Ο Αλέξανδρος Ιτιμούδης θέτει επί τάπειτος τα μεταγραφικά ζητήματα για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης.

Φτάνουμε αισίως σε μία από τις πιο αγαπημένες περιόδους των ποδοσφαιρόφιλων. Ο Γενάρης φτάνει, και μαζί με αυτόν θα αρχίσουν πλέον τα πάρε-δώσε των ομάδων, με την μεταγραφική φημολογία ασφαλώς να έχει την τιμητική της.

Για τις ομάδες της Μακεδονίας ο Γενάρης αυτός θα είναι ιδιαίτερα καυτός, ειδικά για τις δύο από αυτές, και σίγουρα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ασχοληθούμε με μεταγραφική τους ενίσχυση.

Πάμε λοιπόν να σκιαγραφήσουμε το μέχρι τώρα προφίλ των ομάδων της Θεσσαλονίκης και να μπορέσουμε να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα για τις θέσεις που πιθανώς να χρειαστούν κάποιο είδος ενίσχυσης.

Ξεκινάμε από την ομάδα που ίσως χρειάζεται τις λιγότερες, κατ΄εμέ, μεταγραφικές κινήσεις. Ο ΠΑΟΚ μέχρι τώρα καθοδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος, και φαίνεται να διαθέτει εμφανή υπεροπλία σε όλες τις θέσεις.

Για το επίπεδο της Ελλάδας το ρόστερ του ΠΑΟΚ δείχνει να μπορεί να ανταποκριθεί στις μέχρι τώρα απαιτήσεις, όμως ακόμα και εδώ θα χρειαστούν κάποιες διορθωτικές κυρίως κινήσεις.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον χώρο του κέντρου. Ο τραυματισμός του Βέρνμπλουμ αναγκάζει τους ανθρώπους του Δικεφάλου να στραφούν στην αναζήτηση ενός ποιοτικού μέσου, ο οποίος θα μπορεί να δώσει και τις απαραίτητες ανάσες στον Μουρίσιο, και αφετέρου να μπορεί να δώσει κάποια ποιοτικά τρεξίματα.

Η αλήθεια είναι πως η απόκτηση του Σουηδού με έβρισκε προσωπικά αντίθετο από το καλοκαίρι όταν και αποκτήθηκε. Ο παίκτης ήταν απολύτως ανέτοιμος και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ σπατάλησαν υπερβολικά πολύτιμο χρόνο προκειμένου να τον πείσουν να έρθει στην Τούμπα. Ο ίδιος ποτέ δεν έθελξε με τις εμφανίσεις του, και ήρθε τώρα και αυτός ο τραυματισμός για να δέσει το γλυκό για έναν βαρύ και απροετοίμαστο παίκτη.

Οπότε θεωρώ πως ο ΠΑΟΚ θα κινηθεί σίγουρα για έναν κεντρώο παίκτη, πιθανώς με τα χαρακτηριστικά του Τσίμιροτ. Από κει και πέρα ο Δικέφαλος θα χρειαστεί σίγουρα και έναν δεξιό μπακ, μιας και ο Μάτος θα χρειαστεί σίγουρα κάποιες ανάσες για το υπόλοιπο της σεζόν. Τις ανάσες αυτές σίγουρα δεν μπορεί να τις δώσει ο Κίτσιου, και ο Λουτσέσκου δείχνει ότι δύσκολα θα τον εμπιστευτεί.

Τέλος κρατάμε και μια πισινή για μια ενδεχόμενη αποχώρηση του Καρέλη, μιας και ακούγονται διάφορες φωνές ότι ο παίκτης είναι δυσαρεστημένος από τον χρόνο συμμετοχής του, οπότε σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείω το γεγονός να αποκτηθεί και ένας επιθετικός.

Στον Άρη τα πράγματα σοβάρεψαν πολύ τον τελευταίο καιρό. Η ομάδα έκανε απανωτές ήττες, και αυτό όπως ήταν αναμενόμενο έφερε την έκρηξη του ιδιοκτήτη του, ο οποίος προανήγγειλε αρκετές αποχωρήσεις παικτών.

Οι αποχωρήσεις αυτές θα φέρουν σίγουρα αρκετές μεταγραφές για τους κίτρινους και σίγουρα οι θέσεις που χρίζουν ενίσχυσης είναι αρκετές.

Πρώτη και καλύτερη αυτή του επιθετικού. Ο Γιουνές από την αρχή της χρονιάς αποτελεί τον βασικό σέντερ φορ της ομάδας, χωρίς όμως να έχει αποδείξει ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος της επίθεσης. Ο Τυνήσιος παρότι τραβάει αρκετούς παίκτες πάνω του, υπολείπεται πολύ σε έκρηξη, ενώ και τα τελειώματα του δεν είναι αυτό που ψάχνει ο Άρης για φέτος. Από τον πάγκο επίσης δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη βοήθεια στον επιθετικό τομέα, με αποτέλεσμα ο Άρης φέτος παρότι δημιουργεί αρκετές φάσεις, εντούτοις δυσκολεύεται πάρα πολύ στο γκολ.

Η άμυνα είναι ένας ακόμα χώρος που θα χρειαστούν προσθαφαιρέσεις για την ομάδα του Άρη. Ο Μαβράι δεν δικαίωσε τις προσδοκίες και ήδη ψάχνεται η φόρμουλα για την αντικατάσταση του, οπότε θεωρώ δεδομένο την απόκτηση ενός αξιόλογου κεντρικού αμυντικού, όπως και τουλάχιστον ενός μπακ. Ο Άρης σε πολλά ματς είχε πρόβλημα στις επιστροφές των πλάγιων αμυντικών ειδικά από την δεξιά πλευρά, οπότε επίκειται η απόκτηση ενός σύγχρονου μπακ χαφ με καλές επιστροφές.

Παράλληλα και στον χώρο του κέντρου θεωρώ χρειάζεται τουλάχιστον δύο μεταγραφές παικτών. Ούτε ο Μαρτίνεζ ούτε και ο Κολάσο δείξανε πως μπορούν να προσφέρουν πράγματα, και αυτό καθιστά δεδομένη την απόκτηση ενός εξτρέμ με επιθετικές αρετές και δημιουργικές ικανότητες προκειμένου να πλαισιώσει τον Μπρούνο Γκάμα στον δημιουργικό τομέα. Δεν αποκλείεται ασφαλώς και η απόκτηση ενός οκταριού που θα φέρει την ισορροπία στον χώρο του κέντρου και θα δώσει μεγαλύτερη σταθερότητα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού.

Το σίγουρο είναι πως ο Άρης αναγκάζεται να αναπροσαρμόσει αρκετά τον μεταγραφικό σχεδιασμό του παρά το γεγονός πως δεν αποδίδει άσχημο ποδόσφαιρο.

Τα πράγμα στον Ηρακλή είναι  υπερβολικά ξεκάθαρα. Ο Γηραιός πρέπει να προχωρήσει σε ολικό ξεκαθάρισμα του ρόστερ και να να το χτίσει σε μεγάλο βαθμό από την αρχή. Μιλάμε δηλαδή για σχεδόν ολικό επαναπροσδιορισμό του έμψυχου δυναμικού της ομάδας, μιας και η μέχρι τώρα παρουσία του Ηρακλή στην Β εθνική είναι κάτι παραπάνω από τραγική.

Ουσιαστικά οι άνθρωποι των κυανολεύκων πρέπει να κινηθούν για την απόκτηση αρκετών παικτών που μπορεί να ξεπεράσουν και τους 5. Κύριος τομέας που έχει «πονέσει» πολύ τον Ηρακλή είναι η άμυνα μαζί με τον τερματοφύλακα.

Οι κυανόλευκοι θα κινηθούν σίγουρα για τερματοφύλακα όπως και για τουλάχιστον έναν κεντρικό αμυντικό και έναν πλάγιο μπακ, χωρίς να αποκλείεται να αποκτηθεί και δεύτερος πλάγιος αμυντικός.

Στο κέντρο επίσης θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 μεταγραφές, και συγκεκριμένα ενός αμυντικού χαφ που θα δώσει ανάσες στον Κλέυτον και θα διατηρήσει την συνοχή στο χώρο του κέντρου, καθώς ο Γηραιός αρκετές φορές φέτος έδειχνε ότι δεν μπορούσε να κρατήσει ούτε την στοιχειώδη κατοχή της μπάλας όταν η ομάδα έβγαζε επίθεση ή αμυνόταν.

Επίσης σίγουρα θα υπάρξει κίνηση για την απόκτηση ενός ή και δύο παικτών με τεχνικά χαρακτηριστικά προκειμένου να δώσουν την απαραίτητη δύναμη πυρός στα άκρα του κέντρου, και θα μπορέσουν να διασπάσουν τις ομολογουμένως δύσκολες αμυντικές διατάξεις των ομάδων της Β εθνικής. Συγκεκριμένα ο Ηρακλής έδειξε σε πολλά ματς ότι είχε μεγάλο πρόβλημα στην δημιουργία φάσεων, ειδικά όταν βρισκόταν πίσω στο σκορ, με αποτέλεσμα η ομάδα να βραχυκυκλώνει τελείως όταν τα πράγματα ζόριζαν.

Τέλος να τονίσουμε πως η όποια απόκτηση παίκτη από πλευράς Ηρακλή τον Γενάρη, προϋποθέτει ότι ο συγκεκριμένος παίκτης θα είναι απολύτως έτοιμος από πλευράς προετοιμασίας, μιας και η φετινή ομάδα του Ηρακλή έδειξε πως ξεμένει πάρα πολύ εύκολα από δυνάμεις.