Ο James Milner συμπληρώνει σήμερα τα 33 του χρόνια και το Debut.gr «ανατρέχει» στα «έργα και τις ημέρες» της μέχρι τώρα καριέρας του Άγγλου μέσου∙ ενός από τους πλέον υποτιμημένους ποδοσφαιριστές των τελευταίων ετών.

ΑΠΟ ΤΟ CRICKET ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΤΗ LEEDS UNITED ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΚΟΡ

Γεννημένος στο Wortley, μία μικρή περιοχή στο Leeds (4/1/1986), ο James Milner έδειξε από μικρός ότι ήθελε να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Συγκεκριμένα, ξεχώρισε (και εντυπωσίασε) για τις επιδόσεις του σε αθλήματα όπως το cricket και το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, όμως το ποδόσφαιρο ήταν, τελικά, εκείνο που τον «κέρδισε».

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά «βήματα» θα τα πραγματοποιήσει στην ομάδα της γενέτειράς του (Leeds United) σε ηλικία περίπου 10 ετών. Ο μικρός – τότε – James θα παραμείνει στο νεανικό τμήμα των “Whites” για έξι χρόνια, διάστημα κατά το οποίο θα πραγματοποιήσει αξιοπρόσεκτες εμφανίσεις και θα κληθεί στην Εθνική Ομάδα της Αγγλίας U16.

Στις 10 Νοεμβρίου 2002, ο Milner κάνει το επαγγελματικό ντεμπούτο του με τη φανέλα της Leeds, σε ένα match απέναντι στη West Ham ως αλλαγή, και, έτσι, έγινε ένας από τους νεότερους παίκτες που έχει αγωνιστεί ποτέ στην Premier League (16 χρόνων και 309 ημερών). Μάλιστα, ενάμιση μήνα αργότερα, σε αγώνα εναντίον της Sunderland για την “Boxing Day” (26/12/2002), o Άγγλος μέσος θα σκοράρει για πρώτη φορά και θα σημειώσει ένα ακόμη ρεκόρ: αυτό του νεότερου ποδοσφαιριστή που σκοράρει στο Αγγλικό Πρωτάθλημα* (16 ετών και 357 ημερών).

*  Το 2005, ο James Vaughan «έσπασε» (και έκτοτε διατηρεί) το εν λόγω ρεκόρ σκοράροντας σε ηλικία 16 ετών και 271 ημερών με τη φανέλα της Everton. Το συγκεκριμένο ρεκόρ «κατέχουν» άλλοι 3 πασίγνωστοι παίκτες, όπως μπορείτε να δείτε εδώ.   

Ο Milner, αφού παραχωρήθηκε για ένα μήνα δανεικός στην Swindon Town (6 εμφανίσεις και 2 goals), παρέμεινε στη Leeds United μέχρι το 2004, όταν και η τελευταία υποβιβάστηκε. Με τη φανέλα της αγωνίστηκε συνολικά 50 φορές και πέτυχε 5 goals.

 ΟΙ ΔΙΠΛΕΣ ΘΗΤΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ «ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΥΣ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ «ΧΩΡΙΑΤΕΣ»

Το 2004, ο 18άρης Milner θα μεταγραφεί στη Newcastle έναντι 3,6 εκ. στερλινών. Η πρώτη του σεζόν στις «Καρακάξες», υπό τις οδηγίες του Sir Bobby Robson, ήταν «γεμάτη» (39 εμφ. – 1 goal), όχι, όμως, και η επόμενη, καθώς ο Άγγλος μέσος δεν έπεισε τον καινούριο προπονητή Graeme Souness και δόθηκε δανεικός στην Aston Villa, όπου πραγματοποίησε μία πολύ καλή χρονιά (29 εμφ. – 1 goal).

Το καλοκαίρι του 2006, ο Milner επέστρεψε στη Newcastle και, δεδομένου ότι τον πίστεψαν τόσο ο Glenn Roeder όσο και ο Sam Allardyce, έδειξε τις πραγματικές του δυνατότητες. Έτσι, παρέμεινε για δύο χρόνια στους «Ανθρακωρύχους» και εξελίχθηκε σε παίκτη-«κλειδί» τόσο στις εγχώριες όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η διετής αυτή θητεία του με την ασπρόμαυρη φανέλα (06/07 και 07/08) θα «κλείσει» με απολογισμό 85 εμφανίσεις, 7 goals και 11 assists.

Τον Αύγουστο του 2008, ο Milner θα ξαναγυρίσει στην Aston Villa, αλλά αυτή τη φορά με κανονική μεταγραφή (12 εκ. στερλίνες). Με τη φανέλα των «Χωριατών», ο Άγγλος μέσος διανύει την πιο παραγωγική περίοδο της καριέρας του: μέσα σε δύο χρόνια (20082010), αγωνίζεται συνολικά 92 (!) φορές, πετυχαίνοντας 18 goals και μοιράζοντας 25 assists. Το επιστέγασμα αυτών των εμφανίσεων ήρθε το 2010, όταν ο Milner συμπεριελήφθη στην «Καλύτερη Ενδεκάδα της Χρονιάς» και, ταυτόχρονα, απέσπασε το βραβείο του «Καλύτερου Νέου Παίχτη της Χρονιάς».

Η ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΣΤΟ MANCHESTER ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

Έχοντας για «προίκα», λοιπόν, αυτήν την εξαιρετική διετία στους “Villans”, o Milner θα κάνει το μεγάλο «άλμα» στην ποδοσφαιρική του καριέρα, παίρνοντας μεταγραφή για τη Manchester City το καλοκαίρι του 2010 (26 εκ. στερλίνες). Σε μία ομάδα που έβριθε πρωτοκλασάτων παικτών (άρα και αυξημένου ανταγωνισμού), ο Άγγλος μέσος κατάφερε να έχει μ.ο. 29,4 εμφανίσεις στην Premier League και, ως εκ τούτου, αποτέλεσε ένα πολύτιμο «γρανάζι» για τους “Citizens”. Με τη φανέλα τους, o Milner μέτρησε, μέσα σε πέντε χρόνια (2010-2015), 203 εμφανίσεις, 19 goals και 45 assists σε όλες τις διοργανώσεις. Παράλληλα, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Αγγλίας (2012, 2014), ένα League Cup (2014), ένα FA Cup (2011) και ένα Community Shield (2012).

 

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ LIVERPOOL ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Το 2015, μαζί με τον Jürgen Klopp, στο λιμάνι του Merseyside αφίχθη και ο Milner ως ελεύθερος, καθώς η City δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του, και μέχρι σήμερα παραμένει παίκτης της Liverpool. Στις πρώτες του τρεις σεζόν (2015-2018), ο Άγγλος μέσος αποτέλεσε βασικό στέλεχος της 11άδας και, χάρη στις εξαιρετικές του εμφανίσεις, «φώλιασε» στην καρδιά των φίλων των “Reds”. Μάλιστα, έχει λάβει τον τίτλο του υπαρχηγού της ομάδας (πίσω από τον παλαιότερο Jordan Henderson), λόγω της ηγετικής του φυσιογνωμίας και του σεβασμού που αποπνέει.

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2018-2019), ο 33άρης, πλέον, Milner εξακολουθεί να είναι κάτι παραπάνω από κομβικός για την ομάδα του Klopp, καθώς, όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω εικόνες, έχει αγωνιστεί στα περισσότερα παιχνίδια και η συνεισφορά του είναι πολύπλευρη.

Πηγές εικόνων: WhoScored (αριστερά) και Transfermarkt (δεξιά)

Μέχρι την ώρα που γραφόταν το συγκεκριμένο αφιέρωμα (22/12/18), ο Milner μετρούσε 154 εμφανίσεις, 20 goals και 25 assists συνολικά με τη Liverpool. Επιπρόσθετα, στο πρόσφατο match εναντίον της Bournemouth, ο Άγγλος μέσος συμπλήρωσε 500 (!) εμφανίσεις στην Premier League, ένα επίτευγμα που έχουν σημειώσει, προσώρας, άλλοι 12 ποδοσφαιριστές. Αυτό που μένει, πλέον, να δούμε είναι αν θα πανηγυρίσει φέτος κάποιον τίτλο (πρωτάθλημα;) με τη φανέλα των «Κόκκινων».

Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΓΓΛΙΑΣ

O Milner, έχοντας περάσει από όλες τις βαθμίδες των μικρών εθνικών ομάδων (με συνολικό απολογισμό: 70 εμφ. – 29 goals), ξεκίνησε να αγωνίζεται με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Αγγλίας το 2009. Το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα έλαβε χώρα τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς σε ένα φιλικό εναντίον της Ολλανδίας. Έκτοτε, και μέχρι το 2016, όταν ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την Εθνική, ο Milner «κατέγραψε» 61 εμφανίσεις και σκόραρε 1 μόλις goal.

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΝΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΑΙΚΤΗ-ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

 

Κατά την άποψή μου, ο James Milner είναι, δίχως υπερβολή, αυτό που αναγράφεται στον τίτλο: ένας “εργάτης” των γηπέδων και, κατ΄επέκταση, ο παίκτης που θα ήθελε να έχει κάθε προπονητής. Κι αυτό, γιατί το μεγαλύτερο “ατού” του είναι το γεγονός ότι είναι πολυθεσίτης: η βασική του θέση είναι εκείνη του κεντρικού μέσου (σε αυτή τη θέση καθιερώθηκε από την Aston Villa και ύστερα), όμως έχει αγωνιστεί τόσο ως ακραίος μέσος (σε Newcastle και City) όσο και ως ακραίος back (σχεδόν όλη τη σεζόν 16/17 έπαιξε ως αριστερό back στη Liverpool). Πέραν τούτων, ο Milner ξεχωρίζει όχι απλώς για τις εξαιρετικές του σέντρες, αλλά, πρωτίστως, για την αντοχή, την οξυδέρκεια, την ομαδικότητα και την τακτική συνέπεια που επιδεικνύει. Δεν είναι σίγουρα ο φαντεζί ποδοσφαιριστής που θα σε συναρπάσει με εντυπωσιακές ντρίμπλες. Είναι, όμως, ο παίκτης που θα “καταθέσει ψυχή”, θα τρέξει, θα πιέσει και δεν θα τα παρατήσει πότε. Και η ποδοσφαιρική αυταπάρνηση του (κάθε) Milner είναι κάτι που, στις μέρες μας, συχνά υποβαθμίζεται, αν σκεφτούμε πως τα “φώτα” της δημοσιότητας επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στους παίκτες-αστέρες με τα ασύλληπτα ρεκόρ κι όχι στους ποδοσφαιριστές που κάνουν την “αθόρυβη” πλην όμως σημαντικότατη “δουλειά” μες στο γήπεδο. Ή, για να το πούμε με τα λόγια του Manuel Pellegrini“I’m Milner’s No1 fan. Find me a more complete English player. There are players who’re better technically, yes. Quicker players, yes. Players who head better, yes. But show me one who does all the things Milner does well. There isn’t one.”

Πηγές εικόνων:

  • Κεντρική: Best HQ Wallpapers
  • Υπόλοιπες:  Κάντε click πάνω στην κάθε εικόνα

Οι πληροφορίες του κειμένου αντλήθηκαν από τις κάτωθι πηγές:

Και ορισμένα videos με στιγμιότυπα της καριέρας του James Milner:

https://www.youtube.com/watch?v=ZH3svvshEAQ