H Μπαρτσελόνα μπορεί να απέδρασε με τους 3 βαθμούς από το στάδιο "Χοσέ Θορρίγια" αλλά πρέπει να μάθει από το παρολίγον πάθημά της αν επιθυμεί να βελτιωθεί.

Από την ημέρα που ο Ερνέστο Βαλβέρδε ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα, αρκετά άλλαξαν στο καταλανικό στρατόπεδο. Μεταξύ των άλλων οι «μπλαουγκράνα» κατέκτησαν ξανά το πρωτάθλημα και ενισχύθηκαν στις θέσεις που πονούσαν με παίκτες κορυφαίας κλάσης, όπως ο Κουτίνιο, ο Ντεμπελέ και ο Βιντάλ.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αλλαγή σχετιζόταν με τη φιλοσοφία παιχνιδιού της «Μπάρτσα». Οι Καταλανοί έγιναν πιο κυνικοί από ποτέ αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το θέαμα και αναζητώντας με μεγαλύτερη προσήλωση το αποτέλεσμα. Έτσι, από τη μία πλευρά, η αμυντική λειτουργία της «Μπάρτσα» βελτιώθηκε και έγινε πιο συμπαγής. Από την άλλη πλευρά, οι πρωταθλητές Ισπανίας απέκτησαν μεγαλύτερο ρεαλισμό στο παιχνίδι τους. Ως εκ τούτου να παράγουν λιγότερες φάσεις στο βωμό της διασφάλισης της νίκης.

Ο κυνισμός είναι επικίνδυνος

Την περσινή χρονιά συμπεράναμε ότι μακροπρόθεσμα αυτός ο κυνισμός μπορεί να ωφελήσει μία ομάδα που πάει για πρωταθλητισμό και είναι τόσο ποιοτική όσο οι «μπλαουγκράνα». Εξ΄ού και η κατάκτηση του πρωταθλήματος με μία μόλις ήττα την τελευταία αγωνιστική. Ωστόσο, ο ίδιος ρεαλισμός αποδείχθηκε επιζήμιος σε νοκ άουτ αναμετρήσεις, όπου οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Με αυτόν τον τρόπο, ήρθε ο αποκλεισμός της Μπαρτσελόνα από τη Ρόμα στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.  Τότε, η ομάδα του Βαλβέρδε αγωνιζόταν στον επαναληπτικό με σκοπό να διασφαλίσει το μηδέν και όχι με σκοπό να κλειδώσει τη νίκη κυνηγώντας ένα ακόμη τέρμα.

Λίγους μήνες μετά των επώδυνο αποκλεισμό, το «μυρμήγκι» φαίνεται να μην έχει αλλάξει τον προσανατολισμό του, όσον αφορά τη διαχείριση του παιχνιδιού όταν η ομάδα του παίρνει το προβάδισμα. Αυτή την τακτική, μάλιστα, λίγο έλειψε να πληρώσει στη χθεσινή (25/8) εκτός έδρας αναμέτρηση με αντίπαλο την Ρεάλ Βαγιαδολίδ. Ειδικότερα, οι «μπλαουγκράνα» ήταν κυρίαρχοι της αναμέτρησης μέχρι το 57ο λεπτό. Σε εκείνο το λεπτό έλυσαν το γόρδιο δεσμό με τον πιο δραστήριο παίκτη τους, τον Ουσμάν Ντεμπελέ.

Ωστόσο, από το 60΄και έπειτα, η Μπαρτσελόνα δε έδωσε έμφαση στην επίτευξη ενός δεύτερου τέρματος που θα κλείδωνε τη νίκη. Αντίθετα, έδωσε την πρωτοβουλία των κινήσεων στους Καστιγιάνους. Αυτοί με τη σειρά τους, κέρδισαν μέτρα στο γήπεδο και άρχισαν να απειλούν με στημένες φάσεις και με σέντρες από την πλευρά του Σέρχι Ρομπέρτο. Κάπως έτσι, φτάσαμε στο γκολ του Κέκο στο 92ο λεπτό, το οποίο σωστά ακυρώθηκε με τη χρήση του VAR καθώς ο σκόρερ ήταν εκτεθειμένος.

Αυτή τη φορά,  φυσικά, η «Μπάρτσα» τη γλίτωσε φθηνά. Ωστόσο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αν δεν αλλάξει αυτήν την τακτική ο Ερνέστο Βαλβέρδε τότε θα έρθουν και οι γκέλες.

Δε θα της βγαίνει πάντα

Επιστρέφοντας στην ανάλυση του παιχνιδιού αξίζει να σταθούμε στον τρόπο με τον οποίο άλλαξε η συμπεριφορά των «μπλαουγκράνα» μετά την επίτευξη του μοναδικού τους τέρματος. Ειδικότερα, μέχρι το 57ο λεπτό, η Μπαρτσελόνα μετρούσε 9 σουτ έναντι 3 της Βαγιαδολίδ. Αυτό άλλαξε μετά το τέρμα του Ντεμπελέ, καθώς οι νεοφώτιστοι μέτρησαν 4 τελικές προσπάθειες έναντι μίας των Καταλανών. Ακόμα πιο ενδεικτική της αλλαγής της αγωνιστικής συμπεριφοράς των δύο ομάδων μετά το 1-0 είναι οι αριθμοί στον τομέα της κατοχής της μπάλας. Συγκεκριμένα,  Μπαρτσελόνα και Βαγιαδολίδ ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με 323 και 590 πάσες αντίστοιχα και 762 και 500 επαφές αντίστοιχα. Ωστόσο, αυτά τα νούμερα ήρθαν σε ισορροπία από το 57ο λεπτό και έπειτα. Για την ακρίβεια, σε αυτό το διάστημα η Μπαρτσελόνα πραγματοποίησε 10 πάσες (177-167) και 3 επαφές (241-238) περισσότερες από τις αντίστοιχες της Βαγιαδολίδ.

Συνεπώς, γίνεται κατανοητό ότι στα 33 λεπτά που ακολούθησαν της επίτευξης του νικητήριου γκολ, η Μπαρτσελόνα επέλεξε συνειδητά να υπερασπιστεί το προβάδισμά της αντί να το διευρύνει. Η Βαγιαδολίδ, λοιπόν,  δεν είχε την ποιότητα να τιμωρήσει τους Καταλανούς. Κάποια άλλη ομάδα, όμως, ενδεχομένως να «πληρώσει» στο μέλλον τον κυνισμό των πρωταθλητών Ισπανίας.