Ήταν 4 Μαΐου του 2003 όταν ο Άρης έραψε το τρίτο αστέρι στις φανέλες του, επικρατώντας της Πρόκομ με 84-83 στον τελικό της Θεσσαλονίκης. Το debut.gr σας θυμίζει μερικές από τις στιγμές του μεγάλου τελικού που έλαβε χώρα στο "Αλεξάνδρειο Μέλαθλον", εκεί όπου ο Σόλομον πέτυχε 32 πόντους και ο Ράϊτσεβιτς σαν από μηχανής θεός σκόραρε το νικητήριο καλάθι, ύστερα από τη χαμένη βολή του Αμερικανού.

Ο Άρης έπειτα από έναν χρόνο αβεβαιότητας και ταλαιπωρίας άλλαξε διοικητικό περιβάλλον και η ιδιοκτησία της ομάδας πέρασε στα χέρια του Δημήτρη Γουλιέλμου. Οι φίλαθλοι των κιτρινόμαυρων ευελπιστούν να δημιουργηθούν ξανά οι βάσεις για μελλοντικές επιτυχίες που συνάδουν με το μέγεθος του Άρη. Μία πολύ σημαντική επιτυχία για την ιστορία του συλλόγου ήταν η κατάκτηση το 2003 του νεοσύστατου τότε “Champions Cup”, πρώην “Eurocup” στον τελικό με την Πρόκομ.

Μέσω την κατάκτησης του κυπέλλου ο Άρης ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης για τρίτη φορά στην ιστορία του, έπειτα από το 1993 στο Τορίνο και το 1997 στην Προύσα. Το ελληνικό μπάσκετ βρισκόταν στα καλύτερα του εκείνη την περίοδο, καθώς μέσα σε τέσσερις χρονιές, οι ελληνικές ομάδες επέστρεψαν στις βάσεις τους με πέντε ευρωπαϊκά: Η Άεκ το 2000 ενάντια στην Κίντερ Μπολόνια για το κύπελλο Σαπόρτα, ο Παναθηναϊκός το 2001 ενάντια στη Μακάμπι για τη Euroleague, την ίδια χρονιά το Μαρούσι ενάντια στη Σαλόν για το κύπελλο Σαπόρτα, ο Παναθηναϊκός το 2002 ενάντια στην Κίντερ Μπολόνια για τη Euroleague και ο Άρης το 2003 ενάντια στην Πρόκομ.

Ο ημιτελικός:

Για να φτάσει ο Άρης στον τελικό του final 4 έπρεπε πρώτα να ξεπεράσει το εμπόδιο της Χέμοφαρμ. Έτσι και έκανε. Οι κιτρινόμαυροι επικράτησαν με 73-66 της σερβικής ομάδας έχοντας τον Λικχολίτοφ σε τρομερή φόρμα αμυντικά, διότι περιόρισε αισθητά τον σταρ Μίλισιτς, ο οποίος έναν μήνα αργότερα επιλέχθηκε στο νούμερο δύο του “draft” από τους Πίστονς.

Το παιχνίδι:

Η ομάδα του Βαγγέλη Αλεξανδρή αγωνίστηκε στο “Αλεξάνδρειο” έχοντας την καθολική υποστήριξη των Αρειανών, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά τις εξέδρες, παραχωρώντας 100 περίπου θέσεις στους λιγοστούς Πολωνούς που έδωσαν το παρόν στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής ήταν παραπάνω από 2.000 αυτοί που περίμεναν έξω από το γήπεδο, με την ελπίδα να βρουν ένα από τα μαγικά χαρτάκια για τον τελικό.

Το παιχνίδι που ήταν ντέρμπι ως το τέλος δεν ξεκίνησε καλά για τους τυπικά φιλοξενούμενους. Ήδη από νωρίς ο Λιχολίτοφ, ο βασικός center της ομάδας φορτώθηκε με τρία προσωπικά φάουλ, ενώ ο Σόλομον ήταν ιδιαίτερα άστοχος από τα 6.75 έχοντας 1/10 τρίποντα. Όπως είναι προφανές η Πρόκομ είχε επιβάλει τον ρυθμό της, είχε καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας και οι παίχτες της έπαιρναν σωστές και ώριμες πρωτοβουλίες, γεγονός που της έδωσε προβάδισμα ακόμα και 11 πόντων λίγο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου.

Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι το τελευταίο δεκάλεπτο. Οι παίχτες του Άρη υπό το βλέμμα των Γκάλη, Γιαννάκη και Ιωαννίδη που παρακολούθησαν τον τελικό, έδωσαν ότι είχαν προκειμένου να φτάσουν στην ανατροπή. Τότε, ο Σόλομον πέτυχε τρία καθοριστικά τρίποντα και ο Ράϊτσεβιτς πήρε το ριμπάουντ από τη χαμένη βολή του Αμερικανού, που θα έστελνε το ματς στην παράταση, σκοράροντας σε νεκρό χρόνο και στέλνοντας χιλιάδες φιλάθλους της ομάδας να πανηγυρίζουν για ώρες στον Λευκό Πύργο.

Οι πρωταγωνιστές:

Σόλομον και Ράϊτσεβιτς ήταν οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές του παιχνιδιού, καθώς ο πρώτος ολοκλήρωσε το ματς με 32 πόντους, ενώ ο δεύτερος πέτυχε το καλάθι που σημάδεψε την τρίτη ευρωπαϊκή κούπα για τον Άρη. Σε παλαιότερη συνέντευξη του ο Σόλομον δήλωσε για το ματς τα εξής:

«Δεν περιγράφεται με λόγια η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο Αλεξάνδρειο. Οι φίλαθλοι μας δημιούργησαν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα τόσο στον ημιτελικό με τη Χέμοφαρμ όσο και στον τελικό με την Πρόκομ Τρεφλ. Πίστευαν στην ομάδα μας , μας υποστήριζαν με όποιον τρόπο μπορούσαν και γενικότερα ήταν εκπληκτικό αυτό που ζήσαμε. Το σημαντικό όμως είναι ότι μας βοηθούσαν όχι μόνο στις εντός έδρας αναμετρήσεις μας αλλά και στους εκτός έδρας αγώνες»

Από την άλλη μεριά, ο Σέρβος ήρωας της τελευταίας στιγμής για τον Άρη περιέγραψε με λεπτομέρειες το πώς αντέδρασε εκείνη τη στιγμή λέγοντας:

“Όταν ο Ουίλι (σ.σ. Σόλομον) πήγε στην εκτέλεση της δεύτερης βολής ήμουν σίγουρος ότι θα ευστοχήσει. Εκείνη τη βραδιά ήταν απίστευτος. Όμως για να είμαι προετοιμασμένος κοίταξα τους αντιπάλους μου, που είχαν πάρει θέση μέσα στην ρακέτα. Εγώ από τη μια πλευρά είχα αντίπαλο έναν ισοϋψή μου και ο Ράιαν Στάκ απέναντι ήταν ανάμεσα σε δύο θηρία με ύψος 2.10μ. και 2.12μ. Όταν χάθηκε η βολή πήδηξα για το ριμπάουντ με το 200% των δυνάμεών μου. Δεν ήθελα να απογοητεύσω τους Αρειανούς, που γέμισαν το Παλέ, ούτε τον μεγάλο Νίκο Γκάλη, που ήταν στο γήπεδο και στο πλευρό μας. Όταν η μπάλα έφυγε από το χέρι μου με κατεύθυνση το αντίπαλο καλάθι το κεφάλι μου πήγε να σπάσει. Και όταν την είδα να καταλήγει σε αυτό τρελάθηκα, όπως μαζί μου οι συμπαίκτες, ο πάγκος και ο κόσμος”.

ΑΡΗΣ: Σόλομον 32 (7/11δ., 4/14τρ., 5ασ.), Ραΐτσεβιτς 9 (8ρ.), Λάππας 5, Νικολαΐδης 1, Γκαγκαλούδης 12 (1), Αγγέλοφ 2, Λικχολίτοφ 6 (7ρ.), Στακ 14 (17ρ.), Γκργκατ 3
ΠΡΟΚΟΜ: Ζίντεκ 5 (1), Βράνκοβιτς 10, Κρζίκαλα 3 (1), Μασιούλις 3 (1), Φούλερ 1, Μάρκοβιτς σ25 (3), Μπάρι 7 (1), Γιάγκοντνικ 10 (2), Μασκολιούνας 6 (2), ΜακΝολ 13