Ήταν ο Αζάρ ο κορυφαίος παίκτης του Μουντιάλ που πέρασε; Το Debut.gr σχολιάζει.

Στεναχώρια. Μελαγχολία. Αυτά σε πιάνουν μόλις συνειδητοποιείς τον τρόπο που τελείωσε το Μουντιάλ για το Βέλγιο. Ότι θα χρειαστεί να περιμένεις περισσότερο από ένα μήνα, για να «χαζέψεις» στην τηλεόραση αυτόν τον απίθανο τύπο. Τον Εντέν Αζάρ. Ο Βέλγος υπερπαίκτης σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Ο λόγος που αγαπήσαμε λίγο, έως πολύ, παραπάνω τον Εντέν Αζάρ, ήταν ο αγνός τρόπος που υπηρέτησε το άθλημα σε αυτά τα έξι ματς που αγωνίστηκε, και δεν θέλαμε να τελειώσουν. Έξι ποδοσφαιρικές παραστάσεις από άλλο πλανήτη. Ένας παίκτης σεληνιασμένος, στην κυριολεξία ανίκητος.

https://twitter.com/ChelseaDyl/status/1015380641305845761

Ο Αζάρ δεν επιδόθηκε σε… περίεργες ντρίμπλες και φαντεζί ενέργειες. Περνούσε τους αντιπάλους του με μια αξιοθαύμαστη απλότητα, μοίραζε άριστα τη μπάλα, έκανε τα πάντα. Τόσο απλά, και τόσο όμορφα. Εκεί που έλεγες «δεν γίνεται να τον περάσει από εκεί», στο επόμενο δευτερόλεπτο έβγαινες ψεύτης. Επειδή ο Αζάρ κατάφερνε σχεδόν πάντα να κερδίζει τους αντιπάλους του, χώνοντας το κορμί του σε γωνίες που έμοιαζε υπερφυσικό!

Στα τέσσερα από τα έξι παιχνίδια που συμμετείχε, βγήκε Man of the Match. Ναι, στα τέσσερα από τα έξι. Ασύλληπτο. Και ίσως άξιζε να βγει και στον χαμένο ημιτελικό με τη Γαλλία. Εκεί, όπου μονους του τα έβαλε με όλα τα θηρία των Τρικολόρ. Σε αυτό το ματς, πραγματοποίησε δέκα επιτυχυμένες ντρίμπλες, σε δώδεκα προσπάθειες. Με τους Γάλλους να παίζουν άκρως πειθαρχημένη άμυνα και να διαθέτουν κορμιά που τρομάζουν. Τους άλλους. Όχι τον Εντέν Αζάρ.

https://www.youtube.com/watch?v=CDIoJwo8Pe0

Τα ίδια… όργια, έκανε και στον προημιτελικό με τη Βραζιλία. Πάλι δέκα επιτυχημένες ντρίμπλες, αυτή τη φορά σε ισάριθμες προσπάθειες. 100% επιτυχία στις ντρίμπλες, σε προημιτελικό Μουντιάλ, κόντρα στο ένα από τα δύο μεγάλα φαβορί! Ακούγεται σαν ψέμα, ο Αζάρ το έκανε πραγματικότητα! Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, είχαμε ένα ανελέητο κυνήγι του Βέλγου παικταρά από τους λυσσασμένους Βραζιλιάνους που πάλευαν να φέρουν τούμπα το ματς. Παρόλα αυτά, ο Αζάρ ήταν άπιαστος. Δεν του πήραν ούτε μία φορά τη μπάλα από τα πόδια.

https://www.youtube.com/watch?v=WXFf9Bso4u0

Ποιός ήταν άλλωστε αυτός που έδωσε οξυγόνο στο Βέλγιο, όταν έμοιαζε να καταρρέει από ασφυξία καθώς έβλεπε την Ιαπωνία να προηγείται με 2-0 και το όνειρο του Μουντιάλ να αργοσβήνει; Καλά μαντέψατε. Ο «ύποπτος» ήταν ο συνήθης. Ο Εντέν Αζάρ πήρε από το χέρι τους συμπαίκτες του και με τε τρομακτική ταχυδύναμη μεταμόρφωσε τους Ιάπωνες σε ανθρωπάκια! Το Βέλγιο πήρε θάρρος, ορμώμενο από τον ηγέτη του, και γύρισε ένα παιχνίδι ζωής και θανάτου.

https://www.youtube.com/watch?v=2IZw0dfWELM

Συνολικά στο Μουντιάλ, ο Αζάρ πέτυχε 53 ντρίμπλες. Έβαλε 3 γκολ. Έδωσε 2 ασίστ. Πάνω από τα στατιστικά, τα νούμερα κλπ., αιωρείται η παρουσία του στο χορτάρι. Ο Αζάρ πετούσε. Με πάθος που τσάκιζε κόκκαλα και πείσμα που δεν τον άφηνε ποτέ να τα παρατήσει. Φόρεσε το περιβραχιόνιο, και έδειξε πώς είναι οι αληθινοί αρχηγοί. Τα έδωσε όλα για τη χώρα του. Ακόμα και όταν «έπεσε», κόντρα στη Γαλλία, μας άφησε με ανοιχτό το στόμα. Στην ήττα του, ήταν απολαυστικός. Σπάνιο επίτευγμα και το πιο σημαντικό.

https://twitter.com/HLNinEngeland/status/1018163198980128769

Εννοείται, αν η Κροατία κατακτήσει την κούπα, ο Μόντριτς θα πάρει το βραβείο του κορυφαίου της διοργάνωσης, και πιθανόν τη Χρυσή Μπάλα. Το ίδιο ισχύει για τον Κιλιάν Μπαπέ. Δεν τίθεται συζήτηση, ότι ειδικά ο Μόντριτς, είναι συγκλονιστικός. Και οι δικοί του άθλοι, έχουν ξεπεράσει τις ανθρώπινες δυνατότητες. Ο Κροάτης χαφ είναι συγκινητικός. Ο Γάλλος επιθετικός από την άλλη, μας έχει κάνει να τρίβουμε τα μάτια μας. Μιλάμε για απίστευτη παιχτάρα, με όλο το μέλλον μπροστά του. Αν το δεις όμως ψύχραιμα το θέμα, και καθαρά ποδοσφαιρικά, δεν έχεις άλλη επιλογή, παρά να παραδεχτείς ότι ο Εντέν Αζάρ σε αυτό το Μουντιάλ, απλά δεν παίζεται.

<img src=”https://pbs.twimg.com/media/DhxpDOIWsAILXAx.jpg:large” />

Το τουρνουά που έκανε ο Αζάρ είναι σαν ένα εισιτήριο για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η μεγάλη αδυναμία του Πέρεθ, ίσως ήρθε η στιγμή να πατήσει το πόδι του στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, σαν το μεγάλο αστέρι της Βασίλισσας. Καλή η Τσέλσι, σίγουρα αποτελεί ένα μέρος της καρδιάς του Βέλγου και με τη μπλε φανέλα εκπλήρωσε τις προσδοκίες που υπήρχαν. Φαίνεται όμως προδιαγεγραμμένο από τη μοίρα, ο Αζάρ να βάλει τα λευκά και να σαγηνεύσει τα πλήθη. Η φυγή του Κριστιάνο, ανοίγει την πόρτα στον μελλοντικό «θεό» της Ρεάλ Μαδρίτης. Μέχρι και στο παιχνίδι της αυλαίας με την Αγγλία, το mood ήταν το ίδιο. Ο Αζάρ «κέντησε», έκανε πλάκα σε όλους τους αντιπάλους του και έκλεισε τη διοργάνωση με το γκολ που κλείδωσε το μετάλλιο. Συγχρόνως , ήταν σαν να ανοίγει τα φτερά του για τη Μαδρίτη, ονειρευόμενος την κορυφή της Ευρώπης.

https://twitter.com/StatmanDave/status/1018164352220909568

Το δυσάρεστο του πράγματος, είναι αυτό που αναφέρθηκε στην αρχή αυτών των γραμμών. Ότι θα πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό ακόμα, μέχρι να αφεθούμε και πάλι σε αυτό το  αίσθημα που προκαλεί στον θεατή ο Αζάρ, όταν παίζει ποδόσφαιρο. Για του λόγου το αληθές, δεν μας ενδιαφέρει τι χρώμα θα έχει η φανέλα που θα φοράει την επόμενη σεζόν. Αυτό που μας καίει, είναι να τον δούμε ξανά στο χορτάρι. Όλα τα άλλα, περνάνε σε δεύτερη μοίρα.

Αυτό ακριβώς έχει καταφέρει ο μπαγάσας. Να νιώθουμε εξαρτημένοι από το παιχνίδι του. Να μη θέλουμε να λήξει το ματς, στο οποίο τον θαυμάζουμε. Να μας λείπει από το πρώτο δευτερόλεπτο που τελείωσε ο μικρός τελικός με την Αγγλία. Το παραδεχόμαστε. Είμαστε εθισμένοι σε αυτόν τον μάγο. Τον λατρεύουμε. Μακάρι, αυτός ο Βέλγος μάγος, να μπορούσε να κάνει ένα ακόμη μαγικό, λίγο πιο δύσκολο. Να έμενε πάντα νέος και να μη σταματούσε ποτέ το ποδόσφαιρό. Γιατί, αυτή τη στιγμή, όπως ξαναείπαμε, ο μικρόσωμος Βέλγος είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο. Εντέν Αζάρ, σε ευχαριστούμε που ομόρφυνες το καλοκαίρι μας. Εις το επανιδείν…

<img src=”https://pbs.twimg.com/media/DiFG9AsWkAAC5Ru.jpg:large” />