Ξημέρωμα Παρασκευής και οι Μιλγουόκι Μπάκς κερδίζουν τους πρωταθλητές, τους Γκόλντεν Στέιτ. Ο δικός μας Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι σε μεγάλη βραδιά, ακούει μεγάλα λόγια από Στιβ Κερ και Ντουράντ, αποθεώνεται από τους Έλληνες ομογενείς και έτσι απλά κάνει πιο ευχάριστη τη ζωή των Ελλήνων. Τουλάχιστον των μπασκετόφιλων. Σήμερα το debut.gr θα εξηγήσει πως ο αθλητισμός […]

Ξημέρωμα Παρασκευής και οι Μιλγουόκι Μπάκς κερδίζουν τους πρωταθλητές, τους Γκόλντεν Στέιτ. Ο δικός μας Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι σε μεγάλη βραδιά, ακούει μεγάλα λόγια από Στιβ Κερ και Ντουράντ, αποθεώνεται από τους Έλληνες ομογενείς και έτσι απλά κάνει πιο ευχάριστη τη ζωή των Ελλήνων. Τουλάχιστον των μπασκετόφιλων. Σήμερα το debut.gr θα εξηγήσει πως ο αθλητισμός γενικότερα μπορεί να απαλύνει πολλές πληγές μια κοινωνίας και να χαρίσει χαμόγελα.

Η καλύτερη διαφήμιση αφορά πράξεις και ο Γιάννης δίνει το παράδειγμά.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βρίσκεται στην Αμερική και το Μιλγουόκι εδώ και 5 χρόνια. Όταν κάνει μια μεγάλη εμφάνιση το πρώτο πράγμα που ακούγεται μετά το όνομα του, είναι ένα “Greece”. Κάθε φορά που ο Γιάννης βάζει 30 πόντους, η διαφήμιση είναι τεράστια. Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν πως αυτός ο σταρ μεγάλωσε και γαλουχήθηκε σε μια μικρή χώρα, την Ελλάδα. Πιστεύουν πως οι γνώσεις που πήρε από αυτή τη χώρα τον έκαναν κορυφαίο και τον οδήγησαν εκεί, ώστε οι ίδιοι να τον απολαμβάνουν. Το όφελος για το ελληνικό μπάσκετ είναι τεράστιο. Ένας αθλητής διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο το άθλημα μας, αφού κάθε βράδυ οι μεγάλοι του αγώνες αναδεικνύουν πως υπάρχει ελληνικό ταλέντο. Και όχι, ο κόσμος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν μένει μόνο στον εντυπωσιασμό. Σίγουρα μετά τον Γιάννη, κρατούν το όνομα της Ελλάδας και περιμένουν πως ο επόμενος “Greek Freak” είναι στα σκαριά. Το κίνητρο για τα νέα παιδιά είναι μεγάλο. Όμως το μεγαλύτερο κίνητρο αφορά τις δομές και τις αρχές του Ελληνικού μπάσκετ. Ένα παιδί όπως ο Αντετοκούνμπο δημιουργεί ένα έτοιμο έδαφος για νέες επιτυχίες. Το προσφέρει απλόχερα. Ο καθένας σε αυτή τη χώρα, απασχολούμενος με τον αθλητισμό, είναι υποχρεωμένος να ενδιαφερθεί για τα ταλέντα σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και να τα ψήσει, να τα πείσει πως αν αγαπούν το μπάσκετ, μπορούν πραγματικά να πετύχουν, πως μπορούν να ζήσουν το όνειρο τους αν δουλέψουν. Όπως ο Γιάννης. Το μικρό παιδί από τα Σεπόλια.

Έχεις σκεφτεί τι αίσθηση προσφέρει ένα μεγάλο βράδυ του Γιάννη;

Η περηφάνεια που νιώθει ένας μεγάλος αθλητής όπως είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όταν τον επαινούν σταρς του NBA, άνθρωποι του χώρου του μπάσκετ και της δημοσιογραφίας, είναι μεγάλη. Παράλληλα όμως με τον ίδιο του τον εαυτό, μια ολόκληρη χώρα χαμογελά και νοιάζεται μια μεγάλη του νίκη. Το πρωί με το χάραμα, στην Ελλάδα, οι περισσότεροι ξυπνούν για να πάνε στη δουλειά τους. Ανοίγουν το κινητό τους, και βλέπουν άρθρα για μια ακόμη μεγάλη βραδιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο και όλα τα περαιτέρω κολακευτικά λόγια των Αμερικάνων. Όσοι αγαπούν το μπάσκετ και τον αθλητισμό, χαίρονται πραγματικά. Ξεκινούν τη μέρα τους με μια όμορφη διάθεση, αφού νιώθουν πως το ελληνικό μπάσκετ ανθίζει χάρις στο παιδί αυτό. Οποίος μάλιστα διαθέτει οικογένεια χαίρεται παραπάνω. Νιώθει τον Γιάννη ως δικό του παιδί, το οποίο μόλις πριν 6 χρόνια ξυπνούσε την ίδια ώρα για να πάει σχολείο. Και σήμερα κάνει όλα αυτά που μπορεί να ονειρευτεί κάθε παιδί. Ο Γιάννης ομορφαίνει μια ολόκληρη χώρα. Ολόκληρες γενιές. Ένα μικρό παιδί πηγαίνει στο σχολείο του για να βρει του φίλους τους, ώστε να τους διηγηθεί τι κατάφερε ο Αντετοκούνμπο. Στο επόμενο διάλλειμα είναι διατεθειμένοι να δουν το βίντεο με τις φάσεις του Γιάννη και να μιμηθούν τις κινήσεις του, στο μικρό τους γηπεδάκι. Ο Γιάννης αποτελεί έμπνευση. Αποτελεί παράδειγμα ώστε να ωθήσει τη νέα γενιά στον αθλητισμό. “Γιατί να μην γίνω σαν αυτόν;” ακούγεται να λέει μια γλυκιά φωνή μέσα σε μια τάξη του δημοτικού. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του Αντετοκούνμπο. Επειδή αυτή του η επιτυχία έχει ηθικό χαρακτήρα.

Ακόμη και η τρίτη ηλικία επουλώνει μια μεγάλη της πληγή βλέποντας τον Γιάννη στην τηλεόραση, την μοναξιά. Ένας παππούς ανακαλύπτει πως ένας νεαρός Έλληνας παίζει μπάσκετ στην Αμερική, είναι γνωστός λόγω αυτού, ο…νέος ίσως Νίκος Γκάλης.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προσφέρει τα πάντα στην Ελλάδα. Έτσι απλά, κάνοντας το όνειρο του πραγματικότητα. Ούτε καν ο ίδιος δεν είχε σκεφτεί πως σουτάροντας μια πορτοκαλί μπάλα θα δημιουργούσε τόσα πολλά συναισθήματα στους γύρω του. Κουβαλάει μεγάλο φορτίο το οποίο όμως είναι γλυκό και όμορφο. Κρατάει από το χέρι μια κοινωνία και την οδηγεί στο φως.

Λένε πως ο αθλητισμός έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Ε λοιπόν, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι η προσωποποίηση αυτού.