Το debut.gr βρέθηκε στο κλειστό του Δ. Τόφαλος και αναλύει την άνετη επικράτηση του Παναθηναικού επί του Προμηθέα στα πλαίσια της 11ης αγωνιστικής της Basket League.

Ο Προμηθέας ξεκίνησε με τους Γκίκα, Λίποβι, Μπράουν, Μέιερ και Τσαϊρέλη. Από την άλλη ο coach Πιτίνο στο ντεμπούτο του στην Α’1 παρατάθηκε με τους Καλάθη, Λοτζέσκι, Παπαπέτρου, Τόμας και Βουγιούκα.

Οι δύο ομάδες ήταν αρκετά ισορροπημένες στα πρώτα λεπτά και καμία δεν μπορούσε να πάρει προβάδισμα στο σκορ. Με το τρίποντο του Μέιερ ο Προμηθέας κατάφερε να πάρει μία διαφορά πέντε πόντων (9-4). Ο Παναθηναϊκός απάντησε με το καλάθι του Καλάθη στον αιφνιδιασμό (9-6), αλλά ο Προμηθέας βρήκε ξανά λύση με το όμορφο καλάθι του Τσαϊρέλη κάτω από τη ρακέτα (11-6). Μάλιστα οι Πατρινοί δεν σταμάτησαν εκεί καθώς αφού έβγαλαν την άμυνα έτρεξαν στον αιφνιδιασμό και σκόραραν με το alley-oop κάρφωμα του Brown (13-6). Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να βρουν λύσεις και με μπροστάρη τον Καλάθη μείωσαν σε 13-9. Ο Παναθηναϊκός έβρισκε λύσεις και με το τρίποντο του Αντετοκούνμπο αλλά και το αριστερό drive του καλάθι μείωσαν σε 18-16. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με το buzzer beater τρίποντο του Meier (21-16).

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο δυνατά στο ματς και τρέχοντας ένα σερί 6-0 πέρασε μπροστά με 6 πόντους(20-26). Ο ρυθμός φαινόταν να είναι υπέρ των φιλοξενούμενων ωστόσο οι γηπεδούχοι είχαν τις απαντήσεις κρατώντας το σκορ σε χαμηλά επίπεδα. Ο Μέιερ μείωσε σε 22-24 και ο Έλις λίγο πιο μετά με δύσκολη προσπάθεια μείωσαν σε 25-28. Ο Τόμας με τρίποντο από την γωνία αύξησε τη διαφορά στους 5(26-31) και ο Λίποβι επίσης από τα 6,75 μείωσε και πάλι στους 3. Το ημίχρονο έληξε με εντυπωσιακό κάρφωμα του Ουκρανού(34-35)
Σε γενικές γραμμές, οι γηπεδούχοι προσπάθησαν από την αρχή να δώσουν γρήγορο tempo στο παιχνίδι με τους Γκίκα και Μπράουν ενώ η ομάδα του Παναθηναικού όσο περνούσε η ώρα κοντρολάρησε το παιχνίδι. Ο Προμηθέας προσπαθούσε να χτυπήσει στο post ενώ οι φιλοξενούμενοι στηρίζονταν κυρίως στις εμπνεύσεις των Λεκαβίτσιους και Τόμας.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ πιο δυνατά, εκμεταλλεύτηκε την χαλαρή άμυνα των γηπεδούχων και με ένα σερί 5-15 προηγήθηκε με 39-50. Ο Καλάθης ήταν πανταχού παρών σε άμυνα και επίθεση, ενώ και οι Γκιστ-Παπαπέτρου βοηθούσαν στο σκοράρισμα, Ο Προμηθέας δεν τα παράτησε και με δύο συνεχόμενα τρίποντα από τους Μέιερ και Μπράουν μείωσε σε 45-50 τα παιχνίδι έπαιρνε ξανά φωτιά. Όμως ο Παναθηναϊκός με μπροστάρη τον Παππά έφερε τη διαφορά ξανά στο +14 (47-61) και ξέφυγε ξανά στο σκορ. Ο Προμηθέας απλώς μείωσε με το τρίποντο του Κασελάκη σε 50-61.

Γενικότερα, το τέταρτο δεκάλεπτο χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία των πρασίνων τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Η ομάδα του Προμηθέα αδυνατούσε να μπει στη comfort zone του πρώτου ημιχρόνου και μοιραία η διαφορά έφτασε ακόμα και στους 22 πόντους.

Μετά το τέλος του αγώνα ο προπονητής των φιλοξενουμένων Ρικ Πιτίνο δήλωσε: “Εκτιμώ την προσπάθεια του Καλάθη καθώς ήταν άρρωστος το προηγούμενο βράδυ. Ο Παππάς βοήθησε πολύ στην άμυνα και στο κομμάτι της επίθεσης. Είναι σπουδαίο να έχεις την στήριξη του κόσμου. Δεν νιώθω καθόλου μακριά από το σπίτι μου. Όταν η οικογένεια μου ρώτησε για τη χώρα, υπερηφανεύτηκα για τους φιλάθλους της ομάδας. Δηλώνω εντυπωσιασμένος από την ομάδα του Προμηθέα. Τέλος να προσθέσω ότι το επίπεδο στην Ευρώπη είναι πιο physical”.

Από την άλλη πλευρά ο Μάκης Γιατράς δήλωσε: ”Είχε δύο πρόσωπα το παιχνίδι. Προετοιμαζόμασταν όλη την εβδομάδα. Στο πρώτο ημίχρονο μπορούσαμε να είμαστε μπροστά στο σκορ αλλά στο δεύτερο ημίχρονο χάσαμε πολλά ριμπάουντ και ήμασταν άστοχοι. Δεν τα καταφέραμε. Κοιτάμε το επόμενο παιχνίδι απέναντι σε μια εξαιρετική ομάδα τον Πανιώνιο. Το 2018 για την ομάδα μου ήταν μια απίστευτη χρονιά. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια στιγμή μέσα σε αυτή τη χρονιά. Υπήρχαν πάρα πολλές στιγμές. Τον Πιτίνο είναι μεγάλη τιμή να τον έχεις αντίπαλο. Είναι ένας εξαιρετικός προπονητής όπως και ο Πασκουάλ ο οποίος προσέφερε στο ελληνικό μπάσκετ τόσο ως άνθρωπος όσο και ως προπονητής”.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-16, 34-35, 50-61, 69-86.

Προμηθέας (Γιατράς): Γκίκας (0/6 σουτ, 2 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Τσαϊρέλης 4, Μέγιερ 12 (3), Λίποβι 10 (2), Μπράουν 23 (4/10 δίποντα, 2/6 τρίποντα, 9/10 βολές, 4 ριμπάουντ), Σαλούστρος 5, Κασελάκης 6 (2), Γερομιχαλός 3, Χολ 2, Έλις 4, Παρκς.

Παναθηναϊκός (Πιτίνο): Λοτζέσκι 6, Παπαπέτρου 4, Καλάθης 12 (2/2 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 2/2 βολές, 2 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 2 κλεψίματα), Βουγιούκας 2, Τόμας 14 (2), Παπαγιάννης 4 (9 ριμπάουντ), Γκιστ 9 (5 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Παππάς 18 (5/7 τρίποντα), Καλαϊτζάκης 2, Μήτογλου 5, Αντετοκούνμπο 3 (1), Λεκαβίτσιους 7 (1).