε με έμμεση συμμετοχή), βοηθούσε πολύ στο ανασταλτικό κομμάτι με ατελείωτα τρεξίματα, και γενικότερα είχε μια πολύ καλή και ώριμη εικόνα στον αγώνα. Ο Γερμανός έχει κερδίσει με την αξία του θέση βασικού στους πρωταθλητές, μετρά ήδη 7 γκολ και 7 ασίστ σε 19 ματς Πρέμιερ, και δείχνει συνεχώς βελτίωση στο παιχνίδι του. Με σωστή διαχείριση και δουλειά, θα μείνει στην ιστορία!

Από..οιωνό σε οιωνό!

  Ύστερα από το..πραγματικά απίθανο γκολ της  (Λίβερπουλ) στο ντέρμπι με την Έβερτον, ολόκληρος ο πλανήτης έκανε λόγο για οιωνούς πρωταθλήματος. Χθες, μετά το “δοκάρι και μέσα” του Σανέ, πολλοί (δημοσιογράφοι και οπαδοί) είπαν πως η “τύχη γύρισε την πλάτη” στην ομάδα του Κλόπ. Πράγματι, δεν είναι λίγες οι φορές, που οι “ρεντς” πήραν πόντο ή πόντους από μια λεπτομέρεια, από τύχη (για κάποιους). Στο ματς του πρώτου γύρου με τη Σίτι στο “Άμφιλντ”, ο Μαρέζ έστειλε ψηλά το πέναλτι στις καθυστερήσεις, στο ντέρμπι του “Μπρίτζ” με την Τσέλσι, χρειάστηκε μια..γκολάρα από το πουθενά για να πάρει το “χ”, ενώ με την Έβερτον…μπήκε ένα γκολ που κυριολεκτικά μπαίνει μια φορά στα 100 χρόνια! Ωστόσο, πέραν όλων αυτών που αρέσουν στον κόσμο, πολλοί ξεχνούν πως η ομάδα του Κλόπ παρουσιάζει ένα πανέμορφο ποδόσφαιρο, είναι δίκαια εκεί που είναι, και φυσικά, έχει ακόμα το πάνω χέρι όσο αφορά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η “κούρσα” έχει ακόμη πολύ δρόμο….και μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της Λίβερπουλ, μετά την πρώτη ήττα σε 21 ματς…