Τα περισσότερα βλέμματα στην Euroleague για την 6η αγωνιστική ήταν στραμμένα πάνω από ντέρμπι αιωνίων που έληξε με μεγάλο νικητή τον Παναθηναϊκό με 93-80.

6η αγωνιστική της Euroleague, δεύτερη μέρα. Τα περισσότερα βλέμματα στην Euroleague ήταν πάνω από ντέρμπι αιωνίων που έληξε με μεγάλο νικητή τον Παναθηναϊκό με 93-80. Σημαντική διπλό πραγματοποίησε και η φορμαρισμένη Μπαρτσελόνα μέσα στην Χίμκι σε ένα ματς που οι ομάδες ήταν κοντά στο σκορ όλη την ώρα. Η “Σταχτοπούτα” Μπουντουγκνόστ αναζήτα ακόμα την πρώτη νίκη της στην Euroleague καθώς η Ζαλγκίρις του Σάρας πέρασε από το Μαυροβούνιο με 12 πόντους διαφορά για την 6η αγωνιστική. Μάλιστα η επίθεση της περσινής νικήτριας της Αδριατικής Λίγκας έμεινε για άλλη μια φορά στα πολύ χαμηλά στους 60 πόντους. Στο τελευταίο χρονικά ματς η περσινή φιναλίστ Φενέρμπαχτσε απέδρασε με ανατροπή για την 6η αγωνιστική από την έδρα της Μπασκόνια με 72-74 σε ένα ματς θρίλερ, επανάληψη του περσινού ζευγαριού playoff της Euroleague.

Αποτελέσματα για την 6η αγωνιστική της Euroleague:

Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός 93-80

Χίμκι- Μπαρτσελόνα 80-87

Μπασκόνια-Φενέρμπαχτσε 72-74

Μπουντουγκνόστ- Ζαλγκίρις Κάουνας 60-72

Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός 93-80

Σε ένα ντέρμπι που τα τελευταία χρόνια τόσο εγχώρια όσο και στην Euroleague έχουμε δει τα πάντα να συμβαίνουν, ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής για την 6η αγωνιστική. Με αυτό τον τρόπο δεν άφησε την έδρα να πέσει για δεύτερη φορά φέτος. Οι δύο ομάδες είχαν από ένα ημίχρονο, ο Ολυμπιακός το πρώτο, οι γηπεδούχοι το δεύτερο. Ο Παναθηναϊκός να είναι εμφατικότερος στο δεύτερο. Με λύσεις από τον πάγκο όπως ο Lekavicious και o Αντετοκούνμπο αλλά και με ένα πολύ καλό Καλάθη (14π. , 7 ασσ.) ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στα μέσα της τρίτης περιόδου και μετά δεν ξαναέχασε το προβάδισμα. Ο Γιώργος Πρίντεζης που βρέθηκε σε φανταστικό βράδυ μαζί με τους πολύ καλούς Milutinov και Tima. Οι οποίοι δεν πήραν βοήθεια από την περιφέρεια της ομάδας τους και τελικά δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω.

Πρώτο ντέρμπι με Παπαπέτρου στα πράσινα και πρώτο ντέρμπι με αντίπαλο προπονητικό δίδυμο Πασκουάλ-Μπλατ. Επιστροφή σε ντέρμπι επίσης του διδύμου Gist-Lasme που στους τελικούς του 2013 είχαν παίξει μείζονα ρόλο για το 3-0 του Παναθηναϊκού. Θυμίζουμε ότι και πέρυσι ο Lekavicious είχε κάνει επίσης πολύ καλό πρώτο ντέρμπι στην Euroleague, αυτή την φορά μέσα στο ΣΕΦ για το διπλό του ΠΑΟ.  Επίσης πρώτο ματς του Keith Langford που μένει χωρίς διψήφιο αριθμό πόντων στην Euroleague μετά από πολύ καιρό. Θυμίζουμε ότι φέτος σε όλα τα ματς του Παναθηναϊκού είχε διψήφιο αριθμό πόντων, όπως και σε όλα τα ματς με την Unics Kazan την τελευταία του χρονιά στην διοργάνωση. Η στατιστικολόγοι θα πρέπει να ανατρέξουν πολύ πίσω για να βρουν ίδια επίδοση.

Σχόλιο:

Ο Παναθηναϊκός έβγαλε πολύ ενέργεια στο δεύτερο ημίχρονο και διάθεση και παίρνοντας δύναμη από το γεμάτο ΟΑΚΑ κέρδισε τον αγώνα. Στα θετικά που πρέπει να κρατήσει είναι ότι πήρε σκορ από παίκτες του πάγκου των οποίων μάλιστα ο βασικός τους ρόλος δεν είναι το σκοράρισμα όπως ο Lekavicious και ο Αντετοκούνμπο. Στα θετικά επίσης ότι έφτασε το σκορ στους 93 πόντους, σκορ που σπάνια έως καθόλου βλέπεις στο ελληνικό el classico. Στα θετικά επίσης είναι ότι χρησιμοποίησε και τους 12 παίκτες του. Διάβασε από την αρχή το miss match Σπανούλη-Lojeski, καθώς ο Παπανικολάου είχε αναλάβει τον Καλάθη, κούρασε τον Σπανούλη, τον έφθειρε και στο τέλος τον έστειλε στον πάγκο με 5 φάουλ. Ίσως να είχαμε διαφορετικό ματς εάν ο αρχηγός του Ολυμπιακού ήταν στο παιχνίδι μέχρι το τέλος.

Στα αρνητικά ήταν η ερυθρόλευκη κυριαρχία μέσα στην ρακέτα. Ουσιαστικά αυτή κρατούσε τον Ολυμπιακό μέσα στο παιχνίδι. Εκτός του Πρίντεζη που έκανε ένα από τα καλύτερα ματς στην καριέρα του, ο Milutinov και ο LeDay ήταν από τους διακριθέντες της ομάδας του Πειραιά. Ο Πρίντεζης έμοιαζε unguardable σε μερικά σημεία του παιχνιδιού, πετυχαίνοντας εύκολα μερικές φορές καλάθια. Ο DeShaun Τhomas ήταν πολύ αδύναμος για να τον μαρκάρει, ο Μήτογλου πολύ αργός και ο Gist που έχει συνήθως την ευθύνη του είχε αναλάβει τον Milutinov. Μπορεί να υπάρχει η δικαιολογία ότι ο Πρίντεζης βρέθηκε σε τρομερή βραδιά και ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, 4άρι στην Ευρώπη, όμως οι πράσινοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βρουν μπροστά τους και άλλους τέτοιους παίκτες με πληθωρικό παιχνίδι όπως ο Sengelia ή ο Randolph και θα έχουν τα ίδια προβλήματα με σήμερα εάν δείξουν την ίδια αντιμετώπιση.

Στοιχεία που ξεχώρισαν

Επίσης ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε σήμερα πρόβλημα και στο 5 ο Λάσμε και ο Gist αν και έδωσαν μάχες δεν είναι στο ύψος του Milutinov και είναι πλέον σε προχωρημένη ηλικία. Και οι δυο τελείωσαν με 5 φάουλ. Ο Παπαγιάννης δεν είναι έτοιμος ακόμα (6η αγωνιστική) και απέχει ακόμα για να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο για την φετινή Euroleague. Φάνηκε και σήμερα. Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, όπως και αντιμετωπίζει, προβλήματα κόντρα σε ομάδες που παίζουν με 7 footers στο μέλλον εάν συνεχίσει έτσι. Θα πρέπει να βελτιώσει πολύ την βοήθεια από την αδύνατη πλευρά που σήμερα αργούσε πολύ, ή θα πρέπει να κινηθεί για την απόκτηση ενός παίκτη όπως έκανε πέρυσι με τον Painners. Φυσικά μπορούμε να δούμε ένα άλλον Παπαγιάννη στην συνέχεια της Euroleague οπότε ας μην προστρέχουμε.

Ο Ολυμπιακός σήμερα έχτισε μια διαφορά μικρή. Ωστόσο δεν κατάφερε να την διατηρήσει σε μια πολύ δύσκολη έδρα που είχε σπάσει πέρυσι. Στα θετικά η πολύ καλή εμφάνιση της πλειοψηφίας της front-line του και το υψηλό σκορ που κατάφερε να φτάσει έχοντας σε πολύ κακή ημέρα βασικούς σκόρερ του. Στα αρνητικά το απαράδεκτο 62,5 % στις βολές για ομάδα επιπέδου Euroleague.

Το δίδυμο Goss-Σπανούλη

Αυτό όμως που ξεχωρίζει είναι απογοητευτική εμφάνιση του δίδυμου Goss-Σπανούλη που δίνει σκορ για Ολυμπιακό την πλειονότητα των περιπτώσεων και συγχρόνως δημιουργεί καταστάσεις στις αντίπαλες άμυνες. Ο πρώτος με 0 πόντους που αποκτήθηκε το καλοκαίρι από την ομάδα για να προσφέρει σκορ. Ο δεύτερος με 4 πόντους και οι δύο με άσχημα ποσοστά. Η παρουσία του τραυματία Strelnieks ίσως να άλλαζε κάτι προς το καλύτερο.  Στα forward ο Toupane είχε 9 πόντους με επίσης όχι τόσο καλά ποσοστά και ο Tima o οποίος αν δεν υπήρχε ο Πρίντεζης σήμερα και κέρδιζε το ματς ο Ολυμπιακός θα λέγαμε ότι έβαλε υπογραφή του σε ντέρμπι. Σίγουρα ο Μπλατ θα πρέπει να κοιτάξει την άμυνα ειδικά στο Β’ ημίχρονο όπου είχε 52 πόντους παθητικό. Ίσως θα έπρεπε να προτιμηθεί ο Toupane επάνω στον Καλάθη από την αρχή. Και όχι ο Παπανικολάου καθώς φάνηκε να τα πηγαίνει καλύτερα.

Εξέλιξη:

Σε μια όμορφη ατμόσφαιρα, ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ με τον Πρίντεζη για το 0-2. Ο Μπλατ επέλεξε τον Παπανικολάου για το μαρκάρισμα του Καλάθη, με τον Σπανούλη να πηγαίνει πάνω στον Lojeski. Με 5 συνεχόμενους προσωπικούς πόντους του Καλάθη ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 5-2. Δύο τρίποντα του καυτού Tima διαμόρφωσαν το σκορ στο 8-10. Οι γηπεδούχοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν το miss match του Lojeski στον Σπανούλη περνώντας του την μπάλα μέσα δημιουργώντας καταστάσεις. Με τρίποντο του Langford στην λήξη της επίθεσης ήρθε το 17-12. Ο Παναθηναϊκός είδε τον Καλάθη να κάνει πολύ καλό πρώτο δεκάλεπτο έχοντας 9 πόντους όμως ο Ολυμπιακός είχε πλουραλισμό στην επίθεση και κατάφερε να προηγηθεί στο τέλος της πρώτης περιόδου με 21-23.

https://twitter.com/EuroLeague/status/1060975720464310272

Η δεύτερη περίοδος βρήκε τον Ολυμπιακό να ξεκινάει με μια ζώνη 3-2 με προσαρμογές. Δύσκολο καλάθι του Toupane για να έρθει η απάντηση με καλάθι και φάουλ του Μήτογλου για το 24-25. Από εκείνο το σημείο και μετά και οι δύο ομάδες είχαν ένα νεκρό διάστημα που έβρισκαν δύσκολα το καλάθι. Με τρίποντο του καλού Lekavicious ήρθε το 27-27. Ο Tima όμως ανέλαβε και πάλι δράση με 2/2 τρίποντα στο δεκάλεπτο και δικές του βολές σε συνδυασμό με ένα τρίποντο του Πρίντεζη έφτασαν την διαφορά στους 8 υπέρ των φιλοξενούμενων (35-42). Το ημίχρονο έκλεισε με τον Ολυμπιακό επάνω στο σκορ (41-48).

Το δεύτερο ημίχρονο άνηκε στον Παναθηναϊκό

Το τρίτο δεκάλπετο άνηκε ολοκληρωτικά στον Παναθηναϊκό και είχε την υπογραφή του Αντετοκούνμπο. Οι πράσινοι μετέτρεψαν το -7  σε +5 σε δέκα λεπτά. Ο Tima συνέχισε από εκεί που σταμάτησε σημειώνοντας το 5ο εύστοχο τρίποντο όντας τέλειος πίσω από τα 6,75 μέχρι εκείνο το σημείο. Ένα κάρφωμα του Lasme κι ένα καλάθι του DeShaun Thomas έκανα το 49-51 δημιουργώντας το momentum υπέρ των πράσινων. Και οι δυο ομάδες συμπλήρωσαν τα 5 ομαδικά φάουλ γρήγορα στέλνοντας τους παίκτες στις βολές.

Μια εκπληκτική άμυνα του Καλάθη που κλέβει την μπάλα και δίνει ασσίστ καθιστός στον Αντετοκούνμπο που κάρφωσε ανάποδα στον αφνιδιασμό ξεσήκωσε το κοινό. Ενώ η γνωστή συνεργασία Καλάθη-Gist που τελειώνει με alley-hoop έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά μετά την πρώτη περίοδο με 56-55, όπου και δεν το ξανάεχασε μέχρι το τέλος του αγώνα. Ένα τρίποντο του Thomas, ένα καλάθι και φάουλ του Αντετοκούνμπο και ένα putback κάρφωμα του ίδιου έστειλαν την διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφιο αριθμό. Όμως ο Leday κράτησε ζωντανό τον Ολυμπιακό με 5 συνεχόμενους δικούς του πόντους.

https://twitter.com/EuroLeague/status/1060993800275927040

Με το ξεκίνημα του τελευταίου δεκαλέπτου ο εκπληκτικός Πρίντεζης που έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στην καριέρα του μείωσε στους 3 πόντους την διαφορά (67-64) για να τρέξει ένα σερί 5-0 ο Παναθηναϊκός και για το 72-64. Με καλάθι του Milutinov ο Ολυμπιακός μείωσε ξανά σε 76-71 αλλά κάπου εκεί έμεινε από δυνάμεις. Ο Lecavicious με νέο τρίποντο έκανε 81-72 4,5′ λεπτά πριν το τέλος. Οι γηπεδούχοι κέρδισαν το 5ο φάουλ του Σπανούλη που δεν μπόρεσε να βοηθήσει σήμερα. Ακολούθησαν δύο τρίποντα ένα από Παπαπέτρου κι ένα ακόμα από Lekavicious. Κάνοντας έτσι, διαδικαστικού χαρακτήρα τα τελευταία 2′ ώστε να γραφτεί το τελικό 93-80.

Δεκάλεπτα: 21-23 (21-23), 15-19(38-38), 26-14(67-62), 26-18(93-80)

Euroleague 6η Αγωνιστική

Euroleague 6η Αγωνιστική

Χίμκι- Μπαρτσελόνα

Η Μπαρτσελόνα σημείωσε την 4η συνεχόμενη νίκη της στην φετινή Euroleague περνώντας δύσκολα μέσα από την έδρα της Χίμκι για την 6η αγωνιστική. Χωρίς να παίξει εντυπωσιακό μπάσκετ έχοντας σε καλή ημέρα κυρίως τον Tomic, κατάφερε να περιορίσει την παρέα του Sved. Η Χίμκι από την πλευρά της βασιζόμενη πολύ στο τρίποντο δεν κατάφερε να πάρει στο τέλος το ματς. Να κάνει έτσι μια δεύτερη συνεχόμενη νίκη και ο στόχος της οκτάδας γι αυτήν απομακρύνετε απότομα. Χωρίς τον Kevin Seraphin αγωνίστηκε η Μπαρτσελόνα με τον Smits όμως στις τάξεις της για πρώτη φορά. Η Χίμκι δεν είχε στην διάθεση της τον Stephan Markovic.

Σχόλιο:

Από την Χίμκι είδαμε για μια άλλη φορά τα αναμενόμενα που την χαρακτηρίζουν φέτος. Πολλά τρίποντα, όπως και σήμερα περισσότερα από τα δίποντα, ελεύθερο ρόλο του Sved και stretch πεντάδες. Στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς η ομάδα από την Ρωσία είχε πολύ καλές αποστάσεις βγάζοντας πολύ καλές επιλογές στην περίμετρο. Για άλλη μια φορά απέδειξε ότι όταν δεν τα βάζει πίσω από τα 6,75 έχει σοβαρό επιθετικό πρόβλημα όπως στο δεύτερο δεκάλεπτο αλλά και τα τελευταία λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου που θα πρέπει να δει.

Επιπλέον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα “κέφια” του Sved που εκτός από εξαιρετικός εκτελεστής είναι και αρκετά καλός δημιουργός. Όση ώρα ήταν εκτός η Χίμκι έμοιαζε άλλη ομάδα. Επίσης άλλο ένα ματς που η Χίμκι χάνει στον πόντο ή με μικρή διαφορά οι ήττες αυτές θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο εάν θέλει η ομάδα από την Ρωσία να βρίσκεται στην οκτάδα όπως πέρυσι, θα πρέπει να βελτιωθεί σε αυτό το κομμάτι.

Η φιλοσοφία της Μπαρτσελόνα στην φετινή Ευρωλίγκα

Η Μπαρτσελόνα χωρίς να παίξει ιδιαίτερα καλό μπάσκετ πήρε σημαντική νίκη και φαίνεται να ξεχνάει το κακό της ξεκίνημα. Η φετινή Μπαρτσελόνα δεν δείχνει να έχει σχέση με τις ομάδες των δυο προηγούμενων ετών. Σήμερα έκανε αυτό που έπρεπε πέρασε την μπάλα μέσα στον Tomic όπου οι γηπεδούχοι δεν είχαν αντίπαλο στο ύψος του, ήταν προσεκτική και σοβαρή στο τέλος που χρειάστηκε και πήρε το παιχνίδι.

Απαράδεκτη επιλογή του προπονητή της να γυρίσει σε ζώνη την άμυνα της στο β’ δεκάλεπτο ενάντια σε μια ομάδα που ζει και αναπνέει από το τρίποντο, διάστημα μάλιστα που η Χίμκι πήρε μικρή διαφορά. Σίγουρα θα πρέπει να βελτιώσει την άμυνα της στις περιστροφές και σε close-out καταστάσεις καθώς πολλές φορές οι γηπεδούχοι σούταραν ελεύθεροι κυρίως από τις γωνίες. Σαν ομάδα διαθέτει αρκετό ατομικό ταλέντο, μείζον θέμα είναι εάν μπορεί να το βγάλει στο παρκέ. Εάν το καταφέρει βελτιώνοντας αρκετούς παίκτες όπως Singleton, Hanga, Claver μπορεί να φτάσει πολύ μακριά.

Εξέλιξη:

Η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε με τον Hanga στην βασική της πεντάδα επιφορτισμένο με το μαρκάρισμα του Sved. Το γρήγορο 0-6 των φιλοξενούμενων εξανεμίστηκε γρήγορα, με την Χίμκι να περνά για πρώτη φορά μπροστά με 9-8 παίζοντας καλή άμυνα. Η Μπαρτσελόνα εφάρμοσε μια μορφή ζώνης που όμως πλήρωσε με την Χίμκι να σουτάρει με καλά ποσοστά πίσω από τα 6,75 κάνοντας το σκορ 18-14. Στην αντίπερα όχθη ο Tomic τελείωνε τις φάσεις έχοντας 8 πόντους στην πρώτη περίοδο. Με μακρινό δύσκολο μαρκαρισμένο τρίποντο ο Sved ανέβασε την διαφορά στους 7 (21-14) για να τελειώσει το πρώτο δεκάλεπτο 23-19.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Χίμκι αντιμετώπισε επιθετικά προβλήματα όντας άστοχη και χάνοντας και εύκολα καλάθια. Οι μπλαουγκράνα εκμεταλλεύτηκαν αυτό και προηγήθηκαν μετά από ώρα με 23-25 στο 14′. Το παιχνίδι είχε μπόλικα λάθη στο διάστημα αυτό και έλλειπε το σκορ. Με τρίποντο του Huertel η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε για πρώτη φορά στο 16′ με 5 πόντους (25-30) αλλά η είσοδος του πολύ καλού Sved άλλαξε ξανά τις ισορροπίες. Από δική του ασσίστ και τρίποντο buzzer-beater του Dee Bost το ημίχρονο έκλεισε στο 38-38.

Το τρίτο δεκάλεπτο άνηκε στην Μπαρτσελόνα. Η ανάπαυλα ωφέλησε τις ομάδες αφού το παιχνίδι ξεκίνησε με καλό ρυθμό με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ. Δύο συνεχόμενα λάθη του Sved έδωσαν 5 εύκολους πόντους στην Μπαρτσελόνα για να προηγηθεί 48-53 στο 25′. 3′ πριν το τέλος της τρίτης περιόδου ήρθε το 4ο φάουλ του Sved που τον έστειλε στον πάγκο. Η Μπαρτσελόνα εκμεταλλεύτηκε το γεγονός περνόντας αρχικά μπροστά με 9 πόντους (53-62) και λίγο αργότερα για πρώτη φορά με διψήφια διαφορά (56-67), για να κλείσει το κλείσει το δεκάλεπτο 59-67.

https://twitter.com/EuroLeague/status/1060964886136664064

Η αντεπίθεση της Χίμκι στο τελευταίο δεκάλεπτο

Η Χίμκι με άμεσο τρίποντο του Dee Bost μείωσε στο 62-67 για να τρέξουν ένα 5-0 οι μπλαουγκράνα για το 62-72. Ο Μπαρτζώκας ρίσκαρε έριξε τον Sved 8′ πριν την λήξη έχοντας 4 φάουλ. Με δικό του τρίποντο και φάουλ (άστοχη βολή) όμως έστειλε την διαφορά στους 6 (66-72). Με νέο τρίποντο του Monya το σκορ έγινε 73-76, ενώ με κάρφωμα του Thomas το παιχνίδι πήγε στο πόντο 75-76. Το τρίποντο του Heurtel έκανε το 75-80 για να έρθει η απάντηση του Croker για το 78-80 2′ πριν το τέλος. Όμως κάπου εκεί η ομάδα από την Ρωσία έμεινε από δυνάμεις. Οι βολές των φιλοξενούμενων και οι τραβηγμένες προσπάθειες της Χίμκι έστειλαν την τελική διαφορά στους 7 (80-87).

Δεκάλεπτα: 23-19 (23-19), 15-19(38-38), 21-29(59-67), 21-20(80-87)

Euroleague 6η Αγωνιστική

Μπασκόνια-Φενέρμπαχτσε 72-74

Μπουντουγκνόστ- Ζαλγκίρις Κάουνας 60-72

Βαθμολογία