Το 2019 είναι προ των πυλών, και ο Μανώλης Μακρόπουλος στέκεται σε μερικά νέα "πραγματάκια", που θα δούμε με την αλλαγή του χρόνου.

Βρισκόμαστε μόλις έξι ημέρες (την ημέρα που γράφεται το κείμενο) πριν το τέλος του 2018, και ήδη γνωρίζουμε μερικά νέα πράγματα που θα ξεκινήσουν να συμβαίνουν από τη νέα χρονιά στο χώρο του “βασιλιά των σπόρ”.

  Το “var” στ’ αστέρια!

 Μετά από πολλά παράπονα αθλητών, παραγόντων, προπονητών αλλά και…φιλάθλων, είναι πλέον γεγονός: Το Video Assistant Referee εισάγεται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση! Κάτι απολύτως λογικό και αναμενόμενο, αφού (με αριθμούς πλεον) η είσοδος της τεχνολογίας στο χώρο του ποδοσφαίρου έχει βοηθήσει κατά πολύ τη δουλειά των διαιτητών, έχει δώσει λύση σε δύσκολες ακόμη και από την τηλεόραση φάσεις, έχει “ηρεμήσει” παίκτες και προπονητές (όσο αφορά το ζήτημα “αδικία”), και ως εκ τούτου έχει βελτιώσει τη συνολική εικόνα του αθλήματος. Για τους ρομαντικούς, χάνεται η αξία της “αυθόρμητης” απόφασης του διαιτητή, αλλά για τους ρεαλιστές, αποδίδει δικαιοσύνη και απόλυτη ισονομία μεταξύ των ομάδων που αγωνίζονται. Η αρχή, θα γίνει στη “φάση των 16”, τον ερχόμενο Φλεβάρη, ενώ από το καλοκαίρι του νέου έτους, θα τεθεί σε λειτουργία από την αρχή της διοργάνωσης.

Τεχνολογία και στην Premier!

  Μετά την εισαγωγή του στο θεσμό των Κυπέλλων, πλέον το VAR θα ενταχθεί και στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, την Premier League! Τελευταίο από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το αγγλικό, θα έχει και αυτό ως “όπλο” του την τεχνολογία, από τον Αύγουστο του 2019, αφού οι σύλλογοι που έδειχναν…δυσπιστία ως προς το συγκεκριμένο θέμα, εν τέλει πείστηκαν πως μόνο καλό θα είναι για την ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος. Μάλιστα, έσπευσαν να ψηφίσουν από..νωρίς την εισαγωγή του, αφού τα -πολλά έως τώρα- διαιτητικά σφάλματα, μαρτυρούν την ανάγκη για χρήση του συγκεκριμένου μέσου!

 English…winter break!

  Μετά την απόφαση για χρήση VAR, η Αγγλική ομοσπονδία προέβη και σε μια ακόμη σημαντική αλλαγή, ακολουθώντας το παράδειγμα και των υπολοίπων κορυφαίων πρωταθλημάτων. Ποια είναι αυτή η αλλαγή; Χειμερινή διακοπή, για δύο εβδομάδες συγκεκριμένα, κάθε Φεβρουάριο. Ναι μεν αυτό το “μέτρο” θα το δούμε στην πράξη τον δεύτερο μήνα του 2020, ωστόσο η απόφαση πάρθηκε τους πρώτους μήνες του 2018, και μπαίνει σε εφαρμογή από την ποδοσφαιρική σεζόν 2019-2020. Σίγουρα το ρόλο του σε αυτή την απόφαση, έπαιξε το βεβαρυμένο πρόγραμμα των αγγλικών κλάμπ, σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές “αποτυχίες”. Έτσι, οι ποδοσφαιριστές θα έχουν στη διάθεσή τους 13 ημέρες ξεκούρασης, ενώ παράλληλα τα παιχνίδια για τον 5ο γύρο του FA Cup, θα “μεταφερθούν” μεσοβδόμαδα αντί για Σαββατοκύριακο (όπως ήταν αρχικά), ενώ πλέον δε θα υπάρχουν και ρεβάνς σε περίπτωση ισοπαλίας. Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια απόφαση-σταθμό στο Νησί!