Ο πρόσφατα απολυθείς προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Χουλέν Λοπετέγκι, έμαθε με τον πιο επώδυνο τρόπο την αξία του σωστού timing.

“Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο”. Αυτήν την ελληνική παροιμία αποδείχθηκε ότι μάλλον αγνοούσε ο πρόσφατα απολυθείς προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, Χουλέν Λοπετέγκι, όταν παραμονές του Μουντιάλ δρομολόγησε ουσιαστικά την απόλυσή του από την τεχνική ηγεσία της εθνικής Ισπανίας, όντας μαγεμένος από τη λάμψη που του πρόσφερε η θέση στο τιμόνι της “βασίλισσας”.

Ειδικότερα, 2 μέρες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο τότε προπονητής των “φούριας ρόχας” βρισκόταν σε μυστικές συζητήσεις με τον Φλορεντίνο Πέρεθ για να την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Ρεάλ. Όταν, λοιπόν, επισημοποιήθηκε δημόσια η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, η ισπανική ομοσπονδία αναγκάστηκε ουσιαστικά να προβεί στην απόλυση του και στην αντικατάστασή του από τον υπηρεσιακό, Φερνάντο Ιέρο, θεωρώντας εύλογα ότι ο Λοπετέγκι είχε προβεί σε ηθικό ατόπημα. Πράγματι, η ευθύνη βάρυνε εξ΄ολοκλήρου τον 52χρονο προπονητή, ο οποίος δε μπορεί παρά να έδωσε τη συγκατάθεσή του προκειμένου να επισημοποιηθεί δημόσια η πρόσληψη του από τη “βασίλισσα”, με αποτέλεσμα τα όσα περιγράψαμε προηγουμένως.

Αυτή η απόφαση του Λοπετέγκι να εγκαταλείψει το “καράβι” των “φούριας ρόχας” για να επιβιβαστεί στο πιο “πολυτελές κρουαζιερόπλοιο” στον κόσμο οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στη νέα απόλυσή του από το πόστο του στους “μερένχες”. Συγκεκριμένα, ο Λοπετέγκι άντεξε 139 μέρες και μόλις 14 αγώνες στους “Blancos” (10 στο πρωτάθλημα, 3 στο Champions League και ένα στο ευρωπαϊκό Super Cup), έχοντας απολογισμό 6 νίκες, 2 ισοπαλίες και 6 ήττες.

Αυτή η εξέλιξη, φυσικά, δύσκολα θα προκάλεσε έκπληξη σε όσους γνωρίζουν τους νόμους του ποδοσφαίρου. Στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν ξεγελάσει το χρόνο πραγματοποιώντας άλματα προόδου από τη μία στιγμή στην άλλη. Μία από αυτές τις εξαιρέσεις ήταν ο Ζιντάν, ο οποίος, όμως, αποτελεί μία ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα και μία κατηγορία μόνος του. Επομένως, η αλαζονική κίνηση του Λοπετέγκι να αφήσει μία δουλειά μισοτελειωμένη για να αναλάβει μία αποστολή αντικειμενικά πολύ πιο δύσκολη τον οδήγησε να βάλει τα χεράκια του και να βγάλει τα ματάκια του.

Εξάλλου ένας από τα σημαντικότερους παράγοντες που καθιστούν μία απόφαση σωστή ή μη αποτελεί η χρονική συγκυρία κατά την οποία λαμβάνεται αυτή η απόφαση. Ο Λοπετέγκι αποφάσισε να πάει για Master χωρίς να έχει ολοκληρώσει καν το αγροτικό του. Συνεπώς, ήταν θέμα χρόνου αυτή η έλλειψη εμπειριών και γνώσεων να έχει αντίκτυπο στην απόδοση της Ρεάλ και τελικά στην παραμονή του στον πάγκο της.

Ο Λοπετέγκι, μάλιστα, αποτελεί τραγική φιγούρα αν αναλογιστεί κανείς ότι έκανε το λάθος που απέφυγε ο προκάτοχός του. Ο Ζινεντίν Ζιντάν, δηλαδή, σε αντίθεση με τον Λοπετέγκι είχε τη διορατικότητα να αντιληφθεί ότι το πλήρωμα του χρόνου όσον αφορά τη συνεργασία του με τη “βασίλισσα” είχε φτάσει. Έτσι, αντιλαμβανόμενος ότι μετά την κατάκτηση τριών Τσάμπιονς Λιγκ και ενός πρωταθλήματος μόνο την κατιούσα μπορούσε να πάρει η προπονητική του καριέρα, πήρε την πρωτοβουλία και έληξε το συμβόλαιό του με τους “Blancos”.

Επομένως, για τον Λοπετέγκι η επόμενη ημέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η λανθασμένη χρονικά απόφαση που πήρε χάλασε το προπονητικό του όνομα στην πιάτσα και το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα από κάποια μικρή ομάδα της Ισπανίας για να φτιάξει ξανά την καριέρα του. Το βέβαιο είναι ότι η επόμενη επιλογή του θα είναι η πιο καθοριστική στην προπονητική του καριέρα. Γι αυτό θα χρειαστεί να μη βιαστεί και να μην παρασυρθεί από φαινομενικά ελκυστικές ευκαιρίες προτού καταλήξει.