Ο Αλέξανδρος Ιτιμούδης καταθέτει στο Debut.gr την άποψη του σχετικά με το VAR, και το κατά πόσο αυτό είναι απαραίτητο στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Μετά από 5 μόλις αγωνιστικές στο φετινό πρωτάθλημα και ήδη έχει κάνει την εμφάνιση του ο μεγάλος μας νταλκάς εδώ στην Ελλάδα.

Μιλώ φυσικά για την διαιτησία.Ένας τομέας που σηκώνει συζήτηση σχεδόν σε κάθε αγωνιστική που εκτυλίσσεται στον φανταστικό αυτό κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πραγματικά όμως πλέον έχει γίνει ιδιαίτερα κουραστική αυτή η συζήτηση. Η ελληνική διαιτησία δυστυχώς νοσεί βαρύτατα, και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις επιλογές ξένων διαιτητών, τουλάχιστον στα λεγόμενα ματς «μεγάλης βαρύτητας».

Εδώ να τονίσουμε πως όντως με την παρουσία ξένων διαιτητών σε επιλεγμένα ματς της Σούπερ Λιγκ, κάπως ηρέμησαν τα πνεύματα. Τα ματς έληξαν χωρίς πολλά πολλά, τα σχόλια για αμφισβητούμενες φάσεις ήταν μηδαμινά, και φυσικά καμία ομάδα δεν τα έριξε στην διαιτησία για το αποτέλεσμα του αγώνα.

Και κάπου εδώ η συζήτηση θα μετατοπιστεί στο σύστημα που έκανε την εμφάνιση του στο φετινό Μουντιάλ. Φυσικά μιλάμε για το Video Assistant Referee, το γνωστό πλέον σε όλους μας VAR.

Η συζήτηση για να έρθει και στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, και ήδη ακούγονται μερικές φωνές που λένε πως από τον Γενάρη θα έχει γίνει πράξη η εφαρμογή του στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Να σας πω την πάσα αλήθεια για μένα, στην αρχή το έβλεπα καχύποπτα. Ναι όντως η τεχνολογία μπορεί να μας λύσει πολλά από τα προβλήματα που προκύπτουν στους αγώνες, και σίγουρα η εφαρμογή του αποτρέπει κάπως την ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελεσμάτων.

Παρόλα αυτά όμως θεωρούσα πως ο διαιτητής ως ο άρχων του αγώνα είναι αυτός που μόνος του θα έπρεπε να κρίνει την έκβαση του αγώνα. Ναι πολλές φορές θα γίνουν λάθη, όμως στην περίπτωση που αυτά συμβαίνουν με όλους και όχι υπέρ συγκεκριμένων ομάδων, τότε δεν είναι και τόσο πρόβλημα.

Εξάλλου το ποδόσφαιρο είναι ένα δρώμενο το οποίο έτσι όπως εκτυλίσσεται ενώπιον των θεατών, εμπεριέχει μερικές φορές και τις έννοιες της τύχης, του στιγμιαίου λάθους, και γενικά κάποιων εξωτερικών παραγόντων, που ίσως υπό προϋποθέσεις διαμορφώσουν συγκεκριμένες καταστάσεις για μία ομάδα.

Παρόλα αυτά ζούμε στην Ελλάδα. Εδώ τα λάθη δεν είναι απλώς πολλά, και άρα πολλά εξ αυτών εσκεμμένα, αλλά κατά ένα περίεργο(;) λόγο συμβαίνουν υπέρ συγκεκριμένων ομάδων, και κατά εξίσου συγκεκριμένων ομάδων.

Ειλικρινά δεν ξέρω πως νιώθουν οι κύριοι της ΚΕΔ, φέτος που βλέπουν ξένους συναδέλφους τους να έρχονται εδώ και ουσιαστικά να τους παίρνουν κατά κάποιον τρόπο τη δουλειά, αλλά το σίγουρο είναι πως πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουν.

Δυστυχώς το VAR αποτελεί μια αναγκαιότητα για την Ελλάδα, ειδικά όπως έχει διαμορφωθεί εδώ και μια 20ετία περίπου το πρωτάθλημα μας.

Φαίνεται ήδη από τα διάφορα σχόλια στα σάιτ, πως μια μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού κοινού επιθυμεί την έλευση του «ηλεκτρονικού βοηθού», μήπως και έτσι τερματιστεί αυτή η αέναη συζήτηση αναφορικά με τις επιδόσεις των Ελλήνων διαιτητών.

Το σίγουρο είναι πως είτε με VAR, είτε χωρίς αυτό, η ελληνική διαιτησία θα πρέπει κάποια στιγμή να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της το τι θα γίνει με τα στελέχη της. Δεν είναι δυνατόν άλλωστε ένας άνθρωπος που με ένα ματς βγάζει το μισθό ενός ολόκληρου μήνα, να υποπίπτει σε τόσο κραυγαλέα λάθη, όπως αυτά που έχουμε δει να συμβαίνουν κατά καιρούς σε ποδοσφαιρικά ματς εδώ πέρα.

Υπομονή λοιπόν μέχρι τον Γενάρη, και θα δούμε τότε αν όντως υλοποιηθεί και αυτή η καινοτομία που σίγουρα θα αλλάξει ως ένα σημείο την έκβαση του πρωταθλήματος.