Το 2018 μας αποχαιρετά, και εμείς σαν debut.gr προσπαθήσαμε και "φτιάξαμε" την κορυφαία εντεκάδα για ένα άκρως ποδοσφαιρικό έτος που πέρασε!

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στη δημοσιογραφία, είναι η επιλογή των κορυφαίων, να ταιριάζει όχι απόλυτα, αλλά έστω σε μεγάλο βαθμό, με τις απόψεις του κοινού. Ωστόσο, με γνώμονα τα ατομικά στατιστικά, την γενική εικόνα, τη συμβολή-επιρροή στους συλλόγους αλλά και την εθνική τους ομάδα, και φυσικά τους τίτλους (ομαδικούς και ατομικούς), κατέληξα στους παρακάτω έντεκα, οι οποίοι αποτελούν την “κορυφαία ομάδα του 2018”, σε παράταξη 4-3-3.

Τερματοφύλακας: Νταβίντ Ντε Χεα

Ο Ισπανός πορτιέρε, παρά το γεγονός πως πραγματοποίησε ένα κακό- για τα δεδομένα του- Μουντιάλ, ήταν κυριολεκτικά ο “ήρωας” της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. Με 18 “clean sheets” σε 37 αγώνες πρωταθλήματος, εξαιρετικές -και κρίσιμες- επεμβάσεις σε αρκετά παιχνίδια, κυριολεκτικά “χάρισε” στους “κόκκινους διαβόλους” την 2η θέση. Μπορεί στο Μουντιάλ τόσο ο ίδιος όσο και η χώρα του (Ισπανία) να απογοήτευσαν, μπορεί να μην κατέκτησε κάποιο τίτλο, όμως η γενικότερη συνεισφορά του, αν υπολογίσουμε και τους “λιγότερο καλούς” αμυντικούς που είχε μπροστά του,σε σχέση με άλλους τερματοφύλακες, του δίνουν δίκαια τη θέση στους κορυφαίους!

Δεξιός μπακ: Τζόσουα Κίμιχ

    Μια επιλογή που μπορεί να προκαλέσει εντύπωση. Ωστόσο κατά τον γραφών, ο δεξιός οπισθοφύλακας της Μπάγερν Μονάχου, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους Καρβαχάλ, Ντάνι Άλβες, Γουόλκερ κτλ. Ο άσος της Ρεάλ, ναι μεν κατέκτησε το -τρίτο διαδοχικό- Τσάμπιονς Λίγκ, δε ξεχώρισε δε μέσα στην ομάδα του. Ο Βραζιλιάνος έχασε μεγάλο διάστημα λόγω τραυματισμού, χωρίς να εντυπωσιάσει όσο αγωνίστηκε. Τέλος, ο μπακ της Σίτι ήταν σημαντικός στο “χτίσιμο” επιθέσεων της ομάδας του Πεπ, χωρίς πάντως να προσφέρει το κάτι παραπάνω. Ο Κίμιχ, ήταν μια από τις αποκαλύψεις της σεζόν. Με τον εμβληματικό Φίλιπ Λάμ να έχει μόλις αποχωρήσει, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στα δεξιά, ο νεαρός Γερμανός δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις,”σέρβιρε” αρκετά γκολ, πέτυχε και ο ίδιος μερικά, ενώ και την -ποδοσφαιρική- σεζόν που διανύουμε έχει ξεκινήσει “ζεστός”, με ήδη 10 (!) ασίστ σε 26 εμφανίσεις!

Δεξιός στόπερ: Ραφαέλ Βαράν

   Δε χωρά αμφιβολία πως αξίζει να βρίσκεται μεταξύ των διακριθέντων. Ο Γάλλος πρωταθλητής κόσμου, κεντρικός αμυντικός της Ρεάλ Μαδρίτης, με την οποία κατέκτησε το τρίτο σερί -και τέταρτο της καριέρας του- Τσάμπιονς Λίγκ, ήταν πραγματικός “βράχος”. Στα 25 του, και με πολλές κακές κριτικές στην “πλάτη” του, ο Βαράν έδωσε απαντήσεις εντός των τεσσάρων γραμμών. Βελτιωμένος στο “ψηλό παιχνίδι”, έγκαιρες επεμβάσεις, σωστές τοποθετήσεις και πάνω απ’ όλα, σιγουριά, ήταν τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν για το 2018. Πέραν αυτών, κατέκτησε τους δύο σπουδαιότερους τίτλους του αθλήματος, με σημαντική συμβολή στην πορεία των ομάδων του. Δε θα μπορούσε με τίποτα να λείπει!

Αριστερός στόπερ: Σέρχιο Ράμος

  Είτε τον συμπαθείς, είτε όχι, η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη. Ηγείται της άμυνας των “μερέγχες” εδώ και μια πενταετία, με απόλυτη επιτυχία. Μερικές φορές, ηγείται και ολόκληρης της Ρεάλ! Και πέρα από τα εξαιρετικά και κρίσιμα “κοψίματά” του στα μετόπισθεν, πέραν των καίριων επεμβάσεων και της σιγουριάς που αποπνέει στους συμπαίκτες του, σκοράρει κιόλας! Και μάλιστα, με μεγάλη συχνότητα, για τη θέση στην οποία αγωνίζεται. Μετά λοιπόν την τρίτη συνεχόμενη “κούπα με τα μεγάλα αυτιά”, τις σπουδαίες εμφανίσεις του -σχεδόν σε όλα- τα νοκ-άουτ ματς της συγκεκριμένης διοργάνωσης, δε μπορείς παρά να τον βάλεις παρτενέρ με τον…..παρτενέρ του στη Ρεάλ, Ραφαέλ Βαράν! Και αν κάποιος μπορούσε να είναι στη θέση του, αυτός σίγουρα θα ήταν ο Φαν Ντάικ, ο οποίος όμως μένει πίσω στα κριτήρια, μιας και έμεινε με….άδεια χέρια!

Αριστερός αμυντικός: Μαρσέλο

   Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να “κλείσει” η τετράδα της άμυνας, παρά μόνο με την προσθήκη του παραπάνω κυρίου! Ο Μαρσέλο ήταν -με διαφορά- ο κορυφαίος αριστερός μπακ του πλανήτη για το 2018, απ’ όποια σκοπιά και αν το δει κανείς! Ο Βραζιλιάνος σταρ ήταν εξαιρετικός καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς, κατέκτησε το τρίτο σερί ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λίγκ, σκόραρε σε κρίσιμα παιχνίδια, μοίρασε αρκετές τελικές πάσες, και γενικότερα “έβγαλε” την εικόνα του ιδανικού αριστερού οπισθοφύλακα. Εξαιρετικός στο αντίπαλο μισό του γηπέδου, εξαιρετικός και στο δικό του αμυντικό τομέα -όσες φορές δεν έμενε από δυνάμεις-, ο Μαρσέλο πραγματοποίησε μια τρομερή χρονιά, ίσως από τις καλύτερες τις καριέρας του!

 Αμυντικός μέσος: Νγκολό Καντέ

  Ο βραχύσωμος χαφ της Τσέλσι, ήταν για μια ακόμη χρονιά…μηχανάκι! Και μπορεί με τους “μπλε” η δουλεία του να μην φάνηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο τις προηγούμενες χρονιές, όμως στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας απέδειξε -ξανά- πως είναι -πλέον- το καλύτερο αμυντικό χαφ του κόσμου. Ασταμάτητο τρέξιμο, αρκετά κλεψίματα μπάλας, επιτυχημένα τάκλιν, αλληλοκαλύψεις και πίεση στον αντίπαλο, αποτελούν τα κύρια συστατικά της επιτυχίας του Γάλλου αστέρα. Η συνεισφορά του στην πορεία της Γαλλίας μέχρι και την κατάκτηση του Μουντιάλ ήταν μεγάλη, ενώ οι ιστορίες που αποκαλύφθηκαν για τον ίδιο και τη θέλησή του να βοηθήσει την ομάδα (αγωνίστηκε άρρωστος στον τελικό!), μόνο πόντους μπορούν να προσθέσουν, στην ήδη εξαιρετική -ποδοσφαιρικά- εικόνα του!

Κεντρικός μέσος: Λούκα Μόντριτς

  Αυτός και αν δε θα μπορούσε να λείπει! Ο λόγος για τον Λούκα Μόντριτς, τον φετινό νικητή της “Χρυσής μπάλας” -αλλά και του βραβείου “The best” της FIFA-, ο οποίος μεγαλούργησε μέσα στο 2018! Κατέκτησε το τρίτο συνεχόμενο Τσάμπιονς Λίγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, οδήγησε την εθνική ομάδα της Κροατίας μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ, αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης στα γήπεδα της Ρωσίας, κατέκτησε το βραβείο της ΟΥΕΦΑ για τον “καλύτερο παίκτη του 2018”, ενώ βραβεύτηκε και από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου. Νομίζω, οι αριθμοί και τα όσα έκανε εντός των τεσσάρων γραμμών, δε χρειάζεται να αναλυθούν…

Κεντρικός μέσος: Κέβιν Ντε Μπρόινε

   Στη δική μου οπτική και σκέψη, κέρδισε στο “νήμα” τον συμπαίκτη του στη Σίτι, Νταβίδ Σίλβα. Ένας -ίσως και ο κύριος- εκ των “εγκεφάλων” της ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα, που έσπασε όλα τα κοντέρ στο Νησί και κατέκτησε το δυσκολότερο πρωτάθλημα του κόσμου με 100 πόντους, είναι ο Κέβιν Ντε Μπρόινε. Ο Βέλγος χαφ με 16 ασίστ και 8 γκολ στην περσινή Πρέμιερ, σπουδαία συμβολή και στην πορεία της χώρας του μέχρι την 3η θέση του κόσμου στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, αξίζει να βρίσκεται στην κορυφαία εντεκάδα του έτους, αφού κατάφερε να ξεχωρίσει σε μια Μάντσεστερ Σίτι που ακόμη και ο πιο “αδύναμος” παίκτης της, φαινόταν “αστέρι”, χάρη στο “μαγικό ραβδί” του Πεπ και το τρομερό ποδόσφαιρο που παρουσίασε -και παρουσιάζει- με τους “πολίτες”! (Ομολογώ πως θα έβαζα τον Αζάρ στη θέση του, αλλά η φυσική θέση του βρίσκεται στα εξτρέμ, και όχι στον άξονα).

Δεξιός επιθετικός: Λιονέλ Μέσι

 

  Αδιανόητο να απουσιάζει ο GOAT από την παρούσα ομάδα. Όπως αδιανόητα είναι και τα όσα έκανε μέσα στο έτος που μας αποχαιρετά. Το εγχώριο “ντάμπλ” το κατέκτησε με σχετική άνεση, όπως και το πέμπτο “χρυσό παπούτσι” της καριέρας του. Και ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για έναν παίκτη που αγωνίζεται εκτός περιοχής, που δημιουργεί εξίσου καλά με το πως σκοράρει. Πραγματικά τα λόγια είναι περιττά στην περίπτωση του Αργεντίνου σούπερ-σταρ. Κάθε αγώνας του, είναι και ένα μάθημα ποδοσφαίρου. Και ας μην κρυβόμαστε, έφτασε τα 31. Δεν έχουν μείνει και πολλά….

Σέντερ φορ: Κριστιάνο Ρονάλντο

  Όπως με τον Μέσι, έτσι και με τον συγκεκριμένο κύριο, τα λόγια δε μπορούν να περιγράψουν τις πράξεις. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, έκανε το “μπαμ”, αφήνοντας τη Μαδρίτη για το Τορίνο και τη Γιουβέντους. Το “μπαμ” έκανε και την περσινή σεζόν, αφού με δικά του γκολ (και τι γκολ!) οδήγησε τη “βασίλισσα” στο τρίτο συνεχόμενο Τσάμπιονς Λίγκ, τέταρτο σε πέντε χρόνια. Ο Πορτογάλος αστέρας συνεχίζει ακόμη και στα 33 του να αποδεικνύει πως είναι μια πραγματική μηχανή των γκολ, και να μας θυμίζει πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε στην εποχή του!

Αριστερός επιθετικός: Κιλιάν Μπαπέ

  Ένα πραγματικό “Golden boy”!. Ο Κιλιάν Μπαπέ, ο νεαρός άσος της Παρί Σεν Ζερμέν, ίσως φέτος να πέρασε την πιο σπουδαία χρονιά της καριέρας του, και ας μην έχει καν…αυτή αρχίσει! Κατέκτησε…εύκολα τους εγχώριους τίτλους με την ομάδα του Παρισιού, και πραγματικά “έλαμψε” στα γήπεδα της Ρωσίας! Τέσσερα γκολ και μια ασίστ στα επτά παιχνίδια της κορυφαίας διοργάνωσης, βράβευση ως ο “καλύτερος νεαρός” παίκτης του θεσμού, ο Μπαπέ προξενούσε φόβο σε κάθε του “επέλαση” προς την αντίπαλη περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι πως οι περισσότεροι αμυντικοί που τον αντιμετωπίζουν, κάνουν βήματα προς τα πίσω, διότι αν “τους τρέξει”…δεν έχουν ελπίδα! Πρόσφατα, βραβεύτηκε και από το “France Football” ως ο “κορυφαίος ποδοσφαιριστής κάτω των 21” για το 2018. Σε 152 αγώνες (με κλάμπ και εθνική) μετρά ήδη 74 γκολ και 52 ασίστ…και όλοι φυσικά αναρωτιόμαστε που θα σταματήσει αυτό το παιδί που μόλις πριν από λίγες ημέρες (20/12) “έσβησε” 20 κεράκια ζωής…!