Υπάρχουν «αν» όταν μιλάμε για τον Μάικλ Τζόρνταν; Φυσικά και υπάρχουν.

Ένα από τα πολλά ερωτήματα που κατά καιρούς γοητεύουν θα λέγαμε τον κόσμο του αθλητισμού είναι τα λεγόμενα «Τι θα γινόταν εάν». Ο λόγος; Η τάση των ανθρώπων να μπαίνουν σε καθημερινά μυστήρια και σενάρια για το πως θα μπορούσε να αλλάξει η ίδια η ιστορία από μια διαφορετική επιλογή. Παίρνοντας λοιπόν, την τάση αυτή ως δεδομένη, θεωρούμε σχεδόν σίγουρο ότι το ερώτημα ”What if” συνδέεται άρρηκτα με τον μεγαλύτερο θρύλο στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ Michael Jordan. Ας επιχειρήσουμε λοιπόν με το όπλο της φαντασίας να εξηγήσουμε τα 4 πιο εντυπωσιακά  «What if» στη καριέρα αυτού του τεράστιου παίχτη.

1) Τι θα γινόταν αν οι Μπλέιζερς επέλεγαν τον Jordan στο Νο.2…

Πιθανότατα το μεγαλύτερο ερώτημα που ταλανίζει την ιστορία του NBA. Η υπόθεση αυτής της ιστορίας είναι σε πολλούς γνωστή. Στο ντράφτ του 1984 οι Μπλέιζερς είχαν στα χέρια τους το Νο.2. Όλος ο κόσμος ήξερε ότι στο Νο.1 οι Ρόκετς θα επέλεγαν τον Hakeem Olajuwon, ο οποίος είχε αποφοιτήσει από το κολέγιο του Χιούστον. Οι Μπλέιζερς τότε είχαν μια άκρως ανταγωνιστική ομάδα και τους έλειπε ένας σέντερ στο πλευρό του Mycah Thomson. Παράλληλα, η ομάδα διαπίστωσε και την έλλειψη ενός shooting guard. Το δίλημμα ήταν μεγάλο. Ωστόσο στο Πόρτλαντ αποφάσισαν να πάνε με τη λογική της εποχής. Απέκτησαν σέντερ και το όνομα αυτού ήταν Sam Bowie ο οποίος έπειτα από συνεχείς τραυματισμούς δεν κατάφερε ποτέ να αποδείξει την αξία του.

Τι θα γινόταν όμως αν οι Μπλέιζερς επέλεγαν τον Jordan στο Νο.2… Ο  τεράστιος MJ θα ήταν συμπαίχτης με τον Jim Paxson και έναν εκ των Drexler ή Vandewenge στη περιφέρεια. Τη πρώτη σεζόν η ομάδα με τον MJ στη σύνθεσή της δύσκολα θα έφτανε πιο μακριά (αποκλείστηκαν μόλις στον 2ο γύρο από τους Λέικερς του Abdul Jabar). Ωστόσο σε επόμενα χρόνια η λογική λέει ότι θα κατακτούσαν κάποιο πρωτάθλημα έπειτα από τη προσθήκη σπουδαίων παικτών όπως του Potter, Robinson και Duckworth.

2)Τι θα γινόταν αν ο Michael Jordan δεν είχε αποσυρθεί το 1993…

Ακόμα ένα ενδιαφέρον ερώτημα καθώς ο Air Jordan προερχόταν από τρία σερί πρωταθλήματα και βρισκόταν στη καλύτερη φάση της καριέρας του. Η αλήθεια είναι ότι οι Μπούλς των τριών σερί πρωταθλημάτων έμοιαζαν με τον Jordan ανίκητοι. Ακόμα λοιπόν και αν ο συγκεκριμένος συνέχιζε στην ομάδα θα ήταν απίθανο να χάσουν το πρωτάθλημα του 1994 ή ακόμα και αυτό του 1995. Το ζητούμενο όμως είναι άλλο: Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχε κορεσμός μετά από 4 ή 5 σερί πρωταθλήματα και να μην ακολουθούσαν τα τρία επόμενα πρωταθλήματα(1996-1998) που έφεραν με ξεκάθαρο τρόπο τη σφραγίδα του Ρόντμαν ερχόμενος το καλοκαίρι του 1995.

3)Τι θα γινόταν αν ο MJ δεν έλεγε ”I’m back”…

Ουκ ολίγες συζητήσεις και αναλύσεις έχουν γίνει για το τι θα γινόταν αν ο Jordan δεν είχε αποσυρθεί. Πόσοι όμως έχουν σκεφτεί τι θα γινόταν αν δεν επέστρεφε στην ενεργό δράση στα μέσα της σεζόν 1994-1995. Τα 3,5 χρόνια που διήρκεσε η δεύτερη θητεία του MJ στους Μπούλς, οι Ταύροι δεν κατέκτησαν απλώς ακόμα 3 πρωταθλήματα αλλά στέρησαν τη συγκεκριμένη ευκαιρία από εξαιρετικές ομάδες εκείνη την περίοδο όπως οι Ορλάντο Μάτζικ του Σακίλ Ο’Νιλ με ρεκόρ 60-22 την περίοδο 1995-1996 ή οι Ιντιάνα Πέισερς τη σεζόν 1997-1998.

Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από σαφές πως θα είχε αλλάξει την ιστορία. Ίσως ο κόσμος να μη θεωρούσε και τόσο…πολύ loser τον Karle Malone  που έχασε σε δύο τελικούς από τους Μπούλς (1997,1998), ίσως ο Ο’Νιλ να μην έφευγε ποτέ από τους Μάτζικ και οι Σόνικς να μην διαλύονταν ποτέ. Δε θα το μάθουμε ποτέ…

4) Τι θα γινόταν αν ο MJ δεν είχε αποσυρθεί το 1998…

Κατ’εμέ το πιο σπουδαίο αναπάντητο ερώτημα από τα τρία προηγούμενα. Από εκείνη τη χρονιά και έπειτα η ομάδα του Σικάγο ήταν σε μεγάλο βαθμό γερασμένη. Ο Jordan θα ξεκινούσε τη νέα χρονιά κουβαλώντας στις πλάτες του 35 χρόνια και μαζί με τους συμπαίχτες του θα καλείτο να παίξει περισσότερα back-to-back από ότι συνήθως για να χωρέσει στο πρόγραμμα μια σεζόν 66 αγώνων. Ήδη από τη σεζόν 1997-1998 τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα, καθώς οι Μπούλς ζορίστηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Θα άντεχαν και τη σεζόν 1998-1999; Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί να απαντήσει θετικά ή αρνητικά. Το μόνο σίγουρο θα ήταν πως εκείνη τη σεζόν η ομάδα του Σικάγο θα έδινε κάτι διαφορετικό στο NBA. Κάνεις όμως δεν μπορεί να ξέρει πόσο μακριά θα μπορούσαν να είχαν φτάσει.

Τέσσερα αναπάντητα ερωτήματα που σίγουρα κανείς ποτέ δεν θα βρει ξεκάθαρη απάντηση. Το μόνο που μπορούμε να γνωρίζουμε και να πούμε εκ του ασφαλούς είναι πως αυτός ο τεράστιος θρύλος μαζί με την ομάδα του είναι πως θα άλλαζαν το ρου της ιστορίας είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο…