Ο Μανώλης Μακρόπουλος είδε το "Take the ball, pass the ball", και παροτρύνει τους αναγνώστες του debut.gr να πράξουν το ίδιο.

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσω κάτι βασικό. Είτε είσαι οπαδός της Μπαρτσελόνα, είτε της Ρεάλ Μαδρίτης, είτε λατρεύεις τον Πεπ, είτε τον Μουρίνιο, το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να μη σε αφήσει με το στόμα ανοικτό. Παρακάτω (αλλά και παρακολουθώντας το) θα καταλάβετε το γιατί….

   Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα λοιπόν, παρακολούθησα το συγκεκριμένο φίλμ. Όντας (και γιατί να το κρύψω) φίλος της “Μπάρτσα” αλλά και του ποδοσφαίρου του Πεπ, περίμενα με ανυπομονησία την κυκλοφορία του. Και πως να μη την περιμένω άλλωστε, ενώ έχει προηγηθεί ένα τέτοιο τρέιλερ; :

   Το συγκεκριμένο δημιούργημα, παρουσιάζει τη Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα, από τη μέρα που ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία, μέχρι και το τελευταίο του ματς στον πάγκο των Καταλανών. Μέσα από αφηγήσεις θρύλων όπως οι : Τσάβι, Ινιέστα, Πουγίολ, Μέσι κτλ αλλά και προπονητών και ανθρώπων από τα “εσωτερικά” του κλάμπ, ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας (μέσα σε 145 λεπτά) αυτή η “χρυσή” τετραετία της ομάδας από τη Βαρκελώνη.

   Ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη “μπλαουγκράνα” φανέλα, αλλά και παίκτες που αντιμετώπισαν αυτή τη “μηχανή” του Πεπ, (όπως ο Κάρικ), μιλούν με τα καλύτερα λόγια και προσπαθούν μέσα από προσωπικές εμπειρίες να δώσουν στον φίλαθλο κόσμο να καταλάβει πόσο σημαντικός άνθρωπος είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα για τη σύγχρονη ιστορία της Μπαρτσελόνα, αλλά και του ποδοσφαίρου γενικότερα.

 Η ροή της..ταινίας έχει αρχή, Μέσι (αφού αφιερώνει μια ολόκληρη ενότητα στη “δημιουργία του Μέσι) και τέλος, με τις ερμηνείες των συμμετεχόντων να σε καταλαμβάνουν συναισθηματικά.

   Επιπλέον, περιγράφεται και επεξηγείται το πως ο νυν τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι, εξέλιξε το μοντέλο του αείμνηστου Γιόχαν Κρόιφ, το τελειοποίησε, και κατόρθωσε μέσω αυτού να φτιάξει την -κατά πολλούς- κορυφαία ομάδα όλων των εποχών, με την οποία κατέκτησε δεκατέσσερις (!) τίτλους σε τέσσερα χρόνια παρουσίας.

 Πέραν των τακτικών, των ποδοσφαιρικών αναλύσεων και των “κρυφών” ιστοριών που βγαίνουν στο φως, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει και ορισμένες “δυνατές” στιγμές, όπως η κίνηση του -τότε- αρχηγού της Μπάρσα, Κάρλες Πουγιόλ, να παραδώσει το περιβραχιόνιο του στον -νικητή στη μάχη με τον καρκίνο- Ερίκ Αμπιντάλ, ο οποίος σήκωσε πρώτος το βαρύτιμο τρόπαιο του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λίγκ, στον τελικό του 2011 στο “Γουέμπλεϊ”.

 Γνωρίζω, πως τα όσα γράφω, μπορεί να κουράζουν, και ίσως με έναν τέτοιο τίτλο πολλοί να περιμένατε μια..βαθύτερη και πιο λεπτομερή ανάλυση του φιλμ. Ο σκοπός μου, δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτός. Αντίθετα, προσπάθησα (σε λίγες γραμμές) και μακάρι να κατάφερα, να διεγείρω το ενδιαφέρον σας, ώστε να δείτε το συγκεκριμένο…ποδοσφαιρικό αριστούργημα.

Και…όπως λέει και ο Τιερί Ανρί : “Αν σου αρέσει το ποδόσφαιρο, αλλά όχι η Μπαρτσελόνα, τότε έχεις πρόβλημα!”

Η μίνι-ταινία υπάρχει σε διάφορα “πειρατικά” site, ωστόσο για λόγους ευπρέπειας, δεν επισημαίνουμε κάποιο στο παρόν κείμενο.

Καλή απόλαυση!