Το Debut.gr συνάντησε την Αλεξάνδρα Ασημάκη, η οποία μίλησε για το γυναικείο πόλο, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το άθλημα και τις πολλές επιτυχίες που έχουν συνοδεύσει την καριέρα της.

Μετάλλια, διακρίσεις. Σχεδόν συνώνυμο το όνομά της με τις επιτυχίες. Αμέτρητα τρόπαια σε συλλογικό επίπεδο και την κορυφή της Ευρώπης να αποτελεί γνώριμο τοπίο με τρεις κατακτήσεις με τη φανέλα της Βουλιαγμένης και του Ολυμπιακού.

Σε εθνικό επίπεδο, οι επιτυχίες συνεχίζονται. Ασημένια μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το σπουδαίο χρυσό της Σανγκάης στο Παγκόσμιο του 2011, όταν και αναδείχθηκε κορυφαία πολίστρια στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Η Αλεξάνδρα Ασημάκη μίλησε στο Debut.gr για το ελληνικό πόλο, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το άθλημα αλλά και τις επιτυχίες που έχουν συνοδεύσει την καριέρα της μέχρι σήμερα.

Έχεις μία καριέρα πλήρη, με επιτυχίες, διακρίσεις, προσωπικές και συλλογικές. Είχες ποτέ κάποιο «παράπονο» από την καριέρα σου;

-Η αλήθεια είναι ότι έχω βιώσει τον ελληνικό αθλητισμό σε περίεργες εποχές. Παλαιότερα, είχαμε περισσότερες ανέσεις, περισσότερες απολαβές. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει, έχουν δυσκολέψει. Υπάρχουν πολλά εμπόδια σε απλά πράγματα. Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να αγωνιζόμαστε για τη χώρα μας και να φέρνουμε επιτυχίες στα σπίτια των Ελλήνων. Κι όμως, μέχρι και αυτό έχει γίνει πλέον εξαιρετικά δύσκολο από ζητήματα που δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, όπως το θέμα των εγκαταστάσεων.

Έχεις αγωνιστεί μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης θητείας σου στη Βουλιαγμένη, στην Ισπανία. Τα πράγματα πως είναι εκεί;

-Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Όλες οι αθλήτριες έχουμε βρεθεί στο εξωτερικό είτε για κάποιο σύλλογο είτε για προετοιμασία. Έχουμε δει, έχουμε κολυμπήσει σε άλλες πισίνες. Είναι μεγάλες οι διαφορές. Είναι αδιανόητο να μην έχουμε ως εθνική ομάδα το δικό μας προπονητήριο.

Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να φέρουμε επιτυχίες στη χώρα. Είναι πολλά τα εμπόδια αλλά δεν ασχολούμαστε με αυτό για τα λεφτά ή τη δόξα. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε.

Σου αφήνει μία πικρία όλο αυτό το γεγονός;

-Είναι αυτό που λέμε μερικές φορές ότι κοιτάζουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Ως εθνική ομάδα έχουμε φέρει πολλές επιτυχίες στη χώρα. Δεν ασχολούμαστε με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό για τα χρήματα ή τη δόξα αλλά γιατί πραγματικά αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Αντιμετωπίζουμε λοιπόν πάρα πολλές δυσκολίες και δίνουμε το 100% του εαυτού μας κάθε φορά που εκπροσωπούμε την Ελλάδα. Είναι η υπέρτατη τιμή για κάθε αθλητή. Και είναι άσχημο να έχουμε να λύσουμε και τόσα ζητήματα.

Και μέχρι να βρεθεί λύση;

-Εμείς θα κάνουμε ό,τι κάναμε. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να παλεύουμε για να φέρουμε επιτυχίες στη χώρα. Απλά είναι κρίμα να υπάρχουν πισίνες που δεν έχουν άδειες και κολυμβητήρια που είναι κλειστά.

Οι επιτυχίες παραμένουν στόχοι παρά τις αντιξοότητες και μάλιστα γίνονται και πράξη όπως είδαμε και φέτος.

-Ναι, πράγματι φέτος είχαμε πολλές επιτυχίες τόσο εμείς όσο και όλες σχεδόν οι κατηγορίες του ελληνικού πόλο. Κατακτήσαμε ένα χάλκινο στους Μεσογειακούς, ένα ασημένιο στο Ευρωπαϊκό και το χρυσό του Europa Cup, το πρώτο της διοργάνωσης. Θεωρώ πως είμαστε εκεί που ανήκουμε. Έχουμε σταθερή σχέση με τις επιτυχίες και πρέπει να λογιζόμαστε στις κορυφαίες ομάδες.

Το χρυσό στο Europa Cup, ειδικά, συνέπεσε και με την περίοδο των τραγικών πυρκαγιών με τα δεκάδες θύματα. Επηρεαστήκατε από το γεγονός;

-Φυσικά. Δε γίνεται να μην επηρεαστείς. Έγινε κάτι που δεν το χώραγε ο νους και ήταν ένας λόγος παραπάνω για να πάρουμε το χρυσό μετάλλιο. Για να το αφιερώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχαμε πολλές επιτυχίες. Το χρυσό στο Europa Cup το αφιερώσαμε στους ανθρώπους που έφυγαν από τις πυρκαγιές. Ήταν κάτι που δεν το χώραγε ο νους.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της Εθνικής ομάδας;

-Πρωταρχικός στόχος είναι οι Ολυμπιακοί του Τόκυο. Είναι ίσως το μεγαλύτερο τουρνουά που θέλουμε να λάβουμε μέρος. Είναι δύσκολο να φτάσουμε ως εκεί αλλά ελπίζουμε να το καταφέρουμε. Είναι ίσως και προσωπικό στοίχημα να οδηγήσω ως αρχηγός την Εθνική στους Ολυμπιακούς.