Φάμπιο Μπορίνι: Το παιδί για όλες τις δουλειές
O Φάμπιο Μπορίνι τα κάνει... όλα και συμφέρει στη Μίλαν.
Σε μεγάλη εκτίμηση δείχνει να έχει τις ποδοσφαιρικές ικανότητες του Φάμπιο Μπορίνι ο τεχνικός της Μίλαν, Τζενάρο Γκατούζο. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το -ανεξήγητο κατά τα άλλα- γεγονός ότι τον έχει χρησιμοποιήσει σε 8 διαφορετικές θέσεις μέσα στο γήπεδο;
Άνθρωπο για όλες τις δουλειές φαίνεται να βρήκε ο προπονητής της Μίλαν, που μάλλον έχει στόχο να κάνει κάποιο σχετικό ρεκόρ.
Παντού εκτός από στόπερ και… τέρμα
Λοιπόν, έχουμε και λέμε: έχει αγωνιστεί κατ’ αρχάς στις φυσικές του θέσεις, ως αριστερός (13 συμμετοχές) και δεξιός εξτρέμ (9), επίσης ως δεξιός (9), αριστερός (4) και κεντρικός χαφ (1), δεξιός (4) και αριστερός μπακ (1), μέχρι και φουνταριστός (1). Δηλαδή, έχει καλύψει επί Γκατούζο σχεδόν κάθε τετραγωνικό μέτρο του αγωνιστικού χώρου, εκτός των θέσεων των στόπερ και προφανώς του τερματοφύλακα. Βέβαια, να αναφέρουμε παρενθετικά σε αυτό το σημείο ότι πριν ακόμα αναλάβει τους Μιλανέζους ο πάλαι ποτέ σκληροτράχηλος αμυντικός χαφ, τον Μπορίνι τον είχε χρησιμοποιήσει ως μπακ-χαφ και ο προκάτοχός του στον πάγκο, Βιτσέντζο Μοντέλα, στο 3-5-2 του.
Αυτή η εναλλαγή σε θέσεις και ρόλους μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα για τον Γκατούζο. Είτε θεωρεί τον πρώην άσο της Σάντερλαντ έναν εκπληκτικά πολυσύνθετο και πολύπλευρο παίκτη (βλέπε Τζέιμς Μίλνερ ή Φαμπιάν Ντελφ) που έχει τη δυνατότητα να φέρνει εις πέρας πολλές διαφορετικές δουλειές μέσα στο γήπεδο -πασχίζοντας ενδεχομένως παράλληλα να καλύψει κάποιες τρύπες- είτε δεν έχει ακόμα καταλάβει ποια θέση από όλες του ταιριάζει καλύτερα, με αποτέλεσμα να πειραματίζεται μέχρι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχοντας ωστόσο μήνες δουλειάς και προπόνησης με τον παίκτη στην πλάτη του.
Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τον Μπορίνι τίμιο, εργατικό, φιλότιμο, ωστόσο οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες. Οι εκτελέσεις του δεν είναι καθόλου καλές, όπως δείχνει και ο αν μη τι άλλο φτωχός απολογισμός των 5 μόλις γκολ σε 46 συμμετοχές με τους ροσονέρι (συνολικά στην καριέρα του οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 41 τέρματα σε 223 αγώνες), που σίγουρα δεν μαρτυράει επιθετικογενή παίκτη.
Δεν μπορεί να λειτουργήσει ως φορ
Αποκορύφωμα της πολυποίκιλης, ίσως και αλλοπρόσαλλης χρησιμοποίησής του από τον προπονητή του, αποτέλεσε η εκτός έδρας ισοπαλία της Μίλαν μέσα στο «Carlo Castellani» της Έμπολι την περασμένη εβδομάδα, όπου ο Ιταλός εξτρέμ έλαβε την εντολή να παίξει στο κέντρο της επίθεσης, ελέω βέβαια της απουσίας του Ιγκουαΐν αλλά και με τον κανονικό στράικερ Πάτρικ Κουτρόνε στον πάγκο. Ο Μπορίνι ήταν απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα, αναγκάζοντας τον Γκατούζο να τον αποσύρει για να περάσει στο ματς τον πιτσιρικά Κουτρόνε.
Είναι προφανές ότι ένας παίκτης σαν τον Μπορίνι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει ως αιχμή του δόρατος, καθώς χρειάζεται κάποιον να ανοίγει χώρους για αυτόν ώστε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητά του, άρα γενικά θεωρείται πιο αποτελεσματικός ως δεύτερος φορ, τουλάχιστον όσον αφορά κεντρικούς ρόλους στην επίθεση. Επίσης, η πλευρά είναι μια φυσιολογική θέση για εκείνον, με την ταχύτητα που διαθέτει όπως και τη διάθεση να κυνηγήσει και να μαρκάρει να τον καθιστά έναν φιλότιμο ακραίο που θα μπορεί να προσφέρει περισσότερα ίσως σε σχήματα με μεγαλύτερο ανασταλτικό προσανατολισμό.
Ζητείται θέση επειγόντως
Εν κατακλείδι, μπορεί ο άλλοτε πολλά υποσχόμενος Φάμπιο να είναι όντως ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του προπονητή του, με εφόδια την θέληση, την αυταπάρνηση, την τακτική προσήλωση, την αδιαμαρτύρητη αποδοχή οποιουδήποτε ρόλου του ανατεθεί χωρίς ίχνος γκρίνιας, ωστόσο θα ήταν πιο χρήσιμο να βρεθεί μια σταθερή θέση για εκείνον (προσωπικά αμφιβάλλω αν χωράει στη βασική ενδεκάδα της φετινής Μίλαν, καθώς υπάρχουν ο Καστιγέχο που ανεβάζει στροφές και η σταθερή αξία του Σούσο που λογικά θα είναι αυτοί που θα καπαρώσουν τις δύο θέσεις στις πλευρές στο μπροστινό 1/3 του γηπέδου ενώ από πίσω έρχεται και ο Τούρκος playmaker Χακάν Τσαλχάνογλου), ώστε να μπορεί να αποδίδει και συνεπώς να κρίνεται με βάση τις απαιτήσεις αυτής της θέσης και να μην εισπράττει άδικη, πολλές φορές, κριτική, που κάνει κακό και σε εκείνον αλλά και κατ’ επέκταση στην ομάδα.
Επιμέλεια: Τηλέμαχος Φασούλας