Η τελευταία ευκαιρία του Σον να σώσει την καριέρα του από το… στρατό
Ο μεσοεπιθετικός της Τότεναμ, Χέουνγκ Μιν Σον, βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ποδοσφαιρικής του καριέρας.
Για όλα τα μέλη του αντρικού πληθυσμού στον κόσμο με ελάχιστες εξαιρέσεις η εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας είναι υποχρεωτική. Για τους περισσότερους πρόκειται για αναγκαίο κακό ενώ κάποιοι άλλοι σκαρφίζονται τρόπους για να αποφύγουν να υπηρετήσουν την πατρίδα. Οι πιο προνομιούχοι, πάντως, ολοκληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία χωρίς να χρειαστεί να πατήσουν το πόδι τους στο στρατόπεδο. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, οι οποίοι λόγω των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων δε χρειάζεται να ανησυχούν για το πως θα περάσει η ώρα για εκείνη τη 12μηνη περίοδο της ζωής τους.
Εκτός, φυσικά, και αν κατάγεσαι από τη Νότια Κορέα. Εκεί, οι νόμοι είναι πιο αυστηροί και δε λογαριάζουν την ιδιότητα και τη φήμη σου. Στην Νότια Κορέα, ακόμα και οι ποδοσφαιριστές είναι υποχρεωμένοι μέχρι τα 28 τους χρόνια να έχουν υπηρετήσει την πατρίδα τους για 21 μήνες.
Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, θα εστιάσουμε στην περίπτωση του ποιοτικού και εξελισσόμενου Νοτιοκορεάτη μέσου της Τότεναμ, Χέουνγκ Μιν Σον, του οποίου η καριέρα κινδυνεύει να τερματιστεί πρόωρα. Ειδικότερα, ο σκόρερ 18 τερμάτων σε 53 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις την περσινή σεζόν διανύει το 26ο έτος της ηλικίας του και σε λίγους μήνες θα κληθεί από την πατρίδα του για να υπηρετήσει στο στρατό. Αν, πράγματι, συμβεί αυτό, τότε κατά πάσα πιθανότατα θα σημάνει και τη λήξη της καριέρας του. Εξάλλου, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που η ταχύτητα και η φυσική κατάσταση αποτελούν από τα πιο σημαντικά προσόντα για έναν ποδοσφαιριστή, 21 μήνες ποδοσφαιρικής απραξίας είναι βέβαιο ότι θα καταστήσουν μη αναστρέψιμη την επιστροφή του Σον στους αγωνιστικούς χώρους.
Ωστόσο, για τον άσο των “πετεινών” υπάρχει ακόμα ελπίδα. Σύμφωνα με ένα σχετικό νόμο για το στρατό, η Νότια Κορέα επιτρέπει σε ανθρώπους που επιστρέφουν με μετάλλια στη χώρα τους από διεθνείς διοργανώσεις να υπηρετούν μόνο για λίγες εβδομάδες την πατρίδα τους.
O Χέουνγκ Μιν Σον έχασε μία τεράστια ευκαιρία να σώσει την καριέρα του από το… στρατό το 2014, όταν το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα τερμάτισε στην πρώτη θέση στους Ασιατικους Αγώνες. Τότε, ο Νοτιοκορεάτης δε συμμετείχε στη διοργάνωση, επειδή η πρώην πια ομάδα του, Μπάγερ Λεβερκούζεν, τον είχε αναγκάσει να μείνει στη Γερμανία για να βοηθήσει το σύλλογο με τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις.
Έτσι, ο Χέουνγκ Μιν Σον, μετά την εύλογη αποτυχία του να κατακτήσει την πρώτη θέση στο φετινό Μουντιάλ της Ρωσίας έχει μία ακόμα τελευταία ευκαιρία να σώσει την ποδοσφαιρική του καριέρα. Συγκεκριμένα, ο 26χρονος μεσοεπιθετικός βρίσκεται στην αποστολή της Νότιας Κορέας, η οποία συμμετέχει στους Ασιατικούς Αγώνες που διεξάγονται στην Ινδονησία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδικό κανονισμό δε του φτάνει ένα οποιοδήποτε μετάλλιο για να αποφύγει το στρατό αλλά πρέπει να βοηθήσει την ομάδα του να βρεθεί στην κορυφή του βάθρου.
Στο παρελθόν, πάντως, διάσημοι συμπατριώτες συνάδελφοί του κατάφεραν να σώσουν την καριέρα τους φέρνοντας επιτυχίες για την εθνική τους ομάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Παρκ Τσι Σουνγκ, ο οποίος το 2002 έφτασε την ομάδα του μέχρι την τέταρτη θέση του Μουντιάλ που διεξάχθηκε στα γήπεδα της χώρας του και της Ιαπωνίας. Παρομοίως, ο νυν ποδοσφαιριστής της Νιουκάστλ, Σουνγκ-Γιονγκ Κι, δε χρειάστηκε να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, καθώς το 2012 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με την εθνική του ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002.
Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να υποτιμάει κάποιος τις πιθανότητες να τερματίσει πρόωρα την ποδοσφαιρική του καριέρα ο Σον. Σύμφωνα, με τον ειδικό για τέτοια θέματα στη Νότια Κορέα, Τζέιμς Χόαρ, οι συμπατριώτες του Σον δεν δείχνουν καμία ανεκτικότητα σε τέτοια ζητήματα.
Όσο υψηλότερο είναι το προφίλ κάποιου, τόσο πιο δύσκολο είναι να τη γλιτώσει σε τέτοια θέματα. Δεν υπάρχει σύστημα στον κόσμο που να μην έχει παραθυράκια. Ωστόσο, η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας μοιάζει ως τόσο σημαντικό δείγμα αφοσίωσης στην Πολιτεία, ώστε η προσπάθεια αποφυγής του στρατού να μην αντιμετωπίζεται θετικά. Η στρατιωτική θητεία αποτελεί τόσο τιμή όσο και υποχρέωση. Αποδεικνύει την πίστη στην νοτιοκορεατική ταυτότητα και το ενδιαφέρον για την πατρίδα ακόμα και αν έχεις μακριά μαλλιά ή μαγικά ποδοσφαιρικά παπούτσια. Ο στρατός είναι μία πολύ ισχυρή οργάνωση και τείνει να μην ευνοεί τους πλούσιους ή όσους έχουν επιρροή.
Ο κίνδυνος, λοιπόν, είναι υπαρκτός και οι φίλοι της Τότεναμ έχουν ένα πολύ σοβαρό λόγο για να υποστηρίξουν τη Νότια Κορέα στους φετινούς Ασιατικούς Αγώνες. Εξάλλου, η απώλεια του Σον μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τη φετινή σεζόν των “σπιρουνιών”, στην οποία ο σύλλογος επέλεξε να πορευτεί χωρίς να πραγματοποιήσει ούτε μία μεταγραφή το καλοκαίρι.