Ανούσιες προσθήκες ή απαραίτητο... κακό; Έπρεπε να ξοδέψει αυτά τα χρήματα ο Γιούργκεν Κλοπ για την ενίσχυση της Λίβερπουλ; Το Debut.gr αναλύει.

Η Λίβερπουλ έκανε το μπαμ και έφερε στο Άνφιλντ τον Άλισον Μπέκερ, για να εξασφαλίσει τη σιγουριά κάτω από τα δοκάρια και να αποφύγει φαινόμενα… Κάριους. Ο Κλοπ δεν δίστασε να βγάλει 62εκ. ευρώ από τα ταμεία της ομάδας, για να αγοράσει έναν τερματοφύλακα που πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν στη Ρόμα. Ο Άλισον δεν έκανε ούτε ΕΝΑ λάθος σε ολόκληρη τη Serie A, ενώ δέχτηκε 8 γκολ λιγότερα από τα προσδωκόμενα, με βάση τις ευκαιρίες των αντιπάλων.

Σχετική εικόνα

Το ποσό της μεταγραφής μπορεί να φτάσει τα 75εκ. ευρώ, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι που περιλαμβάνονται στα μπόνους και είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Κάτι που σημαίνει ότι αν η Λίβερπουλ πετύχει αυτούς τους στόχους θα έχει πολλά επιπλέον έσοδα και δεν θα έχει πρόβλημα να δώσει άλλα 13εκ. ευρώ για τον παίκτη.

Επί Κλοπ, και συγκεκριμένα από τη σεζόν 2016/17, που ο Γερμανός ήταν από την αρχή της σεζόν στον πάγκο των Reds, η Λίβερπουλ φημολογείται ότι ξοδεύει μεγάλα ποσά για μεταγραφές. Επιπλέον, κατακρίνεται ο προπονητής της γιατί ήταν κατά αυτής της τακτικής, και το είχε δηλώσει πολλάκις στο παρελθόν.Ο κόσμος βλέπει τα 62εκ. του Άλισον, τα 78,8εκ. του Φαν Ντάικ, και αμέσως κατηγορεί τον Κλοπ ότι κάνει αυτά που… έκραζε. τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Τη σεζόν 2016/17 η Λίβερπουλ είδε το ταμείο της να γεμίζει κατά 5εκ. ευρώ μετά το μεταγραφικό παζάρι! Η ομάδα κατάφερε να πουλήσει τον Μπεντέκε πάνω από 31εκ. και έφερε τον Μανέ αντί 41,2εκ. ευρώ. Παίκτης που τώρα κοστολογείται πολύ πάνω από 100εκ. ευρώ.

Αποτέλεσμα εικόνας για mane

Την επόμενη χρονιά, ο Κλοπ τίναξε τη μπάνκα στον αέρα για να αποκτήσει έναν Ολλανδό αμυντικό από τη Σαουθάμπτον, τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ. Έδωσε κοντά 80εκ. και οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν στα αυτιά του Κλοπ. Πήρε όμως και τον Σαλάχ με 42εκ. ευρώ. Περιττό να πούμε πόσο αξίζει τώρα ο Αιγύπτιος. Συν τοις άλλοις, ο Φαν Ντάικ βελτίωσε αισθητά την αμυντική λειτουργία της Λίβερπουλ, ενώ έκανε καλύτερο και τον Ντέγιαν Λόβρεν, που μετά και τις εμφανίσεις του στο Μουντιάλ έχει ανεβάσει σημαντικά την τιμή του. Φυσικά, πέρα από τα έξοδα, οι Reds έλαβαν 125εκ. ευρώ από την πώληση του Κουτίνιο στη Μπαρτσελόνα. Και το πιο σημαντικό, το επίπεδο της ομάδας παρέμεινε υψηλό. Έτσι, σε μια σεζόν που η Λίβερπουλ τα «έδωσε όλα» για να πάρει τον Φαν Ντάικ, βρέθηκε στο τέλος πάλι στο +. Κατά 6,47εκ. ευρώ!

Αποτέλεσμα εικόνας για van dijk

Τώρα, ο Κλοπ αγόρασε τον Άλισον για 62εκ. Η ομάδα του Μερσεϊσάιντ είναι για πρώτη φορά «μέσα» επί τεχνικής ηγεσίας του Γερμανού. Τα ταμεία εμφανίζουν ζημιά 168,2εκ. ευρώ αλλά δεν θα γίνουν άλλες μεταγραφές και υπάρχουν ποδοσφαιριστές που προορίζονται να φύγουν και να φέρουν κάποια χρήματα. Η Λίβερπουλ θα έχει σίγουρα χασούρα, αλλά δεν ξέρουμε το ύψος της. Έρχεται όμως από χρονιά με μεγάλα έσοδα, λόγω και της πορείας της μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Αυτά είναι τα οικονομικά της Λίβερπουλ, όσον αφορά καθαρά αγορές και πωλήσεις παικτών τα τελευταία τρία χρόνια. Πάμε να δούμε όμως τι κάνουν και οι αντίπαλοι των Reds στην ίδια περίοδο.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Η Μάντσεστερ Σίτι από το 2016/17 μεχρι σήμερα έχει υποστεί ζημιά 440,8εκ. ευρώ! Σχεδόν μισό δισ.! Εννοείται ότι κάθε χρόνο μπαίνει «μέσα»…

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βαδίζει στο ίδιο μοτίβο. Το ταμείο είναι μείον 350,1εκ. ευρώ και η απόδοση της ομάδας δεν συνάδει με τα ποσά που δαπανούνται.

Όσον αφορά την Τότεναμ, οι Πετεινοί έχουν τη μικρότερη ζημιά τις τελευταίες τρεις μεταγραφικές περιόδους. Βέβαια, πρόκειται για μια ομάδα με μικρότερη λαϊκή βάση και πιο χαμηλή εμπορικότητα από τις υπόλοιπες.

Η Τσέλσι τα πάει καλά στα οικονομικά της πάρε-δώσε και αυτό ήταν γνωστό. Οι Μπλε έχουν υιοθετήσει ένα διαφορετικό μοντέλο και δικαιώνονται με βάση τους αριθμούς. Το αρνητικό πρόσημο των 137,5εκ. σε τρία χρόνια δεν μπορεί να  θεωρηθεί «πληγή». Βέβαια, στο τρέχον μεταγραφικό παράθυρο η ομάδα του Αμπράμοβιτς έχει εκκρεμότητες να κλείσει, επομένως ίσως μεγαλώσει το άνοιγμα. Από την άλλη, περιμένει και… εισπράξεις αν φύγουν Κουρτουά και Αζάρ.

Η Άρσεναλ με τον Βενγκέρ στον πάγκο της που δεν ήταν και της… σπατάλης, διατήρησε σε καλό επίπεδο το ισοζύγιο της. Οι φετινές μεταγραφές έχουν φτάσει το ταμείο μείον 171,6εκ. ευρώ, και ίσως υπάρξει και συνέχεια.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ

Είναι σημαντικό να παρατηρήσει κανείς και τη χρηματιστηριακή αξία που έχει αυτή τη στιγμή το ρόστερ κάθε ομάδας, γνωρίζοντας και τα χρήματα που ξόδεψαν για να τα δημιουργήσουν.

Υπό τον Κλοπ, η αξία της Λίβερπουλ ως ποδοσφαιρικό σύνολο έχει εκτοξευθεί, φτάνοντας τα 912,5εκ. ευρώ! Η Σίτι είναι πρώτη στη σχετική λίστα, κάτι που είναι λογικό αφού έχει ξοδέψει καθαρά σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ για μεταγραφές. Η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ της είναι στο 1,07δισ. ευρώ.

Η Τσέλσι είναι δεύτερη χάρη και στο πρωτάθλημα που κατέκτησε και ανέβασε την αξία των ποδοσφαιριστών της. Η αξία των Μπλε εκτιμάται στα 967,75εκ. ευρώ. Οι υπόλοιπες ομάδες κινούνται πιο χαμηλά.

Να σημειωθεί ότι όταν ανέλαβε τη Λίβερπουλ ο Γιούργκεν Κλοπ, το 2015, η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ των Reds ανερχόταν σε κάτι περισσότερο από 500εκ. ευρώ. Ο Γερμανός τεχνινκός έχει διπλασιάσει σχεδόν αυτό το νούμερο!

Σχετική εικόνα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η Λίβερπουλ λόγω του φετινού παραθύρου έχει δημιουργήσει τρύπα στο σχετικό ταμείο. Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε ο Κλοπ, μεταγραφές τέλος. Και θα ακολουθήσουν πωλήσεις, που μπορούν να μειώσουν τη χασούρα γύρω στα 100εκ. ευρώ. Σε τρία χρόνια. Με τη Λίβερπουλ να αποτελεί πλέον ελκυστικό προορισμό για κάθε παίκτη στον κόσμο, να εκτοξεύει τα έσοδά της ειδικά την περασμένη σεζόν και να φαίνεται από χιλιόμετρα, ότι είναι έτοιμη να διεκδικήσει με σοβαρές αξιώσεις πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ.

Επομένως, δεν μπορεί να θεωρηθεί σπατάλη για μια ομάδα της τάξης της Λίβερπουλ, το κενό των 168εκ. ευρώ (που θα μειωθεί) σε βάθος τριετίας. Ειδικά, αν αναλογιστούμε τα ποσά στα οποία «παίζουν μπάλα» οι άμεσοι ανταγωνιστές της, και ειδικά οι δύο του Μάντσεστερ. Οι Reds υπό τον Κλοπ κινούνται σε απόλυτα φυσιολογικά επίπεδα και είναι έτοιμοι για να αποδείξουν στο χορτάρι την αξία τους και τη δουλειά που γίνεται στο αγωνιστικό τμήμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για κλοπ