Εβίνα Μάλτση: Μια Τρελή…Τρελή…Σαραντάρα
Το debut.gr και ο Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, αφιερώνουν λίγο χρόνο και παρουσιάζουν τη πλούσια καριέρα της «Greek Killer» Εβίνας Μάλτση.
Μπορεί στην Ελλάδα το γυναικείο μπάσκετ να μην έχει την αίγλη και το κοινό που έχει το αντίστοιχο αντρικό, όμως δεν δύναται Έλληνας μπασκετικός να μην γνωρίζει την σπουδαία μπασκετμπολίστρια Ευανθία (Εβίνα) Μάλτση, της οποίας το ταλέντο και μπασκετική πορεία θα ζηλεύαν πολλοί άντρες καλαθοσφαιριστές. Με καριέρα που πραγματικά ζαλίζει, η Εβίνα της Ελλάδας αποτελεί ένα πραγματικό πρότυπο αθλητή και δικαίως χαρακτηρίζεται ως ο «θηλυκός Γκάλης» παρόλο που η ίδια μία τέτοια σύγκριση την θεωρεί «ιεροσυλία». Η ημερομηνία 9 Νοεμβρίου 2019 θα σημαίνει κάτι ξεχωριστό για την ίδια καθώς ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την ενεργό δράση και το «ευχαριστώ» είναι πολύ λίγο για όλα αυτά που έχει προσφέρει η Εβίνα τόσο στο άθλημα όσο και στη χώρα μας. Το debut.gr παρουσιάζει τη καριέρα της Μεγάλης Εβίνας Μάλτση.
Η Αρχή
Ξεκίνησε τη καριέρα της το 1990 στην πατρίδα της και πιο συγκεκριμένα στον ΑΟΚ Γουμένισσας, που εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν στην Α’2 κατηγορία. Εκεί έκανε τα πρώτα της μπασκετικά βήματα δείχνοντας πως νωρίς πως πρόκειται για ένα σπουδαίο ταλέντο. Οι πολύ καλές εμφανίσεις που πραγματοποιούσε δεν πέρασαν απαρατήρητες και ομάδες της Α’1 έδειξαν έμπρακτα τον ενδιαφέρον τους προς το πρόσωπο της. Έτσι το 1997 υπογράφει στον Μέγα Αλέξανδρο Θεσσαλονίκης. Εκεί παρέμεινε για μία μόνο σεζόν και στην συνέχεια υπέγραψε συμβόλαιο διετούς διάρκειας στην Μ.Ε.Ν. Τούμπας, παραμένοντας με αυτό το τρόπο στα μεγάλα σαλόνια της Α’1.
Μέχρι που φτάνουμε στη σεζόν 2000-2001 και φτάνει η πρόταση από τον Παναθηναϊκό. Στα 22 της χρόνια φυσικά και δεν θα μπορούσε να αρνηθεί αυτή τη πρόκληση καθώς με αυτό το τρόπο θα έκανε μία δυναμική είσοδο στα μπασκετικά δρόμενα. Και ήξερε πως ο Παναθηναϊκός μπορούσε να της δώσει αυτή την ευκαιρία. Η συμφωνία της με τον Παναθηναϊκό ήταν διάρκειας τεσσάρων χρόνων. Μπορεί η περίοδος αυτή να μην συνδυάστηκε με τίτλους, όμως η Εβίνα άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο της και να φανερώνει δείγματα της εκτελεστικής δεινότητας της. Αυτό, μάλιστα, επιβεβαιώθηκε τη σεζόν 2003-2004 όταν και με 21,9 πόντους κατά μέσο όρο ανακηρύχθηκε πρώτη σκόρερ της Α’1 γυναικών. Αυτό που επίσης πρέπει να επισημάνουμε είναι πως με τα χρώματα του Παναθηναϊκού, η Εβίνα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη κορυφαία διασυλλογική οργάνωση της Euroleague και κάπως έτσι συστήθηκε και στο κοινό της Ευρώπης.
Εξωτερικό και WNBA
Σεζόν 2004-2005 και η Εβίνα Μάλτση αποφασίζει να κάνει ένα μεγάλο άλμα στη καριέρα της. Αποχωρεί από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό και επόμενος προορισμός της είναι η Ισπανική Θέλτα Βιγο Ουρμπάν. Στην Θέλτα θα παραμείνει μόνο μία σεζόν και στη συνέχεια υπογράφει με την εξίσου Ισπανική Σαραγόσα. Μπορεί αυτά τα δύο χρόνια να μην συνδυάστηκαν με κάποιο τρόπαιο ή ατομική διάκριση όμως οι εμπειρίες που είχε λάβει η τότε 28χρονη Εβίνα αποτελούσαν πολύ σημαντικά εφόδια γι’ αυτά που θα ακολουθούσαν.
Το πλήρωμα του χρόνου έδειξε πως η απόφασή της να αποχωρήσει από την Ισπανία έπειτα από δύο χρόνια και να υπογράψει στη Γαλλική Μπουρζ Μπάσκετ, ήταν η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει. Η «Greek Killer» όπως την αποκαλούσαν οι συμπαίκτριές της, πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας της, η οποία συνδυάστηκε με τίτλους και η εξέλιξη της πήρε τέτοια τροπή που ούτε η ίδια η Εβίνα μπορούσε να φανταστεί. Χάρις τις πολύ καλές εμφανίσεις της, συμμετείχε για πρώτη φορά στο All-Star Game της Euroleague, ενώ κατέκτησε και το κύπελλο Γαλλίας το οποίο αποτέλεσε και το πρώτο της τρόπαιο, ενώ στο πρωτάθλημα η Μπουρζ κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Κανείς όμως δεν φανταζόταν αυτό που θα ακολουθούσε.
Η Εβίνα Μάλτση θα έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι και θα αγωνιζόταν με τους Κονέκτικατ Σαν (Connecticut Sun), μόλις η δεύτερη Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια που καταφέρνει κάτι τέτοιο μετά την Αναστασία Κωστάκη. Η «Εβίνα της Ελλάδας» πλέον θα γινόταν ευρέως γνωστή και το όνομά της θα γινόταν γνωστό παντού. Με την ομάδα της εκείνη τη περίοδο να βρίσκεται στη τέταρτη θέση της Ανατολής, η Μάλτση θα κατέγραφε 26 συμμετοχές στο WNBA (στα 7 ματς ξεκίνησε βασική) και θα είχε κατά μέσο όρο 5,7 πόντους, 2,5 ριμπάουντ, 1,5 ασίστ και 41% στα τρίποντα. Αξιομνημόνευτη αποτελεί η εμφάνιση της στις 7 Ιουλίου 2007 απέναντι στους Λος Άντζελες Σπαρκς όπου σημείωσε 23 πόντους (5/5) και οδήγησε την ομάδα της σε μία σπουδαία νίκη. Εν τέλει με τους Κονέκτικατ έφτασαν μέχρι και τα ημιτελικά του WNBA όπου και αποκλείστηκαν. Η ομάδα ήθελε να ανανεώσει την Εβίνα και ήταν κάτι που το έδειχνε έμπρακτα. Η ίδια όμως είχε εκπληρώσει το όνειρό της και ήδη έψαχνε για άλλες προκλήσεις.
Μετά την περιπέτεια του WNBA, η Εβίνα αποφασίζει να επιστρέψει στην Ισπανία και πιο συγκεκριμένα στην Ros Casares όπου θα κατακτήσει στην κυριολεξία τα πάντα και θα προσθέσει στη τροπαιοθήκη της το Ισπανικό SuperCup, το Κύπελλο Ισπανίας αλλά και το Ισπανικό πρωτάθλημα. Μία πραγματικά εκπληκτική χρονιά από την Εβίνα η οποία μάλιστα συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο All-Star Game της Euroleague.
Η Εβίνα Συνεχίζει Το Ταξίδι Της
Παρά τη τεράστια επιτυχία της, δεν θα συνεχίσει στην Ισπανία και θα υπογράψει συμβόλαιο τριετούς διάρκειας (2008-2011) με τη Τσέχικη USK Πράγα 86. Στόχος της φυσικά, μέσω των εμφανίσεών της να παραμείνει στην ελίτ των αθλητριών. Και το κατάφερε. Τη πρώτη της σεζόν (2008-2009) συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο All-Star Game της Euroleague ενώ με τα χρώματα της ομάδας της πανηγύρισε και το εγχώριο πρωτάθλημα. Την επόμενη χρονιά παρέμεινε σε τροχιά τίτλων αφού κατέκτησε το κύπελλο Τσεχίας για να φτάσουμε στη χρονιά του συμβολαίου της (2010-2011) όπου κατέκτησε το νταμπλ (πρωτάθλημα και κύπελλο).
Την τριετία αυτή πρόσφερε πάρα πολλά στην ομάδα της, όμως η ίδια έψαχνε νέες προκλήσεις. Επόμενος προορισμός της είναι η Πολωνία και πιο συγκεκριμένα η Πολκοβίτσε. Στην Πολωνία, παρέμεινε για μόλις μία σεζόν, στην οποία δεν κατάφερε να πανηγυρίσει κάποιο τίτλο. Ακολούθησε μία τετραετία (2012-2016) στην Τουρκία όπου αγωνίστηκε σε τρεις διαφορετικές ομάδες. Η πρώτη της σεζόν, την βρήκε με τα χρώματα της Καϊσερί Κάσκι, στην συνέχεια για εξίσου μία σεζόν αγωνίστηκε με την Χόμεντ Αντάκυα Μπελεντίγιε και για δύο σεζόν υπήρξε μέλος της Άδανα Μπότας Σπορ. Μπορεί οι χρονιές αυτές να ήταν άκαρπες με βάση τους τίτλους όμως οι εμπειρίες ήταν πολλές και οι συνθήκες είχαν πλέον ωριμάσει για την μεγάλη επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα.
Ελλάδα και Ολυμπιακός
Δώδεκα χρόνια απουσίας από την Ελλάδα ναι μεν ήταν πολλά, όμως η Εβίνα Μάλτση μας έκανε περήφανους με όλη αυτή τη μπασκετική της πορεία. Έτσι, στις 20 Μαΐου του 2016 ανακοινώθηκε επίσημα η επιστροφή της στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα με την ομάδα του Ολυμπιακού. Με τα ερυθρόλευκα χρώματα πανηγύρισε τους πρώτους της τίτλους εντός συνόρων, με ισάριθμα νταμπλ. Αρχικά τη σεζόν 2016-2017 κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος αλλά και το κύπελλο Ελλάδος όπου στο τελικό σημείωσε 14 πόντους. Αντίστοιχα και την επόμενη χρονιά (2017-2018) με τον Ολυμπιακό κατέκτησαν ξανά το πρωτάθλημα Ελλάδος, αναδείχθηκαν εξίσου κυπελλούχοι Ελλάδος (13 πόντοι στον τελικό από την Εβίνα) ενώ η ίδια αναδείχθηκε και MVP του Ελληνικού πρωταθλήματος. Στο τέλος αυτής της σεζόν έληξε το συμβόλαιο της με την ομάδα του Πειραιά.
Όμως δεν έμεινε χωρίς μπασκετική στέγη καθώς συμφώνησε με την Ουγγρική ZTE NKK,.
Εβίνα Μάλτση Και Εθνική Ομάδα
Όταν καλούμαστε να μιλήσουμε για τη συνεισφορά και τα πεπραγμένα της Εβίνας στην Εθνική ομάδα, εδώ τα λόγια περιττεύουν. Όλα αυτά που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει πραγματικά είναι άξια θαυμασμού και πολύ σημαντική παρακαταθήκη για τις υπόλοιπες αθλήτριες και αθλητές που θέλουν να ασχοληθούν με το μπάσκετ. Ας προσπαθήσουμε όμως να κάνουμε μία μικρή αποτίμηση.
Όντας η ρέκορντμαν των συμμετοχών (ξεπέρασε την Σοφία Κλιγκοπούλου με 210) και έχοντας σπάσει το «φράγμα» των 3.000 πόντων, αποτελεί ένα πραγματικό «φαινόμενο». Συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά σε αποστολή της Εθνική ομάδας γυναικών στις 25/4/1998 για τον φιλικό αγώνα εναντίων της Ρουμανίας. Έκτοτε επιστρατεύεται πάντα και είναι στο πλευρό της Εθνικής. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα, η Εβίνα συστήθηκε για τα καλά στο ευρύ μπασκετικό κοινό και παρόλο που η Ελλάδα κατέκτησε την 7η θέση, η ίδια με 20,9 πόντους κατά μέσο αναδείχθηκε δεύτερη καλύτερη σκόρερ της διοργάνωσης, πίσω μόνο από την Λορίν Τζάκσον. Στο Ευρωμπάσκετ της Λετονίας, το 2009 όπου η Ελλάδα κατετάγη 5η, η Εβίνα ανακηρύχθηκε ως Πολυτιμότερη παίκτρια της διοργάνωσης και με 22,5 πόντους κατά μέσο όρο ήταν η πρώτη σκόρερ της διοργάνωσης. Οι επιτυχίες και οι διακρίσεις της φυσικά δεν περνούσαν απαρατήρητες και σε ψηφοφορία της FIBA Europe το 2010 για την ανάδειξη της κορυφαίας μπασκετμπολίστριας για εκείνη τη σεζόν η Εβίνα κατέλαβε την 6η θέση ανάμεσα σε τόσες άλλες συμμετοχές.
Αν η Εβίνα Μάλτση ήταν άντρας τότε καθημερινά όλοι θα ασχολούμασταν με το «ποιόν» της. Επειδή όμως με το γυναικείο μπάσκετ ασχολούμαστε μόνο όταν μας συμφέρει, η λάμψη και τα πεπραγμένα της είναι απόλυτα φυσιολογικό να υποσκιάζονται και να μην βγαίνουν στην επιφάνεια. «Είμαι πολύ ανταγωνιστική από τη φύση μου. Η φλόγα που έχω για το μπάσκετ, δεν έχει σβήσει ούτε στο ελάχιστο. Είμαι τρελαμένη μ’ αυτό το άθλημα, όπως όταν ήμουν στα 22 μου. Θέλω να παίζω και οι αισθήσεις μου να χτυπάνε κόκκινο» είχε δηλώσει η ίδια. Καταλήγοντας, η Εβίνα αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στο χώρο του αθλητισμού και αποδεικνύει πως το φύλο δεν παίζει κανένα ρόλο.