Tο Debut.gr «κάνει» ένα flashback και «θυμάται» την καριέρα ενός από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς των τελευταίων ετών: του Fabio Cannavaro, ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα 45α γενέθλιά του.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗ NAPOLI ΚΑΙ Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ PARMA

  

Έχοντας γεννηθεί στη ιταλική πόλη Napoli (13/9/1973), ο μικρός – τότε – Fabio Cannavaro ξεκινά τα πρώτα του ποδοσφαιρικά “βήματα”, το 1988, από το νεανικό τμήμα της ομώνυμης ομάδας. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο νεαρός Ιταλός stopper θα έρθει σε επαφή με παίκτες-«είδωλα» για εκείνον (Ciro Ferrara και Diego Maradona) και, κάπως έτσι, θα ενταχθεί στη ανδρική ομάδα της γενέτειράς του. Στους “Partenopei” θα παραμείνει για τρεις σεζόν, πραγματοποιώντας αξιοπρόσεκτα καλές εμφανίσεις. Στο διάστημα αυτό (1992-1995), ο Cannavaro αγωνίζεται 68 φορές σημειώνοντας 1 goal (σε όλες τις διοργανώσεις).

 

Το καλοκαίρι του 1995, ο Ιταλός center back θα μεταγραφεί στην Parma, ομάδα στην οποία θα μακροημερεύσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Συγκεκριμένα, με τη φανέλα των “Crociati”  θα αγωνιστεί 7 ολόκληρα χρόνια, θα κατακτήσει τίτλους και θα καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους stopper της Serie A. Έτσι, στο διάστημα της επταετούς θητείας του στην Parma (1995-2002), ο Cannavaro θα πραγματοποιήσει 287 (!) εμφανίσεις σκοράροντας 6 φορές και δίνοντας 1 assist.

ΟΙ ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΔΙΕΤΙΕΣ ΣΕ MILANO ΚΑΙ TORINO

 

Μετά το απόλυτα επιτυχημένο πέρασμά του από την Parma, o Cannavaro θα μεταπηδήσει το 2002 στο Μιλάνο και, πιο συγκεκριμένα, στην Inter έναντι του ποσού των 23 εκ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω τραυματισμών, ο Ιταλός κεντρικός αμυντικός θα παραμείνει μόλις δύο σεζόν στους “Nerazzurri”, με τη φανέλα των οποίων θα αγωνιστεί σε 74 matches και θα πετύχει 3 goals, δίχως να κατακτήσει κάποιον τίτλο.

Το 2004, η Juventus θα αποτελέσει τον επόμενο “σταθμό” στην καριέρα του Fabio Cannavaro. Μαζί με το Γάλλο Lilian Thuram θα συνθέσουν ένα απροσπέλαστο αμυντικό δίδυμο και ένα από τα καλύτερα του πρωταθλήματος. Με την ομάδα του Torino ο Cannavaro θα πραγματοποιήσει 95 εμφανίσεις και θα σκοράρει 7 φορές σε μία ιδιαίτερα παραγωγική διετία (2004-2006). Μολαταύτα, τα δύο πρωταθλήματα που κατέκτησε με τη “Vecchia Signora” (2005 και 2006) αφαιρέθηκαν λόγω της ανάμειξης της τορινέζικης ομάδας στο σκάνδαλο Calciopoli.

H “ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ” ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ, Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ JUVENTUS ΚΑΙ ΤΟ “ΤΕΛΟΣ” ΣΤΗΝ ΑΡΑΒΙΑ

Υπό το «φως» των αποκαλύψεων του σκανδάλου Calciopoli το 2006, η Juventus θα υποβιβαστεί στη Serie B. Όπως και άλλοι ποδοσφαιριστές, έτσι και ο Cannavaro θα αποχωρήσει από τους “Bianconeri” και, μάλιστα, στα 33 του χρόνια, θα αγωνιστεί για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας. Ειδικότερα, θα μεταγραφεί στη Real Madrid, στην οποία θα παραμείνει για 3 χρόνια, κερδίζοντας δύο πρωταθλήματα, αγωνιζόμενος 118 (!) φορές και πετυχαίνοντας 1 goal.

Το 2009, ο 36χρονος – πλέον – Cannavaro θα επιστρέψει στη Juventus, όπου θα παραμείνει μία σεζόν. Αν και (ποδοσφαιρικά) μεγάλος, ο Ιταλός stopper θα αγωνιστεί σε 33 παιχνίδια συνολικά προτού αποχωρήσει για την AlAhli. Η αραβική ομάδα θα είναι και η τελευταία στη μεγάλη ποδοσφαιρική «διαδρομή» του Cannavaro (16 εμφανίσεις – 2 goals), ο οποίος τον Ιούλιο του 2011 θα ανακοινώσει την απόσυρσή του από την ενεργό δράση. Πλέον, ακολουθεί την προπονητική καριέρα.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥ CANNAVARO

Με την Εθνική ομάδα της Ιταλίας, ο Cannavaro αγωνίστηκε 136 φορές και πέτυχε 2 goals. Αποτέλεσε αναπόσπαστο μέλος της “Squadra Azzurra” σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις (Euro 2000, 2004 – Mundial 1998, 2002, 2006, 2010), ενώ το 2006 κατόρθωσε, όντας αρχηγός, να κατακτήσει το Mundial στον τελικό εναντίον της Γαλλίας (1-1 τελικό score, 5-3 στα penalties).

Όσον αφορά τους τίτλους, ο Ιταλός center back έχει να επιδείξει ορισμένες σημαντικές διακρίσεις στο παλμαρέ του. Σε συλλογικό επίπεδο, με την Parma κατέκτησε δύο Κύπελλα Ιταλίας (1999 και 2002), ένα Super Cup Ιταλίας (1999) και ένα Κύπελλο UEFA (1999), ενώ με την Real Madrid κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (2007 και 2008) και ένα Super Cup Ισπανίας (2008). Σε ατομικό επίπεδο, ο Cannavaro κέρδισε …τα πάντα το 2006. Εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Ιταλίας, απέσπασε τα εξής βραβεία: τη Χρυσή Μπάλα (όντας μόλις ο τρίτος αμυντικός που κερδίζει το εν λόγω βραβείο μετά τους Beckenbauer και Sammer!), του «Καλύτερου Ποδοσφαιριστή της Χρονιάς» από τη FIFA, του «Καλύτερου Παίκτη» και του «Καλύτερου Αμυντικού» στην Ιταλία και τη Serie A αντίστοιχα.

ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ

Δικαίως, ο Fabio Cannavaro θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων stopper κατά τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μολονότι δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλός για τη θέση που αγωνιζόταν (περί τα 175 εκατοστά), διακρίθηκε για τις εξαιρετικές τοποθετήσεις του, την αμυντική του οξυδέρκεια (ταχεία σκέψη και αντίδραση), τη συγκέντρωσή του, τη δύναμή του και την ικανότητά του να «διαβάζει» τους αντίπαλους επιθετικούς. Επίσης, ήταν ιδιαίτερα ικανός στον «αέρα» και διέθετε όχι μόνο καλή τεχνική κατάρτιση αλλά και ηγετική φυσιογνωμία (εξού και το παρατσούκλι “The Berlin Wall” που έλαβε μετά το Mundial της Γερμανίας το 2006). Ποιος να φανταζόταν, λοιπόν, ότι ένα απλό ανήλικο ball-boy της Napoli (και ύστερα από ένα tackling πάνω στον Diego Maradona σε προπόνηση!) θα έφτανε να γίνει ένας κορυφαίος αμυντικός στην ιστορία του Ιταλικού (και όχι μόνο) ποδοσφαίρου…

Πηγές εικόνων:

  • Κεντρική: Fond-ecran.net
  • Υπόλοιπες: Κάντε click πάνω στην κάθε εικόνα

Οι πληροφορίες του κειμένου αντλήθηκαν από τις κάτωθι πηγές:

Και ορισμένα videos σχετικά με τον Cannavaro: