Μπορεί να βγει σε καλό!
Η Μπαρτσελόνα θα στερηθεί των υπηρεσιών του Λιο Μέσι, για τις ερχόμενες τρείς εβδομάδες, και το debut.gr εξηγεί γιατί η απουσία αυτή μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των Καταλανών.
Βρισκόμαστε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα ύστερα από τον -σοβαρό τελικά- τραυματισμό στο χέρι του Λιονέλ Μέσι, ο οποίος αφήνει τον Αργεντίνο σταρ εκτός δράσης για είκοσι περίπου ημέρες. Τη στιγμή της επίσημης ανακοίνωσης του συλλόγου για το διάστημα απουσίας του αρχηγού του, αυθόρμητα σκέφτηκα (και είπα σε φίλο μου) πως αυτή η “ατυχία” μπορεί να κάνει καλό στην ομάδα. Και σήμερα, παρακάτω, θα προσπαθήσω να αναπτύξω αυτόν μου το συλλογισμό….
Μάθηση μέσα απ’ τα δύσκολα.
Ας ξεκινήσουμε από το πιο βασικό: Ο Μέσι θα χάσει τους αγώνες της Μπαρτσελόνα ενάντια σε* : Ίντερ (24/10, εντός), Ρεάλ Μαδρίτης (28/10, εντός), Λεονέσα (31/10,εκτός), Ράγιο Βαγιεκάνο (3/11,εκτός), Ίντερ (6/11,εκτός), Μπέτις (11/11,εντός). Σύνολο, έξι, εκ των οποίων τα τρία (δύο με Ίντερ και “κλάσικο”) άκρως σημαντικά για τη συνέχεια. Το ένα όσο αφορά την πρώτη θέση του ομίλου (ή και την πρόκριση;!) και το άλλο τη μάχη του τίτλου. Είναι ευκόλως αντιληπτό πως το -ήδη- δύσκολο έργο των ποδοσφαιριστών του Βαλβέρδε, γίνεται ακόμη δυσκολότερο, με την απουσία του Μέσι. Το φετινό παιχνίδι της Μπάρτσα, τουλάχιστον στο δείγμα που έχουμε ως τώρα, βασίζεται κατά κύριο λόγο στις εμπνεύσεις του αρχηγού της. Ο Μέσι είναι αυτός που παίρνει την ευθύνη για το χτίσιμο τον επιθέσεων, αφού πολλές φορές γυρνάει ακόμη και πίσω από το κέντρο για να πάρει μπάλα. Αν δε συμβαίνει αυτό, τότε είναι ο παίκτης που είτε θα εκτελέσει, είτε θα βγάλει ασίστ . Κάτι τέτοιο μαρτυρούν και οι αριθμοί του, μιας και σε 12 αγώνες, έχει ισάριθμα γκολ και 6 ασίστ. Και η ομάδα συνολικά έχει σκοράρει 31. Δηλαδή συμμετοχή σε περισσότερα από τα μισά για το “μάγο” απ’ το Ροσάριο.
Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, ο Ερνέστο Βαλβέρδε να χρησιμοποιήσει ένα άλλο στυλ παιχνιδιού, ή ακόμη και διαφορετικό σύστημα, προκειμένου η ομάδα του να αποδώσει όσο καλύτερα δύναται, εν απουσία του ηγέτη της. Θεωρώ πως στα προσεχή ματς, θα δούμε μια Μπαρτσελόνα λίγο διαφορετική απ’ το συνηθισμένο. Και αν πράγματι επιβεβαιωθώ, τότε, οι “μπλαουγκράνα” θα έχουν μάθει, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, να παίζουν χωρίς τον καλύτερο παίκτη του πλανήτη. Για να ολοκληρώσω, φυσικά τα όσα αναφέρω μπορεί να λειτουργήσουν εντελώς αντίθετα, τα αποτελέσματα να μην είναι θετικά, και ο Ερνέστο Βαλβέρδε να μην ξανά κοουτσάρει τον “πούλγκα”.
*βάσει της ανακοίνωσης της Μπαρτσελόνα και του προσεχές προγράμματός της.
Η ευκαιρία του Βαλβέρδε.
Είτε είσαι φίλος της Μπαρτσελόνα, είτε όχι, σίγουρα δε μπορείς να αμφισβητήσεις το γεγονός πως ο Μέσι και τα γκολ του (ή οι τελικές πάσες του), έχουν “σώσει” αρκετές φορές τους “μπλαουγκράνα”, και κατ’ επέκταση τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο “Τσινγκούρι”, διανύει τη δεύτερη σεζόν του στον πάγκο του καταλανικού κλάμπ, όμως συνεχώς δέχεται αυστηρή κριτική και έντονη αμφισβήτηση για τις προπονητικές του ικανότητες και το ποδόσφαιρο που παρουσιάζει η ομάδα του στο χορτάρι. Ωστόσο, ο Μέσι συνεχώς ήταν εκεί, “φύλακας άγγελος” για τον πρώην τεχνικό του Ολυμπιακού. Παρένθεση: Κανείς, και ιδίως ο γραφών, δεν υποτιμά τον γεννημένο στο Κάθερες, κόουτς. Απ’ την άλλη όμως, ορισμένες φορές η “γκρίνια” που εισπράττει έχει βάση. Πλέον, για τον επόμενο ένα μήνα, “το μυρμήγκι” θα βρίσκεται υπό μεγαλύτερη πίεση. Και αυτό ακριβώς το διάστημα αποτελεί τη μεγάλη του ευκαιρία να πετύχει. Να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των -αυστηρών- “κουλε”, η οποία “χάθηκε” το βράδυ της 10ης Απριλίου, στο “Ολίμπικο”, μετά το αποκαρδιωτικό και κυρίως απρόσμενο 3-0 της Ρόμα επί των Ισπανών. Είναι λίγες οι φορές που ο Βαλβέρδε έχει ακούσει ρυθμικά το όνομά του από την εξέδρα. Του δίνεται λοιπόν η “πάσα”, και αυτή τη φορά πρέπει ο ίδιος να βάλει το γκολ, και όχι ο Μέσι. Σίγουρα, ο 54χρονος προπονητής δε θα γίνει ξαφνικά “κορυφαίος” αν η καταλανική ομάδα διαπρέψει χωρίς τον μεγάλο της αστέρα, όμως σίγουρα μπορεί να παρουσιάσει κάτι καλό, το οποίο σε συνδυασμό με την απουσία του “GOAT”, θα εκτοξεύσει την αξία και τη φήμη του.
Από την άλλη βέβαια, μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων, μπορεί, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, να προσθέσει τον Βαλβέρδε, στη λίστα των άνεργων προπονητών. Και αυτή τη φορά με μια έξτρα δικαιολογία, ένα ακόμη μείον : “Μπορεί μόνο με τον Μέσι. Και τώρα που δε τον έχει, φαίνεται πόσο κακός είναι”….
Ευθύνη ανάλογη της ποιότητας.
Για το τέλος, άφησα κάτι που ίσως σκέφτονται πρώτο οι περισσότεροι. Με τον Μέσι στα “πίτς”, μεγάλη ευκαιρία για να δείξει πράγματα, έχει ο Ουσμάν Ντεμπελέ. Ο νεαρός Γάλλος ξεκίνησε ιδανικά τη σεζόν, ωστόσο η απόδοσή του “έπεφτε” σταδιακά. Τώρα, είναι ο “νο1” υποψήφιος για να καλύψει το…..τεράστιο κενό του “βασιλιά” στα δεξιά της επίθεσης, και σίγουρα δε θέλει να αφήσει ανεκμετάλλευτη την “στιγμή του”. Τα προσόντα τα έχει (τα έχει δείξει άλλωστε), μα τώρα που η μπάλα θα “καίει”, που οι αγώνες είναι κρίσιμοι και…κακά τα ψέματα, η ψυχολογία της ομάδας “down”, το βάρος είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Βέβαια, για να μην γινόμαστε άδικοι, εκτός του Ντεμπελέ, τη “στιγμή τους” έχουν και οι Κοουτίνιο, Σουάρεζ, και πιθανόν και ο…ξεχασμένος Μάλκομ. Η ποιότητα των δύο πρώτων, είναι αδιαμφισβήτητη (του τρίτου σηκώνει κουβέντα). Όμως, όπως και στην περίπτωση Ντεμπελέ, έτσι και στην περίπτωση των δύο φίλων από την εποχή που αγωνίζονταν στη Λίβερπουλ, Σουάρεζ και Κοουτίνιο, αναμένεται να έχουν πολύ μεγαλύτερο βάρος στα..παπούτσια τους. Απ’ την άλλη, ο Μάλκομ -για τον οποίο γράφεται πως ήταν επιλογή διοίκησης και όχι Βαλβέρδε- μάλλον θα έχει και αυτός την ευκαιρία του, δεδομένου του ροτέϊσον που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει ο “Τσινγκούρι”. Σίγουρα, ο τεχνικός της Μπάρτσα θέλει να “κερδίσει” το καλύτερο από τους αθλητές του. Και αν το καταφέρει αυτό, τότε το όφελος θα είναι σπουδαίο για το σύλλογο, μιας και η ψυχολογία/αυτοπεποίθηση στον αθλητισμό, μπορεί να ανεβάσει στα ύψη την απόδοση!
Προφανώς, τόσο οι φίλοι του ποδοσφαίρου, όσο και η Μπαρτσελόνα, δέχθηκαν “πλήγμα” το περασμένο Σάββατο, όμως υπάρχει και η θετική όψη του νομίσματος, η οποία βέβαια δεν είναι σίγουρο πως θα επιβεβαιωθεί.
ΥΓ: Το Κυριακάτικο “κλάσικο” (28/10, 17:15) κατ’ εμέ θα είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά ever. Όχι από άποψης γκολ και θεάματος, αλλά από τη σκοπιά του “απρόβλεπτου”. Αναμένω με αγωνία τον παίκτη που θα ξεχωρίσει, εν τη απουσία των δύο “γιγάντων” Μέσι και Κριστιάνο…