Ιγκουαΐν: Η Μαδρίτη, η Ιταλία και το κεφάλαιο «αλμπισελέστε»
To Debut.gr αφιερώνει λίγο χρόνο στον Γκονζάλο Ιγκουαΐν και θυμάται τα κυριότερα στάδια της καριέρας του.
Δεν έχει το “βαρύ” όνομα όπως άλλοι.
Δεν θα αποτελούσε τον μεταγραφικό στόχο για τον οποίο θα «σκοτώνονταν» μεγαθήρια της Ευρώπης.
Όμως ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν ξεκίνησε από πολύ χαμηλά και με πείσμα και πολλή δουλειά κατάφερε να φτάσει σε κορυφαίο επίπεδο και να αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες λύσεις για την επίθεση μιας ομάδας.
Who is who
Γεννηθείς το 1987 στη Βρέστη της Γαλλίας ο Ιγκουαΐν διέθετε τα ποδοσφαιρικά… γονίδια μιας και ο πατέρας του, Χόρχε ήταν κι αυτός ποδοσφαιριστής και μάλιστα αγωνιζόταν στην Σταντ Μπρεστουά 29. Στα 12 του ο Αργεντινός ξεκίνησε να παίζει στην μικρή ομάδα της Ρίβερ Πλέιτ ενώ έξι χρόνια αργότερα «προήχθει» στην μεγάλη ομάδα, όπου και αγωνίστηκε σε 35 παιχνίδια σκοράροντας 15 τέρματα.
Τα χρόνια στη “Βασίλισσα”
Ήταν μόλις 20 όταν έρχεται η προσφορά που έμελλε να του αλλάξει ριζικά την ζωή. Η Ρεάλ των Ραούλ, Φαν Νίστελροϊ και Ρομπίνιο του χτυπάει την πόρτα και ο νεαρός τότε Γκονζάλο φυσικά δέχεται την προσφορά και μετακομίζει στην Μαδρίτη. Τρεις μέρες μετά την άφιξή του στην ισπανική πρωτεύουσα ο Ιγκουαΐν πατάει το χορτάρι του “Σαντιάγο Μπερναμπέου” πραγματοποιώντας την πρώτη του εμφάνιση με την «βασίλισσα» στη νίκη (1-0) απέναντι στην Σαραγόσα.
Το πρώτο του γκολ δεν άργησε να έρθει και μάλιστα στο ντέρμπι με την Ατλέτικο, ένα μήνα μετά. Η Ρεάλ ήρθε ισόπαλη με την συντοπίτισσα αλλά κέρδισε έναν εξαιρετικό σέντερ φορ που επρόκειτο να την βγάλει ασπροπρόσωπη ουκ ολίγες φορές. Μολονότι κατά την διάρκεια της πρώτης του σεζόν στους «μερέγχες» δεν πήρε όσο χρόνο θα ήθελε, ο τραυματισμός του Φαν Νιστελρόι την επόμενη χρονιά θα του έδινε την ευκαιρία που έψαχνε. Φυσικά την «άρπαξε» από τα… μαλλιά και καθιερώθηκε στις προτιμήσεις του προπονητή του. Και τον δικαίωσε.
Την σεζόν 2009-10 ο Ιγκουαΐν αναδειχθήκε πρώτος σκορερ της Ρεάλ με 27 γκολ ενώ ήρθε δεύτερος στον σχετικό πίνακα της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Η Ρεάλ βασιζόταν πάνω του ακόμα και όταν υπήρχαν στον πάγκο το ίδιο αξιόλογες λύσεις, όπως ο Καρίμ Μπενζεμά. Ο Αργεντινός δεν «πρόδωσε» την εμπιστοσύνη του συλλόγου της Μαδρίτης, μετρώντας συνολικά σε 264 εμφανίσεις 122 γκολ και αυτός είναι ένας από τους λόγους που εκτιμήθηκε από όλους κατά την παραμονή του στο “Μπερναμπέου”.
Επόμενη στάση, Νάπολι
Οι εμφανίσεις του με τη Ρεάλ τον έκαναν περιζήτητο σε όλη την Ευρώπη με τα σενάρια για το νέο σταθμό της καριέρας του να δίνουν και να παίρνουν με τη Νάπολι να είναι αυτή που στο τέλος θα χαμογελάσει.
Ο Ιγκουαΐν δεν άργησε να εδραιωθεί και να μετατραπεί σε ηγέτη για τους Ναπολιτάνους, οι οποίοι είδαν στο πρόσωπο του μία αξιόπιστη λύση για την κορυφή της επίθεσης της ομάδας τόσο στο Καμπιονάτο όσο και στις ευρωπαϊκές «υποχρεώσεις» της Νάπολι. Ο Αργεντινός κατά την τρίτη του σεζόν με τους «παρτενοπέι» σε συνολικά 120 παιχνίδια σημείωσε 68 τέρματα.
Η «προδοσία»
Και ήρθε η στιγμή της προδοσίας. Ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν δέχθηκε την πρόταση από τη Γιουβέντους και έγινε ο Νο.1 εχθρός των Ναπολιτάνων. Τα λεφτά; Πολλά. Η προοπτική; Ακόμα μεγαλύτερη. Το σύνολο που θα τον πλαισίωνε στη «Μεγάλη Κυρία» ήταν σαφώς καλύτερο από αυτό της Νάπολι και σίγουρα θα τον οδηγούσε στο Σκουντέτο. Και έτσι έγινε. Ο «Πιπίτα» πανηγύρισε συνεχόμενες… κούπες αλλά τον Ιούλιο του 2018 έγινε γνωστή η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στο Τορίνο. Μία μετακίνηση που σίγουρα καλή δεν είναι για τα αγωνιστικά δεδομένα του Ιγκουαΐν, ο οποίος αναμφισβήτητα θα παραγκωνιστεί και ο Πορτογάλος θα γίνει ο βασικός φορ των πρωταθλητών Ιταλίας.
Παρ’ ολίγον… τρικολόρ
Παρόλο που «κρατάει» και από την Γαλλία, ο Ιγκουαΐν έφυγε από την χώρα στην οποία γεννήθηκε και δεν επέστρεψε παρά μόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Έτσι παρά την δυνατότητα που είχε να αγωνιστεί με τους «τρικολόρ», ο Ιγκουαΐν επέλεξε να αγωνιστεί τελικά με τα χρώματα της Αργεντινής. Το ντεμπούτο του με την φανέλα της “αλμπισελέστε” το πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο του 2008 στη νίκη της Αργεντινής επί της Γουατεμάλα, όπου σημείωσε και δύο τέρματα.
Ακολούθησε το Μουντιάλ του 2010, όταν και ο Μαραντόνα τον ενέταξε στην ομάδα που θα ταξίδευε στη Νότια Αφρική. Εκεί, ωστόσο, παρά τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν για την Αργεντινή, η Γερμανία έβαλε «βάρβαρα» τέλος στις όποιες ελπίδες που είχαν για διάκριση. Από εκεί και έπειτα ήλθε η καθιέρωση για τον Ιγκουαΐν αφού και στο Κόπα Αμέρικα του 2011 αλλά και στο Μουντιάλ του 2014, πρωταγωνίστησε για την ομάδα του μαζί με τους Μέσι, Ντι Μαρία και Αγκουέρο.
Μάλιστα, στα γήπεδα της Βραζιλίας, η “Αλμπισελέστε” έφτασε μέχρι και τον τελικό όπου, όμως-και πάλι- ηττήθηκαν από τους Γερμανούς. Τέλος, στο Κόπα Αμέρικα του 2015 ο Ιγκουαΐν αποτέλεσε, για ακόμη μία διοργάνωση, σημαντικό «αρωγό» στην απόδοση της Αργεντινής, η οποία, ωστόσο, ηττήθηκε στον τελικό από την Χιλή με τον Γκονζάλο, μάλιστα, να αποδεικνύεται μοιραίος, αστοχώντας από την άσπρη βούλα στην διαδικασία των πέναλτι.
Στα γήπεδα της Ρωσίας είχε την ευκαιρία να εξιλεωθεί για τις προηγούμενες τραγικές πορείες του. Όμως δεν το κατάφερε. Κινήθηκε στη μετριότητα, δε βοήθησε καθόλου τους συμπαίκτες του και η «αλμπισελέστε» γύρισε σπίτι της από τη φάση των «16» που αποκλείστηκε από τη Γαλλία με 4-3.