Σάββατο με..ντέρμπι στα ευρωπαϊκά γήπεδα, και το debut.gr σχολιάζει γιατί οι δύο μάχες σε Αγγλία και Ισπανία, μπορούν να κρίνουν την έκβαση του πρωταθλήματος.

Ένα Σάββατο…λουκούμι, με δύο πολύ μεγάλα ματς, και μάλιστα το ένα μετά το άλλο. Στις 19:30, η Τότεναμ υποδέχεται την Τσέλσι στο λονδρέζικο ντέρμπι, ενώ, λίγο μετά τη λήξη, στις 21:45, η Ατλέτικο Μαδρίτης φιλοξενεί τη Μπαρτσελόνα. Τα δύο αυτά παιχνίδια, έχουν αρκετά κοινά μεταξύ τους. Πέραν το ότι χαρακτηρίζονται “ντέρμπι”, πέραν των αστέρων που θα “παρελάσουν” στο χορτάρι, πέραν της μικρής βαθμολογικής διαφοράς μεταξύ των ομάδων, το αποτέλεσμα των αγώνων, μπορεί να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη “μάχη” του τίτλου της Premier League και της La Liga.

  Εν αρχή με το ντέρμπι του Λονδίνου. Στις 19:30 (Ελλάδος) τα “σπιρούνια” του Ποτσετίνο υποδέχονται την αρμάδα του Μαουρίτσιο Σάρι, σε μια μονομαχία που πέρα από το γόητρο, μπορεί να καθορίσει τους στόχους των δύο συλλόγων όσο αφορά τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Με την Τσέλσι 3η (28) και την Τότεναμ μια θέση και ένα πόντο πίσω (4η με 27), τέσσερις και πέντε αντίστοιχα πόντους πίσω από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Σίτι, αυτόματα δημιουργείται η εντύπωση πως και οι δύο τεχνικοί θα κοιτάξουν πρώτα το μηδέν. Κάτι που είναι τελείως αντίθετο με την εικόνα που έχουν παρουσιάσει ως τώρα στα παιχνίδια τους, αφού πρόκειται για δύο ομάδες με έμφαση στην επίθεση.

Ωστόσο, όποιος χάσει…”χάθηκε”, αφού θα μείνει (σε περίπτωση νίκης της Σίτι) στο -7 (Τσέλσι) ή στο -8 (Τότεναμ), δηλαδή αρκετά πίσω, στη διεκδίκηση του τροπαίου. Ναι μεν, βρισκόμαστε στο 1/3 του πρωταθλήματος, όμως η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα δε δείχνει ικανή να….χάσει “εύκολους” βαθμούς. Εκτός από αυτό, και τα δύο κλάμπ της Αγγλικής πρωτεύουσας, δεν “πείθουν” όσο η ομάδα του Μάντσεστερ, κάτι που κάνει τη νίκη περισσότερο επιτακτική, καθώς όσο πιο κοντά (στην πρώτη θέση), τόσο περισσότερες πιθανότητες για τον τίτλο.

  Αρνητικό για την Τότεναμ (σε περίπτωση ήττας), είναι το γεγονός πως ηττήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα (29/11) από τους “πολίτες” με 1-0 στο “Γουέμπλεϊ”, ενώ από την άλλη η Τσέλσι θα έχει την ευκαιρία (αν ηττηθεί από τους “spurs”) να ξανά πλησιάσει στη βαθμολογία, αφού υποδέχεται τη Σίτι, το δεύτερο Σάββατο του Δεκέμβρη (8/12). Στο σενάριο νίκης, η Τότεναμ προσπερνάει την Τσέλσι, και ξανά μπαίνει για τα καλά στο “κόλπό”, ενώ, αν οι “μπλε” πανηγυρίσουν το “διπλό”, θα έχουν την ευκαιρία τους στην 16η αγωνιστική, ώστε να πλησιάσουν σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή.

Η ισοπαλία είναι το αποτέλεσμα που “χαλάει” και τους δύο, και παράλληλα “βολεύει” την πρωτοπόρο, αφού με δική της νίκη θα δει τη διαφορά από τις δύο λονδρέζικες να ανεβαίνει στους 6 και τους 7 αντίστοιχα.

Αγωνιστικά, φαίνεται πως οι παίκτες του Σάρι έχουν ένα μικρό προβάδισμα έναντι εκείνων του Ποτσετίνο, αφού δείχνουν εξαιρετικό πρόσωπο με τον Ιταλό στον πάγκο, ενώ δεν έχουν λείψει και οι φορές που παίκτης από τον πάγκο έκανε τη διαφορά, κάτι που δύσκολα συμβαίνει στο απέναντι στρατόπεδο (λόγω “μικρού” βάθους στο ρόστερ). Ας μην ξεχνάμε όμως πως και η Τότεναμ είναι μια ομάδα με παρόμοια φιλοσοφία, παίκτες-σταρ, και έναν προπονητή που έχει “χτίσει” το σύλλογο από την αρχή, τον έχει “μεγαλώσει” και πλέον ψάχνει τη διάκριση….

  Στα της La Liga, τα πράγματα είναι ..λιγάκι πιο ξεκάθαρα. Η πρωταθλήτρια και πρωτοπόρος Μπαρτσελόνα, ταξιδεύει στη Μαδρίτη για την αναμέτρηση με τη δεύτερη Ατλέτικο (21:45 Ελλάδος). Τις δύο ομάδες χωρίζει μονάχα ένας βαθμός (24-23), και πέρα από τη Ρεάλ Μαδρίτης (20β.) καμία άλλη ομάδα δε φαίνεται πως μπορεί να φτάσει μέχρι τέλους στη διεκδίκηση του τίτλου, παρά τις εκπληκτικές πορείες τους ως τώρα (Σεβίλλη, Αλαβές, Εσπανιόλ).

Η γηπεδούχος Ατλέτικο θέλει νίκη για να “σκαρφαλώσει” στην κορυφή, ενώ από την άλλη οι “μπλαουγκράνα” θα παλέψουν για το “διπλό” που θα τους φέρει στο +4 από τους “ροχιμπλάνκος”. Αντιλαμβάνεται κανείς, πως η ομάδα του Τσόλο Σιμεόνε έχει περισσότερη πίεση για τη νίκη, όχι μόνο γιατί είναι πίσω στη βαθμολογία, αλλά κυρίως επειδή πρέπει να εκμεταλλευτεί την έδρα της. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί την πίεση στο στρατόπεδο των Καταλανών, αφού η ήττα-σοκ από την Μπέτις (3-4) την περασμένη αγωνιστική, τους “αναγκάζει” να τα δώσουν όλα για το διπλό, που θα αυξήσει τη μεταξύ τους διαφορά στον βαθμολογικό πίνακα.

 Η “Μπάρσα” ουσιαστικά “μόνη της” έχασε την ευκαιρία να πάει με αέρα τεσσάρων βαθμών στο “Metropolitano”, διαφορά που θα καθιστούσε και την ισοπαλία θετικό αποτέλεσμα. Σε περίπτωση νίκης των Μαδριλένων, το πρωτάθλημα αποκτά νέο ενδιαφέρον, ωστόσο τίποτα δεν θα έχει κριθεί. Όμως, σε περίπτωση νίκης της “παρέας” του Μέσι, η διαφορά θα επανέλθει στους 4, η Μπαρτσελόνα θα έχει κερδίσει και τα δύο ντέρμπι του πρώτου γύρου, και μέχρι το Φλεβάρη θα επικεντρωθεί στο πρωτάθλημα, αφού ήδη έχει προκριθεί στους “16” του Τσάμπιονς Λίγκ.

 Αν η Ατλέτικο ηττηθεί, παράλληλα με την πρωτιά στον όμιλό της στην Ευρώπη, οφείλει να δίνει κάθε εβδομάδα τον καλύτερο της εαυτό στην Ισπανία, ώστε να μην έχει απώλειες, και να παραμένει ζωντανή στο κυνήγι του τροπαίου. Αντίθετα, αν έχουμε ήττα της ομάδας του Βαλβέρδε, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα για εκείνους, μιας και όπως προαναφέρθηκε, δεν έχουν κάποια..σοβαρή υποχρέωση μέχρι τον ερχόμενο Φλεβάρη, πλην των αγώνων για τη La Liga, ενώ στο δεύτερο γύρο “έχουν” την Ατλέτικο στο “Καμπ Νόου”.

    Τέλος, η ισοπαλία μάλλον ευνοεί την….Ρεάλ, η οποία με δική της νίκη (φιλοξενείται από την Έϊμπαρ), θα πλησιάσει ξανά κορυφή και θα λογίζεται -και βαθμολογικά- ως πιθανή διεκδικήτρια του τίτλου.

Το συγκεκριμένο, είναι ένα ντέρμπι που δε χωρά προβλέψεις, καθώς οι ομάδες εκατέρωθεν έχουν τα καλά και τα “στραβά” τους. Βέβαια, στη μια ομάδα παίζει ο Μέσι……

ΕΣΥ, ΤΙ ΛΕΣ;

https://www.playbuzz.com/item/8240065f-a129-4abf-b55e-33794eeeb3e9