Η χρονιά είναι ακόμα στο ξεκίνημά της και η ΑΕΚ έχει πολύ δρόμο μπροστά της αλλά και τον πήχη ήδη πολύ ψηλά.

Η Ελλάδα είναι μπασκετοχώρα. Το γνωρίζουμε χρόνια αυτό. Πέρα από αυτό όμως γνωρίζουμε και πως λίγες ομάδες έχουν μπασκετικό κοινό. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και το debut.gr ασχολείται σήμερα με το θέμα της ΑΕΚ, κατόχου του Basketball Champions League, η οποία πούλησε απογοητευτικά εισιτήρια διαρκείας και αντιμετωπίζει μια μεγάλη ελληνική πραγματικότητα στον χώρο του μπάσκετ.

Η ΑΡΧΉ ΌΛΩΝ.

Η ΑΕΚ τη σεζόν 2014-15 επιστρέφει στα σαλόνια της Α1, μετά από χρόνια δυσκολιών και απογοητεύσεων μακριά από αυτή. Νέοι παίκτες έρχονται και εμπιστεύονται την αναγέννηση της ΑΕΚ με το αίσθημα πως θα την ξανακάνουν μεγάλη. Πολλές μεταγραφές έγιναν. Σημαντικότερες ήταν αυτές των Γιάννη Αθήναιου, Μίλαν Μιλόσεβιτς και Ντούσαν Σάκοτα. Αρχιτέκτονας της νέας πλέον ΑΕΚ, ο Μάκης Αγγελόπουλος, ο οποίος ένιωθε πρώτα οπαδός και μετά μέτοχος της ομάδας. Ο ίδιος εξομολογήθηκε πως τα νέα παιδιά δεν είχαν στις επιλογές τους την ιδέα της ΑΕΚ και επέλεγαν Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό για την σταδιοδρομία τους. Αυτό ήταν το μεγάλο παράπονο του και παράλληλα η τεράστια ευθύνη του. Τα κιτρινόμαυρα να δεσπόζουν στην κορυφή.

Η ανησυχία και η μεγάλη επιθυμία του Μάκη Αγγελόπουλου για δυναμική επιστροφή της ΑΕΚ φάνηκε από την συνεχή αλλαγή προπονητών από τη σεζόν 2014-15. Ο Βαγγέλης Ζιάγκος αντικαθίσταται από τον Ντραγκαν Σάκοτα και ο ίδιος την επόμενη χρονιά αφήνει τη θέση του στον Γιούρι Ζντοβιτς. Η ΑΕΚ το 2015 επιστρέφει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συμμετέχοντας στο Eurocup και αργότερα στη λίγκα που βρήκε τη στεριά της, το Basketball Champions League. Από το ’14 έως το ’16 η ΑΕΚ απολαμβάνει την παρουσία μεγάλων προσωπικοτήτων όπως των Ντούσαν Σάκοτα και Μίλαν Μιλόσεβιτς και ταλαντούχων παιδιών όπως των Γιάννη Αθήναιου και Νώντα Παπαντωνίου.

Οι θέσεις που κατέκτησε η ΑΕΚ σε Eurocup και Champions League στις σεζόν 2015-16 Και 2016-2017 ήταν μικρές αλλά τουλάχιστον σήμαναν την επιστροφή της στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Η επόμενη χρονιά όμως έκρυβε μια εκτίναξη για την ΑΕΚ και τη φήμη της.

Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΌΣ ΤΊΤΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΝΉΓΙ ΤΩΝ ΔΎΟ ΜΕΓΆΛΩΝ.

Το ρόστερ της ΑΕΚ για τη σεζον 2017-2018 ενδυναμώθηκε για τα καλά. Μπορεί να έφυγαν οι Ούκιτς, Βασιλειάδης, Μαυροκεφαλίδης. Όμως ήρθαν πολύ καλοί Αμερικανοί. Ο Μάικ Γκριν στα γκαρντ, ο Μάνι Χάρι στα σουτινγκ γκαρντ και ο Ντελρόι Τζέιμς στα πάουερ φόργουορντ προσέφεραν αθλητικότητα στην ομάδα και βέβαια σκορ. Αυτό έβγαινε και στο γήπεδο με επικεφαλή ξανά τον κόουτς Ντράγκαν Σάκοτα. Η ΑΕΚ πηγαίνει πολύ καλά στο Ελληνικό πρωτάθλημα, κοντράρει τον Παναθηναϊκό στα πλέι οφς και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος απέναντι στον Ολυμπιακό. Είναι φανερό πως η ομάδα γίνεται μεγάλη και φτάνει να ανταγωνίζεται τους δυο μεγάλους. Το όνειρο του Μάκη Αγγελόπουλου γίνεται πραγματικότητα.

Όμως η μεγαλύτερη επιτυχία δεν είχε ακόμη έρθει. Ο κόσμος αρχίζει και στηρίζει το μπάσκετ και γεμίζει το Ο.Α.Κ.Α. Η ΑΕΚ προκρίνεται στο φάιναλ φορ του Basketball Champions League και μετά απο λίγες μέρες αποφασίζεται η διοργάνωση να γίνει στην Ελλάδα. Είναι δεδομένο πως ο δικέφαλος έχει τη μεγαλύτερη ευκαιρία της σύγχρονης ιστορίας του. Σε ένα γεμάτο γήπεδο προκρίνεται στον τελικό και κατακτά τελικώς το τρόπαιο. Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο έπειτα το 1968 είναι γεγονός. Ο κόσμος καλύπτει τον αγωνιστικό χώρο και η ευτυχία της διοίκησης είναι διάχυτη. Οι βλέψεις της για την επόμενη χρονιά είναι μεγάλες και ελπίζει πως η ομάδα θα δεχθεί αγάπη…διαρκείας.

Η ΑΠΟΓΟΉΤΕΥΣΗ..ΔΙΑΡΚΕΊΑΣ ΚΑΙ Η ΣΎΓΚΡΙΣΉ. 

Ο κόσμος γύρισε τη πλάτη στην ΑΕΚ. Το καλοκαίρι του 2018, η μεγάλη ανυπομονησία της διοίκησης της ΑΕΚ κατέληξε σε απογοήτευση. Ο λαός της ΑΕΚ αγνόησε τη μπασκετική ομάδα, αφού πουλήθηκαν μόνο 750 εισιτήρια διαρκείας. Τουλάχιστον με σωστές κινήσεις η διοίκηση προσέγγισε την νέα γενιά αφού με προσφορές κατάφερε να προωθήσει επιπλέον 1300 εισιτήρια σε φοιτητές και μαθητές, και αισίως να ξεπεράσει το όριο των 2000. Βέβαια, υπήρχε αύξηση της στήριξης σχετικά με την περσινή σεζόν, όμως υπερίσχυσε το φαινόμενο που υπάρχει στην Ελλάδα και κυρίως στον χώρο του μπάσκετ για πολλά χρόνια. Μια ομάδα για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του λαού της, είναι υποχρεωμένη να κατακτά συνεχώς τίτλους και να δημιουργεί τη φήμη μεγάλου κλάμπ.

Αν μη τι άλλο, παρόμοιες καταστάσεις έχουμε παρατηρήσει και παρατηρούμε σε πολύ επιτυχημένες ομάδες. Το 2013, και αφότου ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει την Ευρωλίγκα, αγωνίζεται στα πλέι οφς του Ελληνικού πρωταθλήματος. Οι αθλητές επιστρέφουν στο γήπεδο με το τρόπαιο και το Σεφ δίνει μια εικόνα απογοήτευσης. Ακόμα και τελικοί πρωταθλήματος έχουν πραγματοποιηθεί μπροστά σε απαράδεκτη προσέλευση κοινού. Αυτή η εικόνα όμως δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν. Κάθε Σαββατοκύριακο αντικρίζουμε άδεια γήπεδα της Basket League. Ακόμη και αυτά των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Τα έσοδα είναι ελάχιστα και η ψυχολογία κυρίως καταρρακωμένη. Πόσο μάλλον όταν παράλληλα, σε μικρότερης ποιότητας πρωταθλήματα, η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη και η στήριξη αισθητή. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Το συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε, είναι πως ανεξάρτητα αν το μπάσκετ της χώρας μας εξακολουθεί να προσφέρει τα περισσότερα τρόπαια στον ελληνικό αθλητισμό, ο κόσμος επιλέγει αλλά αθλήματα. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο το κοινό δεν αγαπά όσο θα έπρεπε το μπάσκετ. Οι ομάδες για να νιώσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης εκ μέρους του λαού οφείλουν να πετυχαίνουν για χρόνια, χωρίς κενά αεργίας. Κάτι τέτοιο ισχύει και για την ΑΕΚ, ως ανερχόμενη δύναμη.

Αποδεικνύεται λοιπόν πως το κιτρινόμαυρο κλάμπ για να πετύχει την στήριξη που περιμένει, είναι υποχρεωμένο να παραμένει σε κορυφαίο επίπεδο. Σε άλλη περίπτωση, η ελληνική-πικρή πραγματικότητα πρόκειται να την εκπλήξει άσχημα.