Ο Άρης δεν τα κατάφερε και η ΑΕΚ πέτυχε σημαντική νίκη σε μια έδρα που την έχει δυσκολέψει πολύ τα τελευταία χρόνια.

Η ΑΕΚ πέτυχε σημαντική νίκη κόντρα σε ένα πεισμωμένο Άρη που όμως το πείσμα του δεν έφτανε. Σε μια έδρα που η ομάδα έχει αν μη τι άλλο ο Άρης την έχει ταλαιπωρήσει από τότε που έχει επιστρέψει στην Α1 η ΑΕΚ. Χωρίς τους Γιαννόπουλο, Καββαδά και Ξανθόπουλο και με έναν Άρη που έψαχνε την πρώτη του νίκη εντός έδρας στο πρωτάθλημα. Η “Βασίλισσα” νίκησε πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό 77-81. Σε ένα ντέρμπι που δεν θύμιζε σε τίποτα από ότι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Και από άποψης βαθμολογικού ενδιαφέροντος και από άποψης ατμόσφαιρας. Σε ένα γήπεδο γεμάτο κατά το ήμισυ και με μια κερκίδα σίγουρα πιο ήρεμη σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Με ένα Άρη που στόχος του αποτελεί η σωτηρία και όχι η τρίτη θέση όπως άλλα χρόνια.

Για άλλη μια φορά η ΑΕΚ κόντεψε να αυτοκτονήσει στο τέλος και να κερδίσει ένα ματς ο Άρης που φαινόταν δικό τελειωμένο. Με αβίαστα και παιδαριώδη λάθη στα τελευταία λεπτά και με κακές άμυνες επέτρεψε στην ομάδα από την Θεσσαλονίκη να πλησιάσει σε απόσταση 2 πόντων, μόλις 16 δευτερόλεπτα πριν την λήξη, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων μια διαφορά 10 πόντων που έχτισε και διατήρησε όλο το δεύτερο ημίχρονο. Η κατάσταση αυτή μάλιστα τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει αρνητικό χαρακτηριστικό της ομάδας. Όμως η απόλυτη ευστοχία των παικτών της στις ελεύθερες βολές της έδωσε το παιχνίδι.

Οι πρωταγωνιστές

Η νίκη βέβαια μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ σημαντική αν αναλογιστεί κανείς τις απουσίες και το σημαντικότερο ότι οι δύο καλύτερες παίκτες της επιθετικά ήταν ουσιαστικά απόντες από το γήπεδο. Από την Xavier Rathan Mayes αγωνίστηκε μόλις 6 λεπτά μένοντας άποντος. Ενώ ο Λαρεντζάκης ήταν απελπιστικά άστοχος από την περιφέρεια έχοντας 3/14 εντός παιδείας.

Ο Hunter, ο οποίος τελείωσε με 4 κλεψίματα, θύμισε τον καλό και σταθερό Hunter που έχουμε συνηθίσει στο Basketbal Champions League, αν και αντιμετώπισε θέματα στα ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο με τον McGhee. Ο Robertson έδωσε πολλές μάχες  καταγράφοντας μια ικανοποιητική εμφάνιση δικαιώνοντας τους ιθύνοντες της ομάδας που πίστεψαν σε αυτόν παρά το κακό του ξεκίνημα στην χρονιά. Και οι δυο έπαιξαν άμυνα από μπροστά στο δεύτερο ημίχρονο στον ψηλό όταν χρειάστηκε κλέβοντας μπάλες ή λιγοστεύοντας τις επιλογές.

Σημεία κλειδιά του Άρης-ΑΕΚ

Επίσης ο δικέφαλος σήμερα διάβασε πολλές φορές σωστά την άμυνα του Άρη βγάζοντας μέσα από καλή κυκλοφορία σωστές επιλογές είτε στην περίμετρο είτε στα ματσαρίσματα μέσα στην ρακέτα. Πιο συγκεκριμένα όταν ο Άρης επιχείρησε να ρίξει την διάφορα στην τελευταία περίοδο επιλέγοντας κοντό σχήμα με τρία γκαρντ η ΑΕΚ πέρασε την μπάλα πέρασε κατευθείαν στην ρακέτα στον Maciulis που αγωνιζόταν στην θέση 3 και έδωσε ή πόντους η κερδισμένα foul. Επιπλέον σε μερικά σημεία του ματς ξεχώρισε η ποιότητα των παικτών της. Πολύ σημαντικό στοιχείο ότι κατάφερε να κρατήσει την διαφορά των 10 πόντων σταθερά χωρίς ποτέ ο Άρης να πλησιάσει σε απόσταση καλαθιού πριν το τελευταίο λεπτό.

Στα θετικά καταγράφεται και η συμμετοχή των “μικρών”, βασικό ρόλο βέβαια έπαιξαν και οι απουσίες. Όπως και στο ματς με τον ΠΑΟΚ είδαμε στο παρκέ τον Τσαλμπούρη και τον Μωραϊτη και σήμερα και τον Ρογκαβόπουλο. Μάλιστα σε χρόνο πραγματικού παιχνιδιού και όχι σε “garbage time” όπως θα περιμέναμε στην αρχή της σεζόν. Συγκεκριμένα έδωσαν σημαντικές βοήθειες. Έδειξαν ότι ο coach Banci μπορεί να βασιστεί σε αυτούς όταν τα βασικά στελέχη βρίσκονται σε κακή ημέρα.

Πως έστησε ο Banci την ΑΕΚ κόντρα στον Άρη

Η ΑΕΚ ξεκίνησε με ψηλό σχήμα. Με τον Τσαλμπούρη στο 4, στο 5 τον Hunter, στο 3 τον Maciulis, στο 2 τον Sant-Roos. Στην θέση του play-maker αγωνίστηκε ο Malcolm Griffin. O coach Banci προσπάθησε να περιορίσει επιθετικά τον Άρη. Τοποθέτησε τον Sant Roos πάνω στον Μποχωρίδη και τον Maciulis πάνω στον Bell. Ο προσανατολισμός που δόθηκε ήταν να ακουμπήσει η μπάλα μέσα είτε στον Hunter είτε στον Τσαλμπούρη. Η επιλογή του Sant-Roos πάνω στον Μποχωρίδη κρίθηκε πετυχημένη. Έβγαλε τον Έλληνα γκάρντ εκτός ρυθμού, το ίδιο καλή δουλειά έκανε και o Maciulis. Μάλιστα η παρουσία του Sant-Roos φάνηκε άκρως χρήσιμη. Στην δεύτερη περίοδο αμύνθηκε και πάλι σωστά πάνω στον μέχρι τότε καυτό Dallo.

Για ένα ακόμα αγώνα είδαμε την ομάδα να κάνει ένα μουδιασμένο ξεκίνημα δίνοντας το δικαίωμα στον αντίπαλο να κάνει το παιχνίδι του παίρνοντας βοήθεια από το κόσμο ταυτόχρονα. Είδαμε να υπάρχουν πολλά επιθετικά ριμπάουντ από πλευράς Άρη. Κυρίως από τον McGhee που έδωσαν δεύτερους πόντους αλλά και ελεύθερα τρίποντα. Πράγματα που είδαμε να συμβαίνουν και σε άλλα ματς. Όπως με το Περιστέρι, το άσχημο ξεκίνημα που δεν μπόρεσε να διασωθεί στον τέλος. Αλλά και με τον ΠΑΟΚ. όπου είχαμε δει και εκεί τον Moreira να μαζεύει αρκετά επιθετικά “σκουπίδια” και τον Jamal Jones να σουτάρει με καλές προϋποθέσεις από την περίμετρο. Κάτι που δεν είδαμε σήμερα ήταν ότι ο Hunter δεν φορτώθηκε γρήγορα με foul όπως έχουμε δει σε άλλα ματς.

Ο Coach Banci στο Άρης-ΑΕΚ

Ένα από τα θετικά που είδαμε ήταν ότι όποτε πάτησε σωστά την μπάλα μέσα ήρθαν καλάθια από τους ψηλούς ωστόσο πολλές φορές  τροφοδοτήθηκαν βιαστικά και αυτό έφερε λάθη. Είδαμε τον Σάκοτα με το μακρινό του σουτ να δίνει λύσεις σε στιγμές που η μπάλα κολλούσε. Στο δεύτερο δεκάλεπτο μέσα από καλή κυκλοφορία η ΑΕΚ. βρήκε ελεύθερα τρίποντα στα καλά της χέρια Σάκοτα, Λαρεντζάκη και Mayes που όμως δεν βρήκαν στόχο.

Ένα από τα λίγα λάθη που διέπραξε ο coach Banci ήταν η τοποθέτηση του Λαρεντζάκη πάνω στον Μποχωρίδη. Ο γκαρντ των γηπεδούχων κατά την διάρκεια του match-up αυτού απελευθερώθηκε, συνδέθηκε με το καλάθι και πέτυχε τους περισσότερους από τους πόντους του, 19 στο σύνολο. Συγχρόνως ο Λαρεντζάκης ήταν απελπιστικά άστοχος στην επίθεση αποτελώντας παραφωνία μαζί με τον Mayes.

Η πιο σοβαρή χρονιά τ

Η πικρή αλήθεια είναι ότι σαν φίλαθλος της ΑΕΚ κάποιος θα πρέπει να είναι ευχαριστημένος που πλησιάζουν  Χριστούγεννα και στο τιμόνι της ομάδας βρίσκεται ο ίδιος προπονητής από το καλοκαίρι. Όπως και ότι δεν έχουν υπάρξει αλλαγές ξένων μέχρι στιγμής. Η ομάδα δεν παίζει εντυπωσιακό μπάσκετ τόσο ποιοτικά όσο και θεαματικά. Από την άλλη δεν έχει πιάσει ακόμη τα υψηλά στάνταρ της . Αυτή την στιγμή έχει χτίσει ένα σερί 7 συνεχόμενων νικών 4 εξ’αυτών στο πρωτάθλημα και 3 στην Ευρώπη.  Γεγονός που δείχνει φέτος δείχνει να ξέρει τα αποτελέσματα αν και οι αντίπαλοι της δεν ήταν και οι πιο ισχυροί. Ο μήνας Δεκέμβριος προβλέπεται δύσκολος και καθοριστικός. Ακολουθεί επίσκεψη στο Ισραήλ για το ματς με την Χάποελ Ιερουσαλήμ που θυμίζουμε ότι την κέρδισε εντός έδρας. Μέσα στον μήνα είναι και το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό εκτός έδρας. Γεμάτος μήνας που θα τεστάρει τις αντοχές της ομάδας. Αναμένουμε…